Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Груб строеж?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Груб строеж?

Здравейте уважаеми дами и господа!
    Най-напред искам да поздравя администраторите на този форум, че са създали място за споделяне на различни мнения по най-разнообразни теми, което очевидно е събрало тук доста интересни и интелигентни потребители с разностранни интереси. Всичко това прави доста полезно това място за дискусии в откровен приятелски дух. От няколко дни се ровя в темите, посветени на проблемите със строителството в България и мога само да благодаря на активните потребители тук, от които научих доста интересни неща и можах да изчерпя доста идеи. Признавам, че съм по-запознат с автомобилните проблеми и определено джипките са по-близо до моите интереси, но тъй като ми предстои строителство на еднофамилна къща, то затова реших да помоля всички вас да ми помогнете със своите компетентни мнения и съвети от вашия личен опит.
    Имам одобрен проект за къща монолитно строителство в землището на Костинброд и ми предстои да намеря конкретна строителна фирма, която да извърши грубия строеж през следващите месеци на 2012 г. Моля за вашия съвет относно конкретните параметри, които да изисквам при преговорите със съответните строителни фирми, за да постигнем взаимно изгодни условия по отношение на цената и качеството на строителството. От вашите мнения стигнах до извода, че е по-разумно да се договаря оферта "до ключ", за да няма после оправдания от страна на строителите и взаимни обвинения за некомпетентност по отношение на качеството в процес на изграждане на къщата. Все пак реших, че е по-разумно на този етап да търся оферти само за грубия строеж, за да мога да завърша къщата до покрив с бюджета, който съм заделил на този етап. Когато успея да взема АКТ 14 от общината, тогава ще мога да ипотекирам целия имот пред някоя банка и това ще ми позволи да взема кредит, с който да довърша започнатото начинание. Когато уточним с кредитора каква сума би ми отпуснал, то тогава ще преценя какво и как да си позволя като качество и екстри в довършителните работи по строежа. Тогава ще мога да договоря със строителната фирма, която е извършила грубия строеж, да продължи своята работа "до ключ". Ако не се споразумем, то тогава ще търся други строителни специалисти, които да осъществят строежа до край. Надявам се, че сте ме разбрали правилно за моята стратегия около предстоящия строеж и затова очаквам от вас приятелски мнения и съвети около това мое начинание.
    По конкретно проекта за къщата е с РЗП 196 кв.м., като партерния етаж е 91 кв.м., което включва и гараж за един автомобил. Горния етаж на къщата е 105 кв.м., като там се включват и терасите, та затова етажът е с по-голяма площ от партера. Основите са с площта на партера - т.е. 91 кв.м., а дълбочината им е около 140 см под земята. Там няма да има мазе, а само нужните дренажи и отходните тръби за канализацията. Терена е с почти нулева денивелация, така че целият двор е на практика равен. Плочата над втория етаж е от бетон, което според конструктора ще допринесе за добрата сеизмичност на цялата сграда. Покривът е четирискатен и общо взето без много чупки, освен около комина и отдушника.
    Ето и количествената сметка на конструктора:
    660 кв. м. - кофраж
    85 куб. м. - бетон В20
    6500 кг - армировка

Моля за вашето компетентно мнение каква ще е разумната цена за груб строеж на тази къща и какви параметри да гоня като изисквания, когато преговарям със строителна фирма. Мисля да не се доверявам на отделни бригади, защото това ще ми донесе неприятности в озаконяването на обекта и ще ме затрудни при евентуалната ипотека за напред. Пък и не ми се слуша как '' някой друг да поеме отговорността за качеството", защото всеки в нашата родина се оправдава с предшественика си. Затова ще търся коректен изпълнител, който да извърши качествено поетия ангажимент, а срещу това да получи договореното финансиране. Смятам, че трябва да бъдем добри партньори в живота, за да мога след време да споделя с вас, че съм удовлетворен от строителния предприемач и да го препоръчам с чиста съвест на някой от вас.
    Предварително ви благодаря за вниманието и за вашите приятелски съвети. Дано не съм ви отегчил!
    Най-сърдечен поздрав към всички потребители в този толкова полезен форум!

