Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарязват резби на струг

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как се нарязват резби на струг

Преди да сложиш фланеца почисти конусните повърхнини на фланеца и на шпиндела.После монтирай. Извади трите челюсти и ги почисти.Почисти и спиралата и направляващите на челюстите и на универсала . Понякога от боклуци по спиралата и по челюстите дава отклонение (биене) . И ако хлопа ,правиш нова засечка.
    "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
    Ат.Буров.

Коментар

Да фланеца е чугунен.Не съм наварявал чугун с ЦО до сега а уж това ми е професия.По-скоро с неръждаеми електроди,но пак не ми звучи добре.На тази снимка се вижда дебелината на фланеца.Няма ли дебелина да се изчисти тази засечка и да се направи нова или ще изтънее прекалено?
      pgv64 това е напълно възможно,защото с тези лагерни тела и оси които правя последните дни универсала се напълни със ситни стружи навиращи се навсякъде вкл. и около челюстите се задръсти със стружки.Тази спирала без да се отвори универсала може ли да се почисти? И как е възможно да го ползвам струга 5 месеца (вярно,че рядко ) и до сега да не биеше универсала а сега изведнъж от нищото да се разцентрова и то толкова много....
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG1181.jpg
Прегледи:1
Размер:538.6 КБ
ID:5777824
      Последно редактирано от stypkata; 10-01-18, 17:56.

Коментар

Това е сдвоен универсал, изглежда нов, и предполагам че е Руски и са много добри. Нещо не е монтиран добре, и го почисти като го раздвоиш.
        При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

По принцип моят го почиствам всеки ден .Махам челюстите и с четка за рисуване почиствам направляващите и спиралата на универсала ,като поставям четката в спиралата и въртя докато спиралата изхвърли четката .После с тънкото на четката с парцалче повтарям упражнението с завъртане и си готов. Почистваш хубаво задната част на челюстите . после нанасяш с четчица графитен прах на спиралата и направляващите за смазка и слагаш челюстите.Цялото упражнение отнема 5-10 мин.Веднъж в месеца или на два в зависимост от работата разглобявам основно универсала и го почиствам и смазвам с графит.
          Последно редактирано от pgv64; 10-01-18, 18:40.
          "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
          Ат.Буров.

Коментар

Първоначално публикуван от stypkata Преглед на мнение
            Здравейте колеги.Проблема с точните размери за набиване на лагери се оказа,че е в неправилно измерване от мен с дигиталния шублер.Имало тънкост,която не знаех и сега всичко си дойде на мястото.Грешката му е 0.02мм.
            Но сега се появи друг по-сериозен проблем с универсала.Когато го слагах преди няколко месеца престъргах фланеца както вие бяхте казали и сложих универсала.БИенето беше 0.02мм и го оставих така.Вършеше ми работа,но от около седмица насам започна да бие много сериозно и забележимо с просто око.Днес отново свалих универсала и измерих повърхнините на фланеца с индикатор.Оказа се,че 2 от повърхнините бият 0.03мм а едната (външната) биеше 4-5стотни.Престъргах го отново и заспа,но след монтирането на универсала биенето продължи.На 40мм от универсала биенето е 0.22мм ! Ужасно много е.Правих ос за обтяжна ролка вчера,но след монтирането на лагерите същите не се въртят може би заради несъосието на леглата на двата лагера.Нищо не може да се прави на струга с такъв проблем.След като престъргах засечката (която си беше добре като размер) тя се изправи,но ми се стори ,а и е логично да съм избягал от размера на засечката и сега да хлопа.Дали от там е проблема и нова засечка ли трябва да правя?
            Преди ти бях писал, че фланеца трябва да влиза с леко почукване, а ти го беше млатил с чука за да го вкараш. Пак тогава ти писах, че така се получават пластични деформации или във фланеца или в универсала.
            Като правиш такива оси или двете шийки ги стържи на една установка или ги уточнявай между центри.
            Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

Фланеца ти е дебел и има запас,престържи нова засечка за универсала,като преди това почистиш конусните повърхнини.Там не трябва а "хлопа",а да влиза със натяг от болтовете.Когато работиш вътрешни отвори,всички стружки попадат във спиралата и универсалът тръгва да се движи трудно.Това е първият признак,че трябва да извадиш челюстите и да го почистиш(продухаш),случвало се е да вадя челюсти по три-четири пъти на ден.Случвало се е и при работа с чугун,универсалът да блокира и се налага тотално разглобяване.Чист патронник се върти със един пръст,при най-малкото задържане трябва да се почисти,защото стружките попаднали в спиралата я надират и износват преждевременно и от това точността отива по-дяволите.
              Ако(най-вероятно ще има)след престъргването на фланеца има биене,ще трябва да уточниш челюстите.
              Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Първоначално публикуван от DIMILIEV Преглед на мнение
                По принцип фланците са чугунени, не съм виждал още наваряван такъв. Може да има, аз не съм виждал въпреки че от 40 години насам съм видял много неща.
                Мислех че е стоманен. Съжалявам.

