Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви колектори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Слънчеви колектори

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
    ... а в някои слънчеви и студени зимни дни моята инсталация не работи заради сняг и скреж.
    Абе стана ясно, че си наблюдаваш инсталацията, но специално това сигурен ли си, че е така? Специално съм наблюдавал заскрежаването, минути след като пекне слънце, достатъчно за да започне работа колектора, колкото и скреж да има, изчезва. Това и от обикновено стъкло под наклон си е същото. 10-15 мин да стоят заскрежени на слънце може, ама час, еле пък цял ден? В много облачни дни, може и 10 дена да са заскрежени, но то така или иначе и да не бяха, пак нямаше да има производство. Та наблюдавал ли си го това специално?

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
      1. Тръбните не са по-скъпи.
      2. Ще биеш КПД-то друг път!
      Имах впредвид, че мощността на цялата система ще е по-голяма за същите пари! Един вид печелиш КПД...

Коментар

1. Тръбните не са по-скъпи.
        2. Ще биеш КПД-то друг път!

По този начин просто ще си увеличиш топлата вода тогава, когато не ти трябва (през лятото)
        Извинявам се за двойния пост. Ще увелича топлата вода когато не ми трябва? Искаш да кажеш, че при един и същ бойлер, няма да има разлика при с различен брой колектори? А за лятото - ми просто изключвам един /два или колкото ми се иска/ колектор/и/... Или още по-лесно, покривам го с нещо...

А за цената - поне по мои впечатления/наблюдения, тръбните са по-скъпи. Пък може да не съм уцелил фирмата... И в разни чуждестранни сайтове съм чел, че е така.

Коментар

Първоначално публикуван от Fossilis Преглед на мнение
          Извинявам се за двойния пост. Ще увелича топлата вода когато не ми трябва? Искаш да кажеш, че при един и същ бойлер, няма да има разлика при с различен брой колектори? А за лятото - ми просто изключвам един /два или колкото ми се иска/ колектор/и/... Или още по-лесно, покривам го с нещо...

А за цената - поне по мои впечатления/наблюдения, тръбните са по-скъпи. Пък може да не съм уцелил фирмата... И в разни чуждестранни сайтове съм чел, че е така.
          При система изчислена да работи добре през зимата, особено ако подпомага отопление, през лятото обикновено има излишък. Силата на плоските е през лятото.
          За цената вече съм писал в темата.

Коментар

Абе стана ясно, че си наблюдаваш инсталацията, но специално това сигурен ли си, че е така? Специално съм наблюдавал заскрежаването, минути след като пекне слънце, достатъчно за да започне работа колектора, колкото и скреж да има, изчезва. Това и от обикновено стъкло под наклон си е същото. 10-15 мин да стоят заскрежени на слънце може, ама час, еле пък цял ден? В много облачни дни, може и 10 дена да са заскрежени, но то така или иначе и да не бяха, пак нямаше да има производство. Та наблюдавал ли си го това специално?
            Да, един съботен ден - 06.02.2010 г. го наблюдавах. Към 11 ч. се стопи скрежа по стъклата на автомобилите, колектора вече топлоотдаваше, но много слабо, помпата вкл. много рядко, а скрежа си остана почти цял ден по стъклените тръби, т.к. темп. през деня не превиши -5С. Към 15 ч. заваля сняг...
            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Да, един съботен ден - 06.02.2010 г. го наблюдавах. Към 11 ч. се стопи скрежа по стъклата на автомобилите, колектора вече топлоотдаваше, но много слабо, помпата вкл. много рядко, а скрежа си остана почти цял ден по стъклените тръби, т.к. темп. през деня не превиши -5С. Към 15 ч. заваля сняг...
              Което потвърждава и другите информации, че при студено време и скреж вакуумно тръбните колектори са умряла работа. В същия момента 15мин топла вода през плоските и скрежа(снега) го няма(туй упражнение е невъзможно при вакуумно тръбните) и водата при слънце започва да се подгрява. Освен това таблицата на s_s1, показва недвусмислено, че вакуумно тръбните също не вършат особенна работа през зимата, т.е. същото като при плоските селективни. Язък за по-високото КПД!
              Предвид всичко това, за мен вече е ясно, че каквито и селективни колектори да монтирам(плоски или вакуумно тръбни), с миниатурна разлика, ефекта ще е почти един и същ. И понеже плоските селективни ми допадат повече и на външен вид, решението ми за покупка ще е за тях.
              ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
                Което потвърждава и другите информации, че при студено време и скреж вакуумно тръбните колектори са умряла работа. В същия момента 15мин топла вода през плоските и скрежа(снега) го няма(туй упражнение е невъзможно при вакуумно тръбните) и водата при слънце започва да се подгрява. Освен това таблицата на s_s1, показва недвусмислено, че вакуумно тръбните също не вършат особенна работа през зимата, т.е. същото като при плоските селективни. Язък за по-високото КПД!
                Предвид всичко това, за мен вече е ясно, че каквито и селективни колектори да монтирам(плоски или вакуумно тръбни), с миниатурна разлика, ефекта ще е почти един и същ. И понеже плоските селективни ми допадат повече и на външен вид, решението ми за покупка ще е за тях.
                Ядосан си им нещо на вакуумно-тръбните, ама ти си знаеш. Все пак обърни внимание, че става дума за няколко часа от няколко дни в годината. Вероятно не се събира и едно полезно денонощие загуба от заскрежаване на година и то конкретно на система с колектори Сейдо. Както вече казах, такъв проблем на наблюдаваните от мен не съществува! Сега се замислям дали разликата не идва от това, че селективното покритие на Сейдо е само вътре в тръбата, а на повечето други е по цялата тръба сн.1 сейдо, сн.2 други
                Прикачени файлове

