Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Къщата"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: "Къщата"

За покриване на ел. инсталацията ти трябва максимум 1,5см. Е пак зависи какви кабели ползваш, ама не вярвам да са толкова дебели. Аз инсталацията я пускам по фугите на тухлите и се прибира в зеда без да създава излишно надигане. Първия път като мазах и аз направих дебела мазилка от 3см в единия край. Уж я бях започнал на тънко, но не съобразих къде да сложа другата майка и стана много дебело предимно заради крива стена. Тогава нямах банцинг и ползвах за пилета каквото имах под ръка. Но всичко се научава с практиката и с питане.

Коментар

Стеф, Димича ти го е казал- 22-25 мм дебелина е множко за на една ръка, и затова се пука по-вече..
      На времето, майстора дето ме учи казваше- 5-7 мм над кабелната гофра стига.
      За бързо мазане на хастара - или с таблата, или както аз се бях изпедепцал -с къса лопата, направо от коритото.
      И си изка замах с плриплъзване- да лепне и захване по неравностите мазилката и да е сравнително равномерно.
      А майките е по-добре да са от материала- след като си хванал плоскостта на стената в четирите ъгъла- слагаш горе и долу необходимите дебелини трупче и пускаш майките. Между две майки-максимум метър отстояние.
      Вярно, поради неравности съм пълнил и по 4 санта на 2-3 ръце, ама слагахме парчета тухли за пълнеж.

Дано разбереш нещо от това пообъркано обяснение.
      Ясен: ”в Наречен си лекувам нервите от форумното модериране...”

Коментар

Първоначално публикуван от dedoKoko Преглед на мнение
        Между две майки-максимум метър отстояние.
        Вярно, поради неравности съм пълнил и по 4 санта на 2-3 ръце, ама слагахме парчета тухли за пълнеж.

Дано разбереш нещо от това пообъркано обяснение.
        Между две майки отстоянието зависи от дължината на мастара. Аз обикновенно ги правя 1,5-2м и съм нямал никакви проблеми. Предвид че е баня, може да се правят стените с 2 майки на стена. Не вярвам да е повече от 3м най дългата стена. Майките се пускат на 20см от ъглите. Трябва да има няколко мастара с различна дължина. Аз имам от 1 до 3м мастари.
        Където е дебело попълваш и заглаждаш с мистрията или с късо мастарче вътре между майките. Не е нужно да пердашиш тези пълнежи, а направо върхо тях хвърляш последната ръка и тогава пердашиш.

Коментар

Дедо Коко, Ще те разбера, защото го прктикувам
          Ха кажи нещо повече за това с таблата?
          Че без ръце оставм да маам с мистрията, а ми идва и тежка, и не я пълня цялата и мятам по малко. То от снимките се вижда.
          На едната и отрязах върха, та ми олекна малко, ама пак. Какво да се прави, не съм як в ръцете. Последния ден се наложи да ги стягам с подръчни материали.

Да, банята я правих с по 2 майки.
          Но сега идва ред на стаите, дългите стени са ми над 3м. Имам и 2.50 мастар.

Коментар

С табла съм гледал как става, но никога не съм работил. Ползват я за тавани. Не е толкова трудно мятането, просто си има чалъм. Мята се към стената и се изплъзва мистрията от хоросана. Някой работят с канчок, но там се слага повече материал. Това че си отрязал мистрията не е значи че ще е по леко. Просто по малко материал се хвърля, но пък повече пъти. Ако бях наблизо, с удоволствие бих дошъл един ден да помогна и да покажа каквото знам.

Коментар

Заглаждането с мистрията преди изтеглянето с мастара, е напълно излишно упражнение. Димич, и когато пълниш на две ръце, е по-добре да не заглаждаш с мистрията първата, защото материала се лепи по-добре на грубо.
              Друго особено важно нещо е, майките да не се правят на предния ден или да се оставят да пресъхнат. Същото важи и при замазките. Колкото е по-хомогенна мазилката и по отношение на влажност и съхнене, толкова по-добре. Аз затова не си правя майки от мазилка, а ползвам летвички, лайстни или ивички гипсокартон, които вадя почти веднага.

