Обява

Свий
Няма добавени обяви.

зареждане на акУмулатор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: зареждане на акУмулатор

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    За повечето автомобили няма проблем.
    Не толкова твърдо, че нали знаеш "нормалното" състояние на клемите. И ако зареждачката прехвърли 20 волта, всичко може да се очаква. Нека си откачат акумулатора. Тъкмо ще почистят клемите.
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Колко мощно? Мога да ти дам едно бивше зарядно за рутер, което ползвам за тези цели. 0.5-1А - идеално зарежда 100Ач батерия за 1 седмица
      Ако може нещо по-мощно - около 10А на 14V...
      Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
      „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
      LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от Airborn Преглед на мнение
        И да допълня темата за новото ми зарядно:
        След достигане напрежение 13.34В. започва да помпи на импуслси,
        като напрежението варира от 13.34-14,34В.
        Честотата на пулсовете зависи от степента на зареденост на батерията
        т.е,колкото по-добре зареден е акумулатора,ттолкова по-рядко се включва зарядката.
        На интервал 10с. го изключих.
        колега може ли малко иформация за това зарядно,каква марка и модел е от куде е купено и колко струва ? благодаря ти
        LZ2DRD

Коментар

Да задам и аз един въпрос.
          Стария акумулатор ме изкара 8 години-Монбат-БГ.Вчера най-накрая/от няколко зими го чаках/ издаде багажа.Купих си нов-EXIDE-необслужваем с 3 години гаранция.Съответно отивам да ми бият печата в някакъв сервиз и ....биха го без никой да замери алтернатора каква я върши.Реших аз да го направя.
          Резултата е:
          -незапалена кола-веднъж 11.9 В,след гасене на колата-12.5 В
          -работещ двигател-13.2 В без нищо включено и 13.15 В при всичко включено/фарове,нагревател задно стъкло,вентилатори/
          От оборотите нищо не се променя-кове го тоя волтаж и това е.

Та въпроса-от всичко писано разбрах,че трябва да варира м/у 13.8 В и 14.4 В и да не вземе да скапе новия акумулатор
          Донякъде ме успокоява стария български колко ме изкара,ама никога не съм мерил какво зарежда алтернатора и никъде по него нищо не пише.
          SUBARU LEGACY 2.2 4WD GX
          0878299791

Коментар

На изгасен двигател изобщо не е интересно. Измери на работещ, след като си пътувал половин-един час.

Ако пак е такова ниско (и приборът е верен) - като нищо ще се окаже, че и старият акумулатор още е жив, само няма кой да го зарежда.

Коментар

Първоначално публикуван от Златко Илев Преглед на мнение
              Да задам и аз един въпрос.
              Стария акумулатор ме изкара 8 години-Монбат-БГ.Вчера най-накрая/от няколко зими го чаках/ издаде багажа.Купих си нов-EXIDE-необслужваем с 3 години гаранция.Съответно отивам да ми бият печата в някакъв сервиз и ....биха го без никой да замери алтернатора каква я върши.Реших аз да го направя.
              Резултата е:
              -незапалена кола-веднъж 11.9 В,след гасене на колата-12.5 В
              -работещ двигател-13.2 В без нищо включено и 13.15 В при всичко включено/фарове,нагревател задно стъкло,вентилатори/
              От оборотите нищо не се променя-кове го тоя волтаж и това е.

Та въпроса-от всичко писано разбрах,че трябва да варира м/у 13.8 В и 14.4 В и да не вземе да скапе новия акумулатор
              Донякъде ме успокоява стария български колко ме изкара,ама никога не съм мерил какво зарежда алтернатора и никъде по него нищо не пише.
              То за скапване, няма да го скапе, най - много да не можеш да палиш.
              Тези напрежения не са добри.
              Насочи се към алтернатор, ремък, реле.
              А може и акумулатора да не е читав. И аз в момента съм с оборотен два месеца след закупуване. Седя една седмица за тестове и сега чакам нов.

Коментар

На изгасен двигател изобщо не е интересно. Измери на работещ, след като си пътувал половин-един час.
                Ще го замеря.

Ако пак е такова ниско (и приборът е верен) - като нищо ще се окаже, че и старият акумулатор още е жив, само няма кой да го зарежда.
                Прибора е някакъв за 7-8 лв.
                А стария акумулатор го укасих с дебела тел и веднага едната клетка завря.
                SUBARU LEGACY 2.2 4WD GX
                0878299791

Коментар

• От: До: зареждане на акУмулатор

Ползна тема. Наложи ми се да я ползвам.

Днеска измъкнах един акумулатор, който е напълно изтощен. Седеше не ползван близо 3 години. Мотоциклетен е, 12 ампер часа. Наложи се да му долея дестилирана вода. Седи си сега на терасата и се зарежда. Зарядното е много измислено китайско, което бях купувал преди 3 години и нещо, дори се изненадах, че намерих и сега инфо в нета /закачам го на снимката/. В интерес на истината с него съм го зареждал същия този акумулатор, без дори да се замислям. Днес обаче ходя за го замервам през 10 минути. Тока който му се подава е 3,8 ампера, напрежението е 8 волта.Това ми се струва доста неприятно. При следващата степен напрежението скача на 17 волта.

Способен ли е уреда, или е време да купя нещо качествено?
                  Прикачени файлове

Коментар

• От: зареждане на акУмулатор

Тия 8 / 17 волта ми звучат като пътеката към местния пункт за рециклиране. Ако измериш напрежението на прибора без свързан акумулатор, сигурно ще е пак толкова - акумулаторът просто не участва в купона. Ако имаш толкова голяма надежда, превключи го на варианта със 17 волта. Иначе няма смисъл.

