Може и да има някакво "странично" износване,ама то е толкова символично,че на практика не се отразява на работата на свредлото. Свредлото ще свърши от заточване,много преди да се износи "странично" до степен,че да не работи!😉 Всъщност и на теория и на практика няма вариант за "странично" износване не позволяващо свредлото да работи.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
И аз да се присъединя към собствениците на струг С11
Свий
X
-
Имаш нещо в едното око. Стружка?
Нещо което съм пропуснал в предишното мнение.
При пробиване на по-дълбоки отвори свредлото периодично трябва да се иважда, за да могада да стружките да се отделят и почистят.
Коментар
-
venkabg , точно това ме интересуваше, значи в общи линии съм на прав път. А за зяпането - няма къде, а и нямам нужното време, живея си на село и ще трябва след работа да оставам в града...сложна работа. Ще се уча сам, но внимателно и по-добре от ниски обороти към високи, отколкото от високи към ниски. Поне аз така го виждам за по-щадящо инструмента. Що се отнася до свредлата - под 5мм и аз пера на маскимално високи скорости, нагоре вече се съобразявам. Колкото по-дебело, толкова по - бавничко. Е, може би се презастраховам понякога, но както съм си на село, ако прецакам свредло и работата спира за деня, което е дразнещо. Както казах, по-нататък ще си купя всякакви от 10 нагоре, че да имам. Под 10 ги имам всичките - 1.1, 1.2,1.3... и т.н. купих си ги от един тип през ОЛХ преди години, още беше продавалник, мисля.
А иначе ето какво сътворих днес:
Скобата отдолу не съм я стягал, защото онзи отвор на щуцера, за който е полемиката трябва да е още по-голям, ама като нямам свредло 18 и ще го доработвам на място. По-добре да го имах като го въртях на струга, но всичко щеше да се отложи за другата седмица, ще разширя отвора на място с бормашината.
Що се отнася до самохода, разглобих фиксатора отдолу. Пружинката е здрава. Свалих и ръчката на самохода, като свалих щифта, на лостовата система и няма износване. Стегнах сачмата повече, обаче спира да включва. Намерих някакво положение, при което трудно включва и държи здраво. Въпреки това си удря, даже и да държа ръчката нещо вътре прищраква и спира да движи напречното подаване. Явно аварията е някъде вътре. Лесно ли се сваля предния капак, хем да го намажа със силикон?
А иначе, теча отзад надявам се в понеделник да го реша. Оказа се, че има десен семеринг, толкова шибано е мястото и така наклепано със оловен миниум, зелена боя и кит по кутията, че доста се потрудих да го намеря, а как го изчистих, само аз си знам:
Ето го и сатанинския семеринг:
Като напиша размерите и излизат само онлайн магазини за селскостопанска техника. По някакви редосеялки май го слагат.
Все ще го изкопая отнякъде.
Коментар
-
Ами първо ще го потърся в Ти Ем Ти, че имат един магазин при нас, доста чаркалаци за земеделски машини имат, правят хидравлични маркучи, продават камионджийски гаечни ключове...а и мога веднага да го взема, стигя да го има, че довечера да го сложа. Ако нямат - в сряда ще идвам по София, както споменах вече, и ще го потърся търся в този магазин, дето го препоръча.
Коментар
-
Взех семеринга и...го е..х в женския родител.
Вкарах го на втулката и лека-полека взех да го вкарвам, прилично оплескан със силикон. Отдолу добре, отгоре не мога да го довкарам, остава 3-4 мм да стърчи. Изкарвам - този път го вкарах пък отгоре, а отдолу пак същия филм. Накрая се оказа вкаран отдолу, отгоре стърчи и колкото повече се опитвам отгоре да го причукам, той влиза отдолу. Накрая видях, че работата отива да влезе целия в кутията и го награбих с отвертката и утре ще ходя за нов. Няма място за нормален дорник, а и аз подходих самонадеяно, все пак доста семеринги съм сменил къде ли не и рутината до това води - никога не съм претърпявал такова фиаско. Мястото е навряно, от горна страна, а и отдолу, практически не може да се почуква с нищо, а с голи ръце, естествено, не влиза - опитах вече. Започнах да си правя един доста специфичен дорник за набиване на семеринга. Ще бъде къс и нормален в частта където натиска семеринга, само че ще го стръгна да влиза мазно във втулката, че да не се посуква, един вид да я ползвам за водач. Обаче не може да се вкара с почукване заради отливката на кутията, , но има един отвор на нея, през който минава вала за бързия ход. Към 20мм. е долу - горе. Реших да доизкарам вала и ще се пъха оттам късо парче с подобен диаметър, което ще влиза в задната част на въпросния дорник, който отзад ще завършва с глух отвор. Абе, в главата ми е, но дали го обясних - не съм сигурен. Ще го снимам като го направя. Лошото е, че леглото за семеринга няма вътрешна засечка и ще трябва дорника да е с малко по-голяма периферия от семеринга, че докато се усетя и ще подмина ръба на кутията, а така както гледам, като нищо ще се навре целия вътре. Ще се наложи да работя на струга с източена супортна кутия и измъкнат вал за бързия ход. Само трябва да внимавам да не пусна самохода погрешка, че ще изхвърчи съединителя и...някои от вас са редили онези шибани ролки и пружинки сигурно, аз успях на два пъти без да изгубя нищо, но с много грес и се наложи да връзвам парче тел. И мамата, естествено. Трети път ще ми дойде в повече.
