Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Етимологията на думите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Етимологията на думите

В потвърждение за произхода на МОЛИВ. В Сърбия научих, чу му казват оловинка.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
      В потвърждение за произхода на МОЛИВ. В Сърбия научих, чу му казват оловинка.
      Молив на сръбски е оловка, а химикалка е хемиска.

Коментар

Ето още ирански думи в българския език (общо над 1600):

- механа - "мей" (вино) "хана" (обител)
        - гердан - "гердан" (шия, врат)
        - чимшир - "Джамшид" (митологичен арийски полубог, символ на безсмъртието, в чиито градини расъл вечнозеленият храст наречен на негово име)
        - чаршаф - "чар" (четири) "саф" (страна)
        - дувар - "дивар": "див" (митологичен зъл дух, демон) "ара" (крепост)

Коментар

Доста е разпространена фамилията Чапкънов. Като малък за чапкънин чувах че е побойник, немирник. Основното значение на турската дума чапкън, обаче, е...женкар.

Коментар

Не намерих информация за произхода на глагола подкокоросвам.
            Някой ще подскаже ли?
            Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Може би идва от кокоря се - в смисъл "ококорен" човек, любопитен, т.е. любопитството го кара да се ококори и действа за нещо си, следователно е подкокоросан
              ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Нека и аз да добавя нещо към науката за произхода на думите. Първо, доста време търсих значението на думата трилър или трейлър, не знам точно как се пише, защото съм я виждал написана и в двата варианта. И досега в речниците не съм намерил нищо.След това ме заинтересува думата мърчандайзер.Друго: Много ме дразни като чуя някой обикновено "селянин", който живее в София да казва:"Консумирам алкохол" или "консумирам храна". Също ме дразни честата употреба на думата визия, а напоследък и формат. Но да оставим тези неща. Вълнува ме следният факт. Защо в сравнение с останалите славянски езици само в българския няма падежи/с изключение на дателен падеж и то само в някои диалектни форми/? Защото е най-прогресирал ли? Трябва ли да се гордеем с това? Друго:Да ме прощават англофоните, но този език за мен е много особен. Първо, той механично е съставен от два езика: немски и френски, но не спазва правилата нито на немския, нито на френския. Това може би е от омраза и към двата народа. Много смешно ми звучи английският. Например think - мисля.
                I think,you think,He/she,it/ think, We,You,They think. Буквално преведено се чува:Аз мисли,ти мисли,той тя то мисли, Ние мисли,Вие мисли,Те мисли. Имам чувството, че това е език за олигофрени! На български хората не ги мързи и глаголът се върти съобразно личните местоимения. Така е и в испанския:Jo pienso,Tu piensas,El Ella piensa,Nosotros pensamos,Ustedes piensan, Ellos piensan. Много е интересно в испанския. Там не се използува фомата "Вие" във второ лице ед.и мн.число/Vos и Vosotros/ Ако отидете в Испания и започнете да говорите на "Вие" ще Ви се изсмеят и ще Ви попитат нещо от сорта:"Ей Дон Кихоте, къде са ти доспехите,Росинант и Санчо Панса с магарето?". Не казвам, че в испанския не се използува уважителна форма, напротив, но тя не е във второ лице ед.и мн.число. Тя е в ТРЕТО ЛИЦЕ! Защо? Защото испанците дълги години са били робовладелци. Робите са се обръщали към тях с думите "Ваша милост" и в трето лице.Напр.:Ваша милост, къде ще ходи сега? Usted a donde va ahora? Да, обаче Ваша милост на испански е Vuestra merced/Оттам може би идва Mercedes-милостива и Мерси- благодаря/ Да, обаче в древността merced се е пишела mercet.
                И в заключение Usted е еволюиралата форма на Vuestra mercet. Затова в днешно време всички на испански в уважителна форма използуват Usted и Ustedes, а само на надгробните им плочи съкратено пише/може би защото си пазят традициите/ "Vt. Pedro Rodriguez", защото само там/на гробовете/ и до днес ползуват Vuestra mercet/съкр.Vt/. Може би ще си кажете:"Тоя тип защо ни го навира този испански сега?" Ами, защото испанският е най-близо до латинския, а последния знаем, че е в основата на почти всички европейски и американски езици.Е, имам и някои познания, защото две години живях и работих там в Острова на Свободата на: Че, Фидел, Камило и Абел Сантамария! Това е.
                sigpicНЕ ТРУПАЙТЕ ПАРИ! ТЕ СА СРЕДСТВО ЗА ЖИВОТ! ПОЛЗУВАЙТЕ ГИ ВСЕКИ ДЕН!(Ванга)

