Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Искане за горд BGN, излизане от оковите на валутния борд.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
    .... Ще се старая, доколкото ми е под контрол, да се отървавам от всички разходи, ......

Автор: Димитър Ганчев
    Това е успешна рецепта от стагнация да се постигне рецесия.
    А рецесията е за всички, дори за мъдрия автор на горния текст който гласи: "Защо хората искат да живеят достойно - аз пък ще им преча".

Коментар

• Bogoljub Gagic
      Bogoljub Gagic коментира
      Редактиране на коментар
      Друго си е да теглиш бРъз кредит от една фирма, за да затапиш просрочения бРъз кредит от друга такава, па после йощ един да има за iPhone и нов внос Баварка, нали Хлътю? Тогаз вместо рецесия се случва един Р-р-р-р-р-ъсттт! (на просрочените кредити )

• Гаврил Груев Хлътев
      Гаврил Груев Хлътев коментира
      Редактиране на коментар
      Коментарите ти писани преди 20:00 са доста смислени.
      Но тези след това показват тежка злоупотреба с алкохол.
      Това не е добре за теб - намали или спри пиенето - само по-добре може да стане.

• Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение

Пазарат не изисква евтини кренвирши, а лакомията на търговците / веригите от пръдня боя да правят. И на практика на пазара това, което има нито е евтино, нито са кренвирши. С мляко, сирене, месо и т.н. същото. Намирането на качествени хранителни продукти си е цяла одисея, свързана с много време, пробвания, търсене, изпитания и не на последно място пари. И пак от позицията на цялото народонаселение се явява екзотика, а не правило. Къде поради липса на пари, на време, желани или комбинация от всичките.
    Не, че от части не го знаех и не съм го предполагал, но на последък зачестиха новините от този тип. И това е, което е на повърхността и ни допускат да знаем:

БАБХ иззе над 2 тона неразрешени препарати за растителна защита

БАБХ ще унищожи над 3,3 тона храни в Бургаско

БАБХ унищожи стотици килограми месо и запечата склад в Луковит

Нов черен рекорд! БАБХ спипа 36 тона негодна храна край Пловдив

Да ни е сладко...
    Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

Можеш да си купиш 15 вида дунапрен или пластмаса.
      Ми...не. Снощи ядох салата. С български розови домати, дето даже приличат на домати. Имат си и цена, има си и търговци, които ги предлагат, на съответните хора, готови да платят тая цена. И да, не всеки път се уцелва, но смея да твърдя, в 90% от случаите.

От юли нататък обикновено сме на собствено производство, макар че лятото намирането на читави домато не е НИКАКЪВ проблем.

Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
      Къде живееш бре човек?!?
      Красна поляна 2, София. Всички пазари и магазини в западна София са ми на не повече от 10-ина минути с кола.

Митата отдавна не са класически. Иначе като цяло си прав и играят регулативна роля. Никой не ни кара обаче да бичим мита като Тръмп. Може, ако има желание, нещата да са по-гъвкави. Например ние, в България, коли не произвеждаме. Т.е. поне в това отношение може да си позволим нещо по разчупено. Са, тука контрата обаче е по линия на ЕС. Така за една и съща кола може да се стигне до разлика в покупната цена от около 30-50к евра само за едното пусто мито. И най-лошото- за машини, които нямат еквивалент или аналог от местния европейски пазар. Т.е. ограничават ми избора.

Меркосур е супер пример за това. Ама не в наша полза...
      Ние, в ЕС, коли произвеждаме. Сещаш. А ние, в България можам да работим и живеем където сиискаме в ЕС и в почти цял свят. Вденето го най сетне - да си в съюз с някой не значи само еврофондове. Иска се и нещо в замяна.

