Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

    Първоначално публикуван от tabak Преглед на мнение
    На вниманието на DHV или Vector:
    Аз също мога да започна изправянето на картни листове със RasterDesign и калибриране с OZI за зона K7, но лично мое мнение е че ще ми трябват за всеки картен лист поне координатите(1970 или WGS84) на две триангулачни точки от национална триангулачна мрежа,за да сравня съответствието на извършената трансформация или най-малкото каква е точността и. В противен случай ще работя на сляпо без да знам дали правилно извършвам действията.
    Моля за коментар и информация, ако такава е необходиама за точно извършване на изправянето и калибрирането.

    Поздрави,
    tabak
    Колега tabak , имам екселска таблица с координатите на всичките около 70 000 (седемдесет хиляди) триангулачни точки на територията на България.Съдържа координати в UTM система (доколкото разбирам...) , описание на местонахождението и още някакви номера , които не знам за какво са.Ако могат да помогнат за Проект 25000 , ще ги предоставя по подходящ начин.
    Имам и подобна информация в DWG файлове , но не знам какво точно съдържа. Не мога да ги отворя - нямам АутоКад инсталиран .

    Коментар


    • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

      DHV: Само съм изправил картата през RasterDesing и калибрирал през OZI. Не беше се появило на екран указанието Ви за Photosop и пикселите на координатите за OZI и не съм го прилагал, освен ако не пропускам стъпка от изправянето. Последните две стъпки от изправянето са следните: появява се таблица с данни за точките преди и след изправянето, давам Ok и след това save. Следвам стриктно указанията. Довечера ще пробвам с цялата процедура и ще предоставя резултата.

      nisanterano: Добре би било да се предостави екселската таблица и когато се насложат поне 4 точки от триангулачната мрежа, ще може да се направи оценка за очакваната грешка(разминаването), на която и да е точка от картата. Няма да се подобри точността, но ще служи за ориентир при търсене на реален обект по координати, когато той е с малки размери. Пример: Очакваш обекта да се намира в рамките на 2-5 м от показанията на GPS и ако нямаш информация за грешката, може и да не се открие. Но ако се знае грешката ще се търси обекта в периметъра определен от нея. Поне така аз виждам нещата с тези карти. Иначе може да се мине и без тях и да се каже, че очакваната грешка е в рамките на 0-40 м, както определи DHV, в зависимост от качеството на предоставяните карти. Колкото повече информация за картата, толкова по-добре за потребителя.
      ПС. Радиуса на търсене при зададена грешка се удвоява, за да ме сигурни че обекта се намира в определения от радиуса обсег.
      Последно редактирано от tabak; 12-06-09, 11:22.

      Коментар


      • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

        Dhv благодаря ти за отговора но се сетих да ги съхранявям в формата на гимп, който е xcf и във фотошопа psd формат като някои от тези карти са именно в тези формати и няма да е проблем за експортването им в tiff, но за останалите съм гледал да не ги съхранявам с голяма компресия така че смятам че последващото изправяне няма да доведе до големи загуби в качеството.
        Относно грешката на картите аз поне не съм забелязал да не е много голяма поне тук в областта на Варна в различни точки съм я съпоставял с ГПС като се има впредвид че не е изправяна и най-голямата грешка която съм забелязал не е надхвърляла 10-15 м,а в други точки точността е много добра. Но за целите на ориентиране такава точност е предостатъчна даже и за неизправени карти.

        Коментар


        • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

          Аз се занимавам с изправянето на картите, защото ги ползвам за основа върху която чертая векторна карта. Искам да елиминирам всички възможни грешки от деформации. Но за туристическо използване на картите, наистина не е необходима занимавката с растер дизайн. Страшно много време отнема, а точността няма да се подобри значително. Като се има предвид че и самия GPS е с точност в рамките на 10 метра.