Коментар

Първоначално публикуван от contacol Преглед на мнение
                  ....Първо, той механично е съставен от два езика: немски и френски, но не спазва правилата нито на немския, нито на френския. Това може би е от омраза и към двата народа. Много смешно ми звучи английският. Например think - мисля.
                  I think,you think,He/she,it/ think, We,You,They think. Буквално преведено се чува:Аз мисли,ти мисли,той тя то мисли, Ние мисли,Вие мисли,Те мисли. Имам чувството, че това е език за олигофрени! На български хората не ги мързи и глаголът се върти съобразно личните местоимения.
                  Добре си понаучил испанския, но защо коментираш английския, от който очевидно не отбираш много? В трето лице ед.ч. се добавя едно "s". Освен това за мен е безкрайно удобно това опростяване на глаголните форми. По-лесно се учи езикът, достатъчни са предлозите като ниво на трудност!
                  И защо го хвалиш испанския, особено с т.нар. учтива форма? Това си е жива инквизиция! Изтормозих се с нея, а езиците МНОГО ми се удават! Какво да говорим за тези, които се справят трудно, а също искат да научат чужд език? Това е богатство, все пак.
                  За мен известно опростяване на езика е желателно, стига той да не губи от богатството си.
                  А чуждиците - ВЪН!
                  НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                  Omnia vincit amor !

Коментар

Първоначално публикуван от contacol Преглед на мнение
                    ...
                    Трилър идва от thrill - треперя, тръпна. Филми с напрежение и прочие, но не непременно ужаси.
                    Отделна е думата трейлър - trailer, с която обозначават кратки анонсиращи филмчета, като части или рекламни клипове за някой пълнометражен филм. Това е каквото гледаш в киносалона, преди започването на онова, за което си си платил билета
                    Мърчандайзър е директно "побългарено" от merchant - търговец. Тоест, някакъв процес на търговия и прочие отбрани алъш-вериши.
                    И трите думи са очевидно праволинейно привнесени от английския език.

Лично аз съм ЗА опростяването на езика. Това е част от нормалното му развитие и много се радвам, че в нашия няма падежи, защото и без друго граматиката му не е от лесните. За мен падежите са излишно усложнение и не приемам довода, че без тях езикът обеднявал. На когото си му е беден езикът, никакви падежи не мож го спасят )) Наличието на такива у руския и немския го разглеждам като форма на атавизъм.
                    Простотата на английския неминуемо го налага като световен език, и така и трябва да бъде. Отделно от глобалните икономически причини това да се случва. Ако някой смята, че това го прави беден език - да има да взема Малко хора изобщо го говорят както трябва, в някои (англоговорящи дори) страни масово се използват само шепа думи (то не че и ние не ползваме минимум от нашия си език), а конкретно британският пък е цветен и богат колкото си искаш. Нормално е последното да не е разпространено схващане поради простата причина, че който е седял на съседната маса до образовани англичани, е успявал да зацепи не повече от една на всеки десет думи. Поради което ги е мислил за НЕанглоговорящи чужденци Словоред, лексика, граматика, изказ... нищо общо с холивудските филми. Пак че ако са англичани, ще уловиш една дума от десет. Щото ако са шотландци или ирландци, забрави.
                    Измежду цялата фамилия на западните езици, английският е вероятно най-усвоимият, поне до ниво "Вече мога да попитам колко е часът". Липсата на спрежения на глаголите е една от чудесните възможности за бързо научаване. Който не се е кършил да зазубря "неправилни глаголи" на някакъв друг език, той не може да оцени това. Сиреч, за житейските ежедневности английският е идеален и бързонаучаем. Можем само безпределно да се радваме, че сега светът не се гърби масово с научаването на един френски, или един ми ти немски, а твоят, другият жабарски, е отделен в Латинска Америка и по-добре там да си стои )) Все тая, скоро ще се хвърляме на учебниците по китайски

