Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарязват резби на струг

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как се нарязват резби на струг

за кво им е тоя радиус ?

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
      Има пластини с различен радиус на върха. Аз сменяема пластина не съм виждал с многого остър връх, но все пак има с много малък радиус. За места, където е необходимо работа с остър връх си заточвам кобалтов нож или със залепена пластина.
      Тия с остър връх са "финишни" - тоест за не голяма стружка и скорост на подаване, като е наблегнато на това финиша да е гладък. Стандартно най-острите са с 0.4мм радиус на върха. Има с 0.8 и 1.2мм.

После има геометрия на режешия ръб, на горната част на върха, материал, в зависимост от това какво и с каква скорост искаш да струговаш, в зависимост от това накъде и как да отвежда стружката и т.н. Само за посления нож дето си купих само на sandvik има 300 вида пластини. Смятай.

Колкото до остренето на кобалтов нож - няма лошо, ама това значи корекция на подложни пластини след всяко острене, което за мен е трън в задника. Всичките ми ножове със сменяеми пластини искат абсолютно еднакви посложки, защото височината от основата до вежещия ръб е еднаква - 25мм. Като си подбера подложки за единия, значи съм подбрал за всичките. Като имаш и по 3-4 вида пластини за всеки, практически забравяш за кобалтовите ножове, освен в много специфични случаи, като например да си направиш профилен нож за някоя обла фаска или от сорта.

Защо винаги имат радиус - еми защото и да нямаха, ако ги направят съвсем остри, връхчето ще се отчупи много бързо - материала е много твърд но и много крехък. Просто всяка пластина си има режим на работа при който работи добре. Под него и хилядни да подавате - тя вече не реже а повече мачка, започват да залепват парченца по върха и и да прави неравности и т.н.

ПП: Ето ви например пластина с 0.1мм радиус на върха:
      http://www.sandvik.coromant.com/en-g...04%2001%201005

И ето режимите на рязане:
      http://coroguide.sandvik.coromant.co...mpage=infotype

Ето ви и групите материали, според които можете да си избирате пластини:
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:KZTS_2008_0011b_plastiny_smennye_tverdosplavnye.jpg
Прегледи:1
Размер:83.7 КБ
ID:5521257

Като влезете в кой да е каталог, за коя да е пластина буквичките означават какво може да се работи с нея. Режимите на работа за всяка пластина и всеки материал са строго индивидуални, например горната става само за M и S материали, тосет само за неръждаеми стомани, високотемпературни стомани, титанови, никелови и кобалтови сплави. Работи се с много малка стружа и подаване, а при неръждавейка и с много високи обороти.

Тази пластина например става за почти всичко, без стомани с висока твърдост:
      http://www.sandvik.coromant.com/en-g...2004-QM%20H13A
      Последно редактирано от sparkybg; 24-09-13, 13:35.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Спарки. Аз в Русе в магазина като купувам пластина е с ромбоидна форма нямат с радиус под 1мм. Кнуксовете са с много остър връх и аз такива купувам. Предполагам че е заради цената да не зареждат в магазините.

Коментар

Стандартните масови радиуси са 0.4, 0.8, 1.2. Не е заради цената, защото при еднакви други условия са на една цена - само са с различно предназначение. Какви български има - не знам. Ама днес ми споменаха че един Sandvik кара колкото 10 български, та не е много сигурно кое е по на далавера - евтина българска или скъп Sandvik. Аз имам и от двете.

Ромбовидната е с 4 режещи ръба. Триъгълната с 6. А има едни изчекнати триъгълни, пак с 6 ръба, дето и по ъгли са аналогични на ромбовидните. WNMG се водят, по-скъпи са, но реално имат 2 режещи ръба повече от ромбовидните. Поръчах си и държач за тях през eBay днес - ще видим.

В магазина предполагам има това, дето се купува масово. При Rumbata има всичко, ама на съответната цена. Мен не ме гледай - аз съм лигльо и това го бачкам за кеф. Ако си изкарвах хляба с него съвсем друга сметка щях да си правя. Просто се опитах да внеса някаква яснота по въпроса с пластините, поне до колкото сам съм разбрал каквото съм разбрал. Просто мита че заводските не могат това като тия дето сам си наточиш не е вярна - има пластини всякакви и за всичко. Просто за нашата черга са скъпи, а и в България са още по-скъпи, защото пазара е никакъв.

