Те нещата се изясняват с практика. Таблицата трябва за резбите.😉
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
И аз да се присъединя към собствениците на струг С11
Свий
X
-
това е таблица с подавания и резби на с11Прикачени файлове"Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
Ат.Буров.
Коментар
-
Не ти трябва математика - по вертикала са означенията на едната врътка , по хоризонтала - на другата , засичаш и отчиташ подаването в мм/оборот.Фиат Купе
Опел Фронтера В
Мицубиши Паджеро Пинин
Коментар
-
Аз в 90% от случаите престъргвам на 1/2 към 5. Ако има много материал за сваляне или за да се навие стружката иска по-голяма стъпка отивам на 1/2 към 3 или 1/2 към 1. Ама това са само приказки. Пускаш,пробваш и ще разбереш. Ама то не е само до стъпка. Оборотите също са важни. Ако на твоето С оборотите са като на МТ-то,500 или 700 оборота са добре за престъргване. Ама това не е закон,пак е с условности. Та качвай някое желязо и стържи за да ти светне кое как.
Ако стържеш чугун - по-малки обороти и значително по-голяма стъпка.Последно редактирано от kameno karp; 28-10-23, 10:34.Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.
Коментар
-
Днес си челосах челюстите на универсала, че бяха много наорани. 1/4 към 8, тоест на най-бавното възможно подаване. Обаче и пет пъти да го пускам напред - назад, без да подавам по повече, все има някакви дребни стружчици. Ама стана добре, де. Не знам като първия зъб на челюстите е с 1мм. поне износен спрямо задните дали да пристъргвам отвътре, да не прецакам челюстите и назад. Тоест да ги обера толкова, че да изстържа и каналчетата, дето служат за по-добър захват. Или е по-добре да търся други челюсти, което от доста време съм решил да направя, че даже и обратни да намеря, обаче никой няма руски на 200мм.Последно редактирано от xpp1969; 28-10-23, 17:52.
Коментар
-
А пристъргването си мисля с някаква борщанга, но се чудя как ще стане точно. В смисъл, че за да бръкна толкова навътре, ще трябва да я хвана доста накрая, а ми се струва нестабилно, ще отбива, вибрира и може да е неточно. Дайте някакъв линк за подходящ инструмент за тази операция.
Коментар
-
Нещо за пристъргване засега не намирам, но ще търся, може и в мен да е причината. Да докладвам днешните си стругарски "подвизи".
Реших, че регулиращия болт на горната шейна, който ударих преди време, а и не само от моя удар, защото си личеше, че доста пъти е удрян и е за смяна.
Направо щеше да е чудесна изработка, ако...
Ако се бях сетил да разхлабя седлото при развиването на плашката. Натова отгоре я развивах на обратен ход. Хем зелен, хем гъзар. Новобранска грешка, и то на финала. Слава богу, като го завия не се вижда. Ами какво да се прави, имам много да уча. Обаче съм доволен как успях да докарам размера с нониусите, на сляпо. Е, мерих накрая и резултата беше почти перфектен.Въпреки гафа, доволен съм, особено от измерванията в двата края. Макар и детайла да е къс, няма конус. За сетен път да кажа, машината е добра. Само един видим проблем имам, износване на винтовете на подаванията, вероятно и втулките. Като обера луфтовете и в крайните положения силно затяга. Ще си търся нови, някой из нета продаваше. Май лесно се сменят.
Коментар
-
Вероятно си запознат, но да спомена - когато правиш резба с плашка, размерът на детайла който ще нарязваш трябва да е няколко десети под размер. Колко - зависи от диаметъра, а май зависеше и от материала.
Коментар
-
Имам една молба, някой ако си е правил устройството, дето се слага на морза на седлото и държи плашка ако може да качи снимки отблизо и от всякакви ракурси, че мисля да майсторя такова от стария си нащърбен подвижен център.
Ей това табълце си измайсторих, като виден маниак на тема контакти и лампи:
Лампата на струга си работи и свети добре, но тази над кутията не е излишна, може да се насочи напред, че като меря нещо да виждам.Все пак вратата е зад гърба ми и без лампи и денем в слънчев ден не се вижда, а и аз си недовиждам.
Това пък е стойката за морзовите втулки, патронника и центъра. Втулките ще ги кича утре, че съм объркал боркороните и съм взел твърде голям диаметър за втулките, те ще са с 40мм отвори.
Ето и снимка на износването на върха на универсала:
Чета по темите, ама така и не разбрах дали мога да го стържа като му нанижа гривна от лагер и го развия до стягане на челюстите или трябва да му дращя челно на челюстите канал, в който да заклиня гривна, която да стегна. Май второто е по-правилно, но пък първото по-лесно. Вие какво ще ми препоръчате, не откривам в стругарската тема къде точно пишеше?
Коментар
-
https://www.facebook.com/groups/6189...0836684926555/ - ето ти линк към фейсбук група в която на този пост е показано и обяснено с снимки как се прави престъргването на челюсти!
-
-
Ето ти примерно устройство за захващане на флашки и метчици в задното седло, направено е от стар въртящ се център с съответните вложки!При нарязване задното сезло не е застопорено и се движи заедно с нарязващият инструмент. Тия съм ги правил навремето през1988г. , като млад стругар и ги ползвам и до днес!
"Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
Ат.Буров.
Коментар
-
Благодаря за линковете, pgv64. Втория е повече от полезен, ще си стръгна гривнички, но и колекцията с плашки и метчици трябва да се обогати, там съм доста бос. А що се отнася до универсала, гледам, някакви щифтове набити в челюстите. Това изобщо нито аз, нито някой от моя град може прецизно да го направи. А да си кажа честно, струва ми се по-прецизно с нож, отколкото с дремел но нейм, затегнат за ножодължача. Ще има незнайни луфтове в шпинделчето, камъка се износва неравномерно...изобщо е тегава работа, по мое мнение. Поне аз със този метод не се наемам, защото не ми вдъхва доверие. Но пък ти благодаря за фейс групата. Вече съм член, а и там освен опит, който мога да придобия, има и доста интересни неща, които се продават.
Коментар
-
Ако са ти закалени челюстите - в тубата дават първи опит с кобалтова бургия. ако не става - с бургия със запоена твардосплавна пластина за керамика/стъкло , заточена като за метал.
По отношение на "окомплектовката" - не бързай - набавяй си това, от което имаш нужда. Днес правиш "това" - набавяш си метчик ХХ и плашка ХХ. И така във времето ще си набавиш, това което ти е нужно.
Ако купуваш "на кило" има голям шанс да имаш нещо, което никога няма да полваш, но да ти заема място....
-
-
Първоначално публикуван от xpp1969 Преглед на мнение...А що се отнася до универсала, гледам, някакви щифтове набити в челюстите. Това изобщо нито аз, нито някой от моя град може прецизно да го направи...
Е, хубаво е усилието върху челюстите да в около една и съща точка на всички, но трябва голямо старание за да се пробият отворите много накриво.
Нямате ли фрезисти по вашия край? Това на фреза би трябвало да е около фасулска работа...
Без да подстрекавам, но не си ли мислил да се сдобиеш и с фреза?
Гледам че ти се отдават железарските работи. И мерак не ти липсва...
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар