Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
Селска фурна аспух нема. Пак същият.
В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки
Това чудо на снимката какво е, не го знам и не барам,а иначе ври от него.[ATTACH]230406[/ATTACH]
derhunter ти е отговорил вярното .
Но тази гъба поради своята безпогрешност (няма опасен двойник ) и поради своята многочисленост е много популярна в България. Хората си я познават и я събират в големи количества. По принцип я дават в книгите като "неядлива" , но след изваряване в 2-3 води и изхвърляне на водата в която ври гъбата си става много вкусна . И прясна и консервирана гъбата "лютива млечница" е подходяща .
За да усетиш силата на лютивия сок на тази гъба - лизни с върха на езика една наранена гъба,която е пуснала бял сок.
Ще разбереш, че чилито е слаба работа.........
Наслука !
Абе не е най-лютивото нещо което съм опитвал. Аз събирам само съвсем младите екземпляри и ги добавям в туршията микс. Прави я по-свежа и хрупкава. Изварявам ги само един път и нарязани на тънки резенчета.
Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
Абе не е най-лютивото нещо което съм опитвал. Аз събирам само съвсем младите екземпляри и ги добавям в туршията микс. Прави я по-свежа и хрупкава. Изварявам ги само един път и нарязани на тънки резенчета.
Опитай стара гъба.....
Кое е по-лютиво което си опитвал ? Говоря за растение все пак, а не нещо изкуствено . Аз по-лютиво не съм виждал.
Иначе за младите си прав - супер вкусни са си . И остават твърдички и хрупкави . А бе не е за подминаване тази гъба.
Хората толкова я познават и ползват, че има няколко села в които и казват ( в Малево - Малевска гъба и т.н.). Мислят си я за своя . Докато ми покажат Малевска гъба коя е....
Пробвал съм и стари......Но ако опиташ чушките от дървото/ те тук са дребен храст, по света си е дърво голямо/ ще видиш че не е толкова лютива гъбата. А има и един модел черно-лилави чушлета малйййй.
На мен лично не ми е люта млечницата, заварявам я еднократно в подсолена вода за пет минути и я измивам в кевгира.
Може би защото разни дребни люти чушки, порода "Румънка", "Кобра" и прочее са ми количествен консуматив.
Даже сега заготвих една кесийка от фризера, следва обезкостено пилешко, лук, чесън, мащерка, самардала, чер пипер, шепа ориз и чаша бяло вино, към финала щипка естрагон.
Забравих, че сега ги сложих-два средни белени домата, накълцани на ситно и се слагат след задушените гъби и пилешко.Да остане съвсем лек кисел привкус в ястието, заедно със сладостта на домата.
Последно редактирано от maxxx; 20-07-10, 20:10.
Причина: пг
А пък аз си мислех, че няма по-лют вкус от тази млечница. Явно има какво да вкусвам още .
Ще пробвам и лилави чушлета..... като видя такива. И като чета рецептата направо утре май ще съберем малко млечница. Иначе я подминаваме, но сега ще я пробваме отново.
Поздрави !
А пък аз си мислех, че няма по-лют вкус от тази млечница. Явно има какво да вкусвам още .
Ще пробвам и лилави чушлета..... като видя такива. И като чета рецептата направо утре май ще съберем малко млечница. Иначе я подминаваме, но сега ще я пробваме отново.
Поздрави !
При мене я има в промишлени количестваНикой не я бере
К мирной жизни не пригоден.
Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157
При мене я има в промишлени количестваНикой не я бере
Явно има и много други видове и за това не и обръщат внимание.
Иначе може съвсем спокойно да се правят гъби в саламура (както кисело зеле) и през зимата да ги имаме на трапезата. Много приятно е да извадиш от бидона вместо зеле - гъби (овчи крак, кифла, млечница,рижийка и др. ). Доста приятели идват заради гъбите.....
Е - и заради нас...... но се впечатляват много от вкусни гъби в саламура.
Но - ти си добре. Като има мръвка, гъбите са само украса.
Саламунизирането е най-лесният начин за съхранение на големи количества гъби.
След изваряване в няколко води гъбите са готови за съхранение в саламура. Най-добре е да се започне с 10% разтвор (на 10л вода - 1 кг сол). ВАЖНО : солта да не е йодирана, за да не потъмнеят гъбите от йода.
След престояване на гъбите в 10% саламура (няколко дни, седмица) - се прехвърлят в 15% саламура. Престояват седмица и се прехвърлят за последно в 20% саламура. И в нея се съхраняват за през зимата и за по-дълго. През две седмици се проверява солеността и ако е спаднала се добавя малко сол.
По-мързеливия начин е - подготвените (бланшираи, изварени) гъби се слагат направо в 25% саламура. След 10 дни се проверяват ( солеността ще е под 20%) и се прави 20% и така се съхраняват .
Преди консумация се обезсоляват колкото прецениш и готово.
Може да има и други начини за саламура, но при нас този работи успешно .
Мечтая си за това време .Тука вали всеки ден аз вкарах само 200 бали и умирам всеки ден пороиииии.....Иначе чакаме есенната манатарка тая без червици...Септември ще бъде май.....
К мирной жизни не пригоден.
Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157
Мечтая си за това време .Тука вали всеки ден аз вкарах само 200 бали и умирам всеки ден пороиииии.....Иначе чакаме есенната манатарка тая без червици...Септември ще бъде май.....
Коментар