Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Искане за горд BGN, излизане от оковите на валутния борд.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Като му говоря на господина ,че и акциза е ддс-то да му махнат, няма да стане милионер ,пак не ме слуша. Било кифленско. Ми добре.
    Ford Maverick II 2.3 XLT
    Ford Mondeo MK5

Коментар

• siem
      siem коментира
      Редактиране на коментар
      Хайде сега по ред. И за последно.
      1. Учебниците не се преписват а се четат. Темата за данъците не е в тези, които си изброил.
      2. Обяснихте ми много подробно за ДДС. Дори не знам защо. Думата не беше за него.
      3. Никой никога и никъде не е споменавал, че може без данъци. Това са твои измишльотини.
      4. Второто ми "вИшо" е икономическо, а твоето?
      5. Споменах за една идея (която по всичко изглежда, че няма да се осъществи) която много пряко и бързо може да даде някакъв резултат. Много държави, очевидно по умни от нас го правят. Наскачахте да обяснявате как нямало да стане. Кажете тогава как може да стане.

• Urko
      Urko коментира
      Редактиране на коментар
      Как може да стане? Това, което ти казваш за акцизите + временен таван на цените на горивата (същ приложено от някои държави) с цел задържане (временно) на цените.

• Asen Kushlev
      Asen Kushlev коментира
      Редактиране на коментар
      Аааааа, ти си бил експерт, извинявам се. Ще чета и запаметявам как се прави. Извинявам се за несъгласието си с твоята стратегия за икономическа мощ на клетия бг гражданин.

• Последни в списъка катеогрично е прост, за другите не знам.
    Прост- сложен не знам...Обаче той я забърка тази помия, а ние ще я кусаме с голямата лъжица. За миналата година май още не са излезли резултатите но за по миналата прихода от акциз е нещо като 1.6 милиярда ЛВ. Сиреч нещо като 800 милиона евро. Съвсем приблизително, че сега не ми се рови.

Решението действа еднократно и за кратко. Докато търговците се усетят и вдигнат цените, за да им влиза данъчното намаление в джоба. Тогава разбираш, че веднъж отворил тая врата, не можеш да я затвориш.
    Разбира се че е за малко. Обаче бъркаш импотентноста или нежеланието на държавата с невъзможност. Дори намаленото ДДС, което няма нищо общо с обсъжданото тук беше успешно възстановено след това.
    Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.

Коментар

• Първоначално публикуван от siem Преглед на мнение
      Дори намаленото ДДС, което няма нищо общо с обсъжданото тук беше успешно възстановено след това.
      Предвид цените в заведенията, за които няма НИКАКВО оправдние, не бих го нарекъл успешно.

Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        Какъв е ефекта на ергенския данък на съответните специалисти вероятно е известно, но при положение че към днешно време подхода почти изключително е в посока данъчни облекчения или поощрение за деца и семейство, които някъде са доста сериозни, не ми се вижда много обосновано да връщаме такъв анахронизъм. Да поощряваш винаги е по-продуктивно, отколкото да наказваш.

Колкото до ДДС-то - как точно запази работни места и как точно предпази някой бизнес от фалит или свиване? Наистина искам да намеря някаква въможна логика в това, но упорито не ми се получава.

• siem
        siem коментира
        Редактиране на коментар
        Хайде да извадим ДДС-то от разговора. За него говорите ти и Асен. Не и аз.

Ставаше дума за "Акциз"

Основният смисъл от налагането на акциз е да се регулира потреблението на специфични стоки и да се генерират сигурни приходи за държавния бюджет. За разлика от общите данъци, акцизът е целеви косвен данък, който се калкулира в крайната цена на продукти като алкохол, тютюн и горива.

1. Регулиране на пазара и поведението („Данък на греха“)Намаляване на консумацията: Чрез изкуствено повишаване на цената държавата се стреми да ограничи потреблението на стоки, вредни за здравето или морала.Компенсиране на външни разходи: Приходите от акцизи помагат на държавата да покрива последващи социални разходи (например за здравеопазване при белодробни заболявания вследствие на тютюнопушене)
        2. Фискална функция (Приходи за бюджета)Стабилен източник на средства: Продуктите, облагани с акциз (горива, алкохол, цигари), обикновено имат ниска еластичност на търсенето. Това означава, че хората продължават да ги купуват дори при повишение на цените, осигурявайки постоянни постъпления в бюджета.Лесна администрация: Данъкът се събира директно от производителите или вносителите, което прави контрола от страна на държавата по-лесен и ефективен.

Има още много но нямам вече време, а и желание да повтарям едно и също.

• stefsab
        stefsab коментира
        Редактиране на коментар
        По закон всички енергоизточници се облагат с акциз.
        Засега само битовия ток е с нулева ставка.
        Промишления е с около 0.1% ставка.
        Акциза се плаща от производителя/вносителя, но се събира от крайния потребител.
        Т.е. аз, ти ... сме принудени да плащаме акциз за стоки, без които не можем в настоящето - пряко -гориво за автомобила, косвено -всички продукти и услуги са чрез промишлен ток и/или доставки с гориво.