Стефане, вярвам ти че оставаш без ръце с тия мистрии от 25 см, дето ги има в магазините. Аз ползвам от край време 18 см с трапецовидна форма. Т.е. Права отпред. Преди време ги нямаше много, а и сега ги няма навсякъде.
              Едно време си купувах една от тук и и отрязах закръглената част отпред.
              Такива ги ползвахме само за подмазване под челен ред керемиди.
              Сега си имам три-четири на Каприол, която си остава за мен най-добрата марка. Но има и други добри марки. В Евромикс имат също добри.
              Дори и да умееш чалъмите на хвърлянето, мазането си уморява. На мен ми харесва как си се справил. Но наистина трябва да гледаш да не е много дебело. То и такъв вид разтвор не позволява особено тънки мазилки, но все пак...

Аз лично, сметам че хоросанов разтвор под 2 см дебелина не е хубаво да се прави. Затова където мога, мажа с машинна мазилка.
              Повече се лепи, в пъти е по-здрава и водоустойчива и ти спестява една камара хамалогия в бъркане, пребъркване, пропорции и прочее.
              Една механична бъркалка или по-яка бормашина, един удобен съд и си ти.
              Последно редактирано от TigerHunter; 13-08-13, 20:20.
              Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
                Дедо Коко, Ще те разбера, защото го прктикувам
                Ха кажи нещо повече за това с таблата?
                Че без ръце оставм да маам с мистрията, а ми идва и тежка, и не я пълня цялата и мятам по малко. То от снимките се вижда.
                На едната и отрязах върха, та ми олекна малко, ама пак. Какво да се прави, не съм як в ръцете. Последния ден се наложи да ги стягам с подръчни материали.

Да, банята я правих с по 2 майки.
                Но сега идва ред на стаите, дългите стени са ми над 3м. Имам и 2.50 мастар.
                Пълниш таблата, подпираш я на стената с предния ръб, надигаш задния край - да лепне матрЯла на стената и изтегляш нагоре- все едно че заглаждаш с мистирията, като внимаваш да не натискаш ръба много към стената- като тръгне нагоре да остане необходимата дебелина материал между ръба и тухлата- при теб арболита.
                Ясен: ”в Наречен си лекувам нервите от форумното модериране...”

Коментар

При мен заглаждането с мистрията е МНОГО важно упражнение и съм гонил хора от работа заради това!Когато заглаждаш намаляш вероятността да остане въздух в мазилката но мистрията се държи по скосена за да става по груба за втората ръка.Наи-добра мазилка се прави на пресни майки-един майстор прави майките втория запълва майките около сантиметър под нивото и третия запълва ,,втората ръка'',стената става еднообразна без да си личат майки и се работи само с дървени мастари /всяка сутрин се минават с рендето .Последната завършителната -в Гърция е с мраморен прах пак две ръце веднага една след друга.
                  Grand Vitra ddis 2008
                  SEAT Althea XL tsi 2010
                  Mitsubishi Canter

Коментар

Благодаря на всички за съветите. Това със старите майки и ръбове и аз го забелязах. Нямат добра адхезия към прясната мазилка и образуват пукнатина. Сега, накрая опитах да съм по-бърз и ще видя дали пак ще се пукне. Другото, когатао майката е летвичка, ръбът е много отсечен, и пак не слепва добре. Започнах, след сваляне на летвичката да му правя груба фаска с мистрията. TigerHunter, абе най-важното. Този завършващ слой машинна мазилка с какво да го нанасям, след като трябва да е около 5 мм? Тънък ми се вижда за мятане с мистрия. Или да ползвам таралежата за пръскана мазилка и след това да заглаждам? Или направо с маламашка, като шпакловка?

