Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Що е то мениджмънт на въоръжените сили и има ли той почва у нас.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Що е то мениджмънт на въоръжените сили и има ли той почва у нас.

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
    Аха... БА има точно толкова общо с армията печелила пет войни, колкото и аз с папата римски. Защо ли? Защото за 45 години народна власт българското офицерство от елит на обществото беше сведено до "тъпите шапкари". Т.е. в съответствие с правилната партийна линия беше кастрирано, като на първо време се отърва от офицерите на Н.В. заменяйки ги с титани на военната мисъл - повечето излезли партизани на 6,7 и 8 ми Септември. След това за да продължи тази традиция във военните училища почнаха да се приемат техните синчета , а след това внучета. Крайният резултат беше сива маса от "послушковци"... сред които се открояваха неколцина добри командири. И сега понеже от години армията вече не е призвание, а препитание се чудим що така нещо не вървят нещата и що така тия хора оставят цивилното ръководство да ги прави на маймуни. И макар вече да влизат и млади мислещи и можещи хора ще трябват дълги години за да се оправят нещата.
    За щастие голяма част вече дори от полковниците и подполковниците са необременени с това "партийно" бреме, а дори вече и част от генералитета. Живот и здраве когато си заминат (това ще стане скоро) и последните "динозаври от БНА" нещата почнали да стават по- добри.... Знае ли човек?

В някои неща си прав, в други - не особено. В частност, не мисля, че послушковците бяха повече, отколкото са сега. И далеч не бяха толкова малко добрите офицери, колкото твърдиш (интересно на основата на какво?).
    Що се отнася до твърдението, че светът започва от вас, дето сте сега в армията, пак не си прав. Това, че си пълниш приказките с политически коректната за момента англоезична терминология не те прави автоматично по-можещ.
    Как нещата ще станат по-добри не е много ясно. Защото, заедно с хората, израснали при социализма, в голяма степен си отиде и армията, която вече е по-малобройна от милиционерите и изобщо не е сигурно, че ще може да им надвие. Как ще се пръкнат, примерно, можещи пилоти, като не стига, че във ВВС са останали машини, колкото за бог да прости, ами и те летят от дъжд на вятър поради липса на финансиране?!?

Освен това, някак ми е трудно да си представя някакъв наплив от знаещи и можещи мераклии за офицери, при положение, че през последните 20 години професията "военен" неизменно става все по-безперспективна и по-непрестижна, отколкото беше при соц-а. Което е по-скоро предпоставка за навлизане на хора, които не могат да се реализират в цивилния живот и търсят известната сигурност, която дава държавната служба ...
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Стефане, а теб кой точно те оторизира да даваш оценка за техническите и тактическите знания на хората? Защото явно е някаква мнооого висока институция. Ще си позволя да повтора публикуването на един документ:
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Untitled.jpg
Прегледи:3
Размер:100.5 КБ
ID:5350507

Повода на адреса както можеш да прочетеш е "проявен професионализъм" и се споменават едни думи като тактики и процедури. Подобни благодарствени писма и грамоти имам да си тапицирам половината хол. При това на няколко езика. Заедно с тях и доста сертификати - от смешни фирми като Хеклер и Кох , и Зиг Зауер за това че съм техен сертифициран , оръжейник , инструктор и прочие. И не знам за колко млад ме мислиш- на 36 не съм от най-младите вече.
      Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
      No man left's behind !!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
        В някои неща си прав, в други - не особено. В частност, не мисля, че послушковците бяха повече, отколкото са сега. И далеч не бяха толкова малко добрите офицери, колкото твърдиш (интересно на основата на какво?).
        Що се отнася до твърдението, че светът започва от вас, дето сте сега в армията, пак не си прав. Това, че си пълниш приказките с политически коректната за момента англоезична терминология не те прави автоматично по-можещ.
        Как нещата ще станат по-добри не е много ясно. Защото, заедно с хората, израснали при социализма, в голяма степен си отиде и армията, която вече е по-малобройна от милиционерите и изобщо не е сигурно, че ще може да им надвие. Как ще се пръкнат, примерно, можещи пилоти, като не стига, че във ВВС са останали машини, колкото за бог да прости, ами и те летят от дъжд на вятър поради липса на финансиране?!?

