Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви колектори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Слънчеви колектори

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
    Има ли някой, който да се радва на топла слънчева вода в момента?
    Ако има може ли да сподели подробности за колектора и системата?
    Ще споделя, и то интересни нещица, но не ми остава време да напиша, а и в момента събирам мат'рял.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
      Има ли някой, който да се радва на топла слънчева вода в момента?
      Ако има може ли да сподели подробности за колектора и системата?
      2 бр. селективни плоски и няма ........
      ...от друга страна, ако беше така, можеше да бъде и ако беше - щеше. Но не е така и след като не е, няма и да бъде.

Коментар

имам два броя плоски австрийски фотосоларни колектора на покрива. Днес в града беше около 3-4 часа страхотно слънце и температура око +7. Като се прибрах в 18,00 часа имах 200 литра вода 40 градуса. Мисля достатъчно. Нагревателя съм го изключил защото още го наблудавам. Но днешния ден е рядкост напоследък.
        Гласът на разума е тих, но не успокоява докато не бъде чут.

Коментар

"австрийски фотосоларни колектора на покрива"

за такива не бях чувал...
          ...от друга страна, ако беше така, можеше да бъде и ако беше - щеше. Но не е така и след като не е, няма и да бъде.

Коментар

И така вече доста време в къщата работи система за топла вода с вакумно-тръбен колектор от този тип, но с 20 тръби http://www.bnns.bg/index.php/Slanche...uct-flyer.html
            Бойлер 200л. неръждаем на Сън систъм Ш-н, меден тръболяк около 10м. и помпена група. Изолирана отвсякъде.

В таблицата съм сглобил резултатите от замерванията ми за 1 месец съм икономисал около 4 лв. ел. енергия.

Ако имате въпроси-питайте.
            Прикачени файлове
            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

От тая таблица се разбиват 2 мита за въпросните вакуумно тръбни колектори:
              1. Че като е облачно топлят!
              2. Че 2-3 пъти по-високата цена на квадратен метър е неоправдана за само 10% по-голямото количество усвоена топлина, спрямо обикновенните плоски селективни колектори.
              Да не говорим, че при снежна покривка, слънце и минусови температури въпросните тръби не работят до тогава, докато снега не се стопи от само себе си или тръбите не бъдат почистени на ръка. При плоските е достатъчно да пуснеш реверсивно за 30мин топлина от към котела примерно и колекторите ще са чисти както лятото въпреки че целия покрив ще си остане в сняг. Това упражнение с тръбните колектори за съжаление не става.
              ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
                От тая таблица се разбиват 2 мита за въпросните вакуумно тръбни колектори:
                1. Че като е облачно топлят!
                2. Че 2-3 пъти по-високата цена на квадратен метър е неоправдана за само 10% по-голямото количество усвоена топлина, спрямо обикновенните плоски селективни колектори.
                Да не говорим, че при снежна покривка, слънце и минусови температури въпросните тръби не работят до тогава, докато снега не се стопи от само себе си или тръбите не бъдат почистени на ръка. При плоските е достатъчно да пуснеш реверсивно за 30мин топлина от към котела примерно и колекторите ще са чисти както лятото въпреки че целия покрив ще си остане в сняг. Това упражнение с тръбните колектори за съжаление не става.
                Ти пък как от тази таблица направи тези изводи? Специално по т.2 (т.1 изобщо не я коментирам)? Разбирам поне да имаше сравнение с аналогичен плосък? Как изобщо реши, че плосък селективен (между другото всички слънчеви колектори са селективни) е 2-3пъти по скъп от вакуумно-тръбен? Кое сравняваш, полезна площ, средногодишна производителност...? За другия проблем (замръзналите тръби), вече съм писал и не ми се повтаря, но той сам по себе си е мит!

Колега s_s1, евала за това че си си направил труд и споделяш резултата, една дреболия само, не трябва ли означението да е kW, а не kW/h?
                Последно редактирано от Kamen13; 23-12-09, 17:08.

Коментар

Днеска с един приятел се заговорихме са слънчеви колектори и соларни панели,в соларните панели е истината!
                  Идеята е да продаваш тока на НЕК,като получаваш средно по 20евро/кв.в. месечно при добро греене.
                  Има фирма,която предлага изграждане на съоръжението-от тебе се искат 200 000лв.
                  идват и ти правят 2000кв.м инсталация със всичко,1година продаваш тока на НЕК ,ако успяваш,същата фирма ти връща 100 000лв и си на чисто.На месец идват около 4-6000евро.

Коментар

Първоначално публикуван от sparow Преглед на мнение
                    Днеска с един приятел се заговорихме са слънчеви колектори и соларни панели,в соларните панели е истината!
                    Идеята е да продаваш тока на НЕК,като получаваш средно по 20евро/кв.в. месечно при добро греене.
                    Има фирма,която предлага изграждане на съоръжението-от тебе се искат 200 000лв.
                    идват и ти правят 2000кв.м инсталация със всичко,1година продаваш тока на НЕК ,ако успяваш,същата фирма ти връща 100 000лв и си на чисто.На месец идват около 4-6000евро.
                    Струва ми се, че пропускаш една нула в това което се иска от теб!
                    Много грубо по памет, 2000кв.м. фотоволтаични панели струват около 1 500 000лв. Добави и цената на земята! Инвестицията се възвръща за около 9-11г. и то само при положение, че те присъединят веднага към НЕК. Инвестицията от слънчеви колектори се възвръща за 3-5г. в редки случаи и по-бързо. Ти си прецени къде е далаверата
                    Ако обаче грешката е в мен и това което казваш е истина, изобщо не се колебай. И от махленския лихвар да вземеш кредит, до две-три години си избил рибата. Само внимавай, че да не си останеш с 200 000лв. назад!
                    Последно редактирано от Kamen13; 23-12-09, 18:57.

