Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Инструменти и технологии за точене

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #76
    До: Инструменти и технологии за точене

    Да... странно ама точно дърводелците и сега много ревниво се отнасят към точенето и камъните... Иначе примерно поради факта че няма кой да точи, дори хирурзи са се оплаквали че направо изхвърлят ножици защото няма къде да се точат...

    А за снимките от по-горе нищо добро не мога кажа... в действителност с лупа нещата изглеждат доста по различно... Например цялата повърхност на ножа изглежда надраскана пък тя си е идеално гладка че и с титаново покритие... Не става поне с този апарат дето пробвам... И вече си мисля дали няма да е добра идея да взема да инвестирам в един микроскоп който има CCD матрица и изход към USB... Ама като му гледам цената ~120евро нещо ме съмнява че ще върши работа, а за професионален мисля че не си заслужава...
    VPetrov.photography

    Коментар


    • #77
      До: Инструменти и технологии за точене

      Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
      Съвършенството е изцяло философска категория, а не техническа. Тези вашите камъни са именно за майстори, а не за инженери. В качеството ми на такъв не мога да приема темата ви като техническа, ами като философска. То, самия материал, който точите е някъв измислен композит от разни кристални решетки, пълен с несъвършенства, а всички технологии само се опитват да ги неутрализират. Да постигнете съвършенство с несъвършенни изходни материали ми изглежда като тема на някоя източна философия.

      Ей, отвори ми очите! Без капка сарказъм - наистина.
      А аз през цялото време си разсъждавах за точила и резила.

      От цялата работа, научих и нещо с практически смисъл: Винаги съм се стремял да закрепя точилото максимално твърдо и неподвижно и върху него да движа резилото - гръгово, или линейно. Може би затова, изобщо не виждах как напрактика се употребяват тези брусчета от по 5х10см /и винаги съм ги възприемал като просто сувенири/.
      От приведения погоре цитат от този Хореев, ми стана ясно, че всъщност камъка се движи по острието /както се заглажда коса между клепанията/.
      Искам да попитам: Това принципно правилното положение ли е, или е компромис /поради обективно обусловения размер на естествените камъни - или поради високата им цена - примерно/?
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

      Коментар


      • #78
        До: Инструменти и технологии за точене

        Не, високата цена на естествените камъни се дължи на... естествени причини... просто са изчерпани или са пред изчерпване находищата на такива камъни... Преди много години не са били никаква ценност... просто е имало достатъчно... Може би геолозите е ни осветлят защо така но това е обяснението което навсякъде е едно и също...

        Иначе това дали камъка се движи по острието или обратно зависи само от размера на острието и съотношението му към камъка... То за самурайските мечове май няма друг начин макар че при грубото точене след коването гледах че един майстор движеше меча върху камъка... Знам че накрая се използват много малки камъни малко по-големи от лещено зърно които през някаква оризова хартия се натискат и така се постига финиша... За нашенските си цели камък с размери ~5х15см стига за всичко... Само е въпрос на умение да се държи правилно острието и с плавни движения да се поддръжа ъгъла...

        Скоро чакам да пристигнат едни камъни (изкуствени) с до 10000 грит ще пробвам и ще снимам какъв е резултата...
        VPetrov.photography

        Коментар


        • #79
          До: Инструменти и технологии за точене

          Не ставаше въпрос толкова за високата цена на разните камъни, а за размера им, цената беше спомената като евентуална причина за малкия им размер, наред с факта, че са естествени и явно не може да са в желан размер и форма.
          Въпроса беше: Фундаментално правило ли е да се движи камъка по острието, или това е по принуда от въпросния недостатъчен размер?
          А брус - 5х15 е достатъчен до джобно ножче.
          Това със граховото зърно нека остане в сферата на чистата философия!
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

