Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Къщата"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: "Къщата"

Петьо, Кубиците са даже 22 с докупувания материал. Наложи се и малко чам за покрива да взема. Майтап няма. Първата доставка беше 2 Краза, препълнени. Добре че единия беше със щипка, че ако траябваше на ръка да се стовари, горко ни!

Ох, дано не направиш ламаринен покрив. Ужасно е. И от ондулин е грозно. Виж си къщата, древните са ползвали керемиди, и не е паднала векове от снеговете. А какво да кажем за къщите с тикли по вашите балкански краища и Родопите? Да не им е леко. Заложи на сигурно и здраво изпълнение и планиране, и си свиркай. Затова ти казвам да обмислиш всичко задълбочено. Време има. Има и хора, включитено и тук, които да дават съвети в правилна посока.
    Твърдо те подкрепям и ти желая успех!

За топлоизолирането предстои да се обмисля. Само ще отбележа, интензивна зимна експлоатация не вярвам да има. Друго гоето ме притеснява е, че някои изолации са рай за мишките.
    Плочата за банята. Ми за сега, на пода съм заложил едно кофражно платно, над гредореда. Така съм го мислил, че почти по средата да е подпряно и от зида. За залепване на плочките мисля да се ползва някой от пластичните тераколи. За фугите може и фугиращ силикон. Но всичко подлежи на дискусия.

Коментар

Накратко по точките:

- покрив: и за мене единствените визуално приемливи варианти за селска къща са тиклите или керемидите, ама всеки си преценява сам. Теб и Джартов не ви бърка, но за каменна къща (такава, в която зидовете стигат до покрива) ламарината и всички останали леки покривни материали са огромен автогол. Конструкцията на старите къщи е така сметната, че тежестта на покрива държи каменната кутия и не й дава да се разтваря. Освен че го знам от стари майстори, съм виждал и на живо как се разтварят и покривяват външни зидове след смяна на тиклите с ламарина.

- изолации: ако и да не си мислиш за активна зимна експлоатация, нищо чудно да ти се услади, така че по-добре да си се подготвил от самото начало При мен направих пълна програма: външните стени (там, където преди беше "чит", или плет измазан с кал) се иззидаха с легнали четворки, отвън 8 см. изолация от неопор (онова черното стиропороподобно на BASF) и по-грубо "рустикално" измазване. Каменните зидове са без изолация - ясно е, че нямаше как да ги бастисам. Между етажите пространствата между гредите се натъпкват с каменна вата и се затварят отдолу с дъсчици между гредите. Събраха се около 5 см. дебелина. Над гредореда на последния етаж - 3 слоя каменна вата, общо 15 или 18 см., наредена директно върху конструкцията. Най-горният пласт вата е с алуминиев гръб, за да не събира мръсотия.

Резултат - доста добър. Изложението е южно, и дори в сериозна зима тези помещения (едното е около 50 м2) се затоплят идеално, като за ходене по къс ръкав, 1-2 часа след пристигане и запалване на камината и печките. На следващия ден къщата вече е темперирана изцяло. Това си е огромно предимство на гредореда пред бетонната плоча, ако е изпълен грамотно. Съседите с бетонните вили се качват от града да палят ден-два по-рано, за да ги стоплят криво-ляво за празниците.

- баня: честно казано, за такава къща плочки в банята за мен са малко като воалит на покрива. А и ще се напукат почти гарантирано. При мен в горната баня - размерите и конструктивната ситуация са почти същите - отляхме на пода едно корито от много силна замазка. Отгоре импрегнант - сега има и т.нар. "течна гума" - и дървена скара от талпички масандаруба приблизително 3х8 см. от стена до стена - като тези, които си виждал по откритите тераси. Използват се доста и за баня напоследък... Тикът и масандарубата не са много евтини, но пък на издръжливост, на вид, и на стъпване с бос крак са върхът, а и квадратурата е малка. Лиственицата е по-евтина и също става, но не съм я тествал лично. За стените също има много водоустойчиви варианти, освен плочките.
      За две години и нещо експлоатация ми се яви само един лек теч на снадката на коритото със стената, и се премахна с малко силикон за минути.

