Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Новото" Grand Cherokee WK на sparkybg

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Прави ли го ако я сложиш веднага на D и я държиш на спирачка и ако да има ли някаква промяна в честота или звук? Просто идея
    Дела трябват, а не думи.

Коментар

• Чудото стигна на самоход то Деди.

Днес, при +7 градуса - нула проблем. Даже помен нямаше от хлопане или каквото и да е друго. Мина си 20-те километра до Деди абсолютно безгрижно, пред Деди няколко пъти палих и гасих - пак нищо.

Нещата, които мога да си представя:
      1. Лед някъде и например залепване на бендикса. Ама вече на втори стартер, чисто нов при това - никак не ми се връзва.
      2. Заради гъстото масло в мотор или скорости, да увлича някакъв боклук, който иначе си стои кротко някъде, на място, където нещо да го тресне.
      3. Заради топлинни разширения/свивания нещо да стяга/блокира само на студено. Хубаво, обаче в тоя мотор такова нещо няма - прост е като фасул, че и отгоре.

Всичките тия са много общи и отнесени, обаче. А аз продължавам да съм в шах и мат.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• - докторе, като се пипам тук и ме боли, какво да правя?
        - ми не се пипай

Не се сдържах, ма не я мий

Коментар

• Първоначално публикуван от Jasonf Преглед на мнение
          Не се сдържах, ма не я мий
          Аз щях да кажа същото ако става дума за миене на двигател. Всички "Мануели" (© дядо Владо) от години "strongly disadvise-ват" миенето на двигателя, дори с пара (каквато нашите мивкаджиЙ не са виждали никогиж).
          В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

• Не съм мил двигател бре! Мия си колата малко по-подробно около праговете и арките/подкалниците. Толкоз. Със същия успех ще се намокри като мина през малко по-голям гьол.

Компютъра и модулите са с отдушници, така направени че не трябва да се мият. Това вади очи.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• sparkybg
              sparkybg коментира
              Редактиране на коментар
              Със солта няма как да я оставя да виси. Конкретното миене беша точно по тоя повод. Именно защото няма дъжд и локви и не се очертава скоро да има, ерго - щеше да си еиси осолена примерно 2 седмкци. Това, в комбинация с конденза всяка нош, се отразява особено "благоприятно" на ламарините.

• sonda
              sonda коментира
              Редактиране на коментар
              От къде таа сол, още не са фъргали таа годин...

• sparkybg
              sparkybg коментира
              Редактиране на коментар
              Хемус. Бяха ръснали малко, но от сърце. Инаше участъци с конденз и -3 градуса.
              Последно редактирано от sparkybg; 20-12-25, 22:56.

• Ма кът се прибрах и аз се замислИх за онаА гадосТ дихидро моноксида ( д€ба Н2О по научно му ) ако фъф смукателния колеткор по нЕкаква причина има от него и мине в първо състояни, а после се разтОпи шЪ мУ фанИм фатофикИ ..........
            0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

• Надали е нещо от изброеното от Спарки, защото

- прави го СЛЕД няколко оборота - ерго ако е механично по маховик/СК ще е постоянно
              - ако е лед - пак ще е постоянно

'предполагам' е някой механизъм като МПХ - в смисъл такъв, който работи само в преходен режим.
              Защото при стартиране на студен ДВГ :
              - първо стартира- като на клипа
              - след около 1 секунда и няколко оборота на ДВГ, явно се 'превключва в друг режим' даден механизъм и там е некалибриран.
              при тази смяна на режима - отива в неправилно положение и се получават ударите.

- само при студено го прави, защото опитва да го сложи в позиция която при по-топло време не се ползва

- прави го само след миене защото миенето 'побърква' някой датчик и дава 'екстремни данни - подобен случай имаше с прегряване на А6 Ц5 2.5ТДИ - след миене при определени режими прегряваше заради останала вода в задната част на буксите свързани с охлаждането.

