Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви колектори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Слънчеви колектори

Когато правих моята система,турските колектори бяха по около 300-320,този който взех беше 100-на лева отгоре.Не се учудвам,ако са стъпили на пазара устойчиво,да са надули цените си.Типична българска практика/не само,но тук е безочлива/.

Коментар

Цената е само за самия колектор.Стойката е 153лв.Друго да пиша ли?
      0888 69 88 72
      https://www.youtube.com/channel/UC2lB8CKbb5eIV1Aj8ikgayw

Коментар

Ето и една актуална оферта от София
        Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatanov Преглед на мнение
          Не е луд този, който изяжда два зелника, а този който му ги дава.

БЕЗУМНО скъпа и раздута оферта.

Мога да коментирам доста от вложените части, но ще се огранича само с няколко въпросчета и отговорчета:

Тази система колко литра вода загрята до 60'С ще топли на ден? - около 100 лт.

Колко дни средно годишно ще работи, ако е монтиран в Сф с правилно изложение и не го засенчнва нищо - около 200.

Ако вземете 5140 лв. заем каква лихва плащате за 1 год? - 12% год- 616 лв.

Ако загрявате с ел. енергия 100лт. вода колко плащате - по малко от 1 лв на ден.

След колко год. ще Ви се изплати тази инсталация? - "+безкрайност"

Е тогава "Де е Киро на кирия" - няма отговор...
          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Погледнете само цената на водосъдържателя-бойлера!?При това не е неръждаем.Такива ли са вече цените

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatanov Преглед на мнение
              Тия системи са за богаташите защото са модерни! Цената за тях няма значение. Да си ги слагат в "Оринчкаунти".
              0888 69 88 72

Коментар

Ето един начин да работи системата самостоятелно. http://www.northerntool.com/webapp/w...3174_200263174 http://www.northerntool.com/webapp/w...70_16817_16817 Незнам само налягането дали ще повреди помпата.
                0888 69 88 72

Коментар

Първоначално публикуван от biser_kulinov Преглед на мнение
                  Ето един начин да работи системата самостоятелно. http://www.northerntool.com/webapp/w...3174_200263174 http://www.northerntool.com/webapp/w...70_16817_16817 Незнам само налягането дали ще повреди помпата.
                  Наляганото с което трябва да работи системата е около 2 атм. и не би трябвало да създава проблем, но не можах никъде да прочета до колко 'С дават че работи помпата, т.к. при темп в бойлера 70'С в системата на колекторите охладената вода е около 75-77'С при преоразмерен топлообменник и при плоски колектори. А не знам каква темп. се достига при вакуумните, когато топла вода не се изразходва.
                  Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Ето една примерна оферта:

http://www.bulgarianenergy.com/downl...upload/80l.pdf
                    sigpic

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                      Не е луд този, който изяжда два зелника, а този който му ги дава.

БЕЗУМНО скъпа и раздута оферта.

Мога да коментирам доста от вложените части, но ще се огранича само с няколко въпросчета и отговорчета:

Тази система колко литра вода загрята до 60'С ще топли на ден? - около 100 лт.

Колко дни средно годишно ще работи, ако е монтиран в Сф с правилно изложение и не го засенчнва нищо - около 200.

Ако вземете 5140 лв. заем каква лихва плащате за 1 год? - 12% год- 616 лв.

Ако загрявате с ел. енергия 100лт. вода колко плащате - по малко от 1 лв на ден.

След колко год. ще Ви се изплати тази инсталация? - "+безкрайност"

Е тогава "Де е Киро на кирия" - няма отговор...
                      В момента наистина съм в проучване за Слънчеви колектори - за производство. В Карлово имаме цех , който стои свободен . Разполагаме с техника и заварчици . И ..... търсим нещо да произвеждаме . Едната идея е Колектори .
                      Но .... ти колега ме разби .
                      Не знам ти колко плащаш за ток ( ???) но , ако ми осигуриш 150 литра топла вода на ден срещу 30 лева - вече си милионер ! Ще имаш много оферти. Аз съм първия и то за тройна оферта. Давай !

