Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви колектори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Слънчеви колектори

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
    И други неща, ако ги близнеш могат да ти обмажат гърлото, но за разлика от ракия и олио не знам при каква температура се втвърдяват-сменят агрегатното си състояние от течно в твърдо.
    Не се шегувай с тези работи...
    Опитах се да опиша течността ...
    Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Подобен ефект имат почти всички алкохоли, а при подходящо състояние на духа - и почти всичко друго.

А хомеопатичен значи "гола вОда".

Коментар

Оказа се, че през зимните месеци далавера нЕма. Прилагам едни таблички, които си пиша редовно.
        За 36 дни до края на 2009 г. съм стоплил вода с 26 kWh, а за януари 2010-16 kWh. Вложил съм хиляди левове, а съм изкарал пари за семки.
        Ако нещо не е ясно-питайте.
        Прикачени файлове
        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Работата е много зле. Ти ако топлиш тръбите с дъх, ще произведеш повече Около 450кВт за периода ноември-април, би трябвало да е производството на един вакуумно-тръбен колектор с 10бр. тръби, дължина 1800мм. диаметър 58мм., в района на Слънчев бряг. Това са резултати, които наблюдавам последните три години. Интересно е че разликата между производството през трите години е съвсем малка.
          Последно редактирано от Kamen13; 04-02-10, 17:14.

Коментар

Аз работя с монопропиленгликол концентрат -60 градуса на цена 5.88 лв. с ДДС /вече, че беше 7.08 лв./. Бидони по 200 литра, но се продава и наливно по 5 или 10 литра.
            Разреждам го 1:1 и не съм имал проблеми до сега. Наблюденията са ми при температури от -15 до 200 градуса.

Коментар

Първоначално публикуван от Десислав Преглед на мнение
              Аз работя с монопропиленгликол концентрат -60 градуса на цена 5.88 лв. с ДДС /вече, че беше 7.08 лв./. Бидони по 200 литра, но се продава и наливно по 5 или 10 литра.
              Разреждам го 1:1 и не съм имал проблеми до сега. Наблюденията са ми при температури от -15 до 200 градуса.
              И аз в момента пробвам такъв. Само, че си имам едно наум и не го разреждам. Даже моят е 5,79

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                Оказа се, че през зимните месеци далавера нЕма. Прилагам едни таблички, които си пиша редовно.
                За 36 дни до края на 2009 г. съм стоплил вода с 26 kWh, а за януари 2010-16 kWh. Вложил съм хиляди левове, а съм изкарал пари за семки.
                Ако нещо не е ясно-питайте.

Огромно благодаря , за съвестно и упорито водената статистика. Знаех си , че няма никакъв смисъл да се вярва на продаващите слънчеви колектори хора. А и не съм очаквал в разгара на зимата да има по-сериозен ефект. Интересно ще стане през март. Неудобно ми е но ми се ще някак си да помоля да продължиш с наблюденията и публикуването им....
                0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
                  Огромно благодаря , за съвестно и упорито водената статистика. Знаех си , че няма никакъв смисъл да се вярва на продаващите слънчеви колектори хора. А и не съм очаквал в разгара на зимата да има по-сериозен ефект. Интересно ще стане през март. Неудобно ми е но ми се ще някак си да помоля да продължиш с наблюденията и публикуването им....
                  Всъщност, някои от продаващите колектори хора, сме едни от най-потърпевшите от подобни глупости, защото на нас се налага да обесняваме на клиентите, защо колектора му няма да топли бойлера на лунна светлина, въпреки, че той бил чул от някъде.

Коментар

Да дам малко инфо:

Колектора е монтиран в с. Стража, където живея, на покрива на 2ет. къща с таванско етаж. Ориентиран е почти идеално на юг, точно на 45" проверено с компас на ГПС и нивелир. Точно под него на тавана е бойлера-200лт на "Сън систъм". За управлението съм писал. Делта t е 8С, но реално вкл. на 10С. Функцията за размразяване не работи. Колектора е Seido 20. Помпената група е стандартно изолирана. Всички тръби са изолирани с 19мм неопрен и Al фолио. Сондата за вътр. тепература е в средата по височината на бойлера.

Таблицата мисля, че на всички е ясна, но въпреки това за някои колони ще вметна нещичко.
                    "Метео" е времето, не по прогноза, а такова каквото е било през деня "облачно вятър, слънце" по принцип означава, че сутринта е облачно, има вятър и по-късно е разгонил облаците."облачно, мъгла сняг"-сутрин е облачно, по-късно пада мъгла и завалява сняг, т.е. в началото на графата е сутрин, в края-след обяд. За днешния ден сутр. t кол беше -7С и имаше скреж поне по стъклата на джипа, към 8.30ч. слънцето огря колектора, а в 9.52ч t кол е 13С, може би скрежа още не е стопен.
                    "Нач. час" и "краен час" са много ориентировъчни часове на вкл. и изкл. на помпата и тогава, когато не са засечени означава, че или в къщи е нямало човек, или T кол. много бавно се е покачвала и не е ясно кога точно е вкл. помпата.
                    За "темп разлика" Ви е ясно.
                    "KWh затопл." го смятам по формула "=200*4.186*темп. р-ка/3600" където 200 е обема на бойлера в литри и приемам усреднено, че се е променила темп. на цялото количество вода в бойлера. Измерено при бойлер вкл. на ел. захранване по същия начин с мех. ел-мер при "t нач." - 17С "t кр."-32С, ел-мера отчете 3.5 KWh, а "t кр.", е засечена 2 часа след изкл. на ел. нагревателя.
                    "KWh помп" е засечено на око времето на работа за 1 ср. стат. ден, като според т.т. данни на помпата на 1ва ск. е 0,045 kW, а аз ги смятам 0,05 kW, т.к. управлението все нещо консумира. Не отчитам факта, че управлението работи 24 часа.
                    Вода от бойлера се консумира почти само вечер, бойлера е предвиден да захранва джакузи, което още не се ползва. Бойлера има на-малки загуби сравнени с другите 2 бойлера в къщата на първия етаж, които ползвам за миене и къпане. Но загубите са същите ако топля на ел. енергия или парно.

