Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви колектори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Добре,като съм казл А да кажа и до ЯИмайте предвид че това е правено преди 2 години и цените сигурно не са актуални вече.
    "Дълго обмислях дали да направя движение около 2 оси.В кря на краищата натежаха доводите "против".Първо-конструкцията се усложнява и ускъпява.Необходим ще е още един двигател с отделно управление.Управлението зенит хоризонт е по-сложно.При него трябва да се има предвид не само дневното издигане и падане на слънцето,но и сезонното ако искаме да сме точни.От тук следва че ще е добре да се използва светлинно насочване.То може да се осъществи със сравнително не сложна с-ма с фотодиод или фоторезистор.Попаднах на един готов датчик с фоторезистор българско производство и направих няколко експериментални установки.Чувствителността и точноста се оказаха малък но все пак преодолим проблем проблем.По-големия проблем се оказа облачното време.То лъжеше датчика,мотора не се задвижваше без попаднала пряка слънчева светлина.През това време панела фактически изостава от движението на слънцето,като при евентуалната му поява по някое време през деня датчика вече остава в сянка и не може да го настигне.Разбира се и това сигурно е преодолим проблем,но с цената на още по голямо усложняване на управлението.
    Има и още една причина да се откажа.Ефективността на колектора през лятния сезон е задоволително добра и ме устройва.65градуса вода през лтото са ми напълно достатъчни..Намалява през пролетта и есента и при по-ниско слънце.Затова реших да монтирам оста му по-изправена до към 50 градуса ,а не както е предписанието за нашите ширини 42-3гр.,с което да гоня по-добра ефективниост когато слънцето е по-слабо.
    Горе-долу това е по теоретическата част."

"Сега за практическата част на реализацията на идеята.
    Както споменах отказах се от светлинно насочване.Но да остана на ръчно насочване би компрометирало цялата идея.
    Спрях се на насочване чрез таймери.
    Използвам 2 :един да следи слънцето и втори да връща вечер колектора на изток.
    Казах че използвам задвижване и управление за сателитна чиния.
    Управлениетo (в дадения случай STRONG от Илиянци),има 2 бутона за ръчно преместване.Точно към тях паралелно свързах таймерите.Обаче не се мина без проблем.Най-малката им времепродължителност е 1мин.За обратния ход на изток това е добре.Но за посоката на следене на слънцето е твърде дълго време.Наложи се таймера да задейства второ направено от мене таймерче което работи в противотакт с основния ,така че да оставя полезно време за движение от окло 12-13 сек.Така разделям движението през деня на 4 етапа.Първи окло 11 часа,втори 12,трети 14,и четвърти 15 часът.Напълно достатъчнонно при необходимост може да се раздели и на по-малки интервали.
    Всичко това съм събрал в кутия за бушони за външен монтаж.Управлението за чинията е извадено от оригиналната си кутия.
    Добавени са 2 релета,а за допълнителното таймерче е използвано трафче,грец,стабилизатор няколко елемента и рид реле.
    Много важно е захранващия траф на управлението да не е постоянно под напрежение защото явно е боклук и грее яко.
    Сигурно обясненията ще ви се сторят доста объркани,но тъй като сте технически грамотни хора,ще ви дадат необходимата насока,а вие бихте могли дори и да доразвиете идеята.
    Колкото до въпросите на Ангел.
    Площа е 2 квадратни метра.Мощността не съм изчислявал.По принцип дават някаква теоретична мощност на всеки колектор,но тя е при оптимални условия.Може би може да се ползва за сравнителни данни.При мене практиката показа че каквото и да става водата в бойлера не може да превиши много над 70гр.
    Опасното е ако спре тока.
    Когато купих колектора си направих експеримент.Напълних го с вода,насочих го съвсем грубо,подпрян на стената и почти вертикален.След около час водата вътре направо завря и започна да клокочи през горните отвори.
    Затова никакви компромиси със сигурноста
    Системата ми е под налягане 3 атм.Това ще рече че завира над 100грС.
    Монтиран е предпазен клапан на 4атм.Разширителен съд.Автоматичен обезвъздушител(специален за слънчеви с-ми) в-у колектора,който в случай на образуване на пара би я изпуснал.
    Бях Купил и ЮПСа,но в края на краищата се отказах от него.
    Така изглеждат нещата и от вътре.
    При тази с-ма се минава и без допълнителна защита ,но при вакумно тръбните сигирно ще е наложителна."
    Пояснявам-Гъвкавите връзки са гофрирана неръждевейка.Топля 100л неръждаем бойлер.Направил съм му и втора серпентина пак от гофр.нерж. за затопляне от камина през зимата-за около 4 часа 60 гр.
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от cveti; 04-05-09, 17:43.

Коментар

До: Слънчеви колектори

За който иска да си прави следене на слънцето, има доста прости и лесни за направа схеми, противно на скъпите тракери
      http://www.redrok.com/electron.htm
      ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Да елементарна схема.Но това свето или фото диоди са?
        Ако са светодиоди както излиза от схемата,как се активират от слънчевата светлина?
        Не!Това са сензори и на схемата са нарисувани май некоректно,стрелкичките трябва да сочат към тях,нали?

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
          За който иска да си прави следене на слънцето, има доста прости и лесни за направа схеми, противно на скъпите тракери
          http://www.redrok.com/electron.htm
          Браво!!!
          Стархотен сайт! Много полезен!
          Благодаря.

Почти цял ден четох .... и всички линкове .....

