Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви колектори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Слънчеви колектори

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
    1. Първо сме се научили да четем, затова и Ви отговарям, т.к. можем и да пишем.
    2. Даже и от математика разбираме, ама малце

Количество топлина (откъде идва топлината ел., природен газ, пропан бутан, дърва, въглища, магнитни или усукване на полета, енергия на екстрасенси, това са други въпроси) необходимо за загряване на какво да е се смята по следния начин:

Q = M.cp.(Tк - Тн)/3600, kWh

М - маса на материала, kg;
    cp - специфичен топлинен капацитет на материала (за вода cp=4.186 kJ/kg.K), kJ/kg.K
    Тн - начална температура на материала, С;
    Тк - крайна температура на материала, С.

В конкретния случай трябва да изчислим колко енергия /електро/ ще използваме, за да стоплим 100 лт. вода с начална темп. 10 С до 60 С
    Ако сме на морското равнище и водата e H2O без примеси, което за Сф не е така, но до колко ще даде отклонение трябва да се замери лабораторно.
    Или по сметки се получава така:
    100*4,186*(60-10)/3600=5.81kWh
    и ако 1 KWh струва 0,20 лв
    и да се самоцитирам:

Приемаме, че сме използвали 6,5 kWh както е отчел ел. мера, мога и доста повече подробностти да вкарам, ама за по-просто приемам най-големия /най-лошия вариант/ висок разход и скъпа енергия
    6,5*0,2=1,3 лв. за 100 лт. затоплена до 60 С вода.

Ще продължа по-късно
    Колеги - благодаря , че никой не се разпали да обижда друг или да се засегне от моите думи.
    Виждам , че споря с колеги знаещи физика и математика . Мога само да се поуча от вас.
    Спора си беше излишен - но интересен . Аз говоря за един продукт произведен в България и предложен на определена цена . Вие говорите за смисъла на този продукт и има ли почва за него у нас .
    Мислим подобно , но от различни гледни точки !
    Дано някой от вас не е мрънкал колко некачвствени са китайските или турските солари ....защото в такъв случай ,значи си противоречи ( с този спор ). Но .... вие сигурно знаете , че по-евтините Китайски са за предпочитане - даже за предпочитане е да си останем на ел. бойлери .
    Тогава - не казвате нищо ново .
    Поне като има хора - решили да произвеждат солари ( въпреки , че няма смисъл и иконом. изгода ) - нека да могат да си продават продукта на други - ЗАБЛУДЕНИ , които пък искат да си го купят - пак без смисъл . Просто за развлечение .
    Да не им пречим повече с този спор .
    Аз го загубих - защото съм на ел. бойлер , и защото срещу мен има много по запознати с цифрите хора - Признавам .
    Вие сте победители в спора ! Поздравления !

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
      Колеги - благодаря , че никой не се разпали да обижда друг или да се засегне от моите думи.
      Виждам , че споря с колеги знаещи физика и математика . Мога само да се поуча от вас.
      Спора си беше излишен - но интересен . Аз говоря за един продукт произведен в България и предложен на определена цена . Вие говорите за смисъла на този продукт и има ли почва за него у нас .
      Мислим подобно , но от различни гледни точки !
      Дано някой от вас не е мрънкал колко некачвствени са китайските или турските солари ....защото в такъв случай ,значи си противоречи ( с този спор ). Но .... вие сигурно знаете , че по-евтините Китайски са за предпочитане - даже за предпочитане е да си останем на ел. бойлери .
      Тогава - не казвате нищо ново .
      Поне като има хора - решили да произвеждат солари ( въпреки , че няма смисъл и иконом. изгода ) - нека да могат да си продават продукта на други - ЗАБЛУДЕНИ , които пък искат да си го купят - пак без смисъл . Просто за развлечение .
      Да не им пречим повече с този спор .
      Аз го загубих - защото съм на ел. бойлер , и защото срещу мен има много по запознати с цифрите хора - Признавам .
      Вие сте победители в спора ! Поздравления !

Колега, има бъдеще за човечеството и то е във В Е И и на там трябва да вървим. Слънцето, вятъра водата, геотермалната енергия са неизчерпаеми за разлика на нефт, гори/дървесина/ и въглища, но трябва да мине време, за да станат масови технологиите, да се намали тяхната цена, за да можем да си ги позволим.
      Преди 3 години си купих 200 лт. неръждаем бойлер с 2 серпентини и го сложих на тавана на къщата в която живея на село, но до сега не съм вързал втората серпентина за соларния колектор. И вече колектор си имам, баща ми ми подари, ама още трябва да купя арматурата, и управлението, да направя стойка и да намеря време монтирам всичко това.
      Опитвам се и светодиодно осветление да наслагам в къщата, ама още е много скъпо и не се връзва от икономическа гледна точка.
      Отплеснах се, ИЗВИНЕТЕ МЕ.
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

За да се запази темата наистина полезна, предлагам, ако някой иска да си изгражда система, защо не и сам, да си поставя конкретните въпроси, а кой с каквото може да помага.

Коментар

Колега, има бъдеще за човечеството и то е във В Е И и на там трябва да вървим. Слънцето, вятъра водата, геотермалната енергия са неизчерпаеми за разлика на нефт, гори/дървесина/ и въглища, но трябва да мине време, за да станат масови технологиите, да се намали тяхната цена, за да можем да си ги позволим.
          Преди 3 години си купих 200 лт. неръждаем бойлер с 2 серпентини и го сложих на тавана на къщата в която живея на село, но до сега не съм вързал втората серпентина за соларния колектор. И вече колектор си имам, баща ми ми подари, ама още трябва да купя арматурата, и управлението, да направя стойка и да намеря време монтирам всичко това.
          Опитвам се и светодиодно осветление да наслагам в къщата, ама още е много скъпо и не се връзва от икономическа гледна точка.
          Отплеснах се, ИЗВИНЕТЕ МЕ.
          Предполагам , че това са възвращаеми енергиини източници - или ....
          Странното е , че това е не само бъдещето , това е миналото на човечеството . Ние просто сме се самозабравили и сме си повярвали , че можем да измислим по добри енергоисточници . Е - времето показа , че рано или късно всичко си идва на мястото си .
          Системата или ще стане в равновесие , или ще се саморазруши .
          Ти си по вещ дали това е закон или не ?
          За това - напред към миналото ! Слънцето трябва да стане наш работник ( грешка - съдружник ). Това е .

Колко ти излиза така системата до тук ( като я събираш на части ) ?
          Интересно ще е ! Пиши и цени , въпреки , че са от преди 2 години.

Коментар

Здравейте, регистрирах специално заради тази тема. Няма да крия, че се занимавам със слънчеви колектори, вятърни генератори, фотоволтаични панели и диодно осветление. Не съм тук за да си правя реклама, ще ми се да съм полезен.
            Относно колекторите и тяхната ефективност, въпросът не е дали, а какви, колко и как да бъдат поставени. Има различни видове колектори, не защото едните са по-хубави или лоши, а защото имат различно приложение. Ако имате конкретни въпроси, с радост ще ви отговоря, в т.ч. за цени, хитрини и т.н.

Коментар

Предполагам , че това са възвращаеми енергиини източници - или ....
              Странното е , че това е не само бъдещето , това е миналото на човечеството . Ние просто сме се самозабравили и сме си повярвали , че можем да измислим по добри енергоисточници . Е - времето показа , че рано или късно всичко си идва на мястото си .
              Системата или ще стане в равновесие , или ще се саморазруши .
              Ти си по вещ дали това е закон или не ?
              За това - напред към миналото ! Слънцето трябва да стане наш работник ( грешка - съдружник ). Това е .

Колко ти излиза така системата до тук ( като я събираш на части ) ?
              Интересно ще е ! Пиши и цени , въпреки , че са от преди 2 години.
              В Е И /възобновяеми енергийни източници/, напиши го в търсачка и чети до зазоряване.

Сега ще напиша за най-ефтината система за топла вода за битови нужди, която е комбинирана и със съд за резервна вода, Видял съм го на много места още по времето на Чеушеско в Румъния.
              Използва се стар варел от масло, който се поставя на слънчево и високо място спрямо крановате на консуматора. От долният му край се подвръзва входяща студена вода, като се свързва и комбиниран изпускателен/възвратен клапан от бойлер. От горния /най-високата точка/ се подкача топла изходяща вода и там с тетка се слага обезвъздушител. Прави се рамка от дърво/алумин, ПВЦ и стъкло, която прави гореща клетка около варела, а варела се боядисва с черна боя.
              Слънчевите лъчи преминават през стъклата и топлят варела, а въздуха м/у варела и стъклото е термоизолатор. Когато спре водата се развива обезвъздушителя и водата под действието на гравитацията изтича. После се затваря обезвъздушителя като има вода се напълва. Системата е макс. ефтина и достъпна за всеки, но е много лошо КПД, т.к. през вечерта черния варел излъчва и изстива.