- като загрее спира да го прави, защото 'окиса' ли подобното , който е причинен от миенето след загряването се е 'изпарил' , изчезнал.... до следващото миене и после пак.

Свалянето на АСК ще ти е излишно.... залагам 1 евро и 1 рубла.

едит: има логика и да е нещо вътре в АСК , ако е модел с трк-конвертор, който след няколко оборота чак вдига налягане.... но пак ще е свързано с 'лоша команда' към АСКто , заради гореизброеното.

Коментар

• дядо владо
                дядо владо коментира
                Редактиране на коментар
                Мъъъъ даааа, чух го на живо, не е лед ( колкото и да ми се щеше и да бях сигурен ) Сега сме на етап къпане на колата, чакане да замръзне и палене, щоТ таА гаТ на топло не го правии, след 1-2 запалвания спира да го прави, а когато го прави верно се чува като металическо и имаш чувството че двигателя ще се разпадне. 5-6 секунди после си мърка кЪто котИ ......баааму 🙄 (профилактично ще сменим датчици на колянов и разпределителен вал )

• sparkybg
                sparkybg коментира
                Редактиране на коментар
                Това че го прави след няколко оборота може да си има логичното обяснение - в тия няколко оборота качва масло. Не казвам че е това, а че е възможно обяснение.

Няма механизъм за празен ход няма моторче - само електрическа клапа. Автоматика е с класически торк, и с жило. При положение "P" механично нищо не пуска към съединителите. Може да боклук/парче метал вътре в торка, който при студено/гъсто масло не може да изхвърли достатъчно бързо където му е мястото. Но пак ми се струва шашаво обяснение.

Силно се надявам смяната на датчици да помогне, макар да съм умерен песимист.

• Имаме и нов модел на поведение - вече 2 пъти (вероятно 3, ако счетем вчерашното палене при Деди, на което не присъствах и при което не поиска да го направи), при първо палене не го прави, поне в първите 10-ина секунди, днес включително. Изгасих, пак запалих, и тогава - като на клипчето.

Купил съм датчици, довечера или тия дни ще ги сменим и двата. Впрочем тези двата + двата детонационни са единствените датчици върху тоя мотор, които не съм сменил.

За свалянето на кутия - наумил съм си отдавна да сложа торк и плоча от 2012-2013 година (кутия 65RFE), така че ако не спре да бръмчи мухата....

Разликата между мойта и 65RFE е именно в по-читавия торк на 65-цата (по-малко шумен, заключващ по-рано без странични ефекти). Механично кутиите са идентични на почти 100%.

Но това не ми е дерт.
              Последно редактирано от sparkybg; 22-12-25, 10:45.

Коментар

• Има ли вариант да е от зъбното колело с механизма за промяна на фазите на разпределителния вал? Макар че, не виждам как да се свърже с вода и студ... освен, ако нещо не се случва с управляващият електро-магнитен клапан. Но пък казваш, че го чуваш отзад и отдолу...

Коментар

• Първоначално публикуван от Двигателист Преглед на мнение
                  Има ли вариант да е от зъбното колело с механизма за промяна на фазите на разпределителния вал? Макар че, не виждам как да се свърже с вода и студ... освен, ако нещо не се случва с управляващият електро-магнитен клапан. Но пък казваш, че го чуваш отзад и отдолу...
                  Не виждам как. Колелото е такак ограничено, че не може да доведе до удар по какъвто и да е начин, освен ако маслото изведнъж го отняма и пружината рязко върне колелото в крайно положение с удар. Ама моментално се записва грешка, а и ще има доста "генерална" промяна в работата на мотора.

Клапана също е сменен спрямо миналата зима. Със стария правеше същото. Тоест и от него не е.
                  Последно редактирано от sparkybg; 23-12-25, 02:27.