Соре, ама не ми се връзва да си купувам доматите и рикията по интернет от някъде си. Не, че е невъзможно, ама нали. Впрочем опитвам се да говоря обективно, т.е. като цяло за целокупното народонаселение. А то далеч не цялото е склонно да пазарува по нета. Къде от удобство/неудобство, от неразбиране, предрасъдъци, страх, нямане на възможност и т.н. Аз персонално го правя за доста неща, ама не съм представителна извадка.

Ми даденост, какво да го правя? Не съм аз човека който да го збори. Факт е, че го има и влияе на каквото влияе.
      Това е съществото на пазарната икономика - имаш избор. При другите варианти на икономика нямаш избор - имаш дефицит.

Пазарат не изисква евтини кренвирши, а лакомията на търговците / веригите от пръдня боя да правят. И на практика на пазара това, което има нито е евтино, нито са кренвирши. С мляко, сирене, месо и т.н. същото. Намирането на качествени хранителни продукти си е цяла одисея, свързана с много време, пробвания, търсене, изпитания и не на последно място пари. И пак от позицията на цялото народонаселение се явява екзотика, а не правило. Къде поради липса на пари, на време, желани или комбинация от всичките. Класически е и случаят когато на пазара се появи нещо смислено и качествено и след известно време производителя да го осе..е.
      Напротив - пазарът точно това изисква. Затова и стават все по популярни разни малки фермички и производители, които не излизат на широкия пазар, и чиито клиенти искат качество, а не с 10 цента по-евтино от в Billa.

За съвременните автомобили и марки, мисля достатъчно сме го дъвкали под една или друга форма във форума.
      Погледни цената например на Grenadier или на хомологирана за европа Toyota 78. Пазарна икономика. Да, за някои (мен включително) гроздето е кисело. C'est la vie.

Има и една именно немска организацийка на национално ниво Stiftung Warentest . Занимава се основно с оценка на качеството, анализ, класации и сравнение на почти всички материални и нематериални продукти в живота на хората. Извоювала си е името на обективен и безпристрастен оценител. Жена ми се ровичка там понякога. Ако имаш време и желание погледни, ама предупреждавам, че ще се разочароваш от видяното и представите ти за цени, качество, марки ще се пообъркат доста.
      Аз не споря че на пазара е пълно с боклуци от всякакво естество. Търсене-предлагане. Споря единствено че избор има.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        Ми...не. Снощи ядох салата. С български розови домати, дето даже приличат на домати. Имат си и цена, има си и търговци, които ги предлагат, на съответните хора, готови да платят тая цена. И да, не всеки път се уцелва, но смея да твърдя, в 90% от случаите.

От юли нататък обикновено сме на собствено производство, макар че лятото намирането на читави домато не е НИКАКЪВ проблем.

Красна поляна 2, София. Всички пазари и магазини в западна София са ми на не повече от 10-ина минути с кола.

Ние, в ЕС, коли произвеждаме. Сещаш. А ние, в България можам да работим и живеем където сиискаме в ЕС и в почти цял свят. Вденето го най сетне - да си в съюз с някой не значи само еврофондове. Иска се и нещо в замяна.

Това е съществото на пазарната икономика - имаш избор. При другите варианти на икономика нямаш избор - имаш дефицит.

Напротив - пазарът точно това изисква. Затова и стават все по популярни разни малки фермички и производители, които не излизат на широкия пазар, и чиито клиенти искат качество, а не с 10 цента по-евтино от в Billa.

Погледни цената например на Grenadier или на хомологирана за европа Toyota 78. Пазарна икономика. Да, за някои (мен включително) гроздето е кисело. C'est la vie.

Аз не споря че на пазара е пълно с боклуци от всякакво естество. Търсене-предлагане. Споря единствено че избор има.
        Май се разминаяаме. Аз не съм седнал да отричам пазарната икономика като такава. Че съм тъп, тъп съм, ма не чак толкова.
        Просто подложих на съмнение дали това, което имаме на терен, е и до колко е пазарна икономика.

