Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви колектори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Слънчеви колектори

Първоначално публикуван от mitkosto Преглед на мнение
    не знам дали вече не е казвано някъде, но бях попаднал на сайт в който имаше реално изследване на вакумни и плоски колектори. В реални , равни условия, по дни, месеци. Резултатите не бяха с очакваното предмство на вакумните. За съжаление не можах да намеря сега сайта.
    Колега, ето сайта :http://www.apexexperts.com/Vacuum-Flat.pdf има го и на немски!
    0888 69 88 72
    https://www.youtube.com/channel/UC2lB8CKbb5eIV1Aj8ikgayw

Коментар

А на някой да му прави впечатление, че въпросната фирма продава изключително плоски колектори? В множество други сайтове има подобни изследвания, които пък обезмислят пазарното съществуване на плоските колектори! Не е никак трудно, резултатите от подобни изследвания да се манипулират с рекламна цел. Затова казвам: Търсете фирми, които предлагат и от двата вида, или търсете информация необвързана с пазарни резултати.

Коментар

И още:
        1. Изследвания които се правят в един, или 5 дни са невалидни. Резултатите важат само ако е правено целогодишно наблюдение.
        2. На една от снимките са показани полу-затрупани от сняг вакуумни колектори, а на други заскрежени. Тази зима в гр. София, не е имало случай вакуумни колектори да бъдат полузатрупани от сняг в светлата част на деня. Заскрежаване се наблюдаваше във два различни дни, във ранните сутришни часове, когато липсва полезна слънчева светлина. В момента в който се покаже слънце, до няколко (около15) мин., заскрежаването изчезва.
        3. Основното предимство на вакуумните колектори не е, и никога не е било производството на повече топла вода. Основното предимство е, че успява да съхрани в по-голяма степен усвоената топлина, заради несравнимо по-ниските си топлозагуби, произлизащи от факта, че вакума е най-добрият термоизолатор познат в прирорадата.
        4. Ако се направи подобно изследване в Египет, или дори в Петрич, средногодишните резултати ще са едни, но ако се направи в София, ще са абсолютно различни.
        5. Просто напишете в Гугъл "вакуумно-тръбни плоски", и ще ви излязат 100-ци резултати с подобни изследвания, 90% от които са в полза на вакуумно-тръбните колектори.. Колкото до изследването на тази фирма, мога само да ги поздравя за рекламната кампания!

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
          • Относно намалянето на КПД – то, вакума, водорода и т.н... Колеги, това са измислени проблеми!
          1.1 КПД на вакуумно-тръбните колектори е значително по-високо (над 20%) от това на плоските. Това дава огромен аванс. Казано иначе, вакуумно-тръбен колектор без вакум = плосък колектор със селективно покритие.
          1.2 Времето за което водорода ще премине през стъклото по начин, който да се отрази на КПД-то с 3-5% многократно надхвърля човешкият живот, този на внуците Ви, експлоатационният срок на инсталацията, вероятно и на жилището (сградата). Това може да се докаже с формули, но ще отнеме наистина доста време и обяснения.
          1.3 Повишаването на разхода на нафта е поради друга причина!
          • „...Предпазен и възвратен клапан задължително се поставят. А термометъра в един корпус с манометър, ако се купи отделно и не е куплиран с помпата какъв проблем има? А какво означава "А и хич не са евтини. ". Напиши цена и производител...”

2.Отделното закупуване и снаждане на помпената група, обикновено излиза 10-15% по евтино от закупуването на готова. Ако вие се чувствате уверени, че можете да окомплектовате помпена група, на инсталация работеща под налягане и с температура на работа, минаваща на моменти 200гр. Целзий, то няма проблем да си спестите тези 10-15%. „А и хич не са евтини.” Означава, медни или месингови връзки, със самопресоваща се шайба, струват между 7,50 и 13лв. За една връзка са ти нужни 2бр. (мъко-женско), двущрангова помпена група има 4 вход-изхода. Тези неща си влизат в окомплектовката на помпената група.

„...Кой произвежда най-ефтините подходящи, че да си купя? А тези по 70 лв. какво им е компромисно?...”