Коментар

• звучи като компресора на климатика, въпреки че си пробвал без него. Имах подобно изчаткване на една предишна кола

Коментар

• mariiin
                      mariiin коментира
                      Редактиране на коментар
                      Честно казано и на мен ми звучи като съединителя на климатика, а не на компресора. Да не си оставил "врътките" да духат надолу или в прозореца? На обикновен климатик когато го завъртя в положението, което е на "11" часа т.е. между краката и краката и таблото изключва автоматичното включване на компресора. Когато го завъртя само в краката или по-близо до духане в прозореца се включва компресора. Описах го сложно, дано да ме разбереш.

• Е, със сигурност НЕ Е компресора на климатика, за съжаление. Не е скъп, сменя се с поглед, но... Прави го и без ремък, който е единствен и върти всичко.

Днес са сменени датчик колянов и разпределителен вал с оригинални, пак е изкъпана, утре сутрин пак ще се пробва.

Не забелязах никакви аномалии по датчиците и конекторите им. Нямаше окиси, нямаше влага, жиците изглеждаха нормално. Не поиска да направи номера, при цял ден седене и около +1 градус в момента на пробата.

Много ми се ще Вальо да е прав и да е бил датчик и да са детонации, но съм умерен песимист.
                    Последно редактирано от sparkybg; 23-12-25, 02:30.

Коментар

• cecoa1
                      cecoa1 коментира
                      Редактиране на коментар
                      Детонации на празен ход и само на студен мотор... Не звучи логично.

• sparkybg
                      sparkybg коментира
                      Редактиране на коментар
                      То в цялата работа нищо не е логично.

Двигателя има и VVT, което заедно със сбъркано запалване е възможно да направи това. Момента на впръскване също се ръководи от въпросния датчик.

Днес не го направи, но в 8:55 пред гаража на Деди беше +1 градус. Трябва да се пробва при отрицателни темпертури. Продължавам да съм умерен песимист.

Деди също е в шах и мат.

Студен двигател значи богата смес, бавно горене и голямо предверение. Колкото по-студен, толкова по-богата смес и толкова по-голямо предверение.

• От дотук прочетеното заподозрях и 'нещо свързано' с маслена помпа - клапан, байпас, ..... вероятно ако се управлява там с електроника.

Коментар

• Не съм писал за детонации. Писах, че ако ти побегне на някъде неконтролирано аванса тропа така както се чува на клипа. Знаеш историята с грешния маховик на А класата, та слушал съм как работи двигател с 2-30 градуса предварение. Само, че при мен беше постоянно.
                      Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
                      Вальо
                      Silverado 1.3 i

Коментар

• Първоначално публикуван от Гаврил Груев Хлътев Преглед на мнение
                        От дотук прочетеното заподозрях и 'нещо свързано' с маслена помпа - клапан, байпас, ..... вероятно ако се управлява там с електроника.
                        Никаква електроника няма по смазването. Никакви проблеми с налягане на масло и т.н. При гасене на цилиндри и променлива геометрия на клспани при изключително дребни проблеми се осветква. Няма нищо такова. Помпата е нова, впрочем. Първото нещо, което смених на тоя мотор.

Коментар

• Гаврил Груев Хлътев
                          Гаврил Груев Хлътев коментира
                          Редактиране на коментар
                          може да е налягане на маслото в АСК.... също предполагам тоя мотор няма извращение като съединител на водна помпа...

тоест механизми , които се задействат чрез ел. команди при определени условия.

• sparkybg
                          sparkybg коментира
                          Редактиране на коментар
                          Има хидравлична перка, но не е от нея. По мотора електрическото е запалването, променливата геометрия и изключването на цилиндри. Всичките соленоиди са сменени. Горе споменах че имам и 3 компоютъра, гарантирано читави.

Датчиците, които смених, са електронни (5 волта захранване по 2 жици, и по 3-та сигнал). Тоест напълно е възможно да са правили разни въртели. Мотора като загрее буквално с половин идея нещото приключва.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                      X