Коментар

• Избор има има и цена
          ей тези ги открих миналата година, черен крим. ( само да не стане въргал) и шоколоадови райета.
          Гледа се в парник и ражда на 1/4 от розовия. Колко да му е цената, х4 на розовия , кой е луд да го сади и продава. Има ама на друга цена.
          Обаче и вкуса е друг. Само домат с малко зехтин. Нищо друго.

Коментар

• siem
            siem коментира
            Редактиране на коментар
            Генно- модифициран изрод. Зимата намерих старо съхранено от баба и дядо семе от "Идеал", пикирах (справка гугъл) и ми покараха 20 корена. Няма да разказвам подробно, само ще дам жокер, че това може успешно да се гледа и на терасата на блок в тенекии от сирене. Стига да знаеш какво-как.

• trav
            trav коментира
            Редактиране на коментар
            По интернета го водят стар селски сорт.....Ма и да е гмо... Малко ражда.. но има невероятен вкус и мирише на домат.

Май се разминаяаме. Аз не съм седнал да отричам пазарната икономика като такава. Че съм тъп, тъп съм, ма не чак толкова.
          Просто подложих на съмнение дали това, което имаме на терен, е и до колко е пазарна икономика.
          Когато няма държавно определяни цени, пазарна икономика е. Толкоз. Може изкривена, но пазарна. Ако пазарът иска качествени домати, на пазара ще има такива. За мое учудване установявам че дори в големите вериги понякога се случват читави.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• За портокала... пуртоко... абе там протокола: всички домати са генно-модифицирани. Оригинален див домат с размерите на трънка (па и подобен на вкус) който е виждàл, знае.
            Въоръжете се с тРъмПение, настават интересни времена © Мозъчният тръст Тръмпаняху се е погрижил.

Коментар

• siem
              siem коментира
              Редактиране на коментар
              Абе лъжеш, ама айде...

• Bogoljub Gagic
              Bogoljub Gagic коментира
              Редактиране на коментар
              Селекцията, кръстоската и хибридизацията също е генно модифициране. Просто продължава по-дълго във времето.

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

Когато няма държавно определяни цени, пазарна икономика е. Толкоз. Може изкривена, но пазарна.
            Опростено казано да, но не достатъчно.
            Пример- липса на държавност в Сомалия. Поради, което тя няма и как да влияе на цените. НО- няма стабилни институции и защита на собствеността; договорите я се спазват, я не; няма съдебна система и арбитър, който да контролира това; на терен върлуват въоръжени банди, конкуренцията е изкривена или липсва. Тоест, цените може да се „образуват“ свободно, но средата не е истински пазарна.

Или например монопол / олигопол. Държавата не се меша в цените, но има само една или няколко фирми, които реално диктуват цените. Няма конкуренция, съответно и пазарна икономика.

Държавата има своя роля в пазарната икономика, макар и не директно с цените.

Коментар

• trav
              trav коментира
              Редактиране на коментар
              Роля на държавата е да определя и гарантира правилата. В ЕС КЗП КЗК са нещо истинско.

Спокойно ние нямаме нито икономика нито държава ...

• Urko
              Urko коментира
              Редактиране на коментар
              Има един парадокс- за да има пазарна икономика, трябва да има конкуренция. Това е и основна предпоставка за капитализма. Капитализмът се нуждае от конкуренция, за да функционира. Да ама капиталистите не искат конкуренция и искат да я задушат и ограничават.

• Разговора не върви в правилната посока .
            Много от хората ще ме наплюят тука но това е истината.
            Западната система е сбъркана и те не предразполага към просперитет и растеж .
            Това е проблема!!
            Тази западна икономическо/правна/управленска система която е сега - НЕ Е СЪЩАТА като преди 30 години!! Не е!!
            Банково финансовата система (западна) не е същата - както преди 30 години..(смени се от 1990 някъде..плавно и постепенно)

