Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви колектори

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • До: Слънчеви колектори

    Първоначално публикуван от stoil75 Преглед на мнение
    можели някой да ми каже откаде да си взема перална със входове за топла вода защото ми предстои да монтирам колектор
    Първоначално публикуван от Радослав Райчев Преглед на мнение

    Същото се отнася и за пералните, защото там като сложиш на 40 градуса и водата ти влезе със 70 - после жената ще те обеси на простора ...
    Тц,няма да те обеси.
    Единствената,която намерих и купих от Технополис-General Electrik,мод.WWH8709/6кг/1200 оборота.Английско производство,с два входа/топла и студена вода/.
    Има и нагревател,ако не стига температура на водата за съответната програма да помага.
    В другият вариант-водата в бойлера по-гореща от колкото трябва-регулира си я със студената каквато температура ти е в програмата.
    Досега/три години/ не се е омотвала и да изкара някоя дреха бебешки размер или цветното да излезе общ меланж.

    Коментар


    • До: Слънчеви колектори

      Съгласен съм за тези, които имат по 2 входа - съответно за топла и студена вода. Там явно ще си я бърка до необходимата температура.
      Аз говорех за тези с единствен вход. И те стават, ама трябва да се сложи например смесител с термостат на 40 градуса и каквото не му стига да си го доподгрява например.
      Говоря за пералните.

      Съдомиалната вече 7-а година работи само на топла вода. Даже се чудя как още работи това менте. Е верно че смених веднъж помпата за 62 лв с ДДС, ама това е нормално според мене.
      Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
      LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
      Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

      Коментар


      • До: Слънчеви колектори

        Във вариант само с един вход-да,аз разбрах въпроса на колегата,че търси с два входа.Цената и беше като на останалите клас"А".Даже изнаглях и откачих нагревателя за проба.Като събере бойлера 5 градуса над необходимото,пералнята си пере без забележки в изпирането.Зимата парното върви през серпентината и нагревателя пак не играе.
        Виждал съм и Самсунг с два входа-при нея нямаше нагревател по начало,но незнам от къде беше купена и какъв модел.

        Коментар


        • До: Слънчеви колектори

          След дълго търсене на перална машина с входове за топла и студена вода открих само WHIRLPOOL AWO/E-91200 GR GEN. Не съм я виждал какво представлява "на живо", но нали само ще пере без да простира и ща си стои в банята. Затова не му мислих много и я поръчах. Очаквам до средата на другата седмица да ми я доставят.
          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

          "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

          Коментар


          • До: Слънчеви колектори

            ...и аз да дам своя принос. Евтина и бърза слъвчева батерия

            предполагам, че от снимката става ясно, но да обясня.

            Бутилка от минерална вода боядисана в черно...поставя се в друга, по-голяма. Целта е въздушна възглавница. Уплътнява се отвора, в случая с порлиоретанова пяна. Рефлектора не е задължителен

            Прикачени файлове

            Коментар


            • До: Слънчеви колектори

              Пяната я боядисайте с нещо, или я облепете , че ще изгори от слънцето и ще се изрони като прах много скоро.
              CITYEL

              Коментар


              • До: Слънчеви колектори

                Страховита технология ....... само не мога да вдяна с какво аджеба успя да боядисаш идиотската пластмаса?
                0888932647

                Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

                Коментар


                • До: Слънчеви колектори

                  .....стар лак за дърво примесен със сажди за да стане мат ....а пяната изкара 3 месеца на припек...засега държи
                  Последно редактирано от mitkosto; 26-10-09, 11:41.

                  Коментар


                  • До: Слънчеви колектори

                    Може би малко късно се включвам в темата, ама чак сега я видях.Имам монтирани два броя колектори на покрива - австрийски, ама какви са точно ще излъжа Монтираха ми ги от Машиностроителен завод Разлог. Държавна фирма но инжинерите са на ниво. С 200 литров бойлер в момента ми събира вечер 46 градуса. Работят и на светлина без слънце и съм много доволен. Така или иначе се къпем само вечер след работа, даже остава от водата. Тока ми е около 35-40 лева. Систумата е с помпи, автоматични обезвъздушители, датчици и всякакви такива простотии, даже и нещо като мини компютър, който управлява там движението на топлата и студената вода. Вече е 26,10 а още не съм включвал същия Бойлер на ток. Само на соларните си работи. Цялата систума ми струваше около 4500 лева. Засега съм доволен, все пак съм захранил три бани с нея и досуга никой не се е оплакал че свършва топлата вода.
                    Гласът на разума е тих, но не успокоява докато не бъде чут.

                    Коментар


                    • До: Слънчеви колектори

                      Първоначално публикуван от M-RUSE Преглед на мнение
                      колекторите за закупени от ИНТЕРМЕТАЛИ - Русе ,по принцип от там си закупих абсолютно всичко, виж тук http://intermetal.bg/downloads/downl....28.5.2009.pdf ползвам отстъпки ,но не е редно да ги коментирам тук, на този телефон може: 0888441212- Младен
                      Благодарение на колегата си набавих всичко /или почти всичко/ необходимо за да сглобя най-накрая моята соларна система. Тъй-като в Търговище изобщо не поддържат на склад медни тръби и фитинги за тях, Младен беше така добър да закупи и ми изпрати необходимите части и то без предварително да съм му изпратил пари. Тази сутрин си получих от еконт нещата и много му благодаря, защото ми спести много време, нерви и пари.
                      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

                      "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

                      Коментар


                      • До: Слънчеви колектори

                        Здравейте,

                        и аз,късно виждам темата та да добавя, аз имам две системи направени с най -евтините турски панели .Едната система е с два панела и бойлер 120 литра а другата система е с три панела и бойлер 150 литра много съм доволен.На двете системи съм с диференциален термостат от българските само ,че за да мога с един термостат да управлявам и панелите лятно време и подгряването на водата от котела с твърдо гориво монтирах магнит вентили на входа на бойлера идващ от котела и го управлявам с термостата.За да може термостата да следи температурата на слънчевите панели и на котела си поръчах заедно с термостатите и допълнително още по един термо датчик ,и го монтирах в тръбичката на бойлера за термо релето (него релето го премахнах изцяло понеже не ползван ел.нагревател).

