Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #91
    До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

    Благодаря на на dhv за обяснението(трябваше координатите да са и със секунди и освен това не ги въвеждах с интервал , само не разбрах има ли значение когато се въвеждат координатите изток E дали трябва да се въвеждат с 0 или без,примерно 24 42`47.8`` или 024 42`47.8``,направих .map файла и в двата варианта и не видях голяма разлика),успях да калибрирам едната карта,но отклонението е много голямо-20м(може и да е нормално все пак това е карта по ориентиране ,а не топографска).Важното е, че това е начинa.Интересувам се и от картите К-9 на dido2 и понеже не мога да го намеря в icq-то,моля ако е възможно да ми ги прати на e-mail mgyy@abv.bg.Извинявам се че задавам толкова много въпроси и може би не в правилната тема.Ще гледам тези дни и аз да добавя няколко карти 1:25 000 ,които са с малко по добра резолюция.

    Коментар


    • #92
      До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

      Нулата в началото няма никакво значение.
      Тези карти по ориентиране, ако са правени както туристическите карти по соц-времената.... съвсем нормално е да не могат да се калибрират точно. Тогава нарочно се деформираха картите, на практика са схеми, а не карти.
      "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

      Коментар


      • #93
        До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

        Колеги , намерих разграфка на картните листи 1:25000 за цялата страна.На когото му е нужна , може да я изтегли от : https://htftp.offroad-bulgaria.com/n...fka%201970.rar
        Надявам се , това да улесни колегите които поеха ангажимента да съставят таблица с координатите на картните листи.( А също и всички кото работят по ПРОЕКТ 25000 )
        Намерих също така и DWG файловете и екселски таблици с координатите на всички триангулачни точки в България.Тях обаче , не съм сигурен , че мога да ги публикувам ( във всеки файл пише кой е собственика му и е даден адрес за връзка ). Във всеки случай , ако са нужни за осъществяването на Проект 25000 , мога да ги изпратя на всеки който умее да ги приложи в полза на Проекта.
        Намерих и програма която преобразува координатите от система 1970 във WGS 84 и обратно , но все още не съм усвоил работата с нея.Програмата работи под DOS.
        Всъщност , главния проблем - намирането на координатите на четири опорни точки за всеки картен лист , все още остава нерешен....
        Успех на всички ентусиасти !

        Коментар


        • #94
          До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

          В момента съм затрупан от работа, но в малкото свободно време, което намерих се опитвах да изправя геометрично част от картите 1:25000. Със Audesk Raster Design изправям (rubbersheet) квадратната мрежа с максимално възможна точност. Оказва се че няма смисъл от това упражнение. Самата ситуация на картите има грешка по отношение на координатната мрежа, като изместването не е систематично, т.е. в рамките на една карта варира по големина и даже по посока. Отделно от това различните цветове на картата са отпечатени с изместване един спрямо друг, някъде повече от 1 милиметър. Оказва се, че картите на генщаба 1:50000 са по-точни от българските 1:25000. Това не е изненадващо, тъй като са военни карти, а 25000-ните са цивилни. Предимството на 25000-ните е само в повечето детайли. Има повече имена на обекти и повече черни пътища и пътеки
          "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

          Коментар


          • #95
            До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

            Уважаеми ентусиасти на съставяне на карти за използване в GPS,
            В отговор на "nisanterano": Машинен инженер съм и любител на обработка и съставяне на база данни. От два месеца слядя форума и се чудя при наличие на толкова можещи геодезисти, защо никой не помогне на ентусиастите(Май че темата е поставена поне от 1.5 г.). Успях да съставя елементарна таблица на "Exel" за зона К7, базирайки се на координати на 10000 карта от форума "Geodesy-bg.net". Прикачвам файла. Специалистите геодезисти да проверят данните.

            Привет на всички, които правят опите да достигнат целта независимо от броя на опитите. Мисълта не е моя, взета е от "Изкуството на войната".

            Господа геодезисти не бъдете егоисти!!!
            Прикачени файлове

            Коментар


            • #96
              До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

              tabak, координатите са верни.
              Проблема е да се конвертират във WGS84 в удобен табличен вид, за да могат лесно да се copy/paste към OziExplorer.
              Аз имам доста направени, качил съм ги на временното ftp, тъй като нямам достъп да качвам тук.
              "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

              Коментар


              • #97
                До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

                Искам да попитам няколко неща!
                1. Къде се намира тази папка "Разграфка"?
                2. Вчера качих "map"-овете за картите за К9, някой успя ли да ги изтегли и да провери на "първо четене" как са?
                3. Изгубих "нишката" за координатите на ъглите на картните листове, тъй като реших самостоятелно да си ги извадя. Ако не греша нещо (за това ако може вижте 2.) тази операция не отнема много време и с Exel и програмата "Transform" на "Mapex"за XY 1970g--> WGS сравнително бързо се получава един файл от вида "No B L" за всяка зона. Този файл пък от своя страна го правя ".wpt" и го използвам за калибрирането на всеки растер, т.е не се налага да се въвеждат ръчно координатите за всяка точка. По този начин калибрирането на един лист отнема по-малко от минута. Моля ако бъркам някъде ме поправете!
                Заб: 3-тото не беше въпрос, а просто споделяне.

                Коментар


                • #98
                  До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

                  По принцип по скоро става дума за това http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=24963 но има едно малко условие, за да имаш достъп до тази папка и то е да имаш право на ЛС във форума. Но помоли някой от модераторите евентуално ако са съгласни да направят някакво изключение от правилата за теб. Иначе другия вариант е да оставиш някакви координати и да ти пратя картите.

                  Коментар


                  • #99
                    До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

                    Уважаеми господа,
                    Ни най-малко съм искал да обиждам или засягам някого във форума. Не съм трансформирал координатите в WGS(X,Y) или B,L,защото мислех че това не представлява трудност. Прилагам Ви трансформираните координати в WGS X,Y и B,L трансформирани са с 'Mapex". Малко пояснение: Всяка една клетка в Excel представлява координатен лист. Стойността под клетката за дадена колона представлява географската дължина на долния ляв ъгъл на всички коoрдинатни листове.Стойността вдясно от нея пък е стойността на географската дължина за десния ъгъл на координатните лист в колоната. Аналогично са подредени стойностите и за географските широчини в най-лявата колона. Предлагам специалистите геодезисти да проверят трансформациите. Могат да се подредят стойностите на координатите за всеки един картен лист на това ще отнеме доста повече време. В предложения вариант лесно може с Copy/paste да се определят координатите на всеки един ъгъл на даден квадрант, но трябва повече да се внимава при определяне на местоположението им клетката. На практитка таблицата представлява табулограма и координатите на всяка точка от нея могат да се определят като се спуснат перпендикуляри надолу и на ляво, като се внимава за лявото и дясното местоположение на стойностите спрямо точката на клетката в таблицата.

                    Привет,
                    На всички ентусиасти
                    Прикачени файлове

                    Коментар


                    • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

                      Калибрирах картите, които бяха събрани за зона К3 и ги сложих тук : http://bgspeleo.info/others/Others/marnikolov/
                      На същото място съм качил и файлове - "wpt",съдържащи географските координати на ъглите на картните листове - зони К3 и К9, които съм използвал за калибрирането.
                      Моля за картите в М 1:5000, които също бих искал да калибрирам, но не могат да ги открия.

                      Коментар


                      • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

                        За тези които са решили да използват предложената таблица предлагам да се извършват следните стъпки при определяне координатите на дадения картен лист за да се избегнат грешки от манипулациите(Ще покажа резултата за коорд. лист 7-38-Аг):
                        1. Избира се клетката с номера на координатния лист
                        2. Оцветява се в някакъв цвят
                        3.Скриват се всички редове нагоре от следващия ред над нея и всички редове надолу без последния ред със стойностите на координатите
                        4. Скриват се всички колони надясно от следващата колона след нея и всички колони наляво без най-лявата със стойностите на координатите
                        5. Продължавате копирането на координатите към съответните места в програмите за калибриране.
                        Прикачени файлове

                        Коментар


                        • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

                          Във връзка с геореферирането на картите в мащаб 1:25000 реших да дам някои принципни разяснения.


                          1. Координатна система.
                          Може би сте чували за координатна система "1970-та година". Без да изпадам в излишни подробности - това е все още действащата официална планова координатна система на РБългария. Разработена е от военните и доскоро беше "секретна". Именно поради тези съображения за "сигурност", к. с-ма 1970 е въртяна, сукана, местена и като капак на всичко сцепена на четири. Просто такава е била политическата обстановка. Щом са замесени военни, бъдете сигурни че работата отива на зле. Отклонение: по принцип към "шапките" човек не бива да проявява никаква милост! Няма да отварям тема за точност на трансформационни параметри, нито за това доколко те са известни, нито доколко те са публични.
                          Обобщение: Територията на България е разделена на четири зони с номера К-3, К-5, К-7 и К-9. Тези четири зони са завъртяни и отместени една спрямо друга. Т.е. въпреки че те четирите съставляват така наречената координатна система 1970, във всяка една от тях координатите са различни и без връзка помежду си! Хахаха... Звучи смущаващо, нали?
                          Тук могат да се види разположението и обхвата на четирите зони (К-3, К-5, К-7 и К-9), представляващи координатна система 1970г.
                          http://www.geodesy-bg.net/OTHERS/K-1970.swf

                          2. Разграфка и номенклатура.
                          Разграфката представлява мрежа от препендикулярни линии които минават през кръгли координати.
                          Номенклатурата е системата за именуване и номериране на така получените квадрати.
                          Надявам се от долната схема всичко да стане ясно.
                          Да вземем примерно името на един от имиджите, които съм качил:
                          K5_21_Gg.jpg



                          К5 -> името на зоната в която попада картния лист.
                          21 -> номера на лист в М 1:100 000 с обхват 40х40 километра.
                          G = Г -> наименованието на лист в М 1:50 000 с обхват 20х20 километра. Тези листа се получават като се раздели на четири по-горния лист.
                          g = г -> наименованието на лист в М 1:25 000.
                          Тази точка Ви се струва безполезна?
                          След малко ще я четете пак с повишена концентрация.