Аз си мислех, че най-близък до латинския си остава днешният италиански. Там също учтивата форма не е "Вие", ами е "Тя", колкото и странно да звучи. Питат ли "Тя иска ли кафе ?", докато те гледат в очите, значи явно за теб става въпрос
                    Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Още един глагол за размисъл: Одурдисвам
                      Остава питането за подкокоросвам.
                      'Айде, бре! Имаме толкова езиковеди...
                      Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от Фани Преглед на мнение
                        Може би идва от кокоря се - в смисъл "ококорен" човек, любопитен, т.е. любопитството го кара да се ококори и действа за нещо си, следователно е подкокоросан
                        Подкокоросвам - подбуждам някого към нещо. "Ти ме подкокороса да тръгнем за риба..."

Коментар

А мен Злати ме подкокороса да ходя да се състезавам на "Грация и мощ" Не, че се опъвах много де...
                          ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                            Още един глагол за размисъл: Одурдисвам
                            Остава питането за подкокоросвам.
                            'Айде, бре! Имаме толкова езиковеди...
                            Уйдурдисвам - нагласям, пасвам. (To fit)
                            Уйдурма - нагласена работа.

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
                              Трилър идва от thrill - треперя, тръпна. Филми с напрежение и прочие, но не непременно ужаси.
                              Отделна е думата трейлър - trailer, с която обозначават кратки анонсиращи филмчета, като части или рекламни клипове за някой пълнометражен филм. Това е каквото гледаш в киносалона, преди започването на онова, за което си си платил билета
                              Мърчандайзър е директно "побългарено" от merchant - търговец. Тоест, някакъв процес на търговия и прочие отбрани алъш-вериши.
                              И трите думи са очевидно праволинейно привнесени от английския език.

Измежду цялата фамилия на западните езици, английският е вероятно най-усвоимият, поне до ниво "Вече мога да попитам колко е часът". Липсата на спрежения на глаголите е една от чудесните възможности за бързо научаване. Който не се е кършил да зазубря "неправилни глаголи" на някакъв друг език, той не може да оцени това. Сиреч, за житейските ежедневности английският е идеален и бързонаучаем. Можем само безпределно да се радваме, че сега светът не се гърби масово с научаването на един френски, или един ми ти немски, а твоят, другият жабарски, е отделен в Латинска Америка и по-добре там да си стои )) Все тая, скоро ще се хвърляме на учебниците по китайски

Аз си мислех, че най-близък до латинския си остава днешният италиански. Там също учтивата форма не е "Вие", ами е "Тя", колкото и странно да звучи. Питат ли "Тя иска ли кафе ?", докато те гледат в очите, значи явно за теб става въпрос
                              И верни и неверни съждения, според мен.

1.Падежите се заучават трудно, но правят езика изразителен, кратък, точен.

2.Неправилни глаголи и в английския език - колкото щеш.

3. Предимство и трудност на английския са предлозите и тяхната употреба. Като вземеш един глагол и го завъртиш с 20 предлога - получаваш различни значения.

4.Колкото до елементарни въпроси, Кач сат? е по-кратко и ясно от what time is it? - кошмар направо!