Коментар

Абе 200к май беше,...колегата е земеделец и е назад вече,и обмисля да продаде земя и техника и да прави това,2декара е средно голям двор,и в някое село може много тънко да се вземе,за пример едни хора продадоха двор 2500кв. за 4000хил. лв.

Коментар

Колегата ти да си се занимава със земеделието, щото хал хабер си няма какво значи да минеш през иглени уши за да ти вържат слънчевия ВЕИ към местното енерго. Но ако има излишни пари и се чуди в какво да ги загуби, да действа!
                        ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
                          Ти пък как от тази таблица направи тези изводи? Специално по т.2 (т.1 изобщо не я коментирам)? Разбирам поне да имаше сравнение с аналогичен плосък? Как изобщо реши, че плосък селективен (между другото всички слънчеви колектори са селективни) е 2-3пъти по скъп от вакуумно-тръбен? Кое сравняваш, полезна площ, средногодишна производителност...? За другия проблем (замръзналите тръби), вече съм писал и не ми се повтаря, но той сам по себе си е мит!

Колега s_s1, евала за това че си си направил труд и споделяш резултата, една дреболия само, не трябва ли означението да е kW, а не kW/h?
                          Аз съм писал, но ще уточня пак. Тръбните усвояват приблизително с 10% повече енергия от плоските, а едновременно с това тръбните са доста по-скъпи на кв. м от плоските. Сравнявам цените съгласно ценоразписа на Сън систем, щото са ми подръка.(215лв(без ДДС) за кв метър плосък срещу 560лв(без ДДС) за квадратен метър тръбни). 1 кв.м плосък селективен(щото има и обикновен - не селективен) преобразуват 600квтч годишно, докато тръбните 660квтч. Всичко това е съгласно информацията от техния сайт. Затова и писах че за 10% повече енергия не си струва според мен двойната цена. Но всеки сам има право да реши какво да си сложи, тъй като той плаща в края на крайщата.
                          ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
                            Аз съм писал, но ще уточня пак. Тръбните усвояват приблизително с 10% повече енергия от плоските, а едновременно с това тръбните са доста по-скъпи на кв. м от плоските. Сравнявам цените съгласно ценоразписа на Сън систем, щото са ми подръка.(215лв(без ДДС) за кв метър плосък срещу 560лв(без ДДС) за квадратен метър тръбни). 1 кв.м плосък селективен(щото има и обикновен - не селективен) преобразуват 600квтч годишно, докато тръбните 660квтч. Всичко това е съгласно информацията от техния сайт. Затова и писах че за 10% повече енергия не си струва според мен двойната цена. Но всеки сам има право да реши какво да си сложи, тъй като той плаща в края на крайщата.
                            По много причини най-коректно е цените на колекторите да се сравняват по лев за ват на година. Тоест, колко лева си дал и колко вата енергия си получил за парите си за една година. Това зависи от много фактори. Например, на места където средната температура през зимата е 20 градуса, най-ефективни вероятно ще бъдат най-евтините плоски колектори. Обратното е на места където зимата продължава 9 месеца и през тях средните температури са отрицателни. България е с умерен климат и тук решаващо значение има предназначението на инсталацията - хотел на морето (със силен летен сезон) е едно, фамилна къща в София е друго. Освен това, разликата в цената на различните видове колектори е относителна. Например плоските на Виесман са 5-7 пъти по скъпи от вакуумно-тръбните на Хелиотех например. Средно за повечето марки, плоските са с около 10-15% по-евтини. Но ако се смятат на принципа "колко лева за произведен ват на година", те НИКОГА не са по-евтини на територията на България. Но ако се смята, "колко лева за произведен ват през лятото", те (плоските) могат да са и 5-пъти по евтини. А без тези уточнения, сравняваме компютри с компоти.

Да добавя и друго, това коя фирма кой от продуктите си ще лансира е чисто маркетингово решение. Тоест, ако аз съм решил, че ще произвеждам плоски колектори, но желая заради асортимента да продавам и вакуумно-тръбни (които внасям), логично е, на единият от продуктите по мой избор, да сложа по изгодни цени за да го лансирам.
                            Последно редактирано от Kamen13; 23-12-09, 22:46.

Коментар

Прав си! Фактори много! В края на краищата човек трябва да носи от всичко по много(имам пред вид познания, личен опит, естетика и т.н), за да вземе най-правилното решение, какви колектори да си сложи.
                              ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
                                ... една дреболия само, не трябва ли означението да е kW, а не kW/h?
                                Мисля, че е kW/h, във W /ват/ се измерва мощността, инсталираната мощност, която може да отдаде нагревател, серпентина.
                                А в kW/h се измерва това, което иначе трябва да платя на енергоразпределителното д-во, за да си стопля водичката в бойлера.
                                Мисля, че съм прав в случая, но не съм специалист.

П.П. В мрачен и дъждовен ден при темп. на околната среда 8-10С темп. на колектора е 14-20С. Слънчевата енергия не е достатъчна, за да покрие собствените му загуби. Моята система е отлично изолирана с най-дебела изолация, и с термоизолираща алуминиева лента, т.е. загубите са минимални и тръбния път е много малък т.к. бойлера е на тавана, а над него на покрива е колектора.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X