Освен това, някак ми е трудно да си представя някакъв наплив от знаещи и можещи мераклии за офицери, при положение, че през последните 20 години професията "военен" неизменно става все по-безперспективна и по-непрестижна, отколкото беше при соц-а. Което е по-скоро предпоставка за навлизане на хора, които не могат да се реализират в цивилния живот и търсят известната сигурност, която дава държавната служба ...
        Първо не съм в армията. Нещо като далечен братовчед съм-занимавам се с доставяне на по- модерни играчки за БА.... И чат пат ги уча на някакви неща. Ок... попресолил съм нещата. Публично се извинявам.... Наистина обобщаващите квалификации не са редни. НО- възпитан съм от дядо си - царски офицер, който ми е набивал в главата полковник Дрангов за закуска обед и вечеря. За съжаление около година и половина + още 6 месеца като мл. л-т. (с идеята за оставане на служба) ми изпариха целия романтизъм. За послушковците- сега дори са повече......Защото както казах за мен самият е обидно че армията от призвание стана препитание.
        Преди няколко години бях на банкет по случай получаването на новите звания от офицерите в една елитна бригада. Половината бяха в ресторанта цивилни. Когато като нещо като почетен гост ми дадоха думата за кратко слово им пожелах едно единствено нещо "Господа офицери - като гледам колко са хората облекни цивилните дрехи преди да дойдат тук - искам да ви пожелая едно - да не се срамувате да носите парадната си униформа"
        Последно редактирано от Mad Dog; 24-02-12, 18:23.

Коментар

Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
          После не чух нищо за НАТО и Сърбия и Либия.
          Какво не е ясно за Либия? Толкова противоречия, едните ще удрят, другите се дърпат, накрая се оказва, че само някои от страните членки на НАТО са участници в "революцията".
          За Сърбия - толкова тактическо малоумие на едно място ми идва в повече. Да не говорим и за самоувереността, която се демонстрира на база "нищо", което и довежда до свалянето на "невидимия"...
          Та на база горните две неща, заедно с конфликтите между Гърция и Турция, които никой не се и опитвал да парира говори много за НАТО. Нали?

Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
          Да не би да жалим за Кадафи, щото не се сещам как българин би съжалявал за него.
          Никой не жали за Кадафи, успокой се.
          "Смъртта е по-лека от перо, Дългът е тежък като планина" - Мейджи, император на Япония

2007' Jeep Cherokee KJ 2,8 CRD

Коментар

Никой не жали за Кадафи, успокой се.
            Аз лично съжалявам леко...макар и луд беше предвидим. И ще се самоцитирам от един друг форум: "Арабска демокрация, това е свободата да гръмнеш комшията си защото ходи в друга джамия". Това добре се видя в Ирак. Няма стабилна арабска държава която да не е диктатура.

Коментар

Да, военните винаги са любезни с цивилните.
              Колкото до оценката ми за тебе, тя е базирана единствено на собствените ти изказвания. В темата за танка, и тук. Еднозначно показва незнание на общите тенденции на развитието на военната техника и на състоянието на технологиите, отделно от това - неразбиране на общовойсковия бой. Тактиката на малките подразделения и всякаквите спецназове безусловно е важна част от съвременната война, но е микроскопичен детайл в общия организъм на пълноценната армия.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                Да, военните винаги са любезни с цивилните.
                Колкото до оценката ми за тебе, тя е базирана единствено на собствените ти изказвания. В темата за танка, и тук. Еднозначно показва незнание на общите тенденции на развитието на военната техника и на състоянието на технологиите, отделно от това - неразбиране на общовойсковия бой. Тактиката на малките подразделения и всякаквите спецназове безусловно е важна част от съвременната война, но е микроскопичен детайл в общия организъм на пълноценната армия.
                Хах, колега... това за състоянието на технологиите искрено ме просълзи. От утре си спирам абонамента за Джейнс Дифенс. .... няма какво да обяснявам повече - има ли значение като няма смисъл....
                Общовойсковият бой уважаеми, в съответните основополагащи документи се е изменил значително в последните 15 години. Сега модерните думи не са "Форсиране на широка водна преграда" ,а "Асиметрични бойни действия и конфликти с ниска интензивност". Този аспект на общовойсковия бой ми е интересен и познат. А иначе бойният устав до част 3 та съм си го прочел навремето. И други нещица.

