Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарязват резби на струг

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как се нарязват резби на струг

Първоначално публикуван от santaclash Преглед на мнение
    На HSS-то ли му казвате "рапидна" стомана, че нещо не мога да вляза в час какво се търси.....
    Естествено, да!

HSS = High Speed Steel - сиреч, бързорезна стомана, сиреч рапидна стомана, сиреч P9, Р18..
    Цифрата след Р означава процентното съдържание на волфрам, с толеранс 1.5%
    След температурна обработка рапидната стомана позволява работа при доста по-високи температурни режими, спрямо инструменталните стомани.

Четем "Материалознание" на Балевски, и знаем. То се учеше и в техникума, и после в института. Незнаенето на желязо-въглеродната диаграма беше директен път към непродължаване на обучението.

Коментар

Ножът освен твърд трябва да има и жилавост. Рапидната е твърда, но и крехка като стъкло. Миналият месец сменях бензинова помпа в резервоара. Капачката към помпата е пластмасова с насечки за ключ по периферията. В бързината взех една заготовка за стругарски нож от стелажа. Пасваше идеално. Още с първият удар на тукмака стоманата в мястото на ударът се разпадна сякаш е от стъкло. Пластмасовата капачка не мръдна. Нож с такава крехкост става само за отваряне на писма.

Коментар

Имам под ръка пластина за ръчен шабър, та я погледнах-пише ВК6-М на нея. С това означение ще е руска или българска. Нищо друго не пише-в пластмасова кутийка, увита в намаслена хартия. Знам само, че е за ръчен шабър. Не съм хващал никога в ръце такова чудо и с друго не мога да помогна...
        Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

Първоначално публикуван от pgv64 Преглед на мнение
          Диамантените шайби работят перфектно и натвърдосплавни пластини и на кобалт и на рапидна стомана
          Не съм казал че не работят. Казах само че "по канон" не трябва да се ползват за стомана. За стомана се ползва кубичен бор-нитрид, и впрочем доста от "диамантените" дискове са именно с това, а не с диаманти. Качествата им са близки, включително като твърдост.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

То хубаво да е жилаво, ама една твърдосплавна пластина каква жилавост да се чака от нея?
            От нещо, което е предвидено за рязане на метали, не може да очакваш характеристики на секач, примерно..
            Ползвал съм Р9 за отрезни ножове, и за профилни ножове.
            А пластината ВК6М е синтерована от 94% волфрамов карбид и 6% кобалт. Шабър с пластина никога не съм ползвал, паралелите на струговете ги шабъровахме с правилно заточена плоска пила.

Коментар

Пластини ВК 8 и ВК 6 - съм ползвал за шкарпел (секач) за сечене на букви на камък гранит и мрамор. Работи перфектно на удар и държи ряз , това означава че правилно заточена ще е много износоустойчива като шабър .
              "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
              Ат.Буров.

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                ...паралелите на струговете ги шабъровахме с правилно заточена плоска пила.
                Щото това е имало. Сега има всичко, а няма кой да работи.

Аз пробвах и с пила - беше наточена до огледалност, с идеален ръб. Идеалността на ръба обаче не трае много, в сравенение с пластината. Вярно, не се задълбавах твърде много с проби след като си набавих пластини и държач - просто в момента, в който пробвах с пластината, тутакси забравих за пилата и всичко останало.

А пластини за точене има в изобилие, с цена на килограм. Ама пак не е същото в сравнение със Sandvik-а, дето си е правен и точен за това в завода.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  Щото това е имало
                  А, имаше, имаше....
                  Като идеш на панаира на щанда на Сандвик, и като изкрънкаш един каталог, който автоматично ставаше учебник..

Ножодържач, на който се сменя пластината само, и не си играеш да сменяш, а я завърташ само..Страхотни, на картинка..
                  Не съм работил с такива, ама съм чувал, че било много хубаво.

1978 година беше.

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                    А, имаше, имаше... ...на картинка...

Не съм работил с такива, ама съм чувал, че било много хубаво.

