Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви колектори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Слънчеви колектори

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
    Има подвижни панели които следят слънцето или пък се обръщат така че да не се нагрява когато е прекалено горещо...
    Водни? Мислех, че само електрическите правят така.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Ами "Водни" - от тези със скъпия антифриз вътре...
      Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Има подвижни панели които следят слънцето или пък се обръщат така че да не се нагрява когато е прекалено горещо...
        Проблемите при колекторите са инцидентни,струва ли си да се чудиш кога ще избиеш себестойността на системата.
        Моят колектор преживя И градушката,която ми вдлъбна задния калник.За русенските жеги знаете,всяко лято сме в новините.Догодина ще му купувам торта с пет свещички на юнака,в отлично здраве си е.

Коментар

Наскоро за пръв път видях и за колектори следяща система. На същия принцип като при фотоволтаичните панели, само, че връзката на колектора е мека и разтегателна. За парите на следящата система, мога да си добавя толкова колектори, че да са два-пъти по ефективни от тези със следящата система

Коментар

Токсикологията на етиленгликола е друга. Не се ослепява, това не е ракия "Цар Киро". И категорично се усеща на вкус.
            До колкото си спомням, при попадане в лигавицата на окото и по ретината, нанася поражения. Не говоря за пиене. Ама ти кажи де, останал съм с впечатление, че си наясно с химиите.

Коментар

Метаболизира се до оксалова киселина, която организмът всякчески се старае да изхвърля, защото я получава и по други пътища. Когато е малко, се оправя, иначе се получават най-гадните бъбречни камъни (оксалати) и проблеми в ставите. С една дума - не е много отровен. Ако беше, пукнатото радиаторче за парно нямаше да е такава дребна досада.

Коментар

И пропилен гликола не е много скъп. За моята с-ма си купих 3л. х 8 лв. на фона на цялата инвестиция някакси го преживях.
                Управлението ми е точно 3.1 на интиел, но функцията размразяване ако я включа през цялата нощ ще ми топли панела и понеже е вакумно-тръбен, само ще върти помпата /'щото той уж нямал загуби/. За да е полезна тази функция трябва да има и датчик за слънчево греене и едва тогава ако е под 0С да се включва.

А по какъв начин с това управление лятото ще избегна прегряване?
                Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                  След дълго търсене на перална машина с входове за топла и студена вода открих само WHIRLPOOL AWO/E-91200 GR GEN. Не съм я виждал какво представлява "на живо", но нали само ще пере без да простира и ща си стои в банята. Затова не му мислих много и я поръчах. Очаквам до средата на другата седмица да ми я доставят.
                  Как се държи пералнята? Във Варна намерихме като вариант на пералння с 2 входа само от този вид - WHIRLPOOL "6-то чувство". Но пък четем доста отрицателни отзиви в нета за "6-тото чувство".
                  Търсихме от ГЕ - моделът от който Maxxx е доволен - но за сега не сме срещали във Варна .
                  Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Как се държи пералнята? Във Варна намерихме като вариант на пералння с 2 входа само от този вид - WHIRLPOOL "6-то чувство". Но пък четем доста отрицателни отзиви в нета за "6-тото чувство".
                    Търсихме от ГЕ - моделът от който Maxxx е доволен - но за сега не сме срещали във Варна .
                    Влез им в сайта на въпросните-напиши модела и виж къде разполагат с нея.Като поръмжиш що за верига са,като не си тачат клиентите и желанието да харчат при тях-доставят дори без капаро.Пробвано,макар и за друг вид техника.

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                      И пропилен гликола не е много скъп. За моята с-ма си купих 3л. х 8 лв. на фона на цялата инвестиция някакси го преживях.
                      Управлението ми е точно 3.1 на интиел, но функцията размразяване ако я включа през цялата нощ ще ми топли панела и понеже е вакумно-тръбен, само ще върти помпата /'щото той уж нямал загуби/. За да е полезна тази функция трябва да има и датчик за слънчево греене и едва тогава ако е под 0С да се включва.

А по какъв начин с това управление лятото ще избегна прегряване?
                      За функцията за размразяване нещата не са толкова зле. Повече от 20-30 мин. на вечер няма да работи помпата. Тя превърта съвсем малко и спира. Като са ти хубаво изолирани тръбите, до следващото превъртане минават 10-15 мин. За 8лв. на литър, вероятно си си купил разредена течност (за -15 / -20гр.), така, че пусни си я тая функция, защото макар и рядко е възможно температурите да паднат повече.

Прегряването не можеш да го избегнеш ако няма консумация, но няма да ти върти на сухо помпата. Това обаче ще видя голям зор да ти го обясня тука.