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
          Да елементарна схема.Но това свето или фото диоди са?
          Ако са светодиоди както излиза от схемата,как се активират от слънчевата светлина?
          Не!Това са сензори и на схемата са нарисувани май некоректно,стрелкичките трябва да сочат към тях,нали?
          Не светодиоди са, зелени кристални ...ЧЕТИ ... всичко е обяснено само те стават.
          Високото напрежение е заради галевия арсенид .... дават 1,5 - 1,7 волта при добро осветление.
          Дори фотоволтаици си правят с тях!!!
          Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Пояснявам-Гъвкавите връзки са гофрирана неръждевейка.Топля 100л неръждаем бойлер.Направил съм му и втора серпентина пак от гофр.нерж. за затопляне от камина през зимата-за около 4 часа 60 гр.[/QUOTE]

Колега, от къде мога да си купя такава гофригана неръждавейка?
            0888 69 88 72
            https://www.youtube.com/channel/UC2lB8CKbb5eIV1Aj8ikgayw

Коментар

Продаваха се в железарията на бул."Чени връх"окло 500м.след Мототехника от същата страна.В София.
              Имаше различни диаметри.На място се режат и им се слагат холендри с едно приспособление.

Коментар

Колега, аз от две години чета непрекъснато за тия колектори и много се запалих, но тук в България вакуумно тръбните ги товарят по 3 в цената. От Китай до Бургас или Пирея, 100 панела с по 20 тръби дълги по 150 см излизат по 700 лв с всичко платено, да ама в София се предлагат по 2000 ЛВ. Моля дай инфо през зимата пробвал ли си турския панел и какъв е ефекта.
                подаръци за мъже от FACOM
                промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Май споменах ,че има ли слънце и през зимата качванякъде около 35гр.Но аз съм пипнал диференциалния термостата да включва помпата от около 25гр. и делта т.2гр.Естествено с вакумните КПДто е по-голямо и това ще се усети главно през зимата.Но много зависи колко дълги са разводките и колко добре са изолирани-турил съм двойна изолация и съм под покрива
                  Не ми се започва дискусия за вакумно-тръбни....

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
                    Май споменах ,че има ли слънце и през зимата качванякъде около 35гр.Но аз съм пипнал диференциалния термостата да включва помпата от около 25гр. и делта т.2гр.Естествено с вакумните КПДто е по-голямо и това ще се усети главно през зимата.Но много зависи колко дълги са разводките и колко добре са изолирани-турил съм двойна изолация и съм под покрива
                    Не ми се започва дискусия за вакумно-тръбни....
                    От вакуумните такива ментета видях,че не знам как ще отбера истински!
                    А под покрива смятам да сложа боилерите, за да падне колектора по-ниско и да работи термосифонно.
                    0888 69 88 72

Коментар

От две години в къщи имаме слънчев колектор. От април до октомври-ноември бойлера изобщо не се включва на ток. А дори и през зимата в слънчев ден има топла вода. Едно е да подгряваш водата от 10-12 градуса, друго е от 20-22.
                      Според мен инвестицията си заслужава.
                      А някой знае ли нещо за използването на такива колектори за отопление?
                      [SIGPIC][/SIGPIC][FONT=Arial Black][COLOR=RoyalBlue][COLOR=DeepSkyBlue] По-добре да те мразят за това, което [B]СИ[/B], отколкото да те обичат за това, което [B]НЕ СИ[/B] !!![/COLOR] [/COLOR][/FONT]8)

Коментар

A някой може ли да даде акъл от къде мога да купя изгодно селективен плосък колектор ако ще и турски да е за около 100 л. бойлер ? Може и от този вид да е дето са с бойлера заедно..
                        CITYEL

Коментар

Турски селективен май не съм виждал,може и да има.Дали е 80/100/120л.,разликата е само във времето на добив на повече градуси.Няма проблем при по-големият обем,а в горещо и слънчево време разликата с по-малкия ще е минимална.
                          Моят е "Sunsystem selekt plus",шуменски с немски селективен елемент/10г. гаранция/.Обади се на 054/830 405 и попитай кой им е дистрибутор във вашия град.Цената не знам вече каква е,аз го купих преди 5 години.

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                            Турски селективен май не съм виждал,може и да има.Дали е 80/100/120л.,разликата е само във времето на добив на повече градуси.Няма проблем при по-големият обем,а в горещо и слънчево време разликата с по-малкия ще е минимална.
                            Моят е "Sunsystem selekt plus",шуменски с немски селективен елемент/10г. гаранция/.Обади се на 054/830 405 и попитай кой им е дистрибутор във вашия град.Цената не знам вече каква е,аз го купих преди 5 години.
                            За 2,7кв/м 700лв
                            0888 69 88 72

Коментар

Първоначално публикуван от biser_kulinov Преглед на мнение
                              За 2,7кв/м 700лв
                              Ако говорим за едно и също-питай конкретната оферта/колектора/ какво включва като опции.Аз тук може да питам с моите отстъпки/приятелчета са/ какво конкретно касае цената и да ти стъпи на други пари,дори с наложения платеж.
                              Разлика от 50% за пет години-гати кожодерите,дано има нещо сбъркано...

Коментар

Работил съм в НЕС(Нови Енергийни Системи), тези с търговската марка Sunsistem, и мога да кажа, че цените им бяха силно завишени. Само за пример-на запитване за цената на 3т резервоар за вода(даже не е и бойлер) от неръждавейка са дали оферта от 11000 лева. Можете да сметнете по-нататък...
                                Иначе качеството е добро, но всеки си решава сам.
                                Има ли желание-има и начин!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X