5.Интересно за местоимението "ти" и "Вие". В румънския аз, господинът, той. Ние, господата , те. Домне воастра - Вие.
                              По полски я, пан, он. Аз, господинът , той. Ми, паньство , они. Ние, господата, те.
                              Шведите със закон са премахнали обръщението "Вие". И то неотдавна. В английския, пък, е изчезнало "ти".

Абе - дюня!

Коментар

1.Падежите се заучават трудно, но правят езика изразителен, кратък, точен.
                                За мен те са по-трудни за научаване и употреба, отколкото допринасят с ефекта си, следователно ниско КПД, следователно да си ходят. Намирам за по-голямо богатство да сложиш рядко използвано понятие в правилния момент и така да постигнеш изразност, а не с чекненето на окончания по тривиалните думи. Всъщност, второто е почти като стимул за НЕнаучаване на нови думи.
                                Най-извратени са сигурно поляците, в чийто език дори съществителното си променя окончанието, според това какво действие или при какви условия се извършва. Ние нагаждаме всичко друго, но не и него. Пък те даже него не пропускат. Тоест, в изразите "на масата", "под масата", "до масата" - думата за "маса" се променя по малко. Това пък ако не е ретроградност от зората на неандерталската "реч" ?!
                                Прекалено сложната граматика е пример за консервативност и атавизъм. Простите неща са по-красиви, особено ако носят същата ефективност.

2.Неправилни глаголи и в английския език - колкото щеш.
                                Тук не сме се разбрали. В английския глаголите имат три форми и това е, баста. Трите форми се научават по някаква схема, а тези които излизат от схемата, са неправилни. Както усещаш, такава "неправилност" с мед да я намажеш, защото говорим само за три на брой форми, и защото дори при "неправилните" се наблюдават тенденции, сиреч правила на образуването им, сиреч не е толкоз неправилно и трудно. Само че аз имах предвид езиците, в които глаголите се спрягат. Опа, тука става зловещо. Обикновено спреженията се подлагат на някакви правила и формите им се конструират по тези правила. Имаш, да речем, 2-3 основни вида глаголи, и всички спрежения на глагол от даден вид се оформят еднотипно. Само дотук вече е станало по-трудно от английския. Ако не за друго, то защото лицата в спреженията не са три, ами са таман два пъти повече. За 2-3 основни типа глаголи, умножаваш още по 2-3. Обаче, истинската красотия тепърва се задава на хоризонта - неправилните глаголи. Баш неправилните. Всеки извратен сам за себе си, следователно зазубряш всяко спрежение, за всеки глагол, иначе все едно не можеш да го използваш. Честито на печелившите.

3. Предимство и трудност на английския са предлозите и тяхната употреба. Като вземеш един глагол и го завъртиш с 20 предлога - получаваш различни значения.
                                Вероятно не само в английския е така. Но да, нека приемем, че липсата на спрежения и падежи е довела до обогатяване на употребата на глаголите. Но какво от това ? Нима е по-трудно, отколкото назубрянето на няколко падежа и стотина спрежения ? И това само да започнеш да говориш криво-ляво.

4.Колкото до елементарни въпроси, Кач сат? е по-кратко и ясно от what time is it? - кошмар направо!
                                Издребняваш. Какво сега, ще ги мерим по брой думи и сантиметри от полето на тетрадката ли ? Пък и аз имах предвид елементарни в социално-езиковия смисъл, научаеми, разбираеми. Не съм очаквал, че ще ги сравняваме с линийка и пергел...
                                Излиза, че "Колко е часът" също е кошмар, защото е буквално като английския израз. Дали пък просто "Кач сат" не е примитивно ?

Това за шведите не го знам. Искаш да кажеш, че те вече нямат учтива форма на обръщение в езика си ? Трудно ми е да си го представя.
                                Това за английския дето нямал "ти" го казваш за втори път. За втори път и аз ще кажа, че си имат и "ти", и "вие", и "Вие". Кво да направя, като са им еднакви и трите ?
                                Последно редактирано от Yordan; 21-02-09, 17:24.
                                Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X