Коментар

Първоначално публикуван от trophy_hunter1 Преглед на мнение
      Мисля напролет да започна със строежа на една виличка около 40-50 кв.м. та въпроса ми е как да си пресметна сам колко бетон ще ми влезне в основите като под цялата вила ще има мазе ,а също така в покрива колко материал и керамиди ще са необходими .Благодарско предварително на всички отговорили.
      Лесно се смята, но винаги е с допуск 10% ( непредвидено отклонение ).
      1. Покрива - квадратурата плюс 30% от площта (заради наклона) - значи около 70 квадрата по 15 бр. керЕмиди на квадрат - 1000 бройки. (приблизително) по 65 стотинки . Гредите и дъските се смятат лесно, но е трудно да ти обясня. Трябва си опит. Извинявай!
      2. Бетона - квадратурата на пода по дебелината на пода - значи около 7 кубика за пода.
      Стените - височина по дължина по дебелина ....сбор и това е. Лесно. Няма размери (височина на мазето ???)- няма количества.
      3. Армировката - около 10-12 кг/кв.м Лесно е.
      4. Зидарията - ами размерите на тухлите са :
      - единичната - 25/12.5/6 см
      - четворката е 25/25/12.5 см
      В зависимост от стените се смятат и бройките, като предвиждаш хоросановия разтвор . Той ти намалява бройките тухли с около 10%.
      Сигурно не е достатъчен такъв отговор, но ...... все е помощ.
      Между другото - едно подобно изчисляване на такива количества (количествена сметка) е около 100 лева.
      Можеш да си ги спестиш, може и да си наемеш някой.
      Ако си наемеш някой - поискай да ти сметне и цените (актуални в момента) и тогава става количествено-стойностна сметка.
      Поздрави и успех !
      Последно редактирано от bgbul; 22-02-12, 21:41.

Коментар

Първоначално публикуван от samilexus Преглед на мнение
        ......
        Здравей колега,
        С този начин на мислене още от сега си се предпазил от 70% от неприятностите. Добра стратегия си намислил, но ето ти още един вариант - потърси си фирма до ключ, но сключи поетапен договор с тях. От една страна ще имаш свободата да правиш почивки между етапите, от друга страна те ще са сигурни, че обекта ще си го изпълнят те и ще се гледа с друго око на процеса. Следи целия процес документално. Ако има някакви каквито и да е уточнения или промени - след съгласуването - веднага на хартия, дори и едно изречение да е. Това ще ти даде сигурност, както и дава сигурност на читавата строителна фирма. Още - утре...
        Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Колега, правилно сте се ориентирал към наемането на строителна фирма, а не на бригада! Това ще Ви спести главоболия, за които дори не сте подозирал-материал, доставно-складови, сертификати и куп бумаги необходими за „вкарването” на обекта в експлоатация...
          Под „груб строеж”, разбирайте-изкоп (ивични основи), хидроизолация, залагане на дренажи и канализация, подложен бетон...и т.н. За да е пълна картинката е нужна Проектно-сметната документация. Със строителството шега не бива, още повече, че обекта (доколкото разбрах) е за собствено ползване! Успех, не е невъзможно! Въпроса е в подхода и верния избор на строител!
          Поздрави
          Способен съм на всичко, стига то да е човешко. Който ме надмине не е човек.