Хубаво е когато искате да отхвърлите нещо ( в случая оферта ) да я осмислите първо , да дадете друга алтернатива или база за сравнение.
                      Чак тогава пишете колко е скъп даден Слънчев колектор .
                      Такава система се прави веднъж в живота на един дом , а се ползва дълги години . И не само икономията е важна , а чувството , че слънцето е твой работник.
                      Не искам да влизам в изчисления - аз ги правя по-сложно , от събиране на литри и време в едно уравнение . Не това е целта .
                      Просто пишете прецизно , когато говорите за цифри . И още по прецизно , когато отхвърляте труда и мнението на други колеги.
                      Нямам нищо общо с офертата - дори не я прочетох цялата . Но около 5000 лв за 150 литров неръждаем бойлер( емайлиран ) и то цялата система с доставката и монтажа ми се струва нормално . Ако се окажеш и прозорлив и вържеш системата с парното и радиаторите - тогава си е направо евтино.
                      А дали греша - ...... май не ! Поздрави !

Колегата с поста - не се обиждай ! Просто има неща които заслужават уважение . Тази оферта е една от тях ! Според мен .

Първоначално публикуван от greenflag Преглед на мнение
                      Ето една примерна оферта:

http://www.bulgarianenergy.com/downl...upload/80l.pdf
                      Може и в мен да е грешката , но тази оферта не се отваря !
                      А дано не се окаже и някоя гадориика , колега ?!.....Дано знаеш какво предлагаш да отваряме . От къде го взе този адрес ?
                      Последно редактирано от bgbul; 28-05-09, 12:19.

Коментар

Виждам, че тук има хора които доста разбират от нещата. Та искам съвет.
                        Живея в къща в София с покрив, южно изложение. Отоплявам се на камина с водна риза. Бойлера ми също се загрява от камината и е с 2 серпентини / предвидено за слънчев колектор /. Това което съм чел досега ме кара да се насоча към плоските панели. Та Въпросите ми са
                        -освен панели трябва ли ми друго ?
                        -панели какви и откъде ?

Коментар

Първоначално публикуван от mitkosto Преглед на мнение
                          Живея в къща в София с покрив, южно изложение. Отоплявам се на камина с водна риза. Бойлера ми също се загрява от камината и е с 2 серпентини / предвидено за слънчев колектор /. Това което съм чел досега ме кара да се насоча към плоските панели. Та Въпросите ми са
                          -панели какви и откъде ?
                          То долу-горе всичко е упоменато тук.
                          Освен колектора/за цени-маркетинг е нужен,да намериш някой стабилно пробит от кризата/-помпа,изравнително казанче за затворена система,диференциален термостат,два термодатчика за сравняване на делтата и малко медни тръби+фитинги за окомплектоването.След като си с две серпентини,"слънчевата" си я пълниш с антифриз и си работи и в зимния период,когато има предпоставки/ако е селективен панела и в светло време се загрява вода/.
                          Аз съм с една серпентина,та с кранове пренасочвам камина/колектор според сезона.
                          Пак си струва.

Коментар

Първоначално публикуван от mitkosto Преглед на мнение
                            -панели какви и откъде ?
                            Да освен колекторите ти трябват стойка за тях, арматура, обезвъздушители, възвратен и изпускателни клапани, циркулационна помпа, разширителен съд /като за парното ти/ и ел. блок за контрол и управление, също е полезна и топлоизолация, ако разстоянието м/у колектора и бойлера е голямо с цел мин. загуби.

Към колегата bgbul:
                            Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                            В момента наистина съм в проучване за Слънчеви колектори - за производство. В Карлово имаме цех , който стои свободен . Разполагаме с техника и заварчици . И ..... търсим нещо да произвеждаме . Едната идея е Колектори .
                            Но .... ти колега ме разби .
                            Не знам ти колко плащаш за ток ( ???) но , ако ми осигуриш 150 литра топла вода на ден срещу 30 лева - вече си милионер ! Ще имаш много оферти. Аз съм първия и то за тройна оферта. Давай !