          Ето и няколко реални примера за неточностите в картите:

          В този лист на една трета от левия край на картата част от съдържанието се "счупва с около 30-40 метра надолу. Вижда се как пътя прави чупка (несъществуваща) и тръгва успоредно на траковете от GPS-a. Точно след чупката отклонението е ~42 метрa. Тук не се вижда, но същата чупка минава почти през цялата карта, и засяга само пътната мрежа. Вижда се че релефа и координатните линии са наред:



          Два примера от друг лист. На първия всичко е перфектно, почти без отклонения. На втория се вижда че в долния край на същата карта, започва изместване на дясно, стигащо до 46 метра в оградения червен кръг:







          Тези карти са изправени в растер дизайн. Координатната мрежа е абсолютно точна, грешките са в самото съдържание. Голяма част от картите са ОК, но такива примери има изключително много. Някои карти са изцяло изместени в някаква посока, някои пък в двата си края са в различни посоки. Ето пък пример за разминаване на цветоотделките:



          Мостовете трябва да са там, където са прекъснати сините линии на реките. С червени чертички съм отбелязал изместването, то е 38 метра измерени на терена. Това е изместване на черния спрямо синия цвят, а отделно има и измествания на зеления и кафявия в други посоки. Печатницата е ...


          Сори за многото картинки.
          "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

          Коментар


          • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

            Екселска таблица с 73756 броя триангулачни точки е на спелеото в моята папка.Който умее да я използва - да тегли.
            Успех!

            Коментар


            • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

              Така така,как се пораздвижиха нещата.Ще добавя и повечето липсващи карти от квадрати к5 и к7(източна България) със специалното разрешение на Ивайло(той си знае ) .Качвам разграфката на наличните листа на спелеото папка piz.Моля DHV и Vector да хвърлят един поглед и да кажат кои листа да кача,защото не ми се занимава да качвам всичките(и това може да стане де ,но са 1.9 гб,а в момента не съм в Бг).Има обаче следния проблем-доколкото виждам тези листа са изместени и спрямо стопанската карта и не знам как ще се калибрират.DHV и Vector, поледнeте и ми кажете кои листа са ви необходими за да се изправят(аз също мога да се включа в изправянето с raster-a,но са ми необходими малко инструкции каква е последователността на операциите,защото досега не съм работил с тази програма,но съм мераклия). Мога да се включа и в калибрирането,но някой пак ще трябва да обяснява.Гледайте синята номерация.
              П.п До Танасе – какво стана с липсващите карти от К9,чакам с нетърпение квадрати к9-46; к9-47;к9-56;к9-57,както и рила и пирин

              Коментар


              • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

                Списъка е доста голям. Сега изчезвам, но довечера (късно) ще го прегледам. Ще задраскам на схемата тези, които са налични.
                "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

                Коментар


                • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

                  Здравейте DHV,
                  Предлагам два варианата на калибрирана карта за OZI.
                  RZ2 - Цветово обработена и изпрзвена с Razter Design, повторно оразмерана с Photoshop и калибрирана с OZI.
                  RZ4 - Изправена с Raster Design, цветово не обработвана с него, повторно оразмерена с Photoshop и калибрирана с OZI.
                  В точките за оценка, точността се е подобрила с около 25-30% при предварителното извършване на цветово обработване т.е при RZ2. Това отнема доста повече време и ако точността за целите за които ще се използват картите е добра при RZ4, не е необходимо да се извършва предварителната цветова обработка, пък ще се ускори и завършването на проект 1:25000.
                  Моля за оценка на правилността или не на извършеното калибриране.

                  Привет,
                  tabak
                  Прикачени файлове

                  Коментар


                  • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

                    Лично аз не виждам никаква разлика в точонстта на картите с цевото обработване и без него и така и трябва да бъде тъй като цветовото обработване не води до изкривяване на изображението. Единствените промени които могат да се внесат са от прилагането на изправянето на картите и последващото им преоразмеряване и по принцип е наистина добре ако ще се изправя дадена карта то това да се направи първо и също така и преоразмеряването и чак след това да се прилат всякакви обработки по самото изображение.
                    А между другото растер дизайна няма ли опция за промяна на големината на самото изображение, че малко тъпо да се прави преоразмеряване в фотошопа, пък ако е за това само по добре е да се прави може преоразмеряването с някоя специализирана програма която поддържа бач обработка на файлове с което да се преоразмерят наведнъж, а не една по една ръчно. Подобна програмка е Photzoom Profesional която е идеална за целта.