- разпределение: мислил ли си и да оставиш дневната и една от спалните като общо пространство, а да не го цепиш на стаички? Една спалня и миндери в дневната би трябвало да стигнат за 3-4 души, а едно по-голямо общо пространство за кухня, дневна и всичко останало е определено по-приятно за кибичене при лошо време. С една затворена камина и въздушна риза целият етаж ще се топли като слънце.

По-късно ще кача и малко снимки на отделните детайли, ако ги изровя.
      Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

TLC 100 1HD-FTE manual '02 | Forester '98 | Моntesa 315 '99

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
        ...Плочата за банята...
        Това изобщо не е толкова сюблимен момент. Дестет сантиметра плоча (в тях спокойно си разполагаш канализацията) от нормален (няма никакъв смисъл от лек) бетон, двустранно армирана, упражнява натиск от около 0,025 кг/кв. см, а това натоварване, е напълно във възможностите на пенополиуретан да кажем, нежели на дърво. За тези за три-четири (всъщност - колко ти е мокрото помещение) квадрата бруто тежи около тон, което пък е напълно във възможностите на дървената конструкция като цяло. Такава плоча, представлява самостоятелен монолитен елемент, практически без еластичност, който натоварва абсолютно равномерно цялата подлежаща повърхнина. Единственият проблем, който трябва да решиш е хидроизолацията. Някаква хидроизолационна мушама (каквато и да е марка, произход и материал) продължаваща докъм 40-50 см по стените - решава въпроса.
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Понеже вчера се заприказвахме за чардаците. Да те попитам - пък и като идея - предвидил ли си прозорци от помещенията до чардака към него? И да (щото в другата тема попита) твоето си е типичен чардак. Колкото до затварянето му, най-удачно според мен, е някакъв вариант на сезонно свалящи се панели, а не отварящи се на шарнир. Подробности, гледам, вече има в другата тема.

Коментар

О, ами ти сам го повдигаш другия дискусионен въпрос, който ми се върти в главата.
            Дали задната спалня да има прозорец и към чардака?
            За. Ще гледа на изток, ще влиза светлина.
            Против. Ще надничат разни чужди хора в спалнята (кои ли?) Ще станат 2 прозореца в една стая, предпоставка за течение.
            И, щом сам повдигаш въпроса за оформлението на чардака, има още един момент с 2 решения. Входа за втората спалня, челната. Предвидил съм и двете възможности, да е откъм помещението с огнището, или да е от чардака (както е и на Елена).
            Сега след като се видя, че има благоприятно решение за остъкляване на чардака, съм силно склонен на втория вариант за вратата.
            Благодаря за проявеното внимание!

Коментар

Това, че щяли да надничат чужди хора, съм сигурен, че го пишеш със съответната усмивка. Дограмата се предполага да е не създава проблеми. Нещо, което аз бих отчел като недостатък на прозорци по повече стени е мебелирането, но смятам, че не възнамеряваш да "барикадираш" стените със "секции". Входове, според мен е добре да има от всички прилежащи помещения, това също води до увеличаване ходовите линии (и пак мебелирането) но отново не фатално. Оттам нататък почват само достойнствата. Чардака интегрира къщата към околното пространство, прозорци и врати от помещенията към него - още повече. Създава се невероятен уют и общност на целият ансамбъл.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                Това изобщо не е толкова сюблимен момент. Дестет сантиметра плоча (в тях спокойно си разполагаш канализацията) от нормален (няма никакъв смисъл от лек) бетон, двустранно армирана, упражнява натиск от около 0,025 кг/кв. см, а това натоварване, е напълно във възможностите на пенополиуретан да кажем, нежели на дърво. ............
                Може би, трябва да поясня допълнително,защо смятам, че тази плоча си заслужава особено внимание.Ето това заварихме , в един строеж в Родопите./Снимките не са най-качествените,но се разбира за какво иде реч/
                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P3133892.jpg
Прегледи:1
Размер:115.7 КБ
ID:5448775
                Помещението е бъдещата баня.Това на снимката е рехав бетон,просечен и от канала за сифона.Проблема, не е в гредореда колко може да носи-на долната снимка-той си е оразмерен и достатъчно здрав.Същината на въпроса е, че ако се предвиждат керамични плочи,тяхната основа трябва да е съответстваща-с нейната си коравина.Това не може да се постигне, нито с лек бетон,нито като се вгради канал ф50,който пък има и наклон.Така се получава едно отслабване на сечението с поне 6 см от 10 см.и коравината вече я няма.
                Всъщност, по проект, тази плоча е била предвидена обрамчена със ст.б. греди , но работниците са съкратили нещата по тяхно усмотрение.
                На канала мястото му е в замазката или в кухината на двоен под.Такава денивелация , съответно трябва да се предвиди още при изпълнението на гредореда/ с понижено ниво/,за да не се налага да се качваш на стъпало в банята,което води до проблем и с вратата .