Хубаво е когато искате да отхвърлите нещо ( в случая оферта ) да я осмислите първо , да дадете друга алтернатива или база за сравнение.
                            Чак тогава пишете колко е скъп даден Слънчев колектор .
                            Такава система се прави веднъж в живота на един дом , а се ползва дълги години . И не само икономията е важна , а чувството , че слънцето е твой работник.
                            Не искам да влизам в изчисления - аз ги правя по-сложно , от събиране на литри и време в едно уравнение . Не това е целта .
                            Просто пишете прецизно , когато говорите за цифри . И още по прецизно , когато отхвърляте труда и мнението на други колеги.
                            Нямам нищо общо с офертата - дори не я прочетох цялата . Но около 5000 лв за 150 литров неръждаем бойлер( емайлиран ) и то цялата система с доставката и монтажа ми се струва нормално . Ако се окажеш и прозорлив и вържеш системата с парното и радиаторите - тогава си е направо евтино.
                            А дали греша - ...... май не ! Поздрави !

Колегата с поста - не се обиждай ! Просто има неща които заслужават уважение . Тази оферта е една от тях ! Според мен .

Може и в мен да е гешката , но тази оферта не се отваря !
                            А дано не се окаже и някоя гадориика , колега ?!.....Дано знаеш какво предлагаш да отваряме . От къде го взе този адрес ?
                            Има доста варианти, за да получите приблизително точна информация по въпроса. Ще ви напиша някои от тях:

Един приятел, когато го зарибяваха да си постави слънчеви колектори на някаква немска фирма ме покани в тях, за да присъствам на следния експеримент: той разполагаше с ел. бойлер ОКЕАН 100 лт. /помня, че не беше цилиндричен, а леко сплескан/ и мощността му според производителя е 2 KW. Бойлера не беше включван доста отдавна, т.к. са на ТЕЦ. Пусна водата от бойлера да тече, докато температурата се понижи до 8С и по-студена не стана. Засякохме времето и включихме бойлера, като предварително свързахме последователно амперметър, паралелно волтметър и механичен електромер с макс. ток 30 А.
                            Напрежението се оказа, че е 218V, ток 9А почти константен, електромера завъртя и зачакахме водата да се стопли пиейки питиета и унищожавайки мезета. Т.к. нямахме вяра на термометъра на бойлера като изтече втория час пуснахме малко вода, за да замерим темп. Беше около 45-46С. Като изтече третия час пуснахме постоянно тънка струйка вода и темп. беше около 58С. За 3часа и 10-15 мин темп на течащата вода достигна 60С и изключихме бойлера. Електромера беше отчел 6,5KWh, а нашите сметки показаха, че според закона на Ома... сме употребили 6,3 KWh. Не знам кое не е вярно ел. мера или нашите уреди, но в крайна сметка се оказа, че не си струва да дава 3 000 лв за соларната инсталация, т.к. не се изплаща във времето.

Относно вакуумно-тръбните колектори, тези до които съм виждал страдат от следния проблем: Първоначално работят супер добре, а след 2-3 год работят добре само през лятото, а когато е студено и духа вятър ефекта е минимален. При подмяна на 1 тръба от системата и измерване на темп. на повърхността на стъклото на стар и нов елемент се оказва, че темп измерена върху корпуса от стъкло на новия е ПО-НИСКА от тази на стария. Хайде сега да се сетите защо се получава така.

И не искам слънцето да ми е работник, че ще ме хванат и осигуровки да плащам в нашата държава.

И не се обиждам, а ти си смятай твоите уравнения и ако можеш произвеждай соларни системи и ги продавай скъпо и прескъпо, не ти се сърдя, поне ще имам под ръка богат другар да почерпи

По-късно ще напиша и още малко по темата.

А другата оферта се отваря при мен, така че....