Как го измери този ток от 3.8 ампера?

Иначе, това, което си показал, е захранващо, а не зарядно устройство. Не, че ако знаеш какво правиш не можеш да го ползваш, но като цяло не е средството за зареждане.

Коментар

Как го измери този ток от 3.8 ампера?
                      С мултицет директно на клемите.

А за знанието...Няма да е лошо леко обяснение.

пп Прясна информация - 17 волта, 4,6 ампера...добре, че не е до мене. Има ли смисъл да го зареждам напълно. Мотора няма стартер, дори светлините съм му откачил. Трябва ми само искра за да запали?

Коментар

С леко обяснение просто няма да стане. Просто пробвай така, без повече да се опитваш да измерваш ток (ампери) - мулицетът ще ти трябва сигурно и друг път. Напрежение (волтове) може да измерваш така.

Но си мисля, че това вече не е акумулатор. Ако имаш голям късмет, може да проработи след 2-3 часа зареждане.

Коментар

С леко обяснение просто няма да стане. Просто пробвай така, без повече да се опитваш да измерваш ток (ампери) - мулицетът ще ти трябва сигурно и друг път. Напрежение (волтове) може да измерваш така.

Но си мисля, че това вече не е акумулатор. Ако имаш голям късмет, може да проработи след 2-3 часа зареждане.
                          Откачих го, прецених че няма смисъл да го мъча. Ще отскоча да си купя едно зарядно устройство 12 в, 0.5А. И без това ще трябва и за напред. В момента напрежението на самия акумулатор е 7 волта и ми се струва жив. Не го натоварвах повече от час и половина, но може и да са били достатъчни за да се съсипе, знам ли?

Коментар

Съсипало го е стоенето, а не зареждането.

Коментар

Съсипало го е стоенето, а не зареждането.
                              Определено. Купих си днеска едно малко зарядно за тоя тип акумулатори. 0,5А 12В, голямо колкото зарядно за телефон /от зората на гсм-ите /. Самата батерия стигна до 9В, а енергията в нея изтича стремглаво. Сугурно капацитета му вече е едноцифрено число в процент от номиналния.

Коментар

Здравейте!

От едно известно време наблюдавам темата, но не се стърпях и се регистрирах.
                                По същество - от май месец тази година се боря със една стартерна батерия, производство на "СТАРТ - Добрич". Тя е 12V 44Ah. Положението в самото начало на "борбата" ми с нея беше доста необнадеждаващо. Имаше две клетки, които бяха паднали до 0V. По-нататък ще обясня как точно измервам напрежението на клетките. Като цяло напрежението на клемите беше 8V (+-0,2V не си спомням точно). Изчетох една камара писания за десулфатизация и зареждане на стартерни батерии. Заредаих я колкото можах - стабилизиран ток 1/20C - 2,2A и много часове. Достигнах напрежение около 15,5V. При последващия разряд със ток също 2,2A, до напрежение 10,5V на клемите измерих капацитет от 22,5Ah. И като цяло това, което съм постигнал е капацитет от 37,5Ah при разряден ток 2,2A (1/20C), а при разряден ток 8,8A (1/5C) - капацитет от 33,5Ah. В началото (тогава бе момента, когато се снабдих с великия уред ареометър) измервах плътности на електролита от порядъка на 1,18г/см3 до 1,2г/см3. При сегашното състояние, след няколко завирания преди повече от месец, признавам си, и след няколко доливания с дестилирана вода до границата определена от реперите за максимум плътностите бяха достигнали 1,295 - 1,315г/см3 . И въпреки това капацитета не е 44Ah. След последния пълен разряд до напрежение 10,5V и ток 2,2A постигнах плътности в разредено състояние между 1,15-1,16г/см3 и само една клетка беше на 1,205г/см3. След това опитах да зареждам батерийката до достигане на 14,5V със ток 1/10C - 4,4A. След достигане на 14,5V тока започна да пада в продължение на около 2 денонощия до 100mA. Е да, всичко би трябвало да е ОК, помислих си. Запретнах ръкави и взех ареометърчето. Плътностите бяха от 1,24 до 1,255г/см3. Т.е. учудващо ниски. След измерването натоварих батерията със 8,8A за половин час. Напрежението и падна до 12,65V. Включих я на заряд с ограничение по ток и напрежение (4,4A, 14,5V). Отново я изчаках до момента в който зарядния ток падна до 100-тина mA. забелязах, че плътностите се вдигнаха с около 0,005г/см3. Да не забравя да отбележа, че плъностите ги измервам, след внимателно разклащане на батерията (30-40 пъти на ъгъл на дъното не надвишаващ 30-35 градуса спрямо хоризонталната равнина), за да може да се размеси електролита. Последваха още десетина-петнадест такива цикли на "разхождане" на 4,4Ah и - о, чудо! Без каквото и да било завиране, без каквото и да било затопляне на електролита плътностите се качиха до 1,270-1,285г/см3 на различните клетки. Сега продължавам да му правя такива малки цикълчета ръчно и се надявам, че всички клетки ще стигнат заветните 1,28г/см3. Тогава ще му замеря пак капацитета и ще го споделя тук. Междувременно се надявам да получа малко статистика от LZ5ZI за неговите експерименти, както и от колегите, които твърдо смятат, че е безмислено да се зарежда оловен акумулатор по този начин. Най-вероятно истината е някъде по средата.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X