Име:P3133919.jpg
Размер:131.6 КБ
ID:5448776

Тук , слагам снимка за илюстрация на другият повдигнат проблем- по стените.Не са снимани точно в банята, но проблема е принципен като връзки дървени носещи елементи/стенни конструкции.
                Това,вече мисля че не е валидно точно за ctef,ако изпълнява арболит и за банята./Преди време, точно за арболита ,коментирахме как да се изпълняват връзките/.
                Снимката е нагледен пример,как просто се запълват пространствата-в случая с тухли.

Име:P3133898.jpg
Размер:151.3 КБ
ID:5448777

Коментар

Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение
                  ...ако се предвиждат керамични плочи,тяхната основа трябва да е съответстваща-с нейната си коравина.Това не може да се постигне, нито с лек бетон,нито като се вгради канал ф50,който пък има и наклон...
                  Да, лек бетон не осигурява нужната коравина. Става въпрос за "нормален" при това армиран и то двустранно - това вече категорично осигурява всички нужни параметри (без да е в конфликт с характера на конструкцията). Канала не мисля, че е толкова съществен, но дори и да приемем, че е така - решенията могат да са много. Сифона може да е в близост до периферията и като така, каналът да "просича" едни 20-30 см (в такъв случай намалява и ефекта от наклона), каналът може да се изпълни и със 40 мм сечение, което дори не е и компромис, а като компромис (но все-пак работещ) и със 32 мм. Каналът - като краен вариант - може и да се вмести в пространството между горната и долната обшивка на гредореда.

Коментар

Мдаа. Банята...
                    Ще вметна като облекчаващ плочата фактор при мене, че разводките за канала и водата вече са вградени в дувара под пода на банята. Ще има само по един вертикален отвор за сифона на канала в центъра и на тоалетната, в страни. Плочата няма са се ослабва, освен от денивилажията която ще трябва да се зададе към центъра. До сега, на такива р-ри, около 2см. са ми вършели работа. А и самия дувар подпира пода почти по средата. Но, както е известно, в дървени конструкции, все си има някакво движение...
                    Предложеното от Бадеф изпълнение с импрегнирани и водоустойчиви видове е интересно решение. Само че се питам, под тази дървена повърхност, няма ли да се задържа нечистотии и влага, и да е рай за бактериите? Ако разбира се съм разбрал правилно технологията на изпълнението.
                    И за топлата вода. Колото повече мисля и гледам, толкова повече клоня към идеята за бойлер на твърдо гориво. А на кухненската мивка, нека си има едно маломощно ел. бойлерче тип "Юнга", за да не се налага непрекъснато да се поддържа топла вода в другия бойлер. Но това е далечно бъдъще.

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
                      .......Предложеното от Бадеф изпълнение с импрегнирани и водоустойчиви видове е интересно решение. Само че се питам, под тази дървена повърхност, няма ли да се задържа нечистотии и влага, и да е рай за бактериите? Ако разбира се съм разбрал правилно технологията на изпълнението.
                      ........
                      Тази технология , всъщност не описва хидроизолираща настилка.Като се изпълняват външни такива настилки,се прави на скара,отдолу също се прави мазаната хидроизолация,но там има естествено проветряване и няма условия за разни микроорганизми.
                      В банята,обратно-скарата съм я виждал, на отделни преместваеми елементи,защото почистването е неизбежно.Тук вече си трябва мазана изолация , трислойна , от висок клас.Друг е въпроса, дали ще ти се дават около 220-250 лв/м2 за тик, и ще ти се занимава с поддръжката на такива скари.

П.п.Всъщност, виждал съм и такава тикова настилка за баня, но е имало някакви малки деформации, после я бяха клепали със силикон-кофти история.

Коментар

Както обещах, малко фоторазказ за някои етапи от моите занимания.

