Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Електроди

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Електроди

Първоначално публикуван от Shtaiga Преглед на мнение
    На Драгозов машините са с 56V напрежение на празен ход,а палят 7018 уникално лесно.Та не е това главния фактор...
    Че кой (освен Гогата ) е казал , че това е главния фактор ?!
    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

На Драгозов машините са с 56V напрежение на празен ход,а палят 7018 уникално лесно.Та не е това главния фактор...
      Затова уточних че не само напрежението е фактор, а само един от факторите.

Идеалния вариант би бил машина близо но сигурно под стандарта (ако гледаме цитирания от Владо БДС - примерно 75-78 волта), с достатъчно нисък ток при това напрежение така че да служи само за палене, и в същото време да не е опасна, даже и да пипнеш където не трябва. Технически решения - доста. Кое как работи - плод на много експерименти, време и желание за провеждането им.

Ако вземем непример "anti stick' функцията - преобладават евтини решения, в цялата гама от спиране на тока при късо, до увеличаването му, със всякакви вариации и комбинации от двете, едни работещи по-добре, други не толкова, трети - практически хич. Ама шарените лепенки си ги има винаги. Затова и машина се купува след проба, и то точно за това, за което ще я ползваш. Затова и приказките ми по други теми че е редно в магазина да можеш да я пробваш. Естествено, не е задължително, щото ако я взимаш с документ можеш да я върнеш. Виж ако без документ и без проба, вече отсреща може да очакваш всичко, но то е на добра воля.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        Не бленувам за никаква информация. Пак - не иде реч за сушенето.

.... .
        Иде , иде . И още как !

Първоначално публикуван от gogo77 Преглед на мнение
        .... Целулозните дори трябва да са влажни. ....
        ...защото в противен случай (ако са сухи) какво става със структурата на метала на шева ?
        (Това ми преобръща представите за физическите процеси в природата и поставя на изпитание металоведческите ми знания . )
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
          ...защото в противен случай (ако са сухи) какво става със структурата на метала на шева ?
          (Това ми преобръща представите за физическите процеси в природата и поставя на изпитание металоведческите ми знания . )
          И защо ли пише примерно: Да се сушат на 120 град. в продължение на 1 час...
          А по въпроса със напреженията на токоизточниците:
          П.С. Упс затри ми се картинката. С една дума трансформатори до 80V ,а токоизправители до 113V на празен ход.
          Последно редактирано от joe007; 24-11-14, 21:17.
          Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Не бе, то сушенето ясно. Идеята ми беше за останалото, а именно как ще спрат да ряботят.

Те разните EKO наистина имат навика да правят някоя и друга беля, като тая с безоловните платки например, с която на индустрията и трябваха едни 10-ина години да се справи, и още не се е преборила съвсем до край. Например, дори и съвсем хай-тех устройство да си купиш, вътре няма да видиш спойка, дето да е лъскава като оловните със сплав 63/37. Стават грапави и матови, сместо гладки и лъскави. Омокрянето е по-друго, температурата на топене е по-висока с едни 30 градуса, сплавта не е евтектична. Отделно, в началото имаше проблеми с "калаена чума", пускане на мустачки и къси съединения. Последните проблеми сега са малко или много преодоляни, но факта си е факт - в акумулатора на една кола има олово колкото за електрониката на 1000 автомобила. Вярно, акумулатора се рециклира по-лесно, но ми се струва че борбата често е срещу грешните неща.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Та не е това главния фактор...
              ..., а само един от факторите.
              .
              Който пък винаги съществува в техническите характеристики на машината!
              https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
              https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Не бе, то сушенето ясно. Идеята ми беше за останалото, а именно как ще спрат да ряботят.