Коментар

..........
            Здравей и добре дошъл!
            Ако прочетеш от-до темата, а и в раздела има още подобни , ще видиш както твоята концепция, така и другата-бригади и прочее.Аз също те поздравявам за разумното решение, но ако изникне някой да те убеждава в противното , не се учудвай.Спорове имаше тук доста.
            Също така разумно, подходи и към въпроса с остойностяването.Това също многократно е обсъждано тук.Данните които си дал са крайно недостатъчни.Виж непременно и тук, нещата се припокриват.:http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=125213. Не е добър вариант да се осланяш както на проектантски сметки , така и на свои, ако не си минал вече по този път.Да броиш тухлите , а да пропуснеш работа/разход за обекта надминаващи в пъти някакво отклонение в бройката е недопустимо с оглед бюджета.Има си разходни норми за тази работи, както и практически фактори влияещи на цената.Наеми си специалист/фирма за тази работа.Плати им за подробните количествени сметки и опис на необходими СМР.За цените не е необходимо.Те са част от нормалната конкурсна ситуация. В този смисъл няма как да получиш достоверен отговор тук.И други интересуващите те неща сме засегнали в темите преди, които не си повдигнал.Прочети ги.
            И още нещо.Не търси строителен предприемач!Предприемача си ти,независимо че обекта е за лични нужди.Трябва ти просто малка, гъвкава , доказана строителна фирма,разполагаща към момента с необходимите ресурси! За бързопроменящите се статути на фирмите в последно време също писахме някъде.До началото на активната работа има горе-долу месец.Използвай го да ангажираш подходящите хора.
            Ако имаш по-конкретно питане, ще получиш съответен отговор.Успех!

Коментар

Първоначално публикуван от Гриша Преглед на мнение
              Със строителството шега не бива, още повече, че обекта (доколкото разбрах) е за собствено ползване!
              Хей Гриша, ами ако не е за собствено ползване какво правим?
              Ако не е тайна, ти строител ли си?
              Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Вероятно иска да каже, че за собствено ползване бюджет няма. Гледаш да е с хубави материали и спазена технологията.
                Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
                  Хей Гриша, ами ако не е за собствено ползване какво правим?
                  Ако не е тайна, ти строител ли си?
                  Гришата мисля ,че е изяснил добре своето мнение,наблегнал е на...... още повече !......Няма как да тълкуваш, че има шега ако не е за собствено ползване!Без значение в случая от професията му!
                  Иначе отговора на въпроса е-правиш същото!

Коментар

Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение
                    Иначе отговора на въпроса е-правиш същото!
                    С това трябваше да започнеш, то ми стига.Иначе може и да не съм го разбрал добре човека.
                    Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Искрено благодаря за вашите коректни отговори и полезни съвети, които сте ми дали. Изчетох подробно темата за "Строеж по време на криза", където дискусията е доста интересна. Моите изводи са, че по-скоро бих подписал договор с "малка и гъвкава" строителна фирма, защото се отнасям с уважение към хората, които работят максимално законно в своето ежедневие и осигуряват хляб на своите служители, въпреки тежките условия в настоящия момент в България. Винаги съм подкрепял ясните и точни правила в работата, както и тяхното спазване. В този смисъл подкрепям мнението на Алекс и Цезар в онзи "разгорещен спор" в темата за "Строеж по време на криза". Искрено уважавам хората с чувство за отговорност, които "не плюят в кладенчето, от което са пили вода", та в този смисъл се надявам да се споразумея с коректна строителна фирма за моята бъдеща къща.

Послушах вашия съвет за специалист, който да ми направи количествено-стойностната сметка за обекта и дори мисля да го ползвам за технически надзор при бъдещия строеж. Разбира се, че няма да икономисвам няколко стотин лева за техническия надзор при положение, че ще вложа десетки хиляди левове само в грубия строеж. Когато имам конкретни параметри и оферти, веднага ще споделя с вас за вашето компетентно мнение. Уважавам хора като вас, които не се притесняват да казват гласно своите позиции по различни теми и проблеми в нашия динамичен свят. В този смисъл още веднъж искрено благодаря на всички, които се отзоваха съвсем безкористно на моето конкретно питане!
                      Когато има конструктивна дискусия, там някъде се ражда истината за реалностите в нашия живот.

Най-сърдечен поздрав на всички потребители в този форум!

