Обява

Свий
Няма добавени обяви.

зареждане на акУмулатор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: зареждане на акУмулатор

Извинявам се,грешката е моя.
    Настоящият не е стабилизиран - такъв беше предишният,който доскоро ползвах.
    По инерция съм писал за него.

Днес ми хрумна да мина през "Конрад" и след кратък размисъл се сдобих с това:

ANG Car Batteri Charger CHR 12/50

Ограничителното напрежение от 14,5В. позволява зарядното да бъде оставено,като поддържащо устройство
    на акумулатор,който не се използва.В този режим е препоръчително веднъж седмично
    акумулаторът да се разрежда до 50% от капацитета си.
    В момента работи,надявам се да излезе добра инвестиция.
    Последно редактирано от Airborn; 28-01-10, 14:12. Причина: Обединяване на постове след нов отговор

Коментар

Изглежда добре, но не е зле да контролираш поне първия път как се държи.

Коментар

Разбира се.
        Още при включване замерих зарядното напрежение - 14,15В,държеше го стабилно.
        Преди малко го нагледах отново - работи безгрижно.
        Работи на десулфатизиращ режим(само дето не мога да открия,
        къде прочетох това)...

Забравих да спомена цената,ако някой го интересува - 49.50лв - значително по-малко от 100++.

Коментар

При включване държи стабилно 14,15В,червеният светодиод свети непрекъснато.
          След няколко часа,диода свети на импулси през няколко секунди,а напрежението
          (доколкото успявам да го хвана с мултицета) варира от 13,3 -14,4В.
          Плътността на електролита е 1.24 вече по показания на аерометъра.
          Да видим,какво ще покаже утрото.

Коментар

Здравейте колеги Нуждая се от вашия съвет.

Сдобих се с нов акумулатор за колата и ми остана стария - на около 4-5 г., марка Искра, 74 амперчаса, актуален стартов ток над 500 ампера (след възбуждане). Освен това разполагам и със стабилизирано захранване (българско производство, 12 волта, 10 ампера - използвам го за да захранвам портативна радиостанция).

Имам следните въпроси:

1. Мога ли да използвам това захранване за зареждане на този акумулатор

2. Как мога да разбера доколко се е разредил акумулатора за да изчисля колко време да го държа на заряд след това Гъстотата на електролита или напрежението на клемите е по-показателно за оставащия заряд

3. След колко време би се наложило да го заредя (дозаредя) за да го поддържам в ,,бойна готовност" (ако не го използвам ежедневно) С други думи как да се ориентирам за саморазряда на конкретния акумулатор

p.s. идеята ми е да имам аварийно захранване у дома при нужда - за станцията и за някакво светодиодно осветление.

Благодаря ви предварително
            Последно редактирано от emanuilis; 31-01-10, 12:02.
            Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
            „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
            LZ1EMS

Коментар

1. Най-общо, не можеш да използваш това захранване. Не и без преправяне. Трябват ти около 14 волта и ограничение по ток.

2. Гъстотата на електролита е свързана доста точно с напрежението, но пък оловният акумулатор е изключително гаден по отношение на определяне на степента на зареденост. Тя пък изобщо не ти трябва - оловен акумулатор се зарежда винаги докрай. Критерий за край на заряда може да бъде напрежението при даден заряден ток или токът при фиксирано напрежение. Напрежението на свободен акумулатор не е полезен критерий.

3. Най-общо, когато е нов, акумулатор от този вид се саморазрежда примерно 30% за половин година. Ако си му наливал вода от чешмата, може да е 30% на ден. Единствен начин да разбереш е като го оставиш известно време и после измериш времето за зареждане по някой от горните критерии.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                1. Най-общо, не можеш да използваш това захранване. Не и без преправяне. Трябват ти около 14 волта и ограничение по ток.