3. Конкретно говорих за българските INTIEL(intiel.com), които са най-евтините от разпространените на пазара. Те имат модели за около 70лв. (предположих, че тях имаш предвид), на които при екстремна работа им горят датчиците, които не се продават отделно, а само в комплект с Диференциалният термостат. Тоест, като ти изгори датчика си купуваш ново управление. Тези по 115 лв. са с малко повече функции, но с много по-надеждни датчици. Не, че тия за 70лв. нестават, но по-добре да ти ги сложи някой, който знае какво прави и го е правил. И то за не повече от 2-3 колектора с до 30 тръби. Сигурно има и по-евтини на пазара, които биха свършили работа, но аз говоря за такива, с които съм работил и които са проверени. Качествените управления са с цени мужду 250 и 500лв. Не изброявам марки защото са десетки.
          И накрая един съвет. Когато избирате фирма за колектори, гледайте тя да предлага и плоски и вакуумни, това до някъде е предпоставка да не слушате глупости от рода – колко са хубави едните и колко са лоши другите. За нашите ширини, ако искате да имате колектор и през зимата, ви трябва вакуумно-тръбен. Ако искате да си топлите вода за две седмици през лятото на вилата, боядисани в черно метални бидони вършат същата работа. Ако имате хотел на морето, който през зимата почти не работи – плоски колектори. И преди някой да е заспорил, не че нестава с плоски колектори през зимата. Става, само че за да получиш резултат „Х” със вакуумни ще ти трябва „У”, а със плоски ще ти трябва Ух1,8 в общия случай.
          1.1.1 Да така е, но ако вакумния загуби вакуум площта която контактува с въздуха е по-голяма в сравнение с тази на плоския колектор. Или да го обясня отново на единица площ плоския колектор има повече нагреваема площ от слънчевата радиация и по-малко стъклена площ с ниско термосъпротивление отколкото вакумно-тръбния, ако развакумиран.
          1.2.2 Може и така да е, за стъклото, но в краищата на тези тръби има някакъв друг материал, който не е стъкло, който поема разликите от температурните разширения м/у тръбата и слънцепоглъщащия термопроводящ елемент.
          За теорията не знам доколко е вярна, но практиката показва друго.
          1.3.3 А каква е другата причина т.к. устойчиво се хаби повече гориво? Глобално застудяване?!?

2.1 Можеш ли да напишеш конкретни цени и производители за помпа + арматура и за готова помпена група?

3. За интиел от 70 лв го ползваме от лятото на 2005 г. в ресторанта в Слънчев бряг и още не е дал фира, но щом има по-добро на умерена цена, защо да не го купя за домашната си инсталация.

За последния съвет си много прав. Особенно ако намериш производител тои по правило хвали само своята стока и отрича всичко друго.
          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
            1.1.1 Да така е, но ако вакумния загуби вакуум площта която контактува с въздуха е по-голяма в сравнение с тази на плоския колектор. Или да го обясня отново на единица площ плоския колектор има повече нагреваема площ от слънчевата радиация и по-малко стъклена площ с ниско термосъпротивление отколкото вакумно-тръбния, ако развакумиран.
            1.2.2 Може и така да е, за стъклото, но в краищата на тези тръби има някакъв друг материал, който не е стъкло, който поема разликите от температурните разширения м/у тръбата и слънцепоглъщащия термопроводящ елемент.
            За теорията не знам доколко е вярна, но практиката показва друго.
            1.3.3 А каква е другата причина т.к. устойчиво се хаби повече гориво? Глобално застудяване?!?

2.1 Можеш ли да напишеш конкретни цени и производители за помпа + арматура и за готова помпена група?

3. За интиел от 70 лв го ползваме от лятото на 2005 г. в ресторанта в Слънчев бряг и още не е дал фира, но щом има по-добро на умерена цена, защо да не го купя за домашната си инсталация.

За последния съвет си много прав. Особенно ако намериш производител тои по правило хвали само своята стока и отрича всичко друго.
            1. Аз пак да кажа, тоя вакум не е "20ст. в скъсан джоб". Случвало се е да правим профилактика на тръби поставяни преди 15г. и по невнимание да счупим някоя (има една пъпка в долната част на тръбата която лесно се чупи ако я подпреш), при което се чува характерното изпукване, като при тапа от бутилка, което показва че вече не е вакумна, но дори и тогава, тръбата си работи с параметрите на обикновен плосък колектор. ако е вярна логиката че въздухът има по голяма допирна площ, но дори и без вакум има въздушен джоб който изолира, а и най-важното, освен въздухът, слънцето също има по-голяма допирна площ (тръбите са кръгли).

...Или да го обясня отново на единица площ плоския колектор има повече нагреваема площ от слънчевата радиация и по-малко стъклена площ с ниско термосъпротивление отколкото вакумно-тръбния, ако развакумиран....