• Аз нямям и едно висшо, но ще се пробвам. Понеже всички вдигнаха цените с оправдание ,че горивото е скъпо, ако се премахне акциза и дизела падне ще свалят ли цените? Не мисля ,че ще има нужния ефект.
      CR-V 2.0i RVSi 147PS

Коментар

• trav
        trav коментира
        Редактиране на коментар
        Не е работа на държавата да следи и определя цените. Това винаги води до държавно протектиран бизнес. Чупи се всяка пазарна логика.

Но пък е работа на държавата да следи и налага пазарни закони за конкуренция.
        Единствения шанс да изнасяме на вън, да сме конкурентни.

Тук вече е конкуренция към новата власт- или некадърни или искат техни хора да намажат. - и двата случая хората и бизнеса губи

• kameno karp
        kameno karp коментира
        Редактиране на коментар
        Има ли определение за "необосновано"? Защото желанието за по-голяма печалба е напълно обоснователна причина за вдигане на цената на кое да е. Или например. Краставичаря-бръснаря вдигна цените. Бръснаря-краставичаря вдигна цените. Монтьора.... Стъкларя.... Млекаря..... Всеки вдига цените,защото няма никакви ограничения. Обосновани,необосновани-никакви!

• gecata1059
        gecata1059 коментира
        Редактиране на коментар
        То това е проблема със доказването на необосновано вдигане на цената. А докато пазара се регулира сам ще мине доста време и много хора ще го закъсат.

• gecata1059 коментира
      Днес, 20:36
      То това е проблема със доказването на необосновано вдигане на цената. А докато пазара се регулира сам ще мине доста време и много хора ще го закъсат.
      Няколко различни по политически тежнения икономисти по различно време в различни телевизии казаха: "Не се надявайте да паднат цените. ЩОМ ИМА ХОРА ДА КУПУВАТ - ЗНАЧИ ОЩЕ МОЖЕ (да се вдигат)!"
      Въоръжете се с тРъмПение, настават интересни времена © Мозъчният тръст Тръмпаняху се е погрижил.

Коментар

• blackfirefly
        blackfirefly коментира
        Редактиране на коментар
        Поколенията, които садяха градинки, копаха, правеха зимнина и въобще бяха научен на труд и се радваха на малкото са на преклонна възраст. Една част от тях вече не са и между живите...

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Тогава (1997) зимата ме завари с 1500 буркана зимнина в мазето та какво имаше / нямаше по магазините много слабо ме вълнуваше .

• blackfirefly
        blackfirefly коментира
        Редактиране на коментар
        У нас, когато бях дете, преди всяка зима мазето беше заредено със буркани с какво ли не, две каци с кисело зеле, картофи, праз и тн. Така бяха и другите съседи. И това беше на пъпа на София. По селата нещата бяха в пъти!!

• Специално за Гагича !

Не намерих въпросното клипче но за мое учудване намерих други които са максимално близо до него. Всички те (другите клипчета) потвърждават теорията НО според мен всяко е вярно на 90% и изисква много време за осмисляне (поне за мен) аз още не съм схванал пълната логика...

https://www.youtube.com/watch?v=YZkgBURBwk8&t=27s

Това второто е по леко и елементарно за осмисляне:

https://www.youtube.com/watch?v=6XsHy4lqLyE

Инфо което би могло да ти е от полза (Мишевско Лично мнение-тоест подлежи на проверка)
      Важни фундаментални финансови факти:
      Съотношение 1:10 - това е най важното БАЗОВО финансово правило... Описали са го подробно тамплиерите. Според мен - защото те са играли на банка при това възможно най добрата- тоест имали са физическите активи под въоръжена охрана(няма фалиране на практика).. И те са се ръководили от следното правило което се е възприело и от всички световни банки и гласи следното:
      Ако имаш 1 000 лв актив(физически пари) - може да оперират с 900лв... Останалите 100 лв (10%) си седят резерва при теб. Няма да ги пипаш - това ти е неприкосновен резерв защита застраховка и прочие...
      Втори факт:
      "Широките" или виртуални пари или измислените - погледни графиката на второто клипче .1.49минута на втория клип. Кога започват реално да съществуват? Някъде около 1980г... Трябваше ми месеци да осъзная защо - защото тогава Никсън е махнал златния стандарт (някъде около 1973-74) станало е възможно и 20 години да се усетят и да почнат да лъжат...
      Трети факт :
      Процеса не е линеен - той е логаритмичен нараства по спирала . Началото е (измислен е) от САЩ. Световна валута - ала бала...

