Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви колектори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Слънчеви колектори

Здравейте,и ние се оглеждаме за слънчеви колектори но пред нас е голяма дилема дали да бъдат плоски или вакуумни. Къщата се намира в София,близо до Камбаните.
    От плоските колектори ми попадна тази промоция,някой има ли впечатления или някакво мнение за тях?
    http://promo.tesy.com/
    Renault Scenic RX4 2.0 16V 140hp

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
      Мерси за табличката! Ще чакаме мартенската ..... ма като гледам през прозореца ...... ужас. В крайна сметка , най-вероятно ще ти съкрати отоплителния сезон с 2-3 месеца. Очаквам да загрее истински чак през април/май и да спре да грее в края на ноември. И това си е добре. На мен тук отоплителния сезон ми е по 5-6 месеца.
      Мартенската за първите 10-дневка е най-трагична, 10-то число е днес, но от сутринта снега не е спирал, а като има сняг в/у кол, докато темп. вънка не стане "+" "файда йок".
      Сега погледнах -2С.
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Здравейте. Ще си позволя да питам някой замислял ли се е да свърже колектор с вътрешно тяло от климатик за отопление на жилище през деня например. Защото е много ефективно като същото тяло го свържиш с парното. Аз мисля да го сторя това нещо ама малко по нататака.

Коментар

Първоначално публикуван от bocluc1973 Преглед на мнение
          Здравейте. Ще си позволя да питам някой замислял ли се е да свърже колектор с вътрешно тяло от климатик за отопление на жилище през деня например. Защото е много ефективно като същото тяло го свържиш с парното. Аз мисля да го сторя това нещо ама малко по нататака.
          Обяснете моля Ви малко по-подробно каква Ви е идеята, нарисувайте схема, и конкретни размери, мощности и др. параметри.

При термопомпата пренасяш енергия в относително "затворена система" Ама колектора е изолиран температурно и енергията ще е само тази, която е подадена от слънчевите лъчи. И да охладиш безкрайно много колектора пак няма да добиеш повече енергия от колкото слънцето подава за съответната площ.

Пиша принципно, а не на Вас, а Вие си представете проекта. Очаквам.
          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Взимаш само вътрешно тяло от климатик и го свързваш с слънчев колектор така че вместо фреон ще минава през него антифриз например.През зимата когато има слънчеви дни но е студено колектора ще загрее около 40 градуса. Когато помпата включи ще се включва и тялото на климатика и ще ти духа топло в къщи. Имам познати при които през тялото от климатик преминава гореща вода от котела и е много ефикасно. А това за свързване със слънчев колектор е само като идея. Още я обмислям.

Коментар

Първоначално публикуван от bocluc1973 Преглед на мнение
              Взимаш само вътрешно тяло от климатик и го свързваш с слънчев колектор така че вместо фреон ще минава през него антифриз например.През зимата когато има слънчеви дни но е студено колектора ще загрее около 40 градуса. Когато помпата включи ще се включва и тялото на климатика и ще ти духа топло в къщи. Имам познати при които през тялото от климатик преминава гореща вода от котела и е много ефикасно. А това за свързване със слънчев колектор е само като идея. Още я обмислям.
              И как компресора вместо фреон ще нагнетява /компресира/ антифриз, който при нормални температури е течен, а не газообразен?
              Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                И как компресора вместо фреон ще нагнетява /компресира/ антифриз, който при нормални температури е течен, а не газообразен?
                Човека има предвид конвектор,но затоплен от вода/антифриз и продухван от вентилатор.За камини-да,за колектори,мъчна работа.Диференциялният термостат сработва на 40 градуса,но дори и да го тунинговаш/на 30 да речем/,докато завърти помпата и след 5 минути ще е изключила,плюс малката част от деня,която ще е ефективна.Не виждам смисъл,лично мнение.

Коментар

И аз се чудя. Взимаш климатик, разглобяваш, чудиш се как да излъжеш вентилатора, как да вържеш тръбите и го мъчиш вместо конвектор..??
                  0888543685 Валери

Коментар

Ще пробвам и ще ви кажа ама по нататака. Мисля че ако колектора е мощен ще върши добра работа.И друго серпентината в бойлера я охлажда най малко 80 л. вода а в тяло от климатик дали има 200 гр.Тоест в цалата система ще се върти около 3-4л.вода зависи колко е дълаг пътя от колектора до тялото.Щом един бойлер през зимата се стопля 35-40 гр.може и да стане. ПЪК може и да нестане.

Коментар

Идеята колектор -> вътр. тяло от климатик ще работи само при слънце.

Пълен ефект ще има, ако колекторът загрява обем вода в изолиран резервоар и след това с термопомпа да вкарваш топлината в помещенята - когато и колкото ти трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                        Идеята колектор -> вътр. тяло от климатик ще работи само при слънце.

Пълен ефект ще има, ако колекторът загрява обем вода в изолиран резервоар и след това с термопомпа да вкарваш топлината в помещенята - когато и колкото ти трябва.
                        Колектора ще позагрее с 1-2 KW през лятото, през зимата едвам ще крета и в тоя момент казана ще се охлажда с 10-тина KW от най -малката термопомпа. За колко време ще стане буца лед..
                        0888543685 Валери

Коментар

Е, всичко се смята разбира се! Не казвам, че с един панел от два квадрата ще може да се отоплява.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                            Е, всичко се смята разбира се! Не казвам, че с един панел от два квадрата ще може да се отоплява.
                            Няма да може. За нашите географски ширини слънчевото греене дава максимум 800 вата на м2. От тук нататък смятайте. Аз съм заложил за целта повече от половината покрив /над 100 м2/ да бъде подгряван. Няма да има трансформиране на енергията. Отгоре направо вентилатор вкарва загретия въздух вкъщи. Верно , че липсата на няколко хияди ми пречи да довърша изолациите , но вече работи. Лошото на недовършената система е , че още не мога да дам пълна оценка на работата и , както и статистики.

ПП През най-студените месеци ще си е просто покрив . Това е.
                            0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
                              Няма да има трансформиране на енергията. Отгоре направо вентилатор вкарва загретия въздух вкъщи.
                              А откъде засмуква въздух. Вкарваш отвън или го върти от стаите. Питам, щото за другата зима ще правя такова нещо /първо за една стая за проба/. Мисля, че е по-малко ефективно от изпълнението с вода /антифриз/, но пък е по-лесно и евтино за изпълнение.
                              Някой път бих наминал да видя на живо, пък ще почерпя..
                              Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
                              -----------------------------------------------
                              Питието определя съзнанието....
                              -----------------------------------------------
                              0887770735

Коментар

Първоначално публикуван от trajal Преглед на мнение
                                А откъде засмуква въздух. Вкарваш отвън или го върти от стаите. Питам, щото за другата зима ще правя такова нещо /първо за една стая за проба/. Мисля, че е по-малко ефективно от изпълнението с вода /антифриз/, но пък е по-лесно и евтино за изпълнение.
                                Някой път бих наминал да видя на живо, пък ще почерпя..
                                Не рециркулирам въздуха. Естествено , че е с по-ниска ефективност на м2 , но пък квадратурата е големичка и в крайна сметка си е просто ламаринен покрив с модификации. По-ниската ефективност не е заради енергоносителя /въздух ,вода..../ а заради покритието /боята/ което при фабричните колектори се нанася по електрохимичен път и много оскъпява цялата работа. А при нас потребителите е важно за вложен лев колко киловата енергия получаваш. От тази гледна точка няма колектор който да ме бие.

Колкото до наминаването - винаги си добре дошъл. Ще се черпим взаимно.
                                0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X