Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Волан на танк

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Волан на танк

Първоначално публикуван от ЛЕНИН Преглед на мнение
    Ммда, то пък "опростените" руски верижни машини никак не се развалят, ама никак... хеле пък управлението им. Т-72 сякаш не е и той на хидравлика, ако и да е с патерици.
    Пример от миналата седмица: лявата патерица кове само да я пипнеш, пък дясната има свободен луфт една педя, преди да започне да се случва нещо с машината (да се сети да завива примерно). Пак тогава: възможно най-простата машина (МТЛБ) на два пъти пали фрикционите за има няма 30 км.
    Тези примери ги давам, не да изтъкна, че руското е долно, пък западното е черешката отгоре, а да се види, че не "простото" устройство е важно, а ръчичката която го пипа трябва да знае какво прави.

Лично мнение: с "волан" не съм карал (дано имаме късмет да пробваме), но веднага мога да му изтъкна едно предимство пред ръчките (особенно пък на танка): можеш да правиш завои и да сменяш скоростите без да си плетеш ръцете на възел. Особенно пък в "походно" (вметка: такова управление на машина нали знаете, че не съществува по нормативна база ) положение.
    За това говорим по някога в армията е доволно трудно да намериш и простите неща кой да ги регулира .
    Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
    Ти може би нямаш впечатления, ама аз имам. В халето ми седи едно чудо на немско френската военно-инженерна мисъл (преимуществено немската). Еми то уазката е по-сложна
    Да не си се сдобил с Пежо - Г - Иденор и не знам още какво от района на Перник
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• Re: Волан на танк

Добре, де. До тук стигнахме до два основни извода. Който го е грижа за ергономията слага волан/кормило. Патериците са по-проста система и като такава би трябвало да са по-надеждни. Да, ама явно не са. Заключение - по-добре качествен волан от некачествени патерици.
      До този извод може да си достигнал само ти, не се сърди но това което пишете са глупости и догадки по картинки. На дали с този волан се кара като джип, в най-добрия случай има половин оборот в дясно и половин оборот в ляво и като знам специфината на движение на танка този волан трябва да ти е в ръцете непрекъснато, виж тука американците може малко повече да са помислили за този щурвал. БМП то което е с патерици но са по средата пак се кара неудобно защото ти пречат.

И пак ви казвам, че танка върви направо а завива с промяна на скороста в едната от веригите, в следствие на което завиването на танка е в середата, а не като при автомобила предницата да води, а откъде дойде това, че 72 ката не завива плавно, дори и 55 цата го прави. При всеки завой намалявайки скороста на веригата, увеличаваш мощността и, което ти дава възможност да ползваш двете патерици едновременно и в различни комбинации - което много ми се иска да видя как става с волан освен ако няма и 3 ти ход назад - сега вече друга тема е ако не руските танкове завиват просто със един фрикцион и спирачка за всяка верига - тогава двете патерици заедно нищо не правят и патериците нямат никакво преимущество - или ако са със някакви сложни автоматични скоростни кутии. В 72 ката не харесвам хидравликите вече става много сложно и има много повече агрегати които да ти направят проблем, 55 цата също има много проблеми.

Какво му е управлението с волан по добро и искам някакъв технически отговор не само, че ме е руско.

/Лирично отклонение: още ми е пред очите физиономията на един янки като видя половин пръст нафта да се плицика по пода на МТЛБ-то, Луи Дьо Финес наживо /
      Явно съвсем сте занемарили поддръжката на машините - по мое време не съм виждал да има разлята нафта - освен тази с която чистехме машините. А за 72 ката дето не дозавива, ами направете и регулаж де, две гайки са.

Коментар

Даниеле , по мое мнение танкът се върти около геометричната си ос само при условие, че на еднаква повърхност двете вериги се въртят с еднаква скорост в противоположни посоки. И то при положение, че в различните посоки на въртене веригите имат еднакво съпротивление при триене. Казах коя може да е една от причините да е по-удобно с волан - ъгълът на завиване на волана да отговаря на ъгъла на завиване на танка. И никой не твърди, че танка завива като кола, макар че съществуват комбинирани верижно-колесни машини
        Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Да за тези машини волана ще е удобен,защото си завива като камион независимо от веригата , а танка завива спрямо центъра на веригата която е спряла (прав си не е геометричния център).

Казах коя може да е една от причините да е по-удобно с волан - ъгълът на завиване на волана да отговаря на ъгъла на завиване на танка.
          ОК обаче съм сигурен че не е така - всички танкове имат две успоредни вериги и в крайна сметка, независимо как се постига спирането на веригата или намаляването на скороста и самата машина завива по един и същи начин, както и верижните трактори управлявани от педал + лост за завиване, доколкото помня едното беше съединител другото спирачка.

Единствено мога да видя (то не е удобство), че всеки карал кола много бързо ще свикне с управлението на танка. Това с плетенето на ръцете при превключване на скорости също е мит - на 72 ката са на гребен - само буташ назад даже и съединител рядко се ползва.

Коментар

Добре, хайде да зададем въпроса по друг начин.
            Защо според вас всички без руснаците слагат волан?
            Надали е от генетично вроден кретенизъм
            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Ако движението се предава по хидравличен, а не по чисто механичен способ техническото решение с един въртящ се разпределител е по-лесно, от колкото с два отделни. За съжаление не съм в детайли запознат с всички видове задвижвания при танковете, но при тази маса задвижване с хидормотори би имало значителни предимства, както и недостатъци, разбира се.

Коментар

Ако прочетеш внимателно предния ми пост, ще разбереш защо специално за руските танкове не е добре да са с волан, планетарните механизми на 55 според мен не се нуждаят от хидравлика.

Пепи на теб ще ти дам въпрос за отговор, защо колелото не е с волан?

И единствения танк с волан е немския, хайде и китайския, друготе са по сходни с управлението на колело.

Коментар

Kогато има място и височина ,руснаците слагат щурвал/ волан/ Машината е БМП 1 .Двигателят е отпред
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:bmp 1.jpeg
Прегледи:1
Размер:12.6 КБ
ID:5478412
                  Ако се използват пълните възможности на едно нещо, то се счупва!!!
                  Пламен Златарев 0888 66 03 18

Коментар

Волан (кръгъл) се ползва там, където не е нужно да има пряко съответствие между завъртането на управлението и завиването на машината. Воланът позволява в такива случаи да си промени предавателното съотношение и се ползва в случаите на по