Преди години - това не се знаеше но към днешно време не може да се скрие защото мащаба е много голям. На практика ЕЦБ би трябвало да следи за този процес - НО... политиците са се намесили и са наредили да се пренебрегнат правилата и към днешна дата печатат неконтролируемо. По точно не ги печатат(начукват ги на компа) ами самата система ги създава а ЕЦБ наблюдава безпомощно.
      По непотвърдени данни (аз така мисля) политиците се оправдали пред банкерите с примера на долара но са пропуснали (омаловажили) факта че за да правиш такова нещо валутата трябва да бъде световна резервна(това го потвърди Путин в онова интерю на американски журналист).
      Еврозоната е фалирала на практика - там правилото е 1:100... тоест 1% застраховка (резерва). Това е смешно - някъде имаше подробен труд описан от еврейски банкер че не трябва да падаш под 10процента..Препоръчва 15 мисля...
      Също така - тази западна финансова система (с този механизъм) може да съществува и работи САМО АКО СЕ СПАЗВАТ ОПРЕДЕЛЕНИ БАНКОВИ ПРАВИЛА...
      Което ти отлично знаеш че няма как да се случи - хората са измамници!!
      Има материали където онази графика е продължена до 2040-2050... тогава трябва да бъде краха (фалита) на западната финансовата система..Базирано на логаритмичния алгоритъм...
      Затова и се готви алтернативата на ШОС...
      Което си е мое мнение - изрично съм го казал - другото са факти които подлежат на проверка...
      Не мисля че съм безгрешен...

Коментар

• trav
        trav коментира
        Редактиране на коментар
        Твърде елементарно дори и за мишо, мисленето ти е само в една плоскост, фрустирано върху фалита на Европа.
        Освен цифри имаш и стойност.

Сериозно ли клип за начално образование ... Мишо

• #773.3
      sek.1 коментира
      Днес, 09:35
      Увеличението на пенсиите с така нареченото швейцарско правило е поне от 20 години и няма нищо общо с кокорчо . Най голямото предизборно раздаване на пари беше по негово време . Много е трудно да върнеш обратно нещата като един път си изпуснал контрола . Точно вашата сглобка в 48то НС го прие .
      Последно редактирано от sek.1; Днес, 09:47.
      Ама лъ-ъ-ъ-ъъжееш, кат` дРът комунист лъжееееш!

За 24 г. швейцарското правило за пенсиите е прилагано само 14 пъти в оригинал

В периода 2001-2024 г. швейцарското правило за ежегодно осъвременяване на пенсиите е прилагано в предвидения в Кодекса за социално осигуряване вариант едва 14 пъти. В три години не са правени никакви индексации на пенсиите, а в шест са приложени други преизчисления. Това показва любопитен материал, публикуван в първия за тази година информационен бюлетин на Националния осигурителен институт. Той може да се прочете на сайта на института.

Въоръжете се с тРъмПение, настават интересни времена © Мозъчният тръст Тръмпаняху се е погрижил.

Коментар

• trav коментира
        Днес, 06:23
        Твърде елементарно дори и за мишо, мисленето ти е само в една плоскост, фрустирано върху фалита на Европа.
        Освен цифри имаш и стойност.

Сериозно ли клип за начално образование ... Мишо
        Ти изгледа ли изобщо клипа? Точно това имах предвид в мнение #774 по-горе. Т.нар. "печатане на пари" от Централните банки е бял кахър. Дали може или не може БНБ или ЕЦБ да "печата" пари не се отразява на инфлацията. Огромните количества пари в икономиката днес се генерират от търговските банки.
        Много добре си е обяснено в клипчето как 1000 $ ефективно депозирани в една банка се превръщат в 10 000 $ в икономиката само чрез банкови заеми. И то "целевѝ", имащи "стойност" насреща.

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Banks.png Прегледи:0 Размер:291.5 КБ ID:7039166

Имало било "стойност"... Има, зер. дУматитУ по 1 € килото е стойност. А същото дУмати по 15 € не е ли стойност, а? Подстрижка за 10 € и същата за 120 € какво е? А-а-а-а, нарастване на "справедливото заплащане на труда" е! Стой-ност та дрънка! Звонк, баце! Нема лабаво.

Коментар

• sek.1

"Тогава (1997) зимата ме завари с 1500 буркана зимнина в мазето та какво имаше / нямаше по магазините много слабо ме вълнуваше ."

А миналата зима колко буркана имаше?
          За тази подготвяш ли се. Времената ни научиха ,че на магазина има всичко и никой не си дава труд.

До тази година гледах 7 години една градина 300 кв.м. и си садях за собствени нужди. Като си смятам вложеното в торове и препарати ,без труда си беше като на магазина. Но я гледах по скоро за разнообразие и спомени от детството на село.
          CR-V 2.0i RVSi 147PS

Коментар

• blackfirefly
            blackfirefly коментира
            Редактиране на коментар
            Ако и сега селата бяха като в спомените ти, едва ли щеше да е толкова скъпо по пазарите...

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Сега затварям буркани не защото имам зор а защото няма десетина Ета в това което направя . Зависи от годината между 100 и 200 буркана затварям с компоти ; домати и други благини .

• Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
          Натиснете снимката за да я уголемите Име:Banks.png Прегледи:0 Размер:291.5 КБ ID:7039166
          При официалния стандард за левъридж от 3% в ЕС, банките правят не 10 000, а 33 333,33 Евра от 1000

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 5 потребители онлайн. 2 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
          X