          Коментар


          • #80
            До: Инструменти и технологии за точене

            Не знам със сигурност но предполагам че колкото е по-голям като размер един камък толкова толкова по-рядко се намира... А 5х15 си е достатъчно и за нож с острие ~20см... което на практика обхваща всичко без мечове... Като оставим настана техниките за точене на меч при всички други положения е задължително да се точи с острието към посоката на движение и само финалните действия с най-фините камъни обратно....
            VPetrov.photography

            Коментар


            • #81
              До: Инструменти и технологии за точене

              Съгласен съм с Венци, че от гледна точка на металознанието има смиъсъл да се точи от острието навътре към ножа, защото въпросното точене не е нищо повече от откъсване на повърхностен материал. При такова откъсване, винаги фронтът на разпространение на пукнатината тръгва отпред назад и е тангенциален, а към края избива нанъкъде и ъгълът вече не е оптимален, с други думи - зърното отпред е спукано, а отзад е откъснато. Кое е по-остро - счупеното стъкло или откъснатата с дърпане пластмаса? Примерът е екстремален, но поне дава идея за какво говоря.

              Като ги гледам тези камъни, стойността им е изцяло колекционерска и за да носят удоволствието от точенето. Само като им гледам шарките е ясно колко са нехомогенни, т.е. параметрите на заточването при всяко движение са различни. От техническа гледна точка това е голям недостатък.

              Коментар


              • #82
                До: Инструменти и технологии за точене

                Точно за това движение говоря и аз. И от практическия си опит съм убеден до сигурност, че то по-лесно и с по-голяма точност се изпълнява държейки ножа, а не точилото, а и също така върху по-широка повърхност.
                Всъщност, какво правя аз: Най-напред, за грубо оформяне движа резилото надлъжно по точилото, със зериозен натиск и по-голяма едрина /ако това е първо точене - N 320-380/. След това правя кръгови движения върху точилото, като наблягам по-силно в момента, в който "бутам" ножа напред. Накрая махам чаплъка, или мустаци, или както там всеки му казва - колкото е по -качествен ножа, толкова по-малка е вероятността да остане изобщо чаплък. Кухненските и други интензивно използвани ножове е добре дори малко да се "загладят" - напрактика затъпят.

                Цената на тези камъни определено е конюнктурна - това явно е едно от модните занимания на новоизлюпения руски /щото, от там май произлиза основното количество информация/ "хайлайф".
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                Коментар


                • #83
                  До: Инструменти и технологии за точене

                  Кръгови движения не бива да се правят. Само и единствено движения точно в посоката в която реже острието... Прилагам един файл в който има графично представяне и е доста нагледно...

                  Колкото до конюнктурата то въобще не е така... На тези които дават по десетки хиляди долари за нож има и кой да им го точи... За съответните пари разбира се... А баш майсторите са обикновено едни възрастни хора дето работят с разни камъни отпреди революцията Цените и на изкуствените и на естествените камъни много отдавна са такива... по евтини са се намирали по времето на Брежнев... ама не заради друго ами защото тогава така стояха нещата... А в световен мащаб нищо не се е променило... Специално аз си поръчвам камъните които не ги продават тук от разни сайтове за дърводелци в щатите... Там е най-големият избор... за съжаление цените са същите...
                  Прикачени файлове
                  VPetrov.photography

                  Коментар


                  • #84
                    До: Инструменти и технологии за точене

                    Бе, кой обсъжда колекционерски цени? При филателистите, нумизматите, бонистите и т.н. да не би да е по-разрично? Ами пък при брилиантите какво е... Няма по-измислена стока от диамантите. Можете ли да ми кажете в някакви обективни граници какви разлики се постигат със синтеровано точило и с екзотичен камък от горното течение на Потомак, в завой със скорост на водата 4 възела?