Коментар

Пробвай с назъбената шпатула за лепило и псле заглаждай с равната част.
                      Grand Vitra ddis 2008
                      SEAT Althea XL tsi 2010
                      Mitsubishi Canter

Коментар

С метална или пластмасова маламашка. Това първо. Ти за кое ме питаш? За стаите, или банята?
                        Банята след като си я измазал с хоросан, няма нужда от машинна мазилка отгоре. Аз говорех, ако я мажеш само с машинна. Една средна по големина баня ми глътна осем торбета МС1. И стените бяха ужасно криви и нямаше нито една на отвес.
                        Това са 42лв. За мен не си струва хамалогията с варо-циментовата традиционна мазилка, при положение че отстъпва отвсякъде на машинната. Поне за банята. Това исках да кажа.
                        Ако стените и на стаите са ти достатъчно прави и отвесни, аз не бих се занимавал с традиционна мазилка изобщо.
                        Никога, ама никога няма да докара адхезията на машинната на каквеато и да е основа, без шприц.
                        Проблемът е , да се намерят от лайстните, които ти бях снимал в предишните постове.

За мен е така: Колкото по-тънка мазилка, толкова по-малко проблеми. С традиционна, аз дебелина под 2,5 см не бих нанасял. С машинна, спокойно можеш да минеш с един-един и половина максимум.
                        Мрежа в твоя случай е задължителна, но тази която ползваш според мен е много едра. Аз бих ползвал рабица (пилищарска мрежа от ситната, както ти казах
                        Тази която ти ползваш е по-скоро скара и е добра за замазки.
                        Още повече, при теб наковаването (закрепването) на мрежата, не е никакъв проблем.

Коментар

Значи, питането ми беше за финната( пръсканата) мазилка с която да мина една ръка финосване на стаите, а и на външните изпортени стени. Как да я нанеса най лесно. Колегата вече подсказа по-горе един начин.

Едно трябва да е ясно за тази къща. Строена е с бук. Няма как да е 100%право. Кофражните дъски за арболита се поизметнаха от употреба, и там има ръбове. Така, че ако искаме относително прави стени, по-добре да забравим за тънко мазане. Нали писах че банята ми глътна май около 0,4кубика. това са над 20 торби готова суха мазилка, по 6лв 120. А за цялата къща къде отиваме? х10
                          За мен правото на стение е важно, доколкото искам да ми легнат по-лесно дъските на дюшемето и тавана към стените. А и первазите. Все пак не трябва да е на вълни.
                          Такава мрежа се използва и за каменни стени. Проблемите няма да дойдат от нея
                          А, днес осигурих и фибрите. 19мм разклонена струкктура за хастара и 6мм финни за добавка към бялата за финиша.

Коментар

Ако ползваш от готовите за финиш, няма нужда да и добавяш нищо.
                            Мазилката се нанася с метална шпакла (маламашка). По-хубаво е да е по-дълга, щото изправя допълнително, но ако основната е достатъчно права, става и с 25 -30 сантиметрова. Нанася се един вид като шпакловка, но после се запердашва с исканата грапавина.
                            Както казах, аз бих пердашил след втората ръка. Защото първата ръка ще е на суха основа, ще дръпне бързо и ще дойде тънка за пердашене (рискуваш да я "пробиеш", пердашейки).
                            С две думи, не трябва да се случва, докато шпакловаш цялата стена, в началото да дръпне.

Фибрите ще ти разсипат материала и ше ти направят по-трудно пердашенето.

Както вече съм споменавал, ако ще шпакловаш каквато и да е гипсова или циментова шпакловка за финал, няма нужда нито от машинна, нито от запердашване.
                            Можеш да си шпакловаш директно върху хастара, след като е дръпнал добре и спрял да пука.
                            Аз лично, за къща селски тип и старовремска като твоята, не бих шпакловал фино. Губи се "рустико" ефекта на старите къщи...
                            Последно редактирано от TigerHunter; 14-08-13, 20:36.

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
                              Аз лично, за къща селски тип и старовремска като твоята, не бих шпакловал фино. Губи се "рустико" ефекта на старите къщи...
                              Tочно така.
                              Преди да ми споменш за тези мазилки си мислех за лека варова шпакловка.
                              Сега, най-вероятно ще си остане на тях. Ще видим колко ще я изфиня

Коментар

Успех, и да споделяш снимки!
                                Според мен, се справяш екстра.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X