Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви колектори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Слънчеви колектори

[QUOTE=s_s1;973825]Мисля, че е kW/h, във W /ват/ се измерва мощността, инсталираната мощност, която може да отдаде нагревател, серпентина.
    А в kW/h се измерва това, което иначе трябва да платя на енергоразпределителното д-во, за да си стопля водичката в бойлера.
    Мисля, че съм прав в случая, но не съм специалист. QUOTE]

Прав си, аз се подведох.

Коментар

Боже колко е хубаво че го има тоя форум и хората в него. Аз към днешна дата не съм сглобил още соларната система и се псувам та пушек се вдига , щото си мислех /подведен от рекламите/ , че ще имам топла вода. Явно нещата не са толкова розови. Сега спокойничко ще си чакам да пукне пролет....... И изглежда ще монтирам плосък селективен колектор не по-голям от 2 кв.м. с оглед на това , че у дома сме трима.

Дали разсъждавам правилно?
      0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
        Боже колко е хубаво че го има тоя форум и хората в него. Аз към днешна дата не съм сглобил още соларната система и се псувам та пушек се вдига , щото си мислех /подведен от рекламите/ , че ще имам топла вода. Явно нещата не са толкова розови. Сега спокойничко ще си чакам да пукне пролет....... И изглежда ще монтирам плосък селективен колектор не по-голям от 2 кв.м. с оглед на това , че у дома сме трима.

Дали разсъждавам правилно?
        Да,поне от моята камбанария/и ние сме трима/,селективен колектор,плосък,около 2 квадрата/там е някакъв стандарт/-предоволни сме.За зимата топла вода от колектора-да,но в слънчеви дни и за кратко-не му е там силата.Пролет,лято,есен-и куплираната пералня с вход за топла вода не може да го умори,бойлера е постоянно пълен с гореща вода.

Коментар

Я кажете, че ми е любопитно, този воден колектор, като загрее бойлера до кипване и няма кой да го източи, какво прави с излишната топлина?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            Я кажете, че ми е любопитно, този воден колектор, като загрее бойлера до кипване и няма кой да го източи, какво прави с излишната топлина?
            Клапан на 3 бара горе до колектора...

Коментар

хмммм, а като изври? (нагъл съм с въпросите...)

Коментар

Е като изври - пресъхва му гърлото. Нали носиш на кодош?

Те се връзват по два начина - или директно на водопровода с циркулационна помпа , термостати и т.н. /което се наказва от модераторите/ или с антифриз и през топлообменник........ и автоматична пълначка евентуално.
                0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Въпросите са ти много уместни даже! Като изври, трябва да се напълни отново. Не е добре да стои без течност и без да работи, защото температурата на вакуумно-тръбните си минава 200 градуса от раз. Решението е автоматична пълначка или покриване на колекторите когато няма консумация на топла вода. С пълначката проблема е, че се връзва към водопровода и съответно пълни с вода, което през лятото е ок, но през зимата има опасност да замръзне. Друг вариант е автоматична пълначка от съд със соларна течност, но вече става значително по-скъпо.

Писал съм заедно със Жоро Нешев

Коментар

Жоро, по-добре не я връзвай директно към водопровода, че да не си събираш къщата в чували после!

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
                      Жоро, по-добре не я връзвай към водопровода, че да не си събираш къщата в чували после!
                      Е нали казах че се наказва от модератора - дето определя температурите навън ..... Минчо Празников се казваше май.
                      0888932647

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
                        Е нали казах че се наказва от модератора - дето определя температурите навън ..... Минчо Празников се казваше май.
                        Моят е Божана Филипова. Само на нея вярвам!

Коментар

Затворена система-до 120 градуса не съм я докарвал,един път бях забравил полузатворен крана за доливане и тогава сработи клапана.До тогава и след това-не.
                          Риска при профилактика на тока в квартала съществува-ако е топъл деня-източвам системата.Помпата на сухо въртене гори-назначил съм и персонален ключ според нуждите/или аварийни ситуации/.

Коментар

Ключа е добре, ако има кой да превключи. Хубавите управления не позволяват на помпата да работи на сухо, ама само ако им направиш правилна програма.

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
                              Ключа е добре, ако има кой да превключи. Хубавите управления не позволяват на помпата да работи на сухо, ама само ако им направиш правилна програма.
                              Ами те/Енергото/ ми пращат любовни писма в аванс-когато се е случило да ме няма,ползвам ключа.Поне за моя случай не виждам смисъл да дооскъпявам автоматичен процес и за сработване на помпата.
                              Той/ключа/ влиза в работен режим и зимата-източвам колектора и бойлера го грее локалното парно,понеже е с една серпентина и поради тази причина с четири крана.

Коментар

Това управление, което го купих е на Интиел и в упътването пише, че при достигане на 80С в бойлера изключва помпата. И тогава колектора се сварява, а клапана отваря и флуида се изпарява. Дали в този случай колектора ще се саморазруши?
                                Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X