                        После монтирах едно сдвоено ключе със средно изключено положение и на ляво включена една верига и на дясно влючена друга верига.

                        Когато е на ляво чрез едната контактна система подава сигнал на термостата от сл.панели и насочва управляващия сигнал от термостата към помпата на панелите.

                        Когато е на дясно чрез другата си контактна система подава на термостата сигнал от термодатчика монтиран в бойлера и съответно пренасочва управляващия сигнал от термостата към магнит вентила на горещата вода от котела .

                        За да избегна термосифонния ефект които ми източваше топлата вода нощно време през панелите на покрива , монтирах възвратен клапан на входа на горещата вода от панелите и щом помпата спре той предотвратява всяка нежелана циркулация.

                        Системата ми е направена и едната и другата с бели тръби РЕХ за парно с максимална температура 105 градуса вече около 4 години работят безупречно.

                        Тази система с 3 панела и бойлер Дипломат 150 л. керамичен със серпентина и мантел + помпа + д.термостат + тръби и части + китайска помпа за нагнетяване на пропилен гликола+ разширителен съд 5 литра за панелите ми струваше около 2 500-2 800 лева .

                        Панелите ги купих нови по 380лв броя с медни тръби.

                        А медни тръби и части и в Търговище има ако идеш в магазин за ВИК части.

                        За всички които могат да отделят средства да не се чудят а да си монтират такава система, ефекта е повече от отличен от април до септември топла вода на корем през всеки що годе слънчев ден.През останалото време температура минимално 10-15 градуса но не са 7 като на ВИК мрежата.

                        Не работи само когато се заредят два и по-вече мрачни дни но в България слънчевите дни са над 200 така , че на се чудете.

                        Наистина когато по някаква причина спрял ток или нещо друго спре циркулацията на течност през панелите в слънчев ден температурата на изхода на панелите достигна 105 градуса,отначало помислих ,че диф.термостат се е повредил понеже на дисплея показваше 05 а той е с две цифри и като стигне 99 градуса сто ги показва като 00 но авария не се получи важно е око се ползват тръби от белите да се вземат немски или други качествени да не се пести от тръбите така ще си спестите доста ядове и средства .

                        Това е от моя скромен опит.
                        Последно редактирано от Николай Колев; 03-11-09, 18:55. Причина: корекция
                        Всичко което човек иска и търси през целия си живот е :
                        Място и хора към които да принадлежи ...

                        Коментар


                        • До: Слънчеви колектори

                          Един скромен съвет- не си купувайте бойлер с мантел, по добрия вариант е със серпентини. Защо ? Първите изстиват доста по бързо.
                          ...от друга страна, ако беше така, можеше да бъде и ако беше - щеше. Но не е така и след като не е, няма и да бъде.

                          Коментар


                          • До: Слънчеви колектори

                            Мантелът е двойна стена на бойлера и не би трябвало да има някяква връзка с топлинните загуби на бойлера.

                            Аз имам и от двата вида бойлери и двата са на Сънсистем Шумен и нямат разлика в топлозагубите,поне не такава ,че да се забелязва при ежедневна употреба.

                            Когато монтирах първата си система нямах възвратен клапан на течноста от панелите и през ноща ми истиваше водата в бойлера
                            ,но като и сложих възвратна клапа всичко се оправи.
                            Всичко което човек иска и търси през целия си живот е :
                            Място и хора към които да принадлежи ...

                            Коментар


                            • До: Слънчеви колектори

                              Първоначално публикуван от Николай Колев Преглед на мнение
                              Мантелът е двойна стена на бойлера и не би трябвало да има някяква връзка с топлинните загуби на бойлера.

                              Аз имам и от двата вида бойлери и двата са на Сънсистем Шумен и нямат разлика в топлозагубите,поне не такава ,че да се забелязва при ежедневна употреба.

                              Когато монтирах първата си система нямах възвратен клапан на течноста от панелите и през ноща ми истиваше водата в бойлера
                              ,но като и сложих възвратна клапа всичко се оправи.
                              Колега, би ли направил една проста схема на твоята система, защото и аз съм се насочил към това да си направя сам такава със слънчеви колектори. Аз имам възможност да поставя бойлера над колекторите - тогава ще имам ли нужда от помпа или ще мога да ползвам естественото движение на топлата вода нагоре.
                              Борислав Русенов - 0889593977

                              Коментар


                              • До: Слънчеви колектори

                                Първоначално публикуван от bobotrojan Преглед на мнение
                                Колега, би ли направил една проста схема на твоята система, защото и аз съм се насочил към това да си направя сам такава със слънчеви колектори. Аз имам възможност да поставя бойлера над колекторите - тогава ще имам ли нужда от помпа или ще мога да ползвам естественото движение на топлата вода нагоре.
                                Колега ти говориш за термосифонка,бойлера над панелите ,в случая не ти трябва помпа и др. ,ама не ти се връзва" Троян и термосифон",виж да беше по на юг- да.
                                ...от друга страна, ако беше така, можеше да бъде и ако беше - щеше. Но не е така и след като не е, няма и да бъде.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X