Коментар

... Вероятно не се събира и едно полезно денонощие загуба от заскрежаване на година и то конкретно на система с колектори Сейдо. Както вече казах, такъв проблем на наблюдаваните от мен не съществува! Сега се замислям дали разликата не идва от това, че селективното покритие на Сейдо е само вътре в тръбата, а на повечето други е по цялата тръба сн.1 сейдо, сн.2 други
                  Вероятно се събира доста повече от 24 ч...
                  Днес 16.02. записах следното: метео-3С, сняг в/у кол. слънце; нач. час 10.27; краен час 16.20; нач. темп 33.00; кр. темп 36.00; темп р-ка 3.00;
                  Което значи че от 10.30ч. до 16.20 е имало някаква усвоена топлина, но тя е тази, която е преминала през пласта от сняг и не се е отразило от него, т.е. много малка част. А слънцето беше много силно, където има нещо черно, като пътна настилка снега е тотално стопен, по покрива на къщата от южния скат няма сняг, а от северния си стои, също стои и върху колектора и върху изолацията с алум. лента на тръбите.
                  Моят колектор е същия, като на първата снимка.
                  Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Вероятно се събира доста повече от 24 ч...
                    Днес 16.02. записах следното: метео-3С, сняг в/у кол. слънце; нач. час 10.27; краен час 16.20; нач. темп 33.00; кр. темп 36.00; темп р-ка 3.00;
                    Което значи че от 10.30ч. до 16.20 е имало някаква усвоена топлина, но тя е тази, която е преминала през пласта от сняг и не се е отразило от него, т.е. много малка част. А слънцето беше много силно, където има нещо черно, като пътна настилка снега е тотално стопен, по покрива на къщата от южния скат няма сняг, а от северния си стои, също стои и върху колектора и върху изолацията с алум. лента на тръбите.
                    Моят колектор е същия, като на първата снимка.
                    Ами явно има значение това, тъмната боя да е по цялата тръба. След време ако подменяш тръби, можеш да пробваш с такива от другия тип. Като гледам резултатите от таблицата и това което казваш за заскрежаването, със сигурност ще има положителен ефект. Всъщност, сега се сещам и още нещо. На Сейдо вакума е в цялата тръба, другите са двустенни и вакума е между двете стени. Това означава, че нощем е напълно възможно в тръбата на Сейдо температурата да пада под 0 градуса и понеже цялата тръба е под вакум, да стои много по-продължително време студена под 0 гр. Тоест да се появява обратен ефект от добрата термоизолация. При другите това не може да стане защото в самата тръба няма вакум. И колкото повече се замислям, май точно това е обяснението.
                    Последно редактирано от Kamen13; 16-02-10, 16:59.

Коментар

Ами явно има значение това, тъмната боя да е по цялата тръба. След време ако подменяш тръби, можеш да пробваш с такива от другия тип. Като гледам резултатите от таблицата и това което казваш за заскрежаването, със сигурност ще има положителен ефект. Всъщност, сега се сещам и още нещо. На Сейдо вакума е в цялата тръба, другите са двустенни и вакума е между двете стени. Това означава, че нощем е напълно възможно в тръбата на Сейдо температурата да пада под 0 градуса и понеже цялата тръба е под вакум, да стои много по-продължително време студена под 0 гр. Тоест да се появява обратен ефект от добрата термоизолация. При другите това не може да стане защото в самата тръба няма вакум. И колкото повече се замислям, май точно това е обяснението.
                      Не разбрах нещо за липсата на атмосфера в единия и другия вид.
                      Ако медната част не е термо изолирана от стъклото, то тогава загубите ще са твърде големи и близки до черен варел със стъклопакет. Това последното е грубовато и не дотам вярно, защото бойлера е на друго място, но все пак не ми е ясно за вакума.