Не искам да звуча заядливо, но това цялото е грешка! - 1. бъркаш единца площ, с единица абсорбационна площ. 2. Бъркаш основният принцип на работа на колекторите. Те не се загряват от околната температура, а от слънчевата радиация. В тоя смисъл, високото термо съпротивление на повърхността е ПРЕДИМСТВО, а не недостатък. Затова се правят вакуумни колектори с ВИСОКО термо съпротивление на повърхността. За да не се отдава генерираната топлина в околното пространство, а да влезе в бойлера. Друг е въпроса с пропускливостта и фокусирането на светлината върху абсорбатора.

2. "...но в краищата на тези тръби има някакъв друг материал, който не е стъкло, който поема разликите от температурните разширения м/у тръбата и слънцепоглъщащия термопроводящ елемент.
            За теорията не знам доколко е вярна, но практиката показва друго..."

В единият край е стъклената пъпка за която споменах, а в другия има обикновена тапа (пластмасова, коркова, пресовано дърво...) Горният край на тръбата влиза в колекторната кутия, и значението на материала за топлоотдаването е незначително. Не е фатално дори ако въпросната тапа липсва. Относно теорията и практиката... Инсталирал съм около 60 плоски колектора, и над 10 000 вакуумни тръби (без да броя, че някои са слагани и махани по няколко пъти). Уверявам те, че с много малко изключения, инсталациите ни се наблюдават почти постоянно и всяко отклонение от нормалната им работа се отчита. Всъщност, в сравнение с колегите ми, теоретичната ми подготовка е слаба.

За производители на помпени групи, някои от водещите производители които продават и България са: Steca, VIESSMANN, Oventrop, DE Dietrich... Цените варират много... Битовите обикновено са от 450 до около 1200лв. Зависи - за колко колектора, дължина на тръбен път, приложение на колекторите (дали ще подпомагат и отоплението, дали са за басейн и т.н.), денивелация, ако щеш и надморската височина на която ще работят е от значение. И нещо често подценявано - какви тръби се използват. Медните тръби имат едно съпротивление, гъвкавите друго и т.н. За битова система от 2-3колектора и бойлер 15-200л., помпена група за 490лв. вероятно би била подходяща.

Коментар

...Или да го обясня отново на единица площ плоския колектор има повече нагреваема площ от слънчевата радиация и по-малко стъклена площ с ниско термосъпротивление отколкото вакумно-тръбния, ако развакумиран....

Не искам да звуча заядливо, но това цялото е грешка! - 1. бъркаш единца площ, с единица абсорбационна площ. 2. Бъркаш основният принцип на работа на колекторите. Те не се загряват от околната температура, а от слънчевата радиация. В тоя смисъл, високото термо съпротивление на повърхността е ПРЕДИМСТВО, а не недостатък. Затова се правят вакуумни колектори с ВИСОКО термо съпротивление на повърхността. За да не се отдава генерираната топлина в околното пространство, а да влезе в бойлера. Друг е въпроса с пропускливостта и фокусирането на светлината върху абсорбатора.
              Явно Вие бъркате, защото всичко това, което обяснявате именно, че слънчевата радиация/ енергия загрява топлоносещия елемент е вярно, и за това, че вакуума е най-лошия известен топлопроводник също е вярно, но абсолютен вакуум няма, нали?
              А стъклото, което покрива плоския колектор, като площ е по-малко отколкото стъклените тръби, които отвсякъде обгръщат топлоносещия елемент във вакумно-тръбния колектор, и ако вакуума е вече в атмосферата въздушна възглавница имаме и при плоския колектор, и при изпуснал вакумен... И сега к'во става? Вакумния има повече площ стъкло от плоския и отдава повече енергия навън и топли околната среда. Така ли е или пак нещо не сме се разбрали?
              И един друг въпрос: Като монтирам вакуумен колектор, ако сложа зад него огледало, което теоретично да отразява пропуснатите от повърхността на колектора слънчеви лъчи и да насочва към обратната му страна дали ще има + ефект?
              Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Светославе, оценявам проявата ти на учтивост, като се обръщаш към мен на "Вие", но ми е малко некомфортно. Светлоотражателят инсталиран зад колектор има ефект, както и следяща система например, но за битови инсталации не са задължителни атрибути. Имаш ли - слагай, но ако ти искат 100лв. отгоре за квадрат и половина ламарина...