Коментар

................ та в този смисъл се надявам да се споразумея с коректна строителна фирма за моята бъдеща къща.

Послушах вашия съвет за специалист, който да ми направи количествено-стойностната сметка за обекта и дори мисля да го ползвам за технически надзор при бъдещия строеж. ...................
                        Разсъждаваш логично и разумно! В този смисъл можеш да поискаш оферта от Алекс-това му е работата. И е много коректен.Успех!

Коментар

Относно строежа колегите могат да ти помогнат а някои даже и да го изпълнят.
                          Имам съвети обаче:
                          Ако ще живееш ти в къщата си направи мазе отдолу. Предвиди си помещение за парно на твърдо гориво. Повярвай ми трябват ти един гараж място само да си прибираш градинската техника и сечива макар и да не отглеждаш зеленчуци.
                          Завърти нещата така че да не опираш до банката. Ама наистина направи всичко възможно Пък ако ще още 5 години да е неизмазана фасадата.
                          Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Първоначално публикуван от //Радо// Преглед на мнение
                            Относно строежа колегите могат да ти помогнат а някои даже и да го изпълнят.
                            Имам съвети обаче:
                            Ако ще живееш ти в къщата си направи мазе отдолу. Предвиди си помещение за парно на твърдо гориво. Повярвай ми трябват ти един гараж място само да си прибираш градинската техника и сечива макар и да не отглеждаш зеленчуци.
                            Завърти нещата така че да не опираш до банката. Ама наистина направи всичко възможно Пък ако ще още 5 години да е неизмазана фасадата.
                            Напълно подкрепям. Къща без мазе не е къща а апартамент без съседи. А и е добре гаражите да са поне 2.
                            Аз съм в кооперация и добре, че гаража е 4.10м висок, и го цепнах на две, та отгоре е като склад.
                            Аз бих вкарал гаражите и "складовете" под земята, а партера да остане за други неща. Все пак 91 квадрата РЗП не са толкова много. Долу хол, кухня и сервизни, горе спални и сервизни.
                            Мисли в перспектива - един ден и внучета ще идват на гости.

Коментар

2 гаража са много. С парите за втория гараж ще си купиш доста добра кола, която да вкараш в първия.
                              За моята къща мазе не бях предвидил. Направих защото бяха слабички почвите и се фундираше на повече от 2м. Щеше да ми е по-скъпо да го нямам. Помещениице за боклуци и на първия етаж може да има. В мазетата основно такива неща се срещат.