То ако има слънце, температурата на колекторите щом са вакуумно-тръбни, никога няма да ти падне до нулата, ако ще навън да е минус 60 градуса.

Коментар

Аз съм със инсталация за подгряване на топла вода китайско производство с вакуумни тръби 20бр и 150литров бойлер на покрива. Преди 2 години си го купих от гр. Златица, струваше точно 1010лв. Продава се със стойка, но тя е малка и на тавана с винкели монтирах допълнителна, за да стъпи на плочата. Иначе стойката е на болт и гайка, сглобяването е лесна работа. Пълненето с вода е на принципа на тоалетното казанче-няма клапани, няма електричество, няма нищо, има само един поплавък. Колкото вода източиш, толкова се влива-просто и ясно. През слънчев ден от сутринта до вечерта, вечерта имам 90градусова топла вода. Лятото изобщо не включвам ел. бойлер, стига да има слънце, разбира се. Ако е облачно, водата се загрява до 37градуса , което през зимата е мн удобно, жените пускат само топлата вода и не я разреждат със студена. При минусови температури замръзва, изолирал съм входящите и изходящи тръби, така че не се пукат, нито пък бойлера и тръбите му могат да се спукат. После си се размразява и готово. Цялата инвестиция ми излезе 1200лв с винкела и маркучите за инсталацията, заварките и сглобката си ги правих аз. Доволен съм много, смятам, че си заслужава.

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
                          За функцията за размразяване нещата не са толкова зле. Повече от 20-30 мин. на вечер няма да работи помпата. Тя превърта съвсем малко и спира. Като са ти хубаво изолирани тръбите, до следващото превъртане минават 10-15 мин. За 8лв. на литър, вероятно си си купил разредена течност (за -15 / -20гр.), така, че пусни си я тая функция, защото макар и рядко е възможно температурите да паднат повече.

Прегряването не можеш да го избегнеш ако няма консумация, но няма да ти върти на сухо помпата. Това обаче ще видя голям зор да ти го обясня тука.

То ако има слънце, температурата на колекторите щом са вакуумно-тръбни, никога няма да ти падне до нулата, ако ще навън да е минус 60 градуса.
                          Според продавача не е разреден, но ще източа 50 ml, за да пренощува във фризера. Мен лятото ме очаква точно липса на консумация, и ако всеки ден извира флуида няма да ми е много ефтино.
                          А тази функция мисля че беше, за да размрази заскрежен колектор, за да може по-бързо да заработи.

Ами за сега добре: стои си до ваната и пере от време на време.
                          А какви са лошите отзиви? Продавачите ми казаха, че е само от 2 месеца на пазара и ако за толкова кратко вече има лоши отзиви, това е много кофти. Споделете, че се притесних.
                          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

[QUOTE=s_s1;974633]
                            А тази функция мисля че беше, за да размрази заскрежен колектор, за да може по-бързо да заработи.QUOTE]

Не, функцията си е да не замръзва флоида по тръбите, макар, че за плоските може да се ползва и за разскрежаване. При вакуумни обаче няма да стане.

Ако ти е на леснодостъпно място колектора, най-хитро е лятото да си купиш готварско фолио и да опаковаш тръбите (това го измисли един клиент). За 10-тина лева си решаваш проблема. Не е фатално и да я източиш системата щом си с вакуумни колектори. А най-добре и двете неща да направиш.

Най-разпространената цена на соларната течност е 13,90лв./л. Концетрат за минус 60 градуса. Някои фирми разреждат и го правят за -30, като съответно го продават по-евтино, а има и заводски разреден до -15, -20, -25градуса. Последните са на цени от около 6 до 9лв./л. Ако обаче си намерил по-евтино, драсни да знаем и ние!
                            Последно редактирано от Kamen13; 28-12-09, 18:19.

Коментар

Леко се зарибих на тема слънчеви панели. Едно нещо ми е странно - тия вакуумните тръби са с 20% по-ефективни, и с пъти по-чупливи и скъпи. Два последователно свързани обикновени панели не са ли по-доброто решение? Или просто няма да развият необходимата температура в студените дни?

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                                Леко се зарибих на тема слънчеви панели. Едно нещо ми е странно - тия вакуумните тръби са с 20% по-ефективни, и с пъти по-чупливи и скъпи. Два последователно свързани обикновени панели не са ли по-доброто решение? Или просто няма да развият необходимата температура в студените дни?
                                В студените дни хич ги няма. Имам такива на Сл. Бряг. При слънце и силен вятър повече от 40С не вдигат. Загубите са сериозни, но там и тръбния път общо за е 50 м.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X