Коментар

Не знаех,че универсала трябва периодично да се отваря и почиства.От както съм го сложил -5,6 месеца не е баран и наистина вървят трудно флашките и блокират на моменти.А последната седмица работих по-големи диаметри и съответно челюстите са в по-отворени и спиралата е открита за стружките....Може ли заради попаднали стружки там да даде такова голямо отклонение ? Утре ще го отворя и почистя и дано се оправи

Коментар

Универсал се чисти винаги след работа и рядко се отваря,а ако тръгне да задържа веднага.Ще ти отнеме 2-3минути но ще ти е по-лесно при въртенето на ключа и прецизността не се нарушава.Нормално е при толкова дълъг период от време да е задръстен със стружки и да "бяга" 2-3 десети,издухай спиралата и я мини със малка четка в посока развиване.Универсалът ти е стоманен и имай в предвид,че от много дребни стужки могат да задерът и челюстите в каналите.Огледай ги хубаво след смъкването,също и каналите,ако има деруги трябва леко да се запилят изпъкналостите и лъснат със ситна шкурка.
                    Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Колеги,как на ц11 може да се нареже резба 19 навивки в цол.Kak се настроиват з.колела на лирата.
                      Изчетох всичките 95 страници но не открих нищо.Моля ВИ помогнете.

Коментар

За разглабяне на целия патрон...няма нужда да го правиш всеки ден. Всъщност повечето дори в месеца по веднъж не стигат до разглабяне. Но в края на деня си създай навик да свалиш челюстите и да изчистиш спиралата. Никаква философия няма в това-просто навик, който ти гарантира безпроблемна работа на патрона с години. Разглабяш, почистваш и го оставяш така. На другия ден като започваш работа смазваш, качваш челюстите и си готов. Точно както го е описал pgv64.
                        Една замазана стружка на спиралата, ако попадне под челюст при затягане, тази челюст дава отклонение, от там бяга целия детайл.
                        Абсолютно същото важи за цялата машина и всички работни повърности. Свършваш работа, почистваш и смазваш. Ако си стъргал разни чугуни и подобни гадости, дето стават на прах и се врат навсякъде, се чисти като приключиш серията детайли. Често работещите чугун си правят едни покривала за струга, с изрязано отгоре прозорче колкото за резцедържача-за да не влиза прахоляка навсякъде по машината.
                        За самите патрони-има и чугунени, има и стоманени. Стоманените са по-скъпи и по-висок клас на точност.
                        Последно редактирано от santaclash; 10-01-18, 22:49.
                        Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

Машината я чистя аз редовно,дори повече от нормалното,но не знаех за челюстите,че трябва да се свалят и универсала веднъж месечно да се разглобява.
                          Сега го отворих и почистих основно и смазах .Още не съм намерил графитен прах за това с грес.Направих нова засечка на фланеца,тъй като стария хлопаше (не хлопаше ,но влизаше без почукване и се въртеше на ръка в универсала).Сега след тези 2 процедури е доста по-добре,но пак не е наред.Биенето вече не е 0.22мм както преди а е 0.07мм и вече не се забелязва с просто око,но пак ще се съгласите,че е далеч от нормално.Прилагам и снимки.Вече не знам какво да правя и започна да ми омръзва.От 3 дни се заминавам с проблем,който се появи от самосебе си и не знам как да се реши .

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG1192.jpg
Размер:166.2 КБ
ID:5778085Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG1189.jpg
Размер:197.6 КБ
ID:5778086

Коментар

...Още не съм намерил графитен прах за това с грес...
                            Груба грешка! По-добре да го беше оставил сух. Сега си го направил събирач на стружки.

Единственото, с което си позволявам да пръскам там, е спрей с MoS2, мисля че на SONAX. Това е все едно нафта с молибден - много рядко и стои почти сух след като постои.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Машината я чистя аз редовно,дори повече от нормалното,но не знаех за челюстите,че трябва да се свалят и универсала веднъж месечно да се разглобява.
                              Сега го отворих и почистих основно и смазах .Още не съм намерил графитен прах за това с грес.Направих нова засечка на фланеца,тъй като стария хлопаше (не хлопаше ,но влизаше без почукване и се въртеше на ръка в универсала).Сега след тези 2 процедури е доста по-добре,но пак не е наред.Биенето вече не е 0.22мм както преди а е 0.07мм и вече не се забелязва с просто око,но пак ще се съгласите,че е далеч от нормално.Прилагам и снимки.Вече не знам какво да правя и започна да ми омръзва.От 3 дни се заминавам с проблем,който се появи от самосебе си и не знам как да се реши .

[ATTACH=CONFIG]944220[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]944221[/ATTACH]
                              На спиралата се вижда много лощо задиране в малък участък отсреща. Ако има и в други участъци, оправяне няма! Но и само това да е, е достатъчно.
                              При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

А универсала, замерен до фланеца, бие ли?
                                Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X