Коментар

Това май не е баш така, доколкото съм гледал и чел, щото и за мене темата е много интересна. Вакуумната тръба си е изцяло стъклена (като термос), а тапата държи и позиционира топлопремника в "термоса"

ОФФ:
                  А как термоса познава топло ли сипваш у него или студено, та да знае к'во да пра'и - топло ли да пази или да стУди...

Коментар

Светославе, оценявам проявата ти на учтивост, като се обръщаш към мен на "Вие", но ми е малко некомфортно. Светлоотражателят инсталиран зад колектор има ефект, както и следяща система например, но за битови инсталации не са задължителни атрибути. Имаш ли - слагай, но ако ти искат 100лв. отгоре за квадрат и половина ламарина...
                    Никой нищо не ми иска. Аз сам се набутвам, т.к. сам ще си сглобявам инсталацията, само, че виждам предлагат фирмите някакви гъвкави стоманени тръби и не ми е ясно как се работи с тях. На живо не съм ги виждал. Ще си го свържа с медни, че там с поялника всичко ми е по-сигурно. А иначе от техническа гледна точка най- ми е интересно това със следящата система, но няма инфо на български в нета.

Коментар

• До: Слънчеви колектори

Никой нищо не ми иска. Аз сам се набутвам, т.к. сам ще си сглобявам инсталацията, само, че виждам предлагат фирмите някакви гъвкави стоманени тръби и не ми е ясно как се работи с тях. На живо не съм ги виждал. Ще си го свържа с медни, че там с поялника всичко ми е по-сигурно. А иначе от техническа гледна точка най- ми е интересно това със следящата система, но няма инфо на български в нета.

Ако се справяш с медните, прави го с тях. С гъвкавите се работи много лесно, но ти трябва инструмент. За няколко колектора, следяща система е излишен лукс според мен. Колкото и евтино да ти излезе, по-добре си купи по-голям колектор. Отопление ще подпомагаш ли, или е само за топла вода? Колко литра бойлер ще топлиш?

Коментар

С гъвкавите тръби, се работи много лесно! При това са неръждаеми, и няма нужда от никакви фитинги за промяна на посоката. Пускаш си тръбата на която предварително е нанизана термо изолацията и я прекарваш от където искаш без да имаш ограничение за пътя и завоите. Освен това от тях стават серпентини с по-добри качества от колкото с медните тръби. Да не говорим че са по- лесни за огъване и имат по голяма площ на топлоотдаване от медните на линеен метър. Връзките са тип холендър(мъжки-женски). При връзване на колекторите с такива тръби избягваш проблема с трудното запояване ако духа вятър примерно.Желателно е обаче да се поинтересуваш кой ги е произвел, че и от тях вече има едни ментета направени от неръждавейка с дебелината на вестник. Препоръчвам ти такива правени където и да е по на запад от България и съответно да избягваш правените на изток от Бг. Но избора в края на краищата е твой.
                        Правилно си се насочил сам да си правиш инсталацията, че съм се нагледал на "професионални" монтажи на "специалисти" с нам си колко години опит в монтажа на отоплителни, слънчеви и пожарогасителни инсталации.
                        Все пак препоръчвам да почетеш достатъчно в мрежата за да си изясниш какво точно ти трябва, и дали можеш да си го направиш сам. Препоръчвам ти да спазваш стриктно всички инструкции на производителите и да не поемаш нито дума от хората около теб, че може без това или онова. Ние за това сме на това дередже, че вечно сме по-по-най хитри от другите и все побългаряваме или спестяваме това или онова.
                        И не забравяй да питаш по форума, че тука по-може да срещнеш патили и хора с опит, от колкото в реалния живот.
                        Успех
                        ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
                          С гъвкавите тръби, се работи много лесно! При това са неръждаеми, и няма нужда от никакви фитинги за промяна на посоката. Пускаш си тръбата на която предварително е нанизана термо изолацията и я прекарваш от където искаш без да имаш ограничение за пътя и завоите. Освен това от тях стават серпентини с по-добри качества от колкото с медните тръби. Да не говорим че са по- лесни за огъване и имат по голяма площ на топлоотдаване от медните на линеен метър. Връзките са тип холендър(мъжки-женски). При връзване на колекторите с такива тръби избягваш проблема с трудното запояване ако духа вятър примерно.Желателно е обаче да се поинтересуваш кой ги е произвел, че и от тях вече има едни ментета направени от неръждавейка с дебелината на вестник. Препоръчвам ти такива правени където и да е по на запад от България и съответно да избягваш правените на изток от Бг. Но избора в края на краищата е твой.
                          Правилно си се насочил сам да си правиш инсталацията, че съм се нагледал на "професионални" монтажи на "специалисти" с нам си колко години опит в монтажа на отоплителни, слънчеви и пожарогасителни инсталации.
                          Все пак препоръчвам да почетеш достатъчно в мрежата за да си изясниш какво точно ти трябва, и дали можеш да си го направиш сам. Препоръчвам ти да спазваш стриктно всички инструкции на производителите и да не поемаш нито дума от хората около теб, че може без това или онова. Ние за това сме на това дередже, че вечно сме по-по-най хитри от другите и все побългаряваме или спестяваме това или онова.
                          И не забравяй да питаш по форума, че тука по-може да срещнеш патили и хора с опит, от колкото в реалния живот.
                          Успех
                          100% подкрепям това мнение. В крайна сметка, ако решиш да ги правиш с гъвкави тръби, можеш да извикаш майстор само за връзките. Има си и други хитрини там с хидроизолацията - лепила, едно-друго. Ако си от София, и аз мога да го направя, но от сега ти казвам, че цветя и бонбони не пия!