Сегашната западна система има съвсем други принципи които не са конкурентни и трябва да регресира и деградира...
            Нарушени са основните фундаментални принципи - просто няма как да се върви напред!
            Сегашната западна система - ами погледнете - има ли смислен качествен лидер??
            Има ли умен човек на висок пост? Ако случайно се появи такъв - веднага го махат - щото лъсват глупаците...
            Тоест системата изхвърля умните - властва олигофренията..
            Не е ли така?
            Следващия (кардинален за мен) недостатък на западната система (заради което тя си отива и деградира) .
            Това е начина на структуриране на парите..
            Сега е: някакви проекти и ние(трудещите се) трябва да се борим за финансиране на тези проекти... Половината проекти са толкова калпави - това са мъртвородени неконкурентни и...
            И се забрави основния икономически фундамент (спазваше се от комунистите а сега е основен при китайците)
            Първо - Ама наистина първо:
            Трябва да се набляга на първични професии и производства. Това е определено като 70/30... тоест първичните трябва да бъдат минимум 70 процента
            Или казано по каруцарски: трябва първо работника/фермера/производителя - да направи продукта(какъвто и да е) а после да дойде чиновника/адвоката/политика и да открадне този продукт...
            Това е - западната система бълва всякакви "екперти": политически,мениджърски ,зелени ,юридически, - абе все от втория вид.. тези хора не могат да живеят без да крадат продукта от първия вид..
            Дали го разбрахте ?? Много вожд и старейшини има на запад - няма индианци за работа!
            А изтока е обратното : Много работни пчелички и много малко търтеи
            Това е...

Коментар

• krassitch
              krassitch коментира
              Редактиране на коментар
              Това с проектите е върховна простотия- пари хвърлени на вятъра.Манкиране на работа и отчитане на същите тези хазхищения, като нещо добро.А те са добро, за който се облажва от тях по някакъв начин.Докато едни хора се скъсват от работа, другите са много хитри, и лапат.Който може да разсъждава, поне малко, ще се сети, че това води до задънена улица.ЕС е като късен соц 1 : 1.Само чудо може да го спаси -устремил се е към пропаст.Не е въпрос дали, а кога.До макс 15-20 години, ако продължават с простотиите, седянката ще се разтури

• Urko
              Urko коментира
              Редактиране на коментар
              Чудо неземно! Гагич и Мишев са (почти) на едно мнение.
              Пишете ме и мен вътре.

• дядо владо
              дядо владо коментира
              Редактиране на коментар
              Просто здрава икономическа логика.....

• Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
            ....
            Западната система е сбъркана и те не предразполага към просперитет и растеж .
            Това е проблема!!
            Тази западна икономическо/правна/управленска система...
            А коя система в момента не е сбъркана? Коя реална налична реализирана в момента система предразполага към просперитет и растеж?

Коментар

• kameno karp
              kameno karp коментира
              Редактиране на коментар
              1.Масови работници - 700-900$
              ==========
              Чета това което,което си написал един пост нагоре. Ако ти не помниш кога,къде,какво си писал е друг въпрос. От труда на тия работници(защото реално те произвеждат) се хранят всички по веригата нагоре.

• mishomishev
              mishomishev коментира
              Редактиране на коментар

Ами толкоз са ! Къде е "порцийка храна"?

• kameno karp
              kameno karp коментира
              Редактиране на коментар
              И аз това казах. Зависи от коя страна гледаш. 😉 Живей ти един месец с 1000 лева и после питай къде-какво! А "порцийка храна" е метафора. От една песен на Милена Славова.

• Urko точно тази система доведе до днешния ден
            Изобщо искането: " да се върне системата, която си беше преди 25-30 години"

първо е написано преди около 5 000 години на най-стрия писан текст...
            и никога не е работило нито ще работи.

Коментар

• Първоначално публикуван от Гаврил Груев Хлътев Преглед на мнение
              Urko точно тази система доведе до днешния ден
              Изобщо искането: " да се върне системата, която си беше преди 25-30 години"

първо е написано преди около 5 000 години на най-стрия писан текст...
              и никога не е работило нито ще работи.
              Не, нее, никаква система не е довела до сегашната. Направиха го разни политици-либерасти-комунисти, които счупиха работещата и я превърнаха в сегашния Франкенщайн.

