Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Инструменти и технологии за точене

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • До: Инструменти и технологии за точене

    Първоначално публикуван от traktorist Преглед на мнение
    Някой знае ли нещо за тези камъни?Питам защото тази марка не съм я срещал по форумите.
    http://store.bonapeti.tv/index.php?m...Path=13_42_139

    Интересни...или поне евтини
    Смятам да поръчам този
    Поне ми е по джоба....

    Коментар


    • До: Инструменти и технологии за точене

      Здравейте!
      Някой може ли по-подробно да обясни разликите между различните видове камъни?От ровенето в нета разбрах, че критският и арканзаският са близки като качества, а японските водни камъни са по-меки и ронливи.Някъде прочетох, че японските не са подходящи за заточване на остриета с голям ъгъл и бързо променят равната си повърхност.След това трябва да се изглаждат с друг камък.
      Предполагам, че за начинаещ точилар като мене е по-добре да започна с арканзаски камък(или бъркам).Модерните уреди за заточване ги изключвам защото никак не ми допадат.

      Коментар


      • До: Инструменти и технологии за точене

        За съвсем начинаещ, диамантените са идеални .Няма нужда от масла,газ,смазки разни - направо с водица.
        Рови за DMT sharpener из нета.Имат и готови системи за заточване с предварително зададен ъгъл с които се работи адски лесно.
        http://www.knifecenter.com/kc_new/st...DEdatarq%3Ddmt

        Има и други фирми естествено
        Последно редактирано от droba; 29-04-09, 12:56.
        О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

        Коментар


        • До: Инструменти и технологии за точене

          Тези готовите системи нещо не ги харесвам, въпреки че сигурно с тях се работи по-лесно и прецизно.
          От доста време "тренирам" с евтини брусчета и водна шкурка, но резултатите не ми харесват.Мисля да се обзаведа с няколко арканзаски камъка, а по-натам може и някой японски

          Коментар


          • До: Инструменти и технологии за точене

            Японските с вода са добри. Вярно, че се износват бързо, но пък и "ядят" метала доста охотно. Като за начало и като по-икономичен вариант можеш да си вземеш слепени - от едната страна е по-груб, от другата по-фин. И почваш да танцуваш.
            БИО пчелен мед и пчелни продукти
            0888 66 59 73

            Коментар


            • До: Клепане или точене?

              Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
              А колкото до грит-а при шкурките то мисля че там е още по-точен и означава брой на абразивните частици на кв. мм. ако не се лъжа...
              Чета с интерес темата.Разсъжденията.С много от тях съм съгласен.Други ме провокират на нови мисли.Само се чудя дали тая дума ГРИТ не идва от английското GRID - мрежа? А цифрите освен брой частици в кв мм дали всъщност не означава микрони ? Защото в машиностроенето тези цифри върху означението на шл. камъни по всички стандарти означава ТОЧНО микрони

              Коментар


              • До: Инструменти и технологии за точене

                Имам от дядо си още един скъп спомен - острие от истински бръснач Solingen(пише си го на острието) и тъй като е толкова старо даже оригиналната дръжка е загубена така си го съхранявам с дръжка от дрян.Помня дядо си до смърта му - никога не го видях да се бръсне с бръснарско ножче а с този бръснач винаги.Сваляше си кожения колан в кухнята пред огледалото закачваше го на закачалката за кърпите и след старателно точене се бръснеше. И никога не съм го видял да го точи на белгия шкурка или където и да е другаде.
                Успех на всички фенове.Дано съм провокирал мисли във вас.

                Коментар


                • До: Инструменти и технологии за точене

                  Колеги, да ми препоръчате в София майстор за точене на ножове. Имам един Гербер, на лезвието му се пише 154СМ, бая твърда стомана ми се вижда. Не искам да го таковам, харесв ми ножчето.

                  Коментар


                  • До: Инструменти и технологии за точене

                    Здравейте!
                    Аз все още ползвам водна шкурка за заточване, защото се появиха нови "разходи" като раница,нож и др., които се подредиха по важност преди камъните
                    Междувременно ножовете ми почнаха да бръснат и режат хартия.Даже така се обиграх, че вече не облепвам полираната част на острието с шветска лента, за да го предпазя.Е ако ми се случи да заточвам някой по-скъп нож сигурно ще взема предпазни мерки.
                    Според мен тестът с хартията е по-добър от бръсненето.Да се отрежат малко косми от предмишницата на ръката става и ако само част от острието е заточена добре.При хартията се ползва цялата дължина и ако има някъде проблем ножът "задъфква".
                    Забелязах също, че някои видове хартия се режат с лекота, а други по-трудно.Явно оказват влияние дебелината,твърдоста и качествата на хартията.
                    Това е за сега.
                    Поздрави!

                    Коментар


                    • До: Инструменти и технологии за точене

                      Уважаеми колега, що се отнася до тестовете то за да са малко по-информативни е добре да имате следното в предвид:

                      Бръсненето на косъмчета от ръката е достижимо за произволен нож с елементарно заточване... Хартията за писане я забравете, не става за тестове, препоръчвам ви да използвате тоалетна хартия, от най-меките..., но да я държите в единият край и да отрежете парченце от другия... Ако става, то още не значи, че е добре наточен ножа... Същото упражнение ще трябва да го повтори ножът и след като издялкате поне една пръчка да речем... Ако не става то или ножа или точенето не са в ред...
                      VPetrov.photography

                      Коментар


                      • До: Инструменти и технологии за точене

                        Колега Сибирски ,да не би гербера да е с острие от титан,защото аз имам такова и по невнимание му отчупих връхчето.На Сточна гара има един, но като го видя каза да не се занимавам.А острието реже незавсимо от мъченията на които го подлагам.

                        Коментар


                        • До: Инструменти и технологии за точене

                          Здравейте!
                          Искам да попитам как действат диамантените точила(с диаман
                          тено покритие)?Образуват ли микро зъбчета по режештия ръб като масата, или работят като арканзаските,критските,японските и други камъни?
                          Заточването с такъв инструмент трайно ли е или не, и износва ли бързо острието?
                          Преди месец се сдобих с едно "диамантено" китайско нещо във формата на писалка.От тогава с него заточих доста ножове-предимно евтини кухненски.Точилото точи бързо и лесно въпреки малките си размери.
                          Такива точила се продават във формата на плочка,масат,пластина и други.Въпросът ми е колко са ефективни и могат ли успешно да заменят другите средства за заточване?

                          Коментар


                          • До: Инструменти и технологии за точене

                            Има писано доста по въпроса. Има разбира се голямо значение какво точно е точилото. Но по принцип диамантените не са особено фини. Но за "грит-а" който имат са сравними с всичко друго, няма разлика в полученият резултат... Без да съм видял конкретното точило, предполагам че е от порядъка на 600... което за кухненски ножове и полево до-заточване е ОК...
                            VPetrov.photography

                            Коментар


                            • До: Инструменти и технологии за точене

                              Аз купил от тук - http://sokol.bg/show/category/6 този уред:



                              И съм си решил всичките проблеми със заточване на ножове.

                              Коментар


                              • До: Инструменти и технологии за точене

                                общо взето има два вида камъни - твърди и меки.те са си такива независимо от едрината на зерната и с каква течност ще бъдат поляти при точене.двата вида камъни са за както за различен тип ряз,така и за раязлична структура на стоманата.с меките камиъни се точат предимно въглеродни стомани със съдържание до !%С.тия камъни лесно се износват и при точене се образува густа паста от ткъртените зърна на точилния камък.използват се за агресивен ряз,или т.н. микро трион по режещия ръб.обикновенно на такива камъни е труднопостижимо да се достигне бръснеща острота,за това някой след това използват каиш с шлайфпаста.тоя номер минава само при остриета със съдържание на въглерод до 0.8%С.не,че и другите няма да бръснат,но доведени до това състояние бързо ще се затъпяват.причината е,че след мекия камък по ръба на острието има стърчащи карбиди,които определят агресивния ряз,а след маниполацията с каиша,повечето просто се откъртват.
                                твърдите камъни не се изхабяват лесно, по този начин освен стоманената матрица,че шлайфат и самите карбиди.с такива камъни може да се постигне бръснеща острота без използването на кайш.подходящи са за всякакви стомани и единствени за парховите стомани(там има голяма наситеност на равномерно разпределени карбиди в сравнително твърда матрица).голяма грешка е острие от прахова стомана да бъде минато на кайш.ако е бръснало перди това,вероятноста да спре след процедурата е много голямаколкото по-високовъглеродна е праховата стомана,толкова по-лесно се затъпява на каиш.причината е същата - откътрването на карбидите.така,че заточването на един нож не е проста работа.всеки нож може добре да се заточи и до бръснеща острота,но от самото заточване зависи и колко дълго ще реже този нож,не само от качестват на самия нож.отделно всеки материал който се реже изисква ъгъл на заточване.бръсначите се заточват на 8 градуса,дърводелски инструменти на 20-30(и то според твърдоста на дървесината),металорежещи инструменти 50-90градуса,за рязане на месо,кожа,въжета е подходящ чъгъл 18-25градуса.една стомана 65г заточена под различни ъгли може да бръсне,реже месо и кожа,да реже дърво и да реже метал.обикновенно обаче щихелите ги правят от инструментални бързорежещи стомани просто защото ще режат3-4 пъти повече от щихел от 65г.предимството на праховите стоман е,че могат да бръснат и заточени под ъгъл 60градуса
                                http://diadoblago.ucoz.net/

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X