Коментар

А всъщност - какво се задъвка в един момент пустият му Кипър! И какви проблеми има НАТО в Кипър?
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                    А всъщност - какво се задъвка в един момент пустият му Кипър! ...
                    Като пример, че един член на НАТО може да нарита друг.
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

Ми не е особен пример, предвид че в Кипър един член на НАТО нарита не-член на НАТО заради мераците му с финт да стане част от друга държава член на НАТО .

Реална опасност от чисто гръцко-турски конфликт тогава е имало много по-малко отколкото примерно през 80те години, когато гърците бяха постоянно на нокти по турската си граница (и когато съответно бяха едва ли не по-големи дружки с нас отколкото с турците, въпреки принадлежността ни към различни блокове).
                      Последно редактирано от Goblin; 24-02-12, 21:02.
                      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Кой член, кой друг е наритал? Кипър не е членка на НАТО. Две участнички в тази организация имат някакви щения по отношение на трета територия. Едните нещо въртяли-сукали, другите стоварили десант.
                        Доколкото аз съм запознат, има условие при приемане в НАТО, съответният субект да няма проблеми със вече участващ (пр. - обструкциите към Македония). Когато Гърция и Турция са влезли в НАТО, Кипър дори не е бил държава.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                          Кой член, кой друг е наритал? Кипър не е членка на НАТО. Две участнички в тази организация имат някакви щения по отношение на трета територия. Едните нещо въртяли-сукали, другите стоварили десант...
                          Е какво разправях де ? Една членка на НАТО наритала третата територия (е, част от нея) заради щенията на друга членка на НАТО. В пряк конфликт двете членки на НАТО не са влизали, ако и едната да се фръцнала обидена за няколко години в последствие.
                          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Не казвам нищо различно. Всъщност, горе сме писали едновременно.

Коментар

От мениджмънт на едва съществуваща армия стигнахме изясняване на "жандармерийски" тактики за които нашите изоставени военни даже се отблагодаряват на частна фирма! Не знам, ако и това вече не се знае в армията по добре да се разпуска и да наемаме някаква гвардия...

Коментар

Първоначално публикуван от v.kostov Преглед на мнение
                                От мениджмънт на едва съществуваща армия стигнахме изясняване на "жандармерийски" тактики за които нашите изоставени военни даже се отблагодаряват на частна фирма! Не знам, ако и това вече не се знае в армията по добре да се разпуска и да наемаме някаква гвардия...
                                Значи колега- на много места (включително в най- богатата към момента армия), външните инструктори са повече от добре дошли- ако трябва мога да обясня и защо. По темата за жандармерийските тактики - нарича се тактика на малките подразделения и специализирани тактики за близък бой- както и преди казах нищо общо с ръкопашния. И да- не се знае- и никога не се е знаело. Защото за БНА , боят в градска среда беше отразен бегло в няколко странички на устава. Ако трябва ще взема един и ще копирам кво точно пише там. В БА към настоящият момент няма наставление по темата. Отделно- при нас имаме уникална ситуация- в устава пише едни неща от 66 година (големият сняг), в СОП овете (стандартни оперативни процедури) за мисии - съвсем друго..... Примерно в устава пише верига на стрелковото отделение и понятието огневи екип (секция) не съществува. Практиката обаче налага използването на съвсем различни формации.
                                Армията в момента е бета версия дори на това което би могла да бъде с правилен мениджмънт.
                                И да- армия с повече от 120 танка, две бригади и няколко полка в обозримо бъдеще няма да имаме. Какви са вариантите? Както вече казах аз самият имам някакво концептуално виждане по темата. Например- развиването на леко пехотни подразделения. Използването на планинско гористия терен на татковината ни. Внедряване на повече носими и возими ВТО. Преминаването от буксирна/ самоходна на верижна база МХ на носими/ самоходни на 4х4 или 8х8 база. и т.н. и т.н.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X