Изходно положение: дървената конструкция за цялостна подмяна, зидовете изглеждаха здрави, но след разчистване на храсталаците лъсна много подла пукнатина в долната част на къщата:

Име:Remont01.jpg
Размер:188.6 КБ
ID:5448827Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Remont02.jpg
Размер:133.7 КБ
ID:5448828Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Remont03.jpg
Размер:248.0 КБ
ID:5448829

Решението на конструктора - опасване на долната част на къщата с бетонна шайба отвътре, отвън - два контрафорса, свързани с пояс. Наложи се да преживея мисълта за бетона - или да се разделям с къщата.

Армиране на контрафорс:

Име:Remont04.jpg
Размер:250.2 КБ
ID:5448830

Армиране на вътрешната шайба в бившия зимник, бъдеща баня:

Име:Remont05.jpg
Размер:297.1 КБ
ID:5448831

Бетонната шайба във финален вариант. След като преживях драмата с бетона, го измислих как да се завърши така, че да не ме дразни:

Име:Remont06.jpg
Размер:83.3 КБ
ID:5448832Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Remont07.jpg
Размер:77.6 КБ
ID:5448833

Финален вид на укрепването отвън. В момента чакам дивата лоза и бръшлянът да си свършат работата и да скрият бетонните чудеса.

Име:Remont08.jpg
Размер:176.7 КБ
ID:5448834

Копаене на дренажа над къщата. Не е за подценяване хич тази процедура.

Име:Remont09.jpg
Размер:312.1 КБ
ID:5448835

Съд 1,5 кубика за чистата вода и септичен резервоар за лайното (2,5 м3). Всичко от Технопласт. На Джартов може да му свърши работа това решение: в резервоара периодично пускаш (през кенефа) анаеробни бактерии, които изяждат 90% от гадориите. На излизане отпадната вода минава през въгленов филтър и - при наличие на терен - се прецежда през попивно поле, което изчиства останалите 10%. На финала водата е годна за поливане. При мен нямаше къде да разпъна попивното поле, и тези 10% отиват в дерето. Поне съвестта ми е чиста - на всички съседи каналите отиват пак там без никакво пречистване.

Име:Remont10.jpg
Размер:249.9 КБ
ID:5448836Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Remont11.jpg
Размер:343.5 КБ
ID:5448837

Дълбоко почистване на старата кал от зидарията преди фугиране - пипкав и също важен процес.

Име:Remont12.jpg
Размер:267.0 КБ
ID:5448838

Изолация на гредореда:

Име:Remont13.jpg
Размер:146.0 КБ
ID:5448839Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Remont14.jpg
Размер:202.5 КБ
ID:5448840

Помощната баня с тиковата настилка. Това май са ми единствените снимки от нея - толкова е тясно. Дървената скара е разделена на две части и се вдига лесно за почистване. Чистил съм под нея веднъж, когато оправях теча, и нямаше особени гадории. В зависимост от употребата, трябва да се маже периодично със специално масло - но при моите темпове на експлоатация ще минат още поне няколко години до следващото мазане. На втората снимка скарата още не е намазана, май - затова е толкова белезникава.

Име:Remont16.jpg
Размер:72.9 КБ
ID:5448842Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Remont17.jpg
Размер:71.9 КБ
ID:5448843
                        И финал за повдигане на бойния дух:

Име:Remont18.jpg
Размер:83.5 КБ
ID:5448844Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Remont19.jpg
Размер:129.1 КБ
ID:5448845Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Remont20.jpg
Размер:243.9 КБ
ID:5448846
                        Прикачени файлове
                        Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

TLC 100 1HD-FTE manual '02 | Forester '98 | Моntesa 315 '99

Коментар

• Маняшкооо! Евала колега👍

Коментар

Не е маняшко - кинташко е.
                            ПП. На бас, че ремонтът е над два пъти цената на придобиване.
                            подаръци за мъже от FACOM
                            промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Респект !! Страхотно !!
                              Кво значение има..и 5 пъти да надвишава.Но точно тук,според мен не е правено с кинти,а с мерак !!!
                              [SIGPIC][/SIGPIC]0877368068 Зарие Дестанофф
                              Всеки ден гледам "Отечествен фронт"...макар,че не го дават всеки ден...хъ-хъ.:|

Коментар

Прекрасно! Поздравления!
                                0осем9осем7шест0осем7едно
                                Миро

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X