Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви колектори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Слънчеви колектори

Това и е гадното на водата и всичксите останали течности , дето иначе пък са добър енергоносител. Аз заради това тръгнах по друг път и си изграждам системката на база на подгряване /от слънцето/ на въздух. И понеже е кекав откъм енергоемкост , за колектор ползвам почти целия покрив. и по въздуховоди свалям топлото в къщи. Сега докато си чета тук ми дойде на акъла , че може да се донаправи схемата така , че въздуха да се вкара в топлообменник /радиатор/ и да загрява и водичка за бойлера.

Неприятното в моя случай е , че ме засегна кризата най-неочаквано.И като така още не съм довършил цялата работа. Но пък то и слънцето го няма много тея дни та........ Експримента продължава.
    0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Тъй и тъй системата е пълна с антифриз, бих я прекарал с един автомобилен термостат през един радиатор. Перка с датчик - и край на прегряването. Ще харчи съвсем малко ток, само когато ток няма, а има слънце.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        Тъй и тъй системата е пълна с антифриз, бих я прекарал с един автомобилен термостат през един радиатор. Перка с датчик - и край на прегряването. Ще харчи съвсем малко ток, само когато ток няма, а има слънце.

А пък ако за перката се прикачи и парченце фотоволтаик.....
        0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Не само за перката. Той може да си го има и да е закачен към инвертор, за да намалява сметката.

Коментар

Варианти против прегряване да искаш... Освен принудителното охлаждане за която спомена и Ясен, могат да се изградят какви ли не автоматизирани системи за заслонаване на панела - щори, рулетки...
            Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
              ...щори, рулетки...
              Загинали са от първата суграшица. На покрива - никаква механика!

Коментар

Загинали са от първата суграшица. На покрива - никаква механика!
                Става въпрос за принципи, а не да си свалиш щорите от прозореца и да ги сложиш на панела.
                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Излишно усложняване е и механичен заслон да правиш,не че е невъзможно.
                  Най-безболезнено би било,при избиване на предпазния клапан да има монтиран пресостат в системата,който да спира помпата при липса на зададеното налягане.Механичен,разбира се-помпата е маломощна и няма нужда от силови релета.Нищо няма да му стане на колектора,че на сухо е нагрят в повече.

Коментар

Ей така, както си бием лаф много ме хваща яд, че от практиката толкова много неща и решения са излезли, а няма кой едно рамо да удари да се внедрят и да станат масови. Със покривалото основният проблем е вятърът. Тоест не трябва да е плътно защото става голямо натоварване и ще прецака цялата конструкция. Затова ветропропусклив винил върши работа. За механиката, ако е някоя проста, ще си работи. Сума тенти има които са измислени за работа на открито, а и основно през лятото ще трябва да се покрива, така че замръзването не е фатално.

Работата на сухо на помпата, както казах, не е проблем. Така, че не го мислете. Измислено е и работи.

Коментар

С Пропиленгликол се пълни.
                      Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
                        С Пропиленгликол се пълни.
                        Пропиленгликол. Продава се под кодовото название "неотровен, но скъп антифриз".

Аз пък, понеже съм талибанин, вероятно ще използвам отровния, но евтин етиленгликол. Вероятно на Приста.

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                          Това управление, което го купих е на Интиел и в упътването пише, че при достигане на 80С в бойлера изключва помпата. И тогава колектора се сварява, а клапана отваря и флуида се изпарява. Дали в този случай колектора ще се саморазруши?
                          Едва ли ще се саморазруши. Имал съм промишлени инсталации от вакуумно-тръбни, които са стояли празни 2 години. Медните тръби се деформират, уплътненията изгарят, но като се направи хубава профилактика, системата проработва нормално. При плоските колектори риска е много по-голям, защото се нагрява стъклото и се пръска. Досега обаче съм го виждал само на едни немски, направени с много тънко стъкло.

Аз още в първите си постове се опитах да обасня колко е важно да дадеш 20-30лв. повече за програмируем диференциален термостат. Там първо, че фабричните настройки са с по голям диапазон и второ, че можеш да правиш програми, които не само да ти защитят системата от прегряване, но и да предпазят помпата а и да пазят от замръзване през зимата. ДТ 3.1 на Интиел е направо без пари за възможностите си, особено откакто му направиха корекция в ниските температурни стойности. Ако е правилна програмата в бойлера никога няма да стане 80 градуса и помпата никога няма да работи на сухо. Кипването не може да се предотврати ако няма консумация, но и по-добре, защото това си е защита от прекомерно налягане.

Коментар

Пропиленгликол. Продава се под кодовото название "неотровен, но скъп антифриз".

Аз пък, понеже съм талибанин, вероятно ще използвам отровния, но евтин етиленгликол. Вероятно на Приста.
                            И при един малък пробив в системата, ще си късметлия ако само ослепееш.

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                              Варианти против прегряване да искаш... Освен принудителното охлаждане за която спомена и Ясен, могат да се изградят какви ли не автоматизирани системи за заслонаване на панела - щори, рулетки...
                              Има подвижни панели които следят слънцето или пък се обръщат така че да не се нагряват когато е прекалено горещо...
                              Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Токсикологията на етиленгликола е друга. Не се ослепява, това не е ракия "Цар Киро". И категорично се усеща на вкус.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X