Коментар

• Гаврил Груев Хлътев
                Гаврил Груев Хлътев коментира
                Редактиране на коментар
                в коя система 'го направиха разни ..." . АКО прочетеш внимателно какво си написал - точно системата която искаш да се върне ни доведе до тук. Защото Свобода подарена много бързо се губи.

Точно затова Полша просперира. И не само тя.
                Точно затова Германия и България деградират. И не само те.

• mishomishev коментира
              Днес, 14:16
              "Естествено, че китайската система е най-добрата система! Купичка ориз и бач-до-откат 16 ч./ден, 6/7 дена в седмицата. Обедна почивка - 15 мин. с широк избор - или до тоалетна, или да си хапнеш ориза"

В грешка си ! Това което говориш е било преди --- абе преди 30 години!
              В момента МАСОВИТЕ заплати в Китай са превалутирани към долар)
              2.Среден клас : началници на звена офис мениджъри -които носят приходи(по напреднали) - 1000-1200$
              Оттам тръгват нагоре вече...
              Заплата в Китай под 5000rmb - няма!!! Освен може би някъде много много навътре към непалско индийско руската граница - но нямам наблюдения там...
              Забравяте нещо - вече сме 2026 година - имаме българи навсякъде (и поддържаме връзка) знае се кое какво що...
              Ако мислите че не съм прав - моля вижте това видео:
              E, как виждаш Ганя, че и бай Мангау да бачка за 700 $ (~ под 600 €) Под МРЗ в КМБ?
              За Гюнтер, че и Ахмед в Германия нема да питам.
              Въоръжете се с тРъмПение, настават интересни времена © Мозъчният тръст Тръмпаняху се е погрижил.

Коментар

• Urko
                Urko коментира
                Редактиране на коментар
                + условията за труд, ординацията, йерархията и работния климат.

• mishomishev
                mishomishev коментира
                Редактиране на коментар
                Абе Гагич - НЕ ГО ВИЖДАМ да работи за тия пари... Ама и никога не съм го твърдял?
                Интересно - от твоя компютър по друг начин излиза смисъла...
                Основната ми идея е:
                Ние (европейците) сме страшно неефективни - ама понеже сме с високо самочуствие - не си го признаваме...
                Но !!! Там където се сблъскаме пряко - истината лъсва! Че сме неефективни и калпави.
                Примерно на пазара на строежа на терен...Украинската война примерно(Европа не може да събере снаряди) При пряк сблъсък истината лъсва!!
                Това първо!
                Второ:
                Европа беше ефективна до към 2000година Но НЯМАШЕ КОНКУРЕНЦИЯ...
                Тоест нямаше с какво точно да се сравни... добра е била ама колко??
                Ама сега има !!
                Трето :
                Не ни превъзхождат с малко -- ами както руснаците казват : смазващо предимство!!
                Китаеца го казва директно на 11 минута - те са 10 пъти по добри!!!
                Не един път не два пъти не три пъти

• Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение

... да бачка за 700 $ (~ под 600 €) .....
              Ами ми може тошко с**рмотърсача вече да е съгласен на такава заплата - нали остана без работа .

Коментар

• Почнахме да отлепяме лека полека
                Евростат: За първи път от 2008 г. България не е сред трите страни в ЕС с най-ниско съотношение дълг към БВП

Коментар

• BENZBOSS
                  BENZBOSS коментира
                  Редактиране на коментар
                  С кои се сравнява?

• Urko
                  Urko коментира
                  Редактиране на коментар
                  С държавите от ЕС.

• Bogoljub Gagic
                  Bogoljub Gagic коментира
                  Редактиране на коментар
                  Дойде Радев и вече отлéпихме? Е, те тАва е чу-до!

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
              X