                    Коментар


                    • #85
                      До: Инструменти и технологии за точене

                      За колекционерите си прав... Всъщност при камъните има разлики... Ела сам да пробваш имам едни от добрите изкуствени с диамантено покритие и пълна гама грит-ове и ги сравни с Арканзаските дето при това конкретно тези дето ги имам са и по-евтини от изкуствените... Има си разлика и това е... Грит-а е еднакъв но естествения камък се държи по-мазно някакси... И по-бавно се работи но пък по-прецизно става... Аз обаче си ги използвам и двата типа защото пък на изкуствените всичко става много бързо и после само с финиша си играя...
                      VPetrov.photography

                      Коментар


                      • #86
                        До: Инструменти и технологии за точене

                        Нямам предвид ралика в камъните и в точенето, а в резултата. Какво толкова различно постигате и най-вече по каква методология го оценяте. Сигурен съм, че все някое от точилата вади по-добри резултати, защото са достатъчно различни, обаче кое не знам. Знам само, че шлифоването след повърхностно закаляване с ТВЧ се прави със синтеровани дискове. Ясно, че в природата реално не може да се намери камък, от който да се направи такъв диск, обаче синтерованите вършат идеална работа в металообработката. Това, което виждам със сигурност е, че естетвените камъни изобщо не са хомогенни като структура и освен това имат доста примеси.

                        Коментар


                        • #87
                          До: Инструменти и технологии за точене

                          Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                          Кръгови движения не бива да се правят. Само и единствено движения точно в посоката в която реже острието... Прилагам един файл в който има графично представяне и е доста нагледно...

                          Ми... аз пак ще питам: Защо?
                          Навик/принцип ми е станало да питам така. Някакси, не се доверявам на никакви категорични постановления /особено пък виртуални, през амнайсет ръце/, без обосновка. Въпросната обосновка не винаги е невъзможна, понякога е логична и всъщност се оказва, че аз много се лъжа. Но всичко това добива смисъл само след представянето и.

                          Дотук се изясни, че шкурката е абсолютно неприложима според каноните на източните философии, които всъщност тясно корелират със религии.
                          Уважавам и признавам гледната точка на всички философи и теолози!
                          Аз обаче се вълнувам от точене на резила - така че: продължавам да съм оптимист.

                          Та: какъв е случаят със кръгообразните движения?
                          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                          Коментар


                          • #88
                            До: Инструменти и технологии за точене

                            По-горе в прикачения файл има разни рисунки защо и как, а теоретичната обосновка Обера добре я е описал... Аз повече от това не знам... Засега предпочитам да следвам тези които са по-наясно от мен... като "надобрея" много ще пробвам собствен стил... И не убеждавам никой в това кое е правилно и кое не... всеки да чете и сам да си решава... Ако резултатите го удовлетворяват всичко е наред...

                            Като критерии за добре наточен нож, (любителски) който е стандартен не някакъв булат или дамаск, твърдят че трябва да може да прави следното: Спокойно да реже лист хартия за писане, при положение че острието е вертикално нагоре, а листа се прекарва по него без да се натиска и със собствената си тежест... Аз засега не успявам, ако някой го може да казва как и ще пробвам моментално...
                            VPetrov.photography

                            Коментар


                            • #89
                              До: Инструменти и технологии за точене

                              Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                              .. Ама като му гледам цената ~120евро нещо ме съмнява че ще върши работа, а за професионален мисля че не си заслужава...
                              120 евро ще е нещо като за подрастващи. Имаме една стара (около моите години) Leika система за определане на твърдост. Масичката е на ред, оптиката също, но понякога се налага да се работят проби дето с ръце не е добре да се пипат. Купихме от тук: kappa.de камера.
                              Нищо особенно B&W, без оптика, със сериозна отстъпка за скромните 5000 тойро...

                              Ако обаче се интересувате, в интернетата има голямо предлагане на употребявана апаратура. Понякога се намират почти неизползвани неща на много прилични цени. А добра оптика насадена на средна ръка CCD камера дава много добри резултати.

                              Коментар


                              • #90
                                До: Инструменти и технологии за точене

                                Благодаря, ще гледам ако изпадне нещо подходящо... Идеята е като спретнем "ножарски" клуб да има с какво да се правят по-реални снимки и евентуално да помага за анализ какво става... Ще е от полза си мисля... Ама нищо сериозно...
                                VPetrov.photography

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X