Бойлера мисля, че беше около 1200 лв.
              Слънчевия колектор е вакумно-тръбен с площ около 2м2 и струва около 800 и нещо лв.
              Трябва да добавя:
              помпа 120-150 лв.,
              разшр. съд малък- 30-40 лв,
              предпазен клапан за бойлер 10-15лв.
              обезвъзд. високотемп. 20 лв.
              електр. управление - 70лв ефтин вариант,
              стойка за колектора -железа и труд, малко грунд, боя,
              тръбен път за моя случай общо около 6-7м само вход и изход,
              термоизолация няма да слагам
              нипели, кранове за 10-20 лв.
              кабел за лев-два. и май това е всичко.
              А забравих-комб. уред за налягане и температура - 20 лв.
              и понеже няма да източвам с-мата етилен-гликол и вода.
              За да създадеш първоначално налягане на тази система 1-2 атм. след като напълниш с-мата се включва помпа от кафе машина, която смуче от кофа с разтвор на етилен гликол и вода до достигане на необход. налягане. Обезвъздушава се ръчно и се допълва после. След първия ден работа отново се обезвъзд. и допълва т.к. във водата има разтворени доста газове, които при висока темп. излизат и могат да направят "тапа".
              Ами май това е всичко.
              Ако имате въпроси пишете.
              Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Да,горе долу това е.
                Като се има предвид ,че тука бойлейра е малко по-скъп,а и че може да се използва и по евтин колектор,то има дори значителни резерви в цената към по-евтино.
                Само бих препоръчал използване на топлоизолация на тръбите,и то колкото повече толкова по-добре,най-вече заради студените месеци.И отгоре задължително бандажиране,едно заради ултравиолета и второ защото птиците кълват черната изолацияНай-добър резултат има с лента от винил.Лентата за климатици също не издържа дълго.
                Предпазния клапан е добре да е специален.Има ги по налягане.
                И,може би при вакумнотръбните не е необходимо,но ако се ползва обикновен колектор ще трябва да се помисли за възвратен клапан,за да не топлим вечер звездите.

Коментар

В Е И /възобновяеми енергийни източници/, напиши го в търсачка и чети до зазоряване.

Бойлера мисля, че беше около 1200 лв.
                  Слънчевия колектор е вакумно-тръбен с площ около 2м2 и струва около 800 и нещо лв.
                  Трябва да добавя:
                  помпа 120-150 лв.,
                  разшр. съд малък- 30-40 лв,
                  предпазен клапан за бойлер 10-15лв.
                  обезвъзд. високотемп. 20 лв.
                  електр. управление - 70лв ефтин вариант,
                  стойка за колектора -железа и труд, малко грунд, боя,
                  тръбен път за моя случай общо около 6-7м само вход и изход,
                  термоизолация няма да слагам
                  нипели, кранове за 10-20 лв.

Ако имате въпроси пишете.
                  Добре го сподели това - Благодаря ти !
                  Значи се оказва , че за около 2500 лв може да се впрегне една такава система.
                  Колко антифриз побира ?
                  До каква температура достига - лятото и зимата?
                  Вързана ли ти е системата към парно или не ?

