Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Инструменти и технологии за точене

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Инструменти и технологии за точене

Шлайфпасти НЕ СЕ слагат на каиш, те се ползват върху кечета и пр. при машинно заточване и полиране. На каиша, всъщност, не се точи - само се заглажда по време на работа, аналогично на заглаждането на косата с брус по време на косене, при положение, че "същинското" точене се явява клепането. Каиша също може да се ползва за обиране на "мустаците" като заключителен етап след заточване.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Ясно, значи аз ножовете ги прекарвам първо през едно брусче, не много едро(имам и по - едри, но тях ги използвам само, ако ножът е изключително много затъпен или за промяна на ъгъла), накисвам ги във вода и после поливам отгоре при процеса на остренето. След това имам едно черно камъче, мисля че е естествено - доста е фино и след като прекарам ножовете през него острието се полира доста добре. Остря острието срещо него, карам срещу острието. Черният камък също го поливам с вода, не го накисвам, защото не попива нищо. След тези етапи ножа бръсне с лекота и острието е добре полирано. Знам, че това определено не е критерии за добре и правилно заточен нож, но пък резултатът е на лице и на мен си ми харесва (нали това е най - важно ). След това ги прекарвам през каиша по острието, без шлайф пасти - на сухо. Като цяло се заточват добре. Зачудих се дали да не използвам и шлайф паста, но като се замисля едвали ще стане кой знае какво с нея. За мен тези три процедури са достатъчни. За остренето може да не знам много, но разбрах, че пет минути правилно водене на острието и съответно правилно запазване на ъгъла на заточване и резултатът е по - добър, отколкото половин час, не правилно мандахерцане на ножа по камъка.
      Ако е машина, нека бъде немска!
      XJR 1200
      ETZ 150
      Kawasaki Ninja ZX10R

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
        Шлайфпасти НЕ СЕ слагат на каиш......
        Въпрос на личен избор. Доста хора заточват конвекс именно на каиш със шлайф паста.
        О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Шлайфпасти НЕ СЕ слагат на каиш, те се ползват върху кечета и пр. при машинно заточване и полиране. На каиша, всъщност, не се точи - само се заглажда по време на работа, аналогично на заглаждането на косата с брус по време на косене, при положение, че "същинското" точене се явява клепането. Каиша също може да се ползва за обиране на "мустаците" като заключителен етап след заточване.
          Шлайфпаста върху каиш си е световна практика.Американците му викат "Стропинг".От личен опит мога да кажа, че има ефект.

Коментар

Ако трябва по-схематично:
            Каишът е класическият "финиш" - шлайфпаста върху кече е съвременната, технологична версия на абсолютно същото!
            Американците да ме прощават, но това е една съвсем безсмислена компилация от двете. Кечето, само по себеси няма абразивни свойства, идеята е то да бъде носител на абразива (пастата), който пък, бидейки съвременен продукт, е със контролирани и предварително зададени характеристики. Каиша, сам по себеси е абразив (сега, доколко е прецизен и с постоянни, предвидими качества - е съвсем отделен въпрос) - какъв е смисъла бъде ползван като носител на друг някакъв! Всъщност, нанасяйки пастата върху кожа, имаме пособие със свойствата на нанесената паста - каиша, би имал само декоративна функция в такава постановка.

Коментар

Първоначално публикуван от traktorist Преглед на мнение
              От личен опит мога да кажа, че има ефект.
              Няма смисъл. Личният опит не е важен. Важно е кой какво е прочел
              О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

А кой твърди, че няма ефект (четенето е от безспорна важност при всички случаи)! Това, което съм написал е, че за да се ползва шлайфпаста е безсмислено тя да се нанася върху кожа (освен за "колорит" на постановката).

