От: Инструменти и технологии за точене
@Дроба, сигурнен съм че водния японски камък ще се скапе с всичко друго освен с вода. Просто като си поиграеш малко с такива, започваш да ги разбираш. Създадени са за финна работа. Структурата им е много ситна (6000, 8000 и т.н),но сякаш и свръзката между частиците е много слаба. За това с водата се отделя и "млякото" в по-големи количества. Всъщост кое точи, млякото или повърхността.
@бат пепо, вода има много, просто е мек и с вилица можеш да надраскаш повърхността на камичЕто.
А, и Дробе, грешка ли е да се спазва вторичния скос или...бой по конвекса?
					@Дроба, сигурнен съм че водния японски камък ще се скапе с всичко друго освен с вода. Просто като си поиграеш малко с такива, започваш да ги разбираш. Създадени са за финна работа. Структурата им е много ситна (6000, 8000 и т.н),но сякаш и свръзката между частиците е много слаба. За това с водата се отделя и "млякото" в по-големи количества. Всъщост кое точи, млякото или повърхността.
@бат пепо, вода има много, просто е мек и с вилица можеш да надраскаш повърхността на камичЕто.
А, и Дробе, грешка ли е да се спазва вторичния скос или...бой по конвекса?

Точно както ти каза - отделят се частици от камъка и смесвайки се с водата образуват кашичка или "мляко",както му викаш.За по-твърдите трябва нагура/нагира...или кой като му вика на малкото камъче
) и така...започнах със grid 70 за да оправя ъгъла,от там на 120 и така под ред 280,600 и накрая с 1000. Обаче стана страхотно,ножчето бръсне. Този ефект и търсех,макар че не очаквах да се получи,но се получи доста успешно! До реди се пробвах само на ефтини китайски ножчета,но ефекта беше само много нерви и отчаяние от Lansky-то,обаче след пробата върху истински нож съм много доволен от точилото,препоръчвам го за начинаещи или хора който не могат да си потдържат еднакъв ъгъл при заточване с други камъни! Все още се уча да точа без да фиксирам ъгъла,но май с тези китайски боклуци няма да стане,ще хвана да взема една ефтина "Моra",или някой по ефтин нож от хубава стомана и да се поуча малко на тях,пък да видим какво ще излезне! 
Коментар