Коментар

Добре го сподели това - Благодаря ти !
                    Значи се оказва , че за около 2500 лв може да се впрегне една такава система.
                    Колко антифриз побира ?
                    До каква температура достига - лятото и зимата?
                    Вързана ли ти е системата към парно или не ?
                    Значи тази система съм я замислил за в къщи и не е направена /сглобена/ все още. Но като я направя ще бъде вързана към парното по следния начин: бойлера ми е с 2 топлообменника и когато достигне темп. 60С помпата, която е на парното ще включва да върти водата в него, ако стайния ми термостат програматор отчита, че има нужда от затопляне. Ще помага за затопляне в тези дни, когато не си струва да се пали парно. Примерно аз съм задал и сега дневна темп. 21С, а нощно-19С. и ако сутринта, като превключи от 19С на 21С и в бойлера има топла вода помпата ще включи и ще я охлади малко, а радиаторите ще усетят малко топлина. Така и при по-слабо слънце колекторите ще дозатоплят водата и КПД на соларната система ще е по-добро. Но това е само теоретично, на практика ако се хвана това лято да го сглобя ще пиша.
                    Количеството на антифризната течност се определя най-вече от тръбния път и броя на колекторите. За моята бъдеща система още не знам.
                    За температурата в този работещия ресторант със турски обикновенни медни плоски колектори най-високата температура на топлата вода /датчика, който е на колектора/ съм виждал 78С, но в горещи дни и липса на консумация сигурно вдига и повече. А когато на пролет я пълним първоначално излиза пара от обезвъздушителя, т.к колекторите са се нагряли на сухо много здраво. Зареждането и пускането на системата го правим сутрин до 10 часа.
                    А както писах в предните си постове, ако системата е преоразмерена за лятото, т.е. направена за да топли басейн, през зимата от 6 тона нафта за отоплителен сезон е свален разхода до 1 тон. Значи все-пак топли, но самата инвестиция е много скъпа и не толкова дълговечна.

Коментар

Нека да уточним! Недълговечността касае само и едниствено вакуумно тръбните колектори. Останалите, времето ги касае значително по-слабо и практически топлопроизводството остава непроменено със времето(изключвайки стареенето и замърсяването). Схемата със топлинен акумулатор, който зимата да се ползва за подпомагане на котела, а лятото да се ползва за друго е най-добрия вариант за отопление на къща. Единствения проблем са абсурдните цени за резервуарите за вода(акомулатора). Аз съм решил да си направя един експеримент с един пластмасов съд 1000л., който поне на теория ще издържи на80-90 град. при положение че практически с-та няма да е под налягане, а съда ще е изолиран със 120мм минерална вата. Тия няколко хилядарки за тоз тип съдове ми се чини прекалено надута работа. Верно че е хубаво, ама не е златно в края на краищата!
                      ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

...Недълговечността касае само и едниствено вакуумно тръбните колектори...

Няма никаква причина вакуумно-тръбните да са с по различен живот от плоските. Инсталацията си има годиша профилактика, която е свързана със смяна на уплътнения, оправяне на изолацията (понякога я кълват птички), добявяне на термопаста и др. дребни ремонти, които макар да отнемат по няколко часа, не са свързани със съществени разходи.

Към горе посочените цени имам няколко забележки. Желателно е да се използва помпена група вместо помпа, първо защото това гарантира, че помпата е подходяща за колектори, второ защото има термометри барометър и предпазен клапан, трето заради присъединителните елементи, които си вървят с помпата и са сравително лесни за работа дори от непрофесионалист. А и хич не са евтини. Другата забележка е управлението. Най евтините подходящи са по около 115лв., тези по 70 са опасен компромис.

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение

1. Няма никаква причина вакуумно-тръбните да са с по различен живот от плоските.
                          2. Инсталацията си има годиша профилактика, която е свързана със смяна на уплътнения, оправяне на изолацията (понякога я кълват птички), добявяне на термопаста и др. дребни ремонти, които макар да отнемат по няколко часа, не са свързани със съществени разходи.

Към горе посочените цени имам няколко забележки. Желателно е да се използва 3. помпена група вместо помпа, първо защото това гарантира, че помпата е подходяща за колектори, второ защото има термометри барометър и предпазен клапан, трето заради присъединителните елементи, които си вървят с помпата и са сравително лесни за работа дори от непрофесионалист. А и хич не са евтини. 4. Другата забележка е управлението. Най евтините подходящи са по около 115лв., тези по 70 са опасен компромис.
                          Написах цифрички в цитата на мнението Ви, за да ми е по-лесно да задавам въпроси и да се чете по-бързо темата.

1. Пиша само това, което са ми казали, но е факт, че без да има счупено стъкло КПД-то им намалява.
                          2. Вярно си е и ако е с вода на есен се източва, а на пролет, като се напълни отново тогава ако има нещо протекло се сменя. Ако си я правиш сам нещо не ти струва.
                          3. Предпазен и възвратен клапан задължително се поставят. А термометъра в един корпус с манометър, ако се купи отделно и не е куплиран с помпата какъв проблем има? А какво означава "А и хич не са евтини. ". Напиши цена и производител.
                          4. Кой произвежда най-ефтините подходящи, че да си купя? А тези по 70 лв. какво им е компромисно?