Коментар

Ако се справяш с медните, прави го с тях. С гъвкавите се работи много лесно, но ти трябва инструмент. За няколко колектора, следяща система е излишен лукс според мен. Колкото и евтино да ти излезе, по-добре си купи по-голям колектор. Отопление ще подпомагаш ли, или е само за топла вода? Колко литра бойлер ще топлиш?
                            С тези гъвкавите не съм се срещал на живо. Идеята е да се подпомогне отопление и затова е ги изправя на 45'. Бойлера е 200 лт. Лошото е, че през лятото нямам консумация на топла вода и си мисл, че системата ще заври.

Коментар

За отопление ти трябва прибилизително 1кв.м селективен за 10кв.м чиста жилищна площ при това само ако къщата е нова и е направена по съвременните изисквания за термична изолация. Но бойлер от 200л е малко според мен. Виж 1000л е по-добре, но с тия цени... Между другото ако с-та е без налягане, можеш да си сътвориш собствен резервоар със 120мм минерална вата за изолация, и определено ще ти излезе по-евтино от купешкия съд. Когато е слънчево през есента, зимата и пролетта, водата се подгрява, а пък нощно време ползваш топлината събирана през деня. Е, без котел няма да минеш, но пък понякога може и по седмица да не го палиш. Освен това котела ще ти работи на пълна мощност до изгаряне на горивото, а КПД-то тогава му е най-високо.
                              За лятно време, като не ползваш топла вода, за да не прегрее, най-лесното е да покриеш панелите с нещо, така че да не ги грее слънцето. Обличане с алуминиево или огледално фолио също може да свърши добра работа. Инак лятото да подгряваш басейн си е супер, освен това няма никога да прегрее.
                              ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
                                За отопление ти трябва прибилизително 1кв.м селективен за 10кв.м чиста жилищна площ при това само ако къщата е нова и е направена по съвременните изисквания за термична изолация. Но бойлер от 200л е малко според мен. Виж 1000л е по-добре, но с тия цени... Между другото ако с-та е без налягане, можеш да си сътвориш собствен резервоар със 120мм минерална вата за изолация, и определено ще ти излезе по-евтино от купешкия съд. Когато е слънчево през есента, зимата и пролетта, водата се подгрява, а пък нощно време ползваш топлината събирана през деня. Е, без котел няма да минеш, но пък понякога може и по седмица да не го палиш. Освен това котела ще ти работи на пълна мощност до изгаряне на горивото, а КПД-то тогава му е най-високо.
                                За лятно време, като не ползваш топла вода, за да не прегрее, най-лесното е да покриеш панелите с нещо, така че да не ги грее слънцето. Обличане с алуминиево или огледално фолио също може да свърши добра работа. Инак лятото да подгряваш басейн си е супер, освен това няма никога да прегрее.
                                Д-макса ги разбира нещата! Параметрите, които си дал са коректни. Така се правят нещата. Все пак с 200л. бойлер може да се направи една проста домашна система за подпомагане на отоплението (ако домакинството е максимум 2-3човека). Големината на отопляемата площ също е от значение, но и една стая да си отопляваш, пак е нещо. Пък и за идеята...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X