Тоест разбирам го, но при единия и другия вид тръби къде е по-добра термоизолацията? Ако във варианта с двойните стени е по-малка, тогава нека да приемем, че плоските са по-добри, т.к. имат по-малка площ с лоша термоизолация.
                      Или греша?!? Мисля че вече разисквахме това.
                      Последно редактирано от s_s1; 16-02-10, 17:24. Причина: Допълнение

Коментар

Не разбрах нещо за липсата на атмосфера в единия и другия вид.
                        Ако медната част не е термо изолирана от стъклото, то тогава загубите ще са твърде големи и близки до черен варел със стъклопакет. Това последното е грубовато и не дотам вярно, защото бойлера е на друго място, но все пак не ми е ясно за вакума.

Тоест разбирам го, но при единия и другия вид тръби къде е по-добра термоизолацията? Ако във варианта с двойните стени е по-малка, тогава нека да приемем, че плоските са по-добри, т.к. имат по-малка площ с лоша термоизолация.
                        Или греша?!? Мисля че вече разисквахме това.
                        На скицата във синьо е вакуума. Предимствата на Сейдо са, че производството е по-евтино (единична тръба). В случая обема който е под вакум няма значение за термоизолацията, защото и 3мм. и 3000мм вакум да е, изолацията пак е отлична. Напротив, при Сейдо има риск, защото целият вакуум се държи от тапата, а при другите вакуума е между две отляти стъклени тръби. Да но, на нормалните цялата вътрешна тръба е със селективно покритие, което "привлича" слънцето и спомага за моменталното разтопяване на скреж. При сейдото, това покритие е навътре в тръбата и ако ще до червено да нагрееш медната пръчка, пак няма да разтопи скрежа, защото е изолирана с вакуум от стъклото (скрежа). Незнам дали стана ясно!
                        Прикачени файлове
                        Последно редактирано от Kamen13; 16-02-10, 18:15.

Коментар

Ей тия Сейдо са направили сигурно пълен вакум, щом размера няма значение...здрава стъклария.
                          0888543685 Валери

Коментар

Първоначално публикуван от vgrig Преглед на мнение
                            Ей тия Сейдо са направили сигурно пълен вакум, щом размера няма значение...здрава стъклария.
                            Обем под вакуум и степен на вакуум са различни неща.
                            Последно редактирано от Kamen13; 18-02-10, 01:12.

Коментар

Обем под вакуум и степен на вакуум са различни неща.
                              А може ли малко повече теория по този въпрос.
                              И как се отнася степента на вакум към топлоизолацията?

Един отворен с когото се запознах твърди, че с 1 колектор от типа:
                              http://apexexperts.com/index.php?opt...d=43&Itemid=27
                              и 200 л. бойлер темп. под 35С не е падала до сега през зимата. Много малко били дните в които нямало достатъчно топла вода, за да може цялото семейство да си "вземе топъл душ". Не рядко в слънчеви зимни дни темп. достигала и до 65С. По неговите думи излиза, че тотално съм се набутал с моята инвестиция. Това е вярно и според моята оценка на получената до тук енергия.

Коментар

А може ли малко повече теория по този въпрос.
                                И как се отнася степента на вакум към топлоизолацията?

Един отворен с когото се запознах твърди, че с 1 колектор от типа:
                                http://apexexperts.com/index.php?opt...d=43&Itemid=27
                                и 200 л. бойлер темп. под 35С не е падала до сега през зимата. Много малко били дните в които нямало достатъчно топла вода, за да може цялото семейство да си "вземе топъл душ". Не рядко в слънчеви зимни дни темп. достигала и до 65С. По неговите думи излиза, че тотално съм се набутал с моята инвестиция. Това е вярно и според моята оценка на получената до тук енергия.
                                На базата на твоите и на други подобни информации, стигнах до по-горе посочения от мен извод. И тъй като това лято ще монтирам точно такива плоски селективни, ще мога да потвърдя или отхвърля посочената от тебе информация вероятно следващата зима. Естествено финансовото набутване ще е за моя сметка, но ако плоските селективни наистина зимата ме топлят(за разлика от твоите вакуумно тръбни, които явно не топлят), вероятно ще съм доста щастлив(естествено не заради злобата по твой адрес, просто няма да съм си похарчил парите напразно).
                                ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X