Продължавам: Триетажна еднофамилна къща се отоплява с котел на диз. гориво /битова нафта/. Собственика си построява басейн, като водата се загрява от дизеловия котел. След 1 месец експлоатация се зарибява за соларна система, която през лятото ще му топли басейна, а през зимата цялата къща, като добавя и 6 м3 буферен съд. Съответно го прави и първата зима за отопление изразходва само 1 тон. д.г., спрямо 6 тона за предната зима, и е много доволен, но след около 4-5 г. експлоатация забелазва, че средно консумира м/у 3 и 4 тона нафтица. Какво се е променило, слънцето ли е спряло, или?
                            Последно редактирано от s_s1; 28-05-09, 14:19. Причина: дописване

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                              Да освен колекторити ти трябват стойка за тях, арматура, обезвъздушители, възвратен и изпускателни клапани, циркулационна помпа, разширителен съд /като за парното ти/ и ел. блок за контрол и управление, също е полезна и топлоизолация, ако разстоянието м/у колектора и бойлера е голямо с цел мин. загуби.

Към колегата bgbul:

Има доста варианти, за да получите приблизително точна информация по въпроса. Ще ви напиша някои от тях:

Един приятел, когато го зарибяваха да си постави слънчеви колектори на някаква немска фирма ме покани в тях, за да присъствам на следния експеримент: той разполагаше с ел. бойлер ОКЕАН 100 лт. /помня, че не беше цилиндричен, а леко сплескан/ и мощността му според производителя е 2 KW. Бойлера не беше включван доста отдавна, т.к. са на ТЕЦ. Пусна водата от бойлера да тече, докато температурата се понижи до 8С и по-студена не стана. Засякохме времето и включихме бойлера, като предварително свързахме последователно амперметър, паралелно волтметър и механичен електромер с макс. ток 30 А.
                              Напрежението се оказа, че е 218V, ток 9А почти константен, електромера завъртя и зачакахме водата да се стопли пиейки питиета и унищожавайки мезета. Т.к. нямахме вяра на термометъра на бойлера като изтече втория час пуснахме малко вода, за да замерим темп. Беше около 45-46С. Като изтече третия час пуснахме постоянно тънка струйка вода и темп. беше около 58С. За 3часа и 10-15 мин темп на течащата вода достигна 60С и изключихме бойлера. Електромера беше отчел 6,5KWh, а нашите сметки показаха, че според закона на Ома... сме употребили 6,3 KWh. Не знам кое не е вярно ел. мера или нашите уреди, но в крайна сметка се оказа, че не си струва да дава 3 000 лв за соларната инсталация, т.к. не се изплаща във времето.

Относно вакуумно-тръбните колектори, тези до които съм виждал страдат от следния проблем: Първоначално работят супер добре, а след 2-3 год работят добре само през лятото, а когато е студено и духа вятър ефекта е минимален. При подмяна на 1 тръба от системата и измерване на темп. на повърхността на стъклото на стар и нов елемент се оказва, че темп измерена върху корпуса от стъкло на новия е ПО-НИСКА от тази на стария. Хайде сега да се сетите защо се получава така.

И не искам слънцето да ми е работник, че ще ме хванат и осигуровки да плащам в нашата държава.

И не се обиждам, а ти си смятай твоите уравнения и ако можеш произвеждай соларни системи и ги продавай скъпо и прескъпо, не ти се сърдя, поне ще имам под ръка богат другар да почерпи

По-късно ще напиша и още малко по темата.

А другата оферта се отваря при мен, така че....
                              И аз съм фен на възстановяемите източници на енергия. Инженер съм, мога да смятам, но за момента слънчев колектор не ми се връзва ценово. Над мен е покрива - почти плосък. Монтажа не е проблем.
                              На ТЕЦ съм, кубика топла вода е около 10лв. т.е. средно 30лв на месец. На ток е почти същото, че няма загуби от циркулацията. На 5-ти и 6-ти етаж съм.

Коментар

На 24.05.2009 заредих две абсолютно празни бутилки с по 15лв пропан-бутан.Включих ги към газовия котел Аристон,а той съответно загрява 200 литров бойлер.В къщи сме аз,жена ми и двете ми малки деца.През уикендите обикновенно имаме гости,които преспиват в нас.(да си направите сметка колко топла вода изразходваме)
                                Ще ви кажа за колко време ще стигнат тези 30 лв.
                                Последно редактирано от biboqn; 28-05-09, 15:49.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X