1978 година беше.
                    Под "това имаше" имах предвид какво имаше в инструменталните. На картинки е ясно - те тия пластини и държачи не са космическа технология.

Всъщност и в държача съвсем няма нищо сложно - всеки шлосер няма никакъв проблем да си я направи. На мен не ми се разправяше, та затова си го купих.

Пластини, аналогични като форма и размери на Сандвик има и руски, не знам от кога. Имам и такава, пробвах я. Може би имаше нужда от заточване (тоест не е със заводско такова) или просто няма нищо общо.
                    Формата е еднаква, държача е същия, ама като опиташ едната след другата много бързо се насочваш в правилната посока.

...а иначе, хубаво, хубаво - колко да е хубаво? Хамалогия си е. И в нашите условия неблагодарна такава. Това е, поне от моята гледна точка, доста подценявано нещо, включително и от мен самия, преди да разбера за какво иде реч. А за да си добър трябва канско търпение и истински майсторлък. Ама то не само с това е така.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                      ПППП: Относно синката - сух пигмент, смесен в достатъчно количество с масло/грес е възможно най-доброто, като изключим заводска синка, каквато никога не съм пробвал. Смесена с масло обаче дава много по-добро покритие, отколкото маслена или офорт боя със същия пигмент. Установих го на по-къден етап, след като си играх да напасвам един диференциал и рекох да пробвам какво аджеба ще стане ако сам си направя боята - сух пигмент "Пруско синьо" и без друго имах - при шаброването така и не стигнах до него.
                      Sparky тоз сух пигмент,в магазин за художници ли се продава?
                      Ако се разреди с някой бръз разредител,дали ще може да се ползва като бързосъхнеща боя за метал(да мацнеш и да бележиш с чертилка след това).

Поздрави!!!
                      Pajero 2.5.TDI GLS Super Selekt
                      лодка RIGIFLEX CAP370+YAMAHA 15hp. four stroke

Коментар

В магазин за художници, да. Аз то такъв го купих барабар с валяче, офорт мастило и маслена боя. Просто не знаех кое от трите ще свърши работа.

...ама не се разрежда. То е прах/пудра. Пруското синьо си се получава на много финна пудра без допълнителна обработка и именно затова се ползва за синката. Ако искаш да правиш боя от него вероятно ще трябва да се смесва с лак или нещо такова. Тоест с нещо, което ще го държи на място, временно или постоянно - според целите на занятието.

Коментар

Идеята ми беше,да ли че се получи нещо такова:
                          https://www.youtube.com/watch?v=D-80VcJOCQc

Поздрави!!!

Коментар

Това от филмчето си е класическа синка, или поне така мисля. Аз така и не намерих тук от къде да купя. Из интернет имаше де.

Може да се направи. Това, дето ми идва на ум е например шеллакова политура или акрилен безцветен лак, смесен със сух пигмент. Евентуално работа би могла да свърши и офорт боята, но не е устойчива на масла и вода. И на пот не е устойчива.

ПП: Сега погледнах за рецепти...

1. Ако се търси устойчивост - смесва се с шеллакова политура или друго подобно на спиртна основа
                            2. Ако се търси по-лесно почистване - смесва се със спирт за горене или изопропанол. Вероятно и с ацетон/коресилин би работило, ама трябва да се пробва
                            3. За шаброване (класическо "инженерно синьо" или по нашему "синка") - смесва се с грес, машинно масло, парафин и подобни, според целевата гъстота. Предполагам с контролиране на съдържанието на течен и твърд парафин например, може да се постигне всичко от течност до твърда вакса. Опитвал съм само с масло - трябваше ми сравнително рядко. При процеса на смесване с нещо по-гъсто вероятно нагряване за втечняване на основата би помогнало за по-бързо и по-хомогенно смесване.

Коментар

Мерси,ще търся къде на близо има такъв магазин и ще пробвам.

Поздрави!!!

Коментар

Наблизо-наблизо... колко по-наблизо от търсене в Google на "пруска синя 80гр"? Излиза още на първия линк.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X