Е в общи линии е това, ако нещо съм пропуснал или не съм дообяснил, с радост ще го сторя.
                    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Предварително да кажа, не съм представител на фирмата и не съм свързан по никакъв начин с нея!

http://integral2005.com

Цъкнете на наблюдение, то е в действително време, колекторите са два /единият е свален явно/.

Следящи слънцето, концентриращи слънчеви колектори...

Замислил съм такава система, но управлението, колекторите и арматурата ще си я правя сам. Някой ден...

За мен този сайт беше много полезен, откъм данни и още повече откъм идеи.

И като тръбните са толкова по-скъпи, купете си плоски, но с един повече, пак ще ви излезе по-евтино, пък и КПД-то ще биете на тръбните...

Коментар

А ако ги вържеш и към Стирлингов двигател може и ток да произведеш
                        За собствени нужди разбира се, за продаване става сложно, но не и невъзможно

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
                          Всъщност, някои от продаващите колектори хора, сме едни от най-потърпевшите от подобни глупости, защото на нас се налага да обесняваме на клиентите, защо колектора му няма да топли бойлера на лунна светлина, въпреки, че той бил чул от някъде.
                          Нали не си се засегнал колега. Знаеш , че покрай сухото...... можеш ли да споделиш нещо за този "Интеграл"?
                          0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
                            Нали не си се засегнал колега. Знаеш , че покрай сухото...... можеш ли да споделиш нещо за този "Интеграл"?
                            Как да се засегна, като на мен самият постоянно ми се случва да слушам какви ли не дивотии от колеги? Това страшно вреди на целия бранш, но е друга тема.
                            Относно "Интеграл", не ми е позната фирмата и не мога да коментирам продукта, най-малкото защото не виждам цени. Мога да коментирам технологията. По описанието от сайта, нещата изглеждат много добре. На почти същият принцип са най-големите промишлени колекторни полета, за ТЕЦ. Основната разлика е, че там е една цяла, дълга тръба с рефлектори и флоида е масло, а не антифриз. Характерно за тези колектори е, че на моменти достигат много висока работна температура. Това може да е добре, но може и да е проблем (според случая). Друго характерно е, че такъв тип колектори се използват основно на ширини с високи средно-годишни температури и не се мисли много за топлозагубите. Най големите такива инсталации са в САЩ (пустинята Невада) и южна Испания. Там напрактика колекторите нямат никаква термоизолация. Потенциалните проблеми, които виждам за тези колектори са цената, и топлозагубите през зимния период. За производителността им изобщо не се съмнявам, но в крайна сметка, важно е колко от произведеното е усвоено и на каква цена. Ако при обявените на сайта параметри, цената за квадратен метър работна площ е до 350лв., мисля, че има хляб в тях. Всеки случай, хората които са се захванали с такова производство в България, заслужават адмирации.

Коментар

Първоначално публикуван от Fossilis Преглед на мнение

И като тръбните са толкова по-скъпи, купете си плоски, но с един повече, пак ще ви излезе по-евтино, пък и КПД-то ще биете на тръбните...
                              1. Тръбните не са по-скъпи.
                              2. Ще биеш КПД-то друг път!

По този начин просто ще си увеличиш топлата вода тогава, когато не ти трябва (през лятото)

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
                                1. Тръбните не са по-скъпи.
                                2. Ще биеш КПД-то друг път!

По този начин просто ще си увеличиш топлата вода тогава, когато не ти трябва (през лятото)
                                Нека малко да разсъждаваме: Те, Интеграл пишат, че подвижен спрямо неподв. кол-р разликата е + 24%, изглежда ми логично, не пресилено. При моя колектор около 8.35ч. м януари и сега 8.15ч панела е огрян от слънце, но tкол. е отрицателна, едва след 9,30 ч. ако няма сняг, скреж се раздвижва и след 10 ч. вкл. помпата. Ако обаче е завъртян сутрин на изток още преди 9 ч. ще има отдадена мощност. През февр. м. моя кол-р до 16 ч. "работи", а техния -до 17.30 ч., защото вече е завъртян на запад.
                                За 1 ден те на 26.01.2008, слънчев ден - за 7 работни часа в зимен ден да усвоени 15,4 KW/h, а аз за цял месец януари-16.14 KWh., като не отчитат разходите за задвижване на установката и помпата, но те едва ли са такъв голям ф-р.
                                Но има нещо друго с което те малко мамят: пишат, че през нощта помпата работи за да изхаби/охлади бойлера и по този начин винаги техните колектори са без сняг и скреж по тях, а в някои слънчеви и студени зимни дни моята инсталация не работи заради сняг и скреж.
                                Те имат и още 1 голямо предимство: през лятото, когато бойлера се нагрее колектора се завърта и слънце не го огрява, а аз ще се чудя какво да правя, да източвам гореща вода, или да покривам колекторите.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X