Те разните EKO наистина имат навика да правят някоя и друга беля, като тая с безоловните платки например, с която на индустрията и трябваха едни 10-ина години да се справи, и още не се е преборила съвсем до край. Например, дори и съвсем хай-тех устройство да си купиш, вътре няма да видиш спойка, дето да е лъскава като оловните със сплав 63/37. Стават грапави и матови, сместо гладки и лъскави. Омокрянето е по-друго, температурата на топене е по-висока с едни 30 градуса, сплавта не е евтектична. Отделно, в началото имаше проблеми с "калаена чума", пускане на мустачки и къси съединения. Последните проблеми сега са малко или много преодоляни, но факта си е факт - в акумулатора на една кола има олово колкото за електрониката на 1000 автомобила. Вярно, акумулатора се рециклира по-лесно, но ми се струва че борбата често е срещу грешните неща.
                Според мен няма как да спрат да работят!
                Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение
                  .
                  Който пък винаги съществува в техническите характеристики на машината!
                  Е па много ясно ! И ще продължава да съществува.

...Не бе, то сушенето ясно....
                  Ма кое е ясно , бе човек ?!

Заварявам тръбопровод . Един стик ми струва 1500 лв. А аз правя 2 такива на ден . След нас минават дефектоскопистите , снимат и ми казват : пори , братче ! Бъка !
                  Знаеш ли какво следва ? Рубене до дъно и наново заваряване (ако ни се е усмихнал Господ ) или изрязване на участъка от тръбата и наставка на нова "втулка" - дебелината на стената е 40 мм. ... и вече : 2 нови шева , плюс задължителен рентгенов контрол и на двата шева ...това , щото целулозните електроди по препоръка на Гогата требе да са влажни .

Е ся тази схема я тури на тръбопровода на Южен поток и глей как се връзва сметката ! То не всичко е политика , нищо че както казва Ясен (по памет цитирам ) : "това е техническа работа , която трябва да се свърши" . Демек : нищо интересно . Ама питай тия дето трябва да я вършат по технологии на "специалистите" . То добре че никой няма да допусне такава процедура де , ама нали тук си чешем пръстите ...

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                    Ма кое е ясно , бе човек ?!
                    Ясно е че си има технология. Ясно е че за да се постигне резултат, трябва да се спазва. И е ясно че трябва да се свърши от хора с нужното ноу-хау.

Не беше в това въпросът, а в това че се изръсва нещо, и като питаш "Що?" се отговаря "Няма пък да ви кажа, не ми се занимава, не сте ми на нивото и не можете да смелите информацията!". Както и да е...

Коментар

това , щото целулозните електроди по препоръка на Гогата требе да са влажни
                      Ами свери си часовника бре. С какви целулозни казваш заварявате, та ги и сушите даже . Естествено, че се потдържат с определена влажност. Бьолер даже ги продават в железни кутии с една много интересна хартия вътре. И цялата ли заварка на тръбата перкате с целулозни електроди. Да получиш пора с такъв електрод не говори добре за заварчиците ти.

Бьолер например пишат Re-drying not necessery за рутиловите и Re-drying if necessery за базичните и обикновенно това АКО зависи от технолога и стоманата. Рутиловите и по-точно титаниевия диоксид е способен да абсорбира газове от въздуха при температура над 200 градуса дали да ги суша как мислиш. Базичните са с малко по-особени състави...водното стъкло и каолина изискват доза влажност за да се елиминира напълно азота и съединенията му при заваряване. При сушенето обаче карбонатните съставки в обмазката спомагат за твърдата дъга при заваряването на трудно-заваряеми стомани. Шлаката тогава придобива кристална структура с матов отенък и лесно се отделя. Електроди суша само когато заварявам стомани с високо съдържание на манган или феро-манган /примерно дискова брана/. Случая с тръба от стомана 5 най-много и целулозният електрод не е сходен. Нещо ме будалкаш със сушенето на целулозния електрод, да не пишеш за луканките

Коментар

Абе колега, ти в идна друга тема не питаше ли как се пали базичен електрод?
                        Кольо Динев