Коментар

Ако трябва по-схематично:
                  Каишът е класическият "финиш" - шлайфпаста върху кече е съвременната, технологична версия на абсолютно същото!
                  Американците да ме прощават, но това е една съвсем безсмислена компилация от двете. Кечето, само по себеси няма абразивни свойства, идеята е то да бъде носител на абразива (пастата), който пък, бидейки съвременен продукт, е със контролирани и предварително зададени характеристики. Каиша, сам по себеси е абразив (сега, доколко е прецизен и с постоянни, предвидими качества - е съвсем отделен въпрос) - какъв е смисъла бъде ползван като носител на друг някакъв! Всъщност, нанасяйки пастата върху кожа, имаме пособие със свойствата на нанесената паста - каиша, би имал само декоративна функция в такава постановка.
                  Точно така е.

Коментар

А кой твърди, че няма ефект (четенето е от безспорна важност при всички случаи)! Това, което съм написал е, че за да се ползва шлайфпаста е безсмислено тя да се нанася върху кожа (освен за "колорит" на постановката).
                    Eми все върху нещо трябва да се нанася шлайф пастата. Не всеки има в къщи шмиргел с кече на него.
                    Ако не ползваш каиш и нямаш шмиргел как ще ползваш шлайфпастата?

Коментар

.......с бързи движения върху носна кърпичка

Коментар

Намазваш я на картон, също става много добре, аз съм пробвал, не е като кожа, но ножовете пак бръснат!

Коментар

`Що трябва да е лесно като може да е трудно! А пастата не може ли да си е върху кече? И без то да е на някаква машина, може и да е правоъгълно (с форма на носна кърпичка)...

Коментар

Абе хора, вие хубаво давате идеи, ама сега в главата ми се поражда следващият глупав въпрос и той е Какво е кече, и от къде може да се намери? Кече не е ли... абе има такива тапи за ловни патрони, които се поставят между барута и сачмите - кечени тапи, едно такова тъмно сиво е на цвят и мъхесто стои. Тапите са някак си омазнени, едва ли е така в чистия му вариант. Някъде из нас мисля, че имам такъв материал, дона да е същият, за който се сещам.
                            Ако е машина, нека бъде немска!
                            XJR 1200
                            ETZ 150
                            Kawasaki Ninja ZX10R

Коментар

Кече, филц, плътна каша (не кАша, а кашА - вид качествен вълнен плат) - всичките са подходящи. Цвета не е от значение, материалът за тези тапи е напълно подходящ.

Коментар

• От: До: Инструменти и технологии за точене

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
                                Бях обещал повече да не се обаждам, ама тия филмчета ме предизвикаха.
                                Когато едно острие за да реже е необходимо да се движи като ножовка (демонстрацията с домата) значи, че има малък живот и е наточено на..... шкурка.
                                След хубаво заточване се очаква режещия ръб да бъде полиран до заравняване на драскотините по върха така, че да изчезне ефекта на триона.
                                Това, че бръсне, нищо не значи. Пробвайте да отрежете с хоризонтално движение висящ косъм.
                                След заточване с японски камък 4000 става с лекота, но все още не стига да изкара "стружка" от косъм. С 1000 също става, но с чалъм.

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                                Уважаеми колега, що се отнася до тестовете то за да са малко по-информативни е добре да имате следното в предвид:

Бръсненето на косъмчета от ръката е достижимо за произволен нож с елементарно заточване... Хартията за писане я забравете, не става за тестове, препоръчвам ви да използвате тоалетна хартия, от най-меките..., но да я държите в единият край и да отрежете парченце от другия... Ако става, то още не значи, че е добре наточен ножа... Същото упражнение ще трябва да го повтори ножът и след като издялкате поне една пръчка да речем... Ако не става то или ножа или точенето не са в ред...
                                Много ми допада теста с меката тоалетна хартия. Нож който цепи косъм има трудности с папира.

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                                Ще,ще .Поръчал съм един воден 4000
                                Предупредиха ме, че води до пристрастяване (вманиачване). Чакам един японец 8000.
                                Единствено с еднин ВГ-10 бера голям зор. Много трудно (бавно) се заточва.

За качествен кухненски нож (x50cr mov15-18 ), камък 1000 е повече от добър.

Интересно се получава с един нож за суши "Сантуко", незнам от какво желязо е, но става уникално.
                                ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X