В eBay също има доста видове на доста производители, но обикновено се продават на кутийки по 10, съответно за такива като мен пак не е изгодно да се купува нещо повече от най-универсалните, защото аз харча по 2 пластини годишно и то при положение че работя без охлаждане. Ама едно и също като ти е хоби е различно от това да ти е работа.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

За ромбовидните пластини че имат само 4 режещи ръба също мога да поспоря. Аз имам ляв и десен нож за ромбоидна пластина. Предимно ползвам десния нож, но износените пластини от десния нож ги слагам на левия и правя груби обработки с него. Дефакто печеля още 4 режещи ръба.
            Ясно ми е че има различни пластини, но при нас в БГ нещата са много изкривени. Повечето продават специалните пластинини комплект по 10бр. В магазина като отида и вземам от наличните. Дават на бройка, ако искам нещо друго се поръчва на 10бр. За това понякога се правят компромиси с обработката с неподходящ инструмент.
            Ако има достатъчно работа, няма да има проблеми. Ама то навсякъде в държавата е каша. Ходил съм в доста магазини за различни неща. Единичната бройка е на една цена, при купуване на количество правят друга цена. Аз обаче не искам да купувам количества с които ще бачкам 10 години за да ми стане приемлива цената.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
              За ромбовидните пластини че имат само 4 режещи ръба също мога да поспоря. Аз имам ляв и десен нож за ромбоидна пластина. Предимно ползвам десния нож, но износените пластини от десния нож ги слагам на левия и правя груби обработки с него. Дефакто печеля още 4 режещи ръба.
              Тъй, а при триъгълните като направиш същото, имаш 12 ръба.

За ромбовидните и аз имам и ляв и десен, ама от обикновените, с ботушче. Но като че ли чистия триъгълник поне на тоя материал, който работя (S355, ст45), се справя по-добре, даже с българска пластина. Нямам обяснение. Може би на едните пластини съм докарал по-добре работния режим, ама то и аз си имам лимит, работейки без охлаждане. Иначе има пластини, дето за същото трябва да ги избримча на над 1000 оборота за да са си баш в режима, ама тогава стружките сигурно ще светят.

Как ще работят тия осмоъгълните тепърва ще видя. Поне се ориенрирах за моя начин на работа какви геометрии ми трябват, че до преди 5-6 дена си бях откровено бос по въпроса.

Ако идваш до София, румбата продава поединично от всичко дето има в магазина, а има доста видове. Можеш да си вземеш 1-2 за проба - няма да се изръсиш кой-знае колко.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                работейки без охлаждане.
                Пусни го ще видиш каква е разликата . Пести страшно много инструмент .
                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Знам.

Коментар

Аз съм си 'дърводелец' най-страшен. Най-обичам ножа за рязане...понеже ме мързи с него правя всичко.... Другия нож който ползвам е за вътрешно разтъргване и тва е. Резби съм правил два пъти...щото немаше накъде...едната беше 20х1 другата 45х1,5.

Коментар

Първоначално публикуван от Andrei Преглед на мнение
                      Резби съм правил два пъти...щото немаше накъде...едната беше 20х1 другата 45х1,5.
                      И тях ли с ножа за рязане?

Коментар

Аз съм си 'дърводелец' най-страшен. Най-обичам ножа за рязане...понеже ме мързи с него правя всичко.... Другия нож който ползвам е за вътрешно разтъргване и тва е. Резби съм правил два пъти...щото немаше накъде...едната беше 20х1 другата 45х1,5.
                        Те това с ножа за рязане си е направо извръщение. Спокойно можеш да си сложиш един нож за рязане, един за външна и един за вътрешна обработка. Просто си въртиш ножодържача.
                        Резни над Ф10 задължително ги правя с няколко прехода на струга и после с плашката донарязвам. При резба с плашка направо си е голяма мъка особенно в някой материали.

Коментар

20mm резба в st45 става перфектно даже с ръчен плашкодържател, без никакво предварително струговане. Ако има мъки трябва да е в нещо по-твърдо, а то това по-твърдото обикновено изисква и специална плашка, защото стандартбата от HSS не я виждам как ще смогне.

Коментар

Е аз съм хоби-майсторче и плашка повече от 14 нямам....иначе резбата с ножа за рязане на кестерме...хахха

Коментар

хоби-майсторче
                              За хобито - добре, ама за майсторче с тия похвати категорично няма да минеш.

45x1.5 с нож за рязане на кестерме - изкърти всички видове миФки, и изтрепа всички риби. Резбата освен друго си има и наклон, тоест в тоя си вид ще държи едно към гьотере. Стандартно метричните са 60 градусови, a ти си ги направил в най-добрия случай 90. Не бих поверил живота си на такава резба - не държи и 20% от това, което държи правилно направена резба със същия размер.

Коментар

Тъй е.При резбите, когато ги калибровам или направо правя с плашка, ми се получава един гаф. Почти винаги, цилиндричната част се изкривява, катто червй. Неприятна работа. Трябва ли на плашките да се прави и водач?И отново за пластините, имам 10тина от ромбоидните все различни, но не знам какви са. Има ли начин да се разбере по вида им. Някои от тях са титанирани, други не.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X