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение

Няма никаква причина вакуумно-тръбните да са с по различен живот от плоските. ....
                            Колегата горе беше писал как върви разхода на нафта през годините. Свалянето на КПД-то на вакуумно тръбните е резултат на нормални физични процеси свързани с преминаване на водорода през стъклото, тъй като това е най-малкия химичен елемент и той практически преминава през стръктурата на стъклото. С течение на времето, това води до значително влошаване на работата на този колектор, тъй като вакуума вече не е вакуум, или поне не с тези характеристики като от завода. Е ако може да вакуумираш периодично всички тръби на покрива ще е друга работа ама...
                            Този проблем не същуствува при останалите типове колектори.
                            Та, това имах в предвид за влиянието на фактора време върхе вакуумните колектори.
                            ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

• Относно намалянето на КПД – то, вакума, водорода и т.н... Колеги, това са измислени проблеми!
                              1.1 КПД на вакуумно-тръбните колектори е значително по-високо (над 20%) от това на плоските. Това дава огромен аванс. Казано иначе, вакуумно-тръбен колектор без вакум = плосък колектор със селективно покритие.
                              1.2 Времето за което водорода ще премине през стъклото по начин, който да се отрази на КПД-то с 3-5% многократно надхвърля човешкият живот, този на внуците Ви, експлоатационният срок на инсталацията, вероятно и на жилището (сградата). Това може да се докаже с формули, но ще отнеме наистина доста време и обяснения.
                              1.3 Повишаването на разхода на нафта е поради друга причина!
                              • „...Предпазен и възвратен клапан задължително се поставят. А термометъра в един корпус с манометър, ако се купи отделно и не е куплиран с помпата какъв проблем има? А какво означава "А и хич не са евтини. ". Напиши цена и производител...”

Отделното закупуване и снаждане на помпената група, обикновено излиза 10-15% по евтино от закупуването на готова. Ако вие се чувствате уверени, че можете да окомплектовате помпена група, на инсталация работеща под налягане и с температура на работа, минаваща на моменти 200гр. Целзий, то няма проблем да си спестите тези 10-15%. „А и хич не са евтини.” Означава, медни или месингови връзки, със самопресоваща се шайба, струват между 7,50 и 13лв. За една връзка са ти нужни 2бр. (мъко-женско), двущрангова помпена група има 4 вход-изхода. Тези неща си влизат в окомплектовката на помпената група.

„...Кой произвежда най-ефтините подходящи, че да си купя? А тези по 70 лв. какво им е компромисно?...”

Конкретно говорих за българските INTIEL(intiel.com), които са най-евтините от разпространените на пазара. Те имат модели за около 70лв. (предположих, че тях имаш предвид), на които при екстремна работа им горят датчиците, които не се продават отделно, а само в комплект с Диференциалният термостат. Тоест, като ти изгори датчика си купуваш ново управление. Тези по 115 лв. са с малко повече функции, но с много по-надеждни датчици. Не, че тия за 70лв. нестават, но по-добре да ти ги сложи някой, който знае какво прави и го е правил. И то за не повече от 2-3 колектора с до 30 тръби. Сигурно има и по-евтини на пазара, които биха свършили работа, но аз говоря за такива, с които съм работил и които са проверени. Качествените управления са с цени мужду 250 и 500лв. Не изброявам марки защото са десетки.
                              И накрая един съвет. Когато избирате фирма за колектори, гледайте тя да предлага и плоски и вакуумни, това до някъде е предпоставка да не слушате глупости от рода – колко са хубави едните и колко са лоши другите. За нашите ширини, ако искате да имате колектор и през зимата, ви трябва вакуумно-тръбен. Ако искате да си топлите вода за две седмици през лятото на вилата, боядисани в черно метални бидони вършат същата работа. Ако имате хотел на морето, който през зимата почти не работи – плоски колектори. И преди някой да е заспорил, не че нестава с плоски колектори през зимата. Става, само че за да получиш резултат „Х” със вакуумни ще ти трябва „У”, а със плоски ще ти трябва Ух1,8 в общия случай.

Коментар

не знам дали вече не е казвано някъде, но бях попаднал на сайт в който имаше реално изследване на вакумни и плоски колектори. В реални , равни условия, по дни, месеци. Резултатите не бяха с очакваното предмство на вакумните. За съжаление не можах да намеря сега сайта.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X