                    Коментар


                    • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

                      tabak, и във двете карти виж левия край на картата, по-точно левия горен ъгъл: черната линия (която е на около 1 милиметър от края на картата) е от координатната мрежа, по нея трябва да се изправи и изреже картата. Това че се виждат хотизонталите и извън нея се дължи на разминаване на цветоотделките, кафявия цвят е изместен наляво, но примерно зеления си е точно до линията. Изправяш по черната координатна мрежа, нищо че някои неща ще се изрежат - те и без това НЕ СА ВЕРНИ и не им е там мястото.

                      Цветовите корекции нямат никакво влияние на точността, и няма значение с какво ще се правят. Просто Фотошоп има много добри алгоритми за целта и е достатъчно универсален.

                      icpart: растер дизайн прави картинките с 2 пиксела по-големи, когато му е зададен еднакъв размер и резолюция с тези на Фотошоп. Не знам защо е така, но правилния размер на 40 сантимтра при резолюция 200dpi е 3150 пиксела (200/2.54)*40
                      Орязмеряването може да се направи със произволна програма, въпросът е да са 3150 х 3150 px


                      piz: нанесъл съм на твоята схема всички налични карти. Задрасканите ги има, всички останали ги качвай. Схемата съм я качил в твоята директория, файла е Shema2.jpg
                      Последно редактирано от dhv; 14-06-09, 22:00.
                      "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

                      Коментар


                      • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

                        При Raster Design цветовата обработка се извършва в система indexed color и при това се промянят всички предварителни настройки ако извършено предварително изправяне. Между другото преоразмеряването във Photosop не отнема повече от минута, но със това се стандартизират параметрите на всички карти. Щом Photzoom Profesional извършва това за много файлове, естествено е че това е по добрия вариант. Но ако се посочи критерий за цел наобработката например отклонението от реалните координати за даденаточка да е от 15-20 м. и/или цветовите изображения(да останат като оригиналите), може би няма да има нужда и от изправяне с Raster Design. Ясно е че за различни ниво на качеството на картите последващата обработка ще бъде различна. Щом е определен критерий/и за крайната обработка лесно ще се определи и оптималния начин за обработка.

                        Изпращам Ви същата карта, изправена и преоразмерена, но калибрирана с по четери точки намиращи се с една стъпка навътре от контура. Разликата в точността на изброените по-долу точки е от 32-100%. Може и да е случайно, но това се получи.
                        Прикачени файлове
                        Последно редактирано от tabak; 15-06-09, 00:53.

                        Коментар


                        • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

                          piz: нанесъл съм на твоята схема всички налични карти. Задрасканите ги има, всички останали ги качвай. Схемата съм я качил в твоята директория, файла е Shema2.jpg[/QUOTE]

                          Значи пак само да уточня - листовете които имам са по синята номерация и доколкото виждам се разминават с червената.Кажи кои номера по синята да качвам,защото може би ще трябва да кача няколко съседни ,за да се получи един лист по червената номерация.

                          Коментар


                          • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

                            Тази синята разграфка... не знам каква е. Прилича на Натовска. Това същите 25 хилядни карти ли са? Дай няколко листа да видя какъв е случая.
                            "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

                            Коментар


                            • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

                              Първоначално публикуван от dhv Преглед на мнение
                              Тази синята разграфка... не знам каква е. Прилича на Натовска. Това същите 25 хилядни карти ли са? Дай няколко листа да видя какъв е случая.
                              картите са си същите,смо че са лепени по синята разграфка.Качвам няколко листа за да уточним нещата.

                              Коментар


                              • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

                                piz а самото качество на картите т.е. като цветово предаване и начин на сканиране и детайлност на линиите изглеждат доста добре. Та мисълта ми е дали си ги сравнявал с вече достъпните предоставени от колегите дали са идентични изображенията 1:1 различаващи се само по разграфката или са съвсем други т.е. наново сканирани, защото например картите от зона К5 и К7 им е необходима обработка за подобрение на качеството, та ако твоите които ги имаш и са с по-добро качество от останалите няма да е излишно да ги качиш всичките макар да се получи и дублиране.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X