Коментар

Здравейте приятели!
                                Всеки от вас е дал разумен съвет за реализацията на строежа, разсъждавайки от своята гледна точка. Уважавам вашето мнение и се радвам, че има откровени хора, които безкористно се опитват да бъдат полезни. Но трябва да ви кажа, че този проект за къщата е обмислян почти 2 години откъм архитектурен и конструктивен план. Пък и целта бе да постигнем съвсем опростена и практична сграда, без много външни красоти, а по-скоро максимално използване на вътрешното пространство. Целта бе да постигнем почти идеални помещения за ползване с големи прозорци, много слънчева светлина и уют за обитателите. В този смисъл всички стени и врати в тази къща са предвидени така, че някога да се премахнат или да се добавят, ако е нужно, защото наистина не е далеч момента, когато "ще имам и внуци".
                                На Цвета искам да благодаря за предложението и мисля, че наистина бих се възползвал от услугите на Алекс, защото от всичко, което изчетох в този форум, бих казал, че начина на мислене на Алекс много ми допада. Смятам, че в много аспекти мислим еднакво и сигурно няма да ни е много трудно да се разберем по всяки един детайл от човешките взаимоотношения. Изчетох внимателно неговите разсъждения по организацията в неговата фирма и бих казал, че уважавам такива хора като него, които гледат на своите служители не като на "биологична маса", а като на хора с лични потребности и чувства, които трябва да овладееш и насочиш чисто психологически да вършат перфектно своята работа и да получат заслужено възнаграждение за това. Та затова уважавам отговорни личности, които се грижат не само за собственото благоденствие, а за благосъстоянието и на своите подчинени - това в съвременния "вълчи свят" никак не е лесно.
                                Благодаря и на Радо за ценните съвети, но трябва да призная, че конструктора на моя проект ме убеди, да не леем огромни количества бетон под земята, за да имам мазе за "моите боклуци", защото това от една страна ще оскъпи строежа, а от друга страна в района на Костинброд поляните са почти равни и цялата вода от подножието на Стара планина се стича там при снеготопене и проливни дъждове. Ако сте пътували към Петрохан в ранна пролет и излизайки от Костинброд, не може да не сте забелязали, че полето вляво от пътя се превръща на оризище - просто пръстта не може да поеме стичащата се вода от планината. За щастие моето място е малко по-високо от тези заляти поля от топящия се сняг, но все пак там водата излиза на 2-3 метра под земята, когато тръгнеш да копаеш. Та затова решихме бетона под земята да бъде само колкото е нужно за здрави основи и да не позволяваме на влагата да пълзи нагоре по носещите колони. А сервизно помещение може да се направи впоследствие на нивото на гаража, както е посочил Дрънчо, за да се складират всички градински инструменти и "непотребни боклуци".
                                Колкото до гаражите бих казал, че на мен и 5 гаража няма да ми стигнат, защото в ежедневието колите винаги са повече от членовете на моето семейство. Просто така ми се стече живота - служебни коли....лични коли и т.н. В този смисъл решихме с архитекта, че гаража ще е само един, за да има къде да вкараш зимно време колата да се размрази от натрупания лед, а за останалите коли ще се направят навеси около къщата, за да се използват отстоянията от комшийската ограда най-пълноценно. Така че около сградата винаги ще има минимум 3 метра широчина и там ще има поне по една кола. А инак Дрънчо е прав, че всеки един гараж струва колкото една "доста добра кола".
                                Общо взето докато се уреждаха документално нещата около строежа, имах достатъчно време да преосмисля нещата и да стигна до сегашния етап, в който да изградя максимално удобна и практична къща, без излишни разходи и демонстриране на благоденствие и "висше архитектурно майсторство". После постепенно ще се изграждат всички допълнителни неща, които ще възникнат като нужни в реалната експлоатация на сградата. А по този начин човек може да селектира нещата като приоритетни и съответно не чак толкова важни и спешни - всичко опира до бюджета....
                                Понеже стигнахме и до финансовата страна, мога да кажа, че без кредит едва ли ще се справя в близките няколко години. Пък и от друга гледна точка, ако човек живее под наем в някой апартамент 50 кв.м. и плаща за него не по-малко от 300 лева месечно, то точно толкова ще са ми лихвите по евентуалния кредит от банката, но пък ще живея в собствен дом, където мога да си позволя да правя каквото си реша, без да се допитвам до хазяите за всяко интериорно подобрение на жилището. А след 15 години кредита ще свърши, така че поне на старини няма да плащам нито лихви, нито наем на някой рентиер. Пък и стандартът на живот би трябвало да расте, ако сме все още в Европа след години, така че тогава кредита може да не е толкова непосилен. Както имаше тук дискусия в една от темите - нали и парите са стока, която има своята цена.....Понякога се изкарват лесно, понякога мнооооого трудно, понякога са недостижими, но нека не губим надежда - нали затова живеем....!
                                Уважаеми приятели, извинете ако съм ви отегчил с моите размисли! Та този форум не се върти само около моите лични проблеми. Аз само споделих мнение и поисках съвет, защото баба ми ме е учила:"Не питай старило, а питай патило"......! Затова поисках мнение от хората тук, които са минали по този "трънлив път" на строителството и се надявам да чуем техните рационални идеи!
                                Най-сърдечен поздрав! Бъдете живи и здрави.....другото ще си го купим!

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X