Коментар

Моите уважения към всички участници НО, високото напрежение на празен ход въобще не е определящо за лесно палене.
                          Може би единственото изключение е в замърсени и ръждиви детайли, но такива по принцип не бива да се заваряват.
                          Високото напрежение на празен ход в почти всички маркови машини се получава за сметка на допълнително схемно решение и обикновено е с ниска мощност, и служи за стабилизиране на дъгата при ниски токове!!! и "трудни" електроди
                          При базичен електрод "козирката" получена след прекратяване на работа на електрода не можеш да я пробиеш с напрежение нито 60 волта нито 90 волта. Тествано на практика! Трябва да стигнеш до метал .т.е. да се осъществи ел. контакт за да се възбуди дъгата. И тогава всично зависи от конктретния апарат - Дросел, скорост на ОВ, скорост на нарастане на тока и още може би.
                          Лично съм тествал един модел на Фрониус с напрежение на празен ход 46 волта. Работи си безгрижно с базични!
                          Та много моля да не се бърка мекото с топлото
                          Панайот Бърдарски
                          0887 60 77 22

Коментар

Първоначално публикуван от pansim Преглед на мнение
                            При базичен електрод "козирката" получена след прекратяване на работа на електрода не можеш да я пробиеш с напрежение нито 60 волта нито 90 волта.
                            Козирката, ако е цяла, няма да я пробиеш и с киловолти. Ама за тая работа е почукването. Достатъчно е да направиш една пукнатинка в коричката върху металната част на електрода, и вече става друго. Разликата не е велика, но я има. Има я и при палене на аргон - машина със 70 волта изходно пали по-лесно от машина с 50 - също тествано. Това дори с високочестотна запалка.

Трябва да стигнеш до метал .т.е. да се осъществи ел. контакт за да се възбуди дъгата.
                            Трябва да стигнеш до достатъчно тънка окисна коричка, така че тока, преминал през нея да е достатъчен за да йонизира въздуха помежду им. С 80 волта е по-лесно, отколкото с 40, вЕрвай ми.

И тогава всично зависи от конктретния апарат - Дросел, скорост на ОВ, скорост на нарастане на тока и още може би.
                            Лично съм тествал един модел на Фрониус с напрежение на празен ход 46 волта. Работи си безгрижно с базични!
                            Та много моля да не се бърка мекото с топлото
                            Въпросния фрониус вероятно е правен нарочно да е с ниско, за да може да работи в условия, в които това ниско има значение към безопасността например. Това е и основната причина да пишат напрежението на празен ход по характеристиките на машините, а не толкова за да можеш да прецениш по брошурата колко лесно пали.

По-горе написах - напрежението е само един от факторите. Сам по себе си не е достатъчен - калпави ли са другите неща по машината, тя така или иначе нито ще пали добре, нито ще работи добре. Лесното палене може да се компенсира до някъде с други неща, които сам си изброил. Кой как ги прави - дълга тема.

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:12.jpg
Прегледи:1
Размер:66.9 КБ
ID:5625107Фрониуса не е направен със система за понижаване на празния ход. Имай ми доверие! Машини за работа при опасни условия са с напрежение около 12 волта на изхода и тръгват чак като окъсиш добре електрода към детайла.
                              И въобще - тестове съм правил достатъчно и съм си изградил мнение. А даже съм премахвал на един старичък Милер /мостов/ доп. схема за повишаване на напрежението и съм тествал. На трифазен Фрониус /еднотакт/ също съм тествал. Той пък имаше допълнителна намотка за повишаване и малък дросел за ограничаване на тока от добавката...Ако има някаква разлика то тя е несъществена, а основната разлика е именно в нискоамперните режими и то с "трудни" електроди. На снимката са двата дросела които ограничават макс. ток към доп. диоди /грец/ за повишаване на напрежението /говорим за Милер/
                              Ама...не налагам мнението си на никой.
                              Панайот Бърдарски
                              0887 60 77 22

Коментар

И въобще - тестове съм правил достатъчно и съм си изградил мнение.
                                А, падна ли ми в ръчичките:
                                Под 60 волта на празен ход, си е мъка за базичен електрод.
                                Мога и още ако искаш. От друга тема. Не че има значение де. Просто да те клъвна.

Аз още тогава ти разправях че много повече зависи от управелнието и изобщо цялостното техническо решение, отколкото от напрежението на празен ход. А истината, както винаги, е по средата някъде. Разликата е пренебрежима, ако говорим за една и съща машина с ниско и повисоко напрежение. Напълно съгласен с това. За истинска разлика трябват и още неща.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X