Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарязват резби на струг

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как се нарязват резби на струг

Ако редовно ,периодично се разглобява универсала за почистване и смазване ,няма да се стигне до скъсване или други проблеми .Защото при разглобен , всички чаркове се виждат и тези които са тръгнали(визирам въпросните стопорни шпилки) ,просто се сменяват ,като си направиш нови и ги закалиш. За дребни детайли можеш да ползуваш чушкопек за нагряването и после в кутия с масло. Отгряваш до сламено жълто та и малко отгоре и готово.Имаш нови шпилки.
    "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
    Ат.Буров.

Коментар

Първоначално публикуван от pgv64 Преглед на мнение
      За дребни детайли можеш да ползуваш чушкопек за нагряването и после в кутия с масло. Отгряваш до сламено жълто та и малко отгоре и готово.Имаш нови шпилки.
      Този вариянт е приложим при 40Х,примерно.
      Нямам навик да разглобявам универсали,правя това само веднъж,почиствам и смазвам.От там нататък при най-малкото затрудняване(задъражане) на плашките,развъртам и продухвам със въздух.Универсалите ми се въртят със един пръст,ползвам руски и два ТОС-а 250мм,които много рядко използвам и съм нямал проблем със износване на въпросните стопори.
      Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Универсал не се смазва! Или смазването му може да се прави само с графит, и само на триещата се част на спиралата след идеално изчистване след разглобяване. Всякакви други смазки, предполагат по бързо налепване на фини сружки и задръстване респективно. Продухване също помага но при свалени плашки.
        При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Първоначално публикуван от DIMILIEV Преглед на мнение
          Универсал не се смазва! Или смазването му може да се прави само с графит, и само на триещата се част на спиралата след идеално изчистване след разглобяване. Всякакви други смазки, предполагат по бързо налепване на фини сружки и задръстване респективно. Продухване също помага но при свалени плашки.
          Да, и аз така знаех, и тъкмо се канех да попитам кое е правиното.
          Но може да има и друга практика.

Коментар

Няма друга . Универсала се събира идеално сух вътре . Оставиш ли масло или грес стружките и ръждата полепват веднага вътре в него и заклинва за нула време .
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от DIMILIEV Преглед на мнение
              Универсал не се смазва!
              Затвори сух универсал,стегни някакъв детайл(то не,че и ще стегнеш като хоата де) и после кажи как развиваш.
              Купувал ли си нов универсал,да видиш как идва от завода,готов за ползване?
              Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

От завода навремето идваха качествено заляти с 2 пръста грес . Сега са тънко смазани .

Коментар

И аз преди 2-3 г си купих,Бизон.Всички триещи се части си бяха смазани.На времето работехме с ТОС,ама нямам спомен колко смазка са имали вътре.Та сух няма как да работи универсала,ни се стяга,ни се развива.

Коментар

Както каза Димилев идеалната смазка е графитен прах. Но трудно се намира. и става и с хидравлично масълце на тънко. Без мазане универсала при повечко натовареност (работа ) се износва бързо и се получават луфтове ,а от там биене и недобро захващане.Старите майстори в матричарския цех имаха една приказка "ако не плюнеш, не влаа и задира".Когато смазваш с течна смазка на тънко по -често го ревизираш ,демек чистиш няма проблем . Все пак инструмента си е наш и трябва да се пази. Предишния универсал (руски ) го ползувах от 87 до миналата година без проблем ,като всеки месец , а понякога и по-често го ревизирах. Накрая беше с 0,05мм биене и леко конусно захващане и го смених с друг нов руски ,който ми изпадна.Всеки си има мнение по въпроса и не искам да налагам моето ,просто споделям опита.
                    "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
                    Ат.Буров.

Коментар

[QUOTE=piars;3097622
                      Ще помоля,за една снимка на тоз винт.

Ето и снимка на винта.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:K975.jpg
Прегледи:1
Размер:148.6 КБ
ID:5742270Това са беладжиите.
                      Аз досега не съм мазал никога патронника само съм промивал WD40 или газ за осветление колкото да изчистя от налепи и не съм имал проблем ни със завиване ни с развиване.

Коментар

Първоначално публикуван от Stefan55 Преглед на мнение

Ето и снимка на винта.[ATTACH=CONFIG]899907[/ATTACH]Това са беладжиите.
                        Аз досега не съм мазал никога патронника само съм промивал WD40 или газ за осветление колкото да изчистя от налепи и не съм имал проблем ни със завиване ни с развиване.
                        Мерси много!
                        На път съм да си купя,една С8 и това ще е първото което ще проверя,защото ако реши да ме замерва с нещо,ще се скараме още в началото.

Поздрави!!!
                        Pajero 2.5.TDI GLS Super Selekt
                        лодка RIGIFLEX CAP370+YAMAHA 15hp. four stroke

Коментар

Противно на всички мнения,смазвам вътре ъгловата предавка и пиньоните с литол.Отвън спиралата и плашките са идеялно сухи.Вътре в универсала просто няма откъде да влезе прах или стружки,и винаги се движи с лекота.
                          Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
                            Противно на всички мнения,смазвам вътре ъгловата предавка и пиньоните с литол.Отвън спиралата и плашките са идеялно сухи.Вътре в универсала просто няма откъде да влезе прах или стружки,и винаги се движи с лекота.
                            От вътре и аз така,ама и на всеки зъб от челюстите,капвам по капка масълце.Смазвам и каналите в пиньоните,дето влизат фиксиращите болтове.Там дето короната лагерува в корпуса на универсала,пак смазвам.Периодично почиствам челюсте и спиралата и пак така.
                            Последно редактирано от kameno karp; 28-01-17, 21:56.

Коментар

Първоначално публикуван от kameno karp Преглед на мнение
                              И аз преди 2-3 г си купих,Бизон.Всички триещи се части си бяха смазани.На времето работехме с ТОС,ама нямам спомен колко смазка са имали вътре.Та сух няма как да работи универсала,ни се стяга,ни се развива.
                              Работят безгрижно . Аз през тоя си живот универсал не съм смазвал . И двата ми ТОСа ги имам от повече от 20 години като на тройката смених едни челюсти защото един колега наряза резба в оригиналните и сега съм ги застъргал на меки Само че аз работя от край време на едни 90% с охлаждане та каквото смаже борьола това е . Не помня кога за последно съм отварял за ревизия универсала ама ключа се върти с един пръст . Вчера два пъти съм въртял челюсти . Като сменям челюстите задължително им почиствам зъбите и каналите с четката после я слагам в едно от празните легла и превъртам няколко пъти спиралата да обере ако има нещо по нея .

Коментар

В ръководството на TOS-а си пише с какво се змазва. А именно - суха смазка. Дават и конкретното пръскало на Molykote, което е спрей с молибден, като течността изфирясва и остава само молибдена.
                                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X