                          3. Координати.
                          За всеки двадесет и пет хиляден лист лист, са известни координатите на четирите му ъгъла в к. с-ма 1970-та. Известни са и координатите на всички пресечни точки на черните линии по листа (планквадратна мрежа), но за целта на геореферирането, няма нужда от повече от четири крайни точки, така че забравяме за всякакви други точки, освен за четирите ъгъла на листа.
                          С помощта на програма, която прави трансформация между к.с-ма 1970 и WGS84 тези координати се трансформират към WGS84, във формат удобен за OziExplorer. Оттам насетне за самото калибриране в Ози, вече е писано в друга тема.
                          Такава трансформационна програма съм сложил тук:
                          http://geodesy-bg.net/SOFT/Ultra-GEO.zip


                          4. Схема на разположението на отделните листи в М 1:25000.
                          Поради липса на време ще сложа четири отделни схеми за четирите зони. Нямам сили и воля да седна да ги съвместя, като съответно ги изрежа така че да няма презастъпване. Изглежда проста задача, но всъщност не е.
                          Схемите са направени за Ози.

                          LINK ->
                          http://www.geodesy-bg.net/GeoRT/BG-25K/BG-25-INDEX.rar

                          "В кой лист съм, аджеба?!! Как да намеря картата, която ми трябва"


                          Хващате и се замисляте в кой край на държавата се намирате, отваряте схемата със зонирането и виждате в коя зона попадате. След това отваряте с Ози съответния индекс от тези четири, които съм качил малко по-горе.
                          Зареждате точки/трак или се ориентирате по населените места къде сте.
                          След това образувате името на имиджа по обратен ред: първо се оглеждате за най-близката, малка червена буквичка и разбирате наименованието на листа 25к. Поглеждате този лист, от кой по-голям и син лист е част - > името в 50к. Накрая виждате от кой голям черен квадрат (100к) е част синия.
                          Така получавате пулната номенклатура, по ккоято са именувани и самите имиджи.
                          Ами това е.
                          Поздрави.
                          Последно редактирано от VECTOR; 14-05-09, 14:38.
                          Георги Тонев

                          Коментар


                          • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

                            Първоначално публикуван от tabak Преглед на мнение
                            Уважаеми господа,
                            .....На практитка таблицата представлява табулограма и координатите на всяка точка от нея могат да се определят като се спуснат перпендикуляри надолу и на ляво, като се внимава за лявото и дясното местоположение на стойностите спрямо точката на клетката в таблицата.
                            Привет,
                            На всички ентусиасти
                            Всичко е точно, но в 1970г., след това във WGS има малко разлики, които не ми се обясняват, но в общи линии това са координатите на долен ляв ъгъл, съгласно таблицата на колегата tabak. Става въпрос само за картните листи в 7-ма зона.

                            K7razgWGS.txtK7razg70.txt
                            Най обичам да ми обясняват как няма да стане!

                            Коментар


                            • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

                              tabak, координатна система 1970 има завъртане спрямо WGS84, затова няма начин да се представят координатите в такъв табличен вид, както в 1970. В твоя пример ВСИЧКИ карти от първата колона (7-11-Аа до 7-51-Вв) имат координата изток 333309.887, а това НЕ Е ТАКА.
                              Във система 1970 имат една и съща координата за изток, защото разграфката на 1970 е по нейната километричната мрежа, но във WGS84 всеки картен лист ще има разлина стойност за изток, аналогично е и за севера.

                              @marnikolov, всички карти 1:5000 които съм качил са изправяни в РастерДизайн и калибрирани за OziExplorer. Само че и аз не знам къде се намират в момента .
                              "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

                              Коментар


                              • До: Топографски карти(калибрирани и готови за ползване от GPS)

                                Отговарям на Тансе:
                                Таблицата във формат Excel има три лста. Сега им оправих имената, така че да става ясно за коя координатана система са координатите. Повтарям чесъм ги трансформирал координатите с "Mapex". Не съм специалист, но предполагам че геодезистите могат да направят оценка за верността на трансформациите. Прилагам нов файл в който съм променил имената на листове в него и един pdf format файл за да се видят листовете в екселския файл.

                                Оюе един път:
                                Привет на Ентусиастите
                                Прикачени файлове

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X