Коментар
-
А силикона за какво е!? Сега сериозно. Леко с пръстчето масълце по семеринга и набивай.Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.
Коментар
-
Нямам достъп и не мога да изчистя хубаво леглото, а и като гледам отливките какви са рунтави и как са ги "заглаждали" с кит...отвътре не е по-различно, сигурно. Не ми се прави трети път същото упражнетие. Мажа със силикон, за по-сигурно. Вижда се как са го наплескали с оловен миниум като са го сменяли предните майсторяги.Щото този семеринг не беше оригиналния, съсвсем друга му беше типа номерация. То не в силикона е проблема, а в невъзможността да се бръкне и да се поведе семеринга като хората. Нищо, с инструмента, който съм измислил, ще стане.
-
Струва ми се,че си в грешка,че някой е сменял семеринга,че и да е боядисвал. Ама знам ли.
-
-
Ами левия, тоест, от срещуположната страна беше със името на завода и без номерация, стар, на кокал и нацепен. Чупеше се. Този, тоест, левия беше мек със стадартна номерация, абе, то се вижда на снимката. Само беше доволно износен на устната и смачкан, тоест, деформиран към външната част.Колкото до боядисването, погледни горната снимка на леглото. Да не мислиш, че аз съм го оклепал с оловен миниум?!
Имаше и по втулката, играл съм си с една отвертка да я чистя, като естествено внимавах да не я надраскам.Само че ми се струва, че има някаква циментация и не останаха никакви следи, а миниума се къртеше, явно е прекалено гладка повърхността, че да се хване здраво.Последно редактирано от xpp1969; 17-10-23, 09:20.
Коментар
-
Първоначално публикуван от xpp1969 Преглед на мнениеВзех семеринга и...го е..х в женския родител.
Вкарах го на втулката и лека-полека взех да го вкарвам, прилично оплескан със силикон. Отдолу добре, отгоре не мога да го довкарам, остава 3-4 мм да стърчи. Изкарвам - този път го вкарах пък отгоре, а отдолу пак същия филм. Накрая се оказа вкаран отдолу, отгоре стърчи и колкото повече се опитвам отгоре да го причукам, той влиза отдолу. Накрая...
Коментар
-
Имаш ли възможност да направиш "чашка", която да натисне семеринга? Предвид теснотията, можеш ли да теглиш чашката през отвора за вал от другата страна на кутията?
В магазините продават семеринги с почти всякакви размери.
Коментар
-
Взех семеринг, но днес си играх с едно 10 сантиметрово (в диаметър) пънче:
Оплюх си брадата, докато го срежа със шлайфа. Като го завъртях в началото и му пуснах първата стружка, стругът се тресеше. Даже паднаха някакви инструменти, които бях сложил на кутията. Като го поотърках и челно, освен по дължина и нещата се поукротиха. Обаче какви жици се замятаха...
Постоянно се наложи да спирам, че да ги чепкам.
Ето едно клипче:
https://youtu.be/pdFXqNrGrhg
Като го стегнах обаче, разбрах защо първия път счупих двете пластини:
На снимката добре се вижда, че първия зъб е във въздуха. Така е и на трите челюсти. Ще трябва да ги пристъргвам, ще питам за това като му дойде времето. Аз четох една тема и разбрах за черупката от лагер, но по-скоро не знам с какъв нож се прави.
Ето и как се оформя дорника:
После му пернах един отвор, обаче патронника нещо превърта в морзовата опашка. Извадих я от седлото и я тряснах 3-4 пъти върху една букачка и нещата май се поуталожиха. Ето тук приключих за днес, че имах и други задачи за вършене:
Тези дни ще съм зает и сигурно ще продължа чак в петък.
Избистри ми се и един въпрос:
Седлото ми е морз 5, какъв адаптер да взема, че да му слагам конусни свредла? Самите свредла какъв морз са?
Естетите да ме извинят за теслата върху кутията на последната снимка.Последно редактирано от xpp1969; 17-10-23, 20:35.
Коментар
-
Свредлата са различен Морз. До 22мм бяха морз 2, оттам нагоре морз 3, 4 и 5. Трябва да имаш по един преходник от вид.
За да не ти се вади патронника. Нагряваш патронника до 60тина градуса и рязко с удар вкарваш на опашката. Може и да сложиш преди това опашката във фризера. Ако са наред конусите, това е достатъчно никога да не превърти повече.
Коментар
-
Благодаря за инфото, още днес мисля да звънна на Арменеца и да заръчам трите вида адаптери. А най-вече съм ти задължен за съвета с фризера. Знам го тоя номер и съм го правил за всякакви втулки, ама сега за нищо на света нямаше да ми дойде на ум.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар