Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Инструменти и технологии за точене

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Инструменти и технологии за точене

Противореча си какво ? Това е начина за заточване на конвекс .Аз лично не съм му фен ,което нищо не променя .Ако някой иска да си заточва ножовете по тоя начин ,филмчетата може да са му от полза .
    О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Конвекс форма на режещият ръб има своите неоспорими предимства. Сред недостатъците са, че много трудно се прави. Това което е показано на филмчетата е лесно за правене, но категорично възможно най-неправилното. Сигурно ще се повторя за хиляден път, но точене се прави само и единствено върху твърди камъни, меките подложки, шкурки и каиши ги оставете за бръснарите. При ножовете и мечовете нищо качествено не може да се постигне така. Има доста писано включително и теория защо е така.

Конвекс се прави от добре обучена ръка с плавни движения, които вземат по малко и така хиляди пъти...
      VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
        Конвекс форма на режещият ръб има своите неоспорими предимства. Сред недостатъците са, че много трудно се прави. Това което е показано на филмчетата е лесно за правене, но категорично възможно най-неправилното.............
        Съгласен но има хора ,които искат да наточат един-два ножа веднъж в месеца .По-добре да го правят по начин ,който им е възможен (финансово или физически ) от колкото да си занесат ножовете на махленския точилар с големия шмиргел .
        О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Не думай, за шмиргела, че тръпки ме побиват... Ама няма страшно, то вече и "майстори" със шмиргели няма...
          VPetrov.photography

Коментар

Бях обещал повече да не се обаждам, ама тия филмчета ме предизвикаха.
            Когато едно острие за да реже е необходимо да се движи като ножовка (демонстрацията с домата) значи, че има малък живот и е наточено на..... шкурка.
            След хубаво заточване се очаква режещия ръб да бъде полиран до заравняване на драскотините по върха така, че да изчезне ефекта на триона.
            Това, че бръсне, нищо не значи. Пробвайте да отрежете с хоризонтално движение висящ косъм.
            Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
            Вальо. О888 557Ч7Ч
            Silverado 1.3 i

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
              След хубаво заточване се очаква режещия ръб да бъде полиран до заравняване на драскотините по върха така, че да изчезне ефекта на триона.
              Тая работа дали пък не зависи и от стоманата

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                Тая работа дали пък не зависи и от стоманата
                А то народа го е казал "От всяко дърво - свирка не става!" При стоманите е същото

Коментар

Първоначално публикуван от petrof Преглед на мнение
                  С всичко можеш да наточиш МОРА, даже на обикновена теракотна подова плочка, друг е въпросът как ще изглежда след това.
                  Off: Но хубаво е преди да задаваш толкова много въпроси за това и онова, да попрочетеш темата (все пак има 9 страници изписани) и със сигурност ще откриеш отговор на толкова важния въпрос "Ще мога ли да наточа нож за 15 лв с камък за 200 лв?"
                  Абсолютно вярно - веднаж четох статия (на английски) как се точи нож в замазката на тоалетна чиния. И друго интересно - как се изравнява(шлайфа) брус, за меките камъни трябва да се прави след всяка работа, върху тротоарна плочка:-)

Коментар

Темата е много добра. Чух нови и хубави неща. Но тя се наклони малко към перфекционизма (някой го нарече маниакалност).

Някакси заглъхнаха воплите, че най-важното за ножа е неговата функционалност, използваемост. Вижте, изобщо не ме интересува колко му е остър меча на самурая. Ако аз съм по-добър ще го победя и с моята дървена (за тренировки) катана. Ако той е по-добър ще ме съсече и с обратната страна на меча си. Никой меч не може да разреже друг само защото е остър! Същото е и с ножа - познавам хора, които не са си точили ножа с години, за да не кажа десетилетия - и пак си правят салатка, таратор, супичка и други неща. Докато препоръчително е, и ще го видите при професионалистите (например дюнерите, защото трудно ще срешнете касапи), след всяка работа ножа да минава през масат.

Истината е, че за ножа трябва да се полагат почти ежедневни грижи (и да се обича) и точенето не е най-важното от тях. (Препоръчвам на всички любители на ножа да потърсят и прочетат нещо за ножа за оцеляване; на английски "survival knife")

П.С. Слеващото вече излиза от рамките на темата (и модераторите, разбира се, могат да го изхвърлят или преместят), но беше споменат булата и дамаската стомана - неща, които много слабо се познават.

П.С.С. Булат (англ. Wootz steel) е стомана, която се е правила в южна Индия от преди Новата ера до 17 век, когато се изчерпва находището. Желязната руда се е варила, пекла, стопявала (не мога да ви обещая добра терминология, но се надявам да бъда разбираем) повече от денонощие. При кристализацията се образуват случайни "шарки", които са си тотално бижу. Тук може да се видят някои снимки:
                    (http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%...D0%BB%D0%BB%29)
                    (http://www.google.bg/images?hl=bg&q=...ed=0CDMQsAQwAw)

Булата се е Използвал за направа на хладно оръжие. Изключително твърдо и изключително еластично - сабите са ги носили (предимно арабите) не в кании, а увити около кръста като пояс или колан!

Аносов наистина е посветил 15-20 години на булата (има и по-съвременни германци), но за цялото това време има само 1-2 резултата близки до булата. Просто не знаем какво е това, но не може да не му се възхищаваме. Защото наистина е бижу, което много малко музеи в света притежават. Да не мислим за цената му!

П.С.С.С. Дамаската стомана, често (дори във Wikipedia) често я смесват с булата, а тя е нещо съвсем различно. При нея "шарките", винаги еднакви и под около 45 градуса, се получават при многократно прековаване, което също не знаем как е ставало.

Има предание, че до Дамаск е имало голям хълм - паднал метеорит (днес го няма), от който материал са се правили сабите. Има предание, че сабите са се закалявали с човешка кръв - пробожда се един роб.

П.С.С.С.С. Наистина е много тъжно, че не остана жив точилар с 20 години стаж, защото 40 години "аматъорство" не могат да го заменят:-)

Коментар

По принцип използвам шмиргел само за старите, тежки брадви на дядовците ми. Остротота им няма голямо значение при цепенето на дърва - мога да си го направя и с едно буково клинче и един камък, но тежината и инерцията им си казват думата. Смятам, че нито шмиргелите, нито шкурките са за изхвърляне. Просто трябва да се работи с внимание, доброта и да се трупа опит.

Ония дето писа, че един нож трябва да се търка 3-4 месеца за да се подостри, да си нагърне един бял чаршаф и да се запъти, ама, бавно към Орландовци.

Коментар

Искам да попитам защо някой мачетета като кукри ( който се продават по нет магазините имат вторичен скос) ,а мачете като трамонтина няма?
                        По малко, ама с хляб!

Коментар

Първоначално публикуван от IcOMencheV Преглед на мнение
                          Искам да попитам защо някой мачетета като кукри ( който се продават по нет магазините имат вторичен скос) ,а мачете като трамонтина няма?
                          Кефиш ма
                          Явно който го мързи да чете не го мързи да пише.

Коментар

Прочетах цялата тема и нищо не намерих относно мачетето и защо и какъв трябва да е скоса.
                            По малко, ама с хляб!

Коментар

Здравейте, искам да ви попитам едно нещо, моля да ме упътите, значи снабдих се с няколко камъка за заточване, отначало орезилих няколко ножа, но постепенно се понаучих и резултатът е на лице. Сега искам да ви попитам. Намерих си еднин колан от телешка кожа. (така нареченото острене на каиш) Това ме интересува. Остри се от Рошевата страна нали? И другият ми въпрос е, нали се прави с шлайфпаста? От къде мога да намеря това нещо, Имали го в по - големите магазини като, Багира, Баумакс, Бриколаж... И каква едрина трябва да е, защото има различни видове?
                              Ако е машина, нека бъде немска!
                              XJR 1200
                              ETZ 150
                              Kawasaki Ninja ZX10R

Коментар

Първоначално публикуван от ivodianov1992 Преглед на мнение
                                Здравейте, искам да ви попитам едно нещо, моля да ме упътите, значи снабдих се с няколко камъка за заточване, отначало орезилих няколко ножа, но постепенно се понаучих и резултатът е на лице. Сега искам да ви попитам. Намерих си еднин колан от телешка кожа. (така нареченото острене на каиш) Това ме интересува. Остри се от Рошевата страна нали? И другият ми въпрос е, нали се прави с шлайфпаста? От къде мога да намеря това нещо, Имали го в по - големите магазини като, Багира, Баумакс, Бриколаж... И каква едрина трябва да е, защото има различни видове?
                                Принципно се точи от рошавата страна, освен ако не е прекалено рошава.
                                А пасти материали за точене има тук: http://knivesworld.net/index.php?pag...mid=25&lang=bg

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X