2. Гъстотата на електролита е свързана доста точно с напрежението, но пък оловният акумулатор е изключително гаден по отношение на определяне на степента на зареденост. Тя пък изобщо не ти трябва - оловен акумулатор се зарежда винаги докрай. Критерий за край на заряда може да бъде напрежението при даден заряден ток или токът при фиксирано напрежение. Напрежението на свободен акумулатор не е полезен критерий.

3. Най-общо, когато е нов, акумулатор от този вид се саморазрежда примерно 30% за половин година. Ако си му наливал вода от чешмата, може да е 30% на ден. Единствен начин да разбереш е като го оставиш известно време и после измериш времето за зареждане по някой от горните критерии.
                Я кажи,за подобни аварийно-домашни ситуации,има ли смисъл да държа акумулатор,който го извадих с ледясали две клетки.Отпусна се,заредих го/зарядното ми е 3,5А/,запали-оказа се,че и кутията е сцепена,та оля и коша.Мих със сода бикарбонат,ще видим.Това на 27.01.-днес бъркам с аерометъра/в къщи,на топло стоя/-едната клетка едвам отлепи,другите на границата между червеното и жълтото на скалата.
                Да търся ли къде да лепя или да го наритвам?
                ...и да ходя да рева с едни пари в джоба за новия...

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                  Я кажи,за подобни аварийно-домашни ситуации,има ли смисъл да държа акумулатор,който го извадих с ледясали две клетки.Отпусна се,заредих го/зарядното ми е 3,5А/,запали-оказа се,че и кутията е сцепена,та оля и коша.Мих със сода бикарбонат,ще видим.Това на 27.01.-днес бъркам с аерометъра/в къщи,на топло стоя/-едната клетка едвам отлепи,другите на границата между червеното и жълтото на скалата.
                  Да търся ли къде да лепя или да го наритвам?
                  ...и да ходя да рева с едни пари в джоба за новия...
                  Щом и корпусът е пукнат от леда, правилното място е пунктът за вторични суровини.

Има ли къде да навреш там 100Ач, да ти кажа от кого в Русе да вземеш един мой акумулатор?

Коментар

Щом и корпусът е пукнат от леда, правилното място е пунктът за вторични суровини.

Има ли къде да навреш там 100Ач, да ти кажа от кого в Русе да вземеш един мой акумулатор?
                    Май да,75Ач хлопа и го дърпам към плюсовия кабел,че ми го оср@ха при основния ремонт и късее.Около 4 см луфт,но имам и ъглошлайфче,та единия борд на тавата мога да го секвестирам.
                    ...за да спука кутията,вътре всичко е станало явно карамбоч/щеше ми се да чуя друго,ама.../,разбрах те-имам познат с пункт.

Коментар

Някой дали не предлага нещо подходящо тук Предпочитам сам да си следя параметрите и да го изключвам след зареждане
                      Какъв стандартен товар трябва да включа към клемите и какво напрежение трябва да отчета след неговото включване за да сметна акумулатора за ,,зареден докрай"
                      LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнение
                        Някой дали не предлага нещо подходящо тук Предпочитам сам да си следя параметрите и да го изключвам след зареждане

Какъв стандартен товар трябва да включа към клемите и какво напрежение трябва да отчета след неговото включване за да сметна акумулатора за ,,зареден докрай"
                        Правиш като мен - пускал съм снимка май - използвано е захранване от ЛЗУ

а за заряда - тука http://en.wikipedia.org/wiki/Car_battery пише 12,65 В и съм склонен да им вярвам
                        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                          ...използвано е захранване от ЛЗУ
                          Сега ако кажеш и какво е "ЛЗУ", цена нямаш.
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Лентово Записващо Устройство. Обаче едва ли помага много това на доктора. Той може да го смае с много повече термини...

Коментар

Това ли е най-реалното устройство с което мога да се сдобия
                              LZ1EMS

Коментар

Не бих казал
                                Направи като Airborn по-горе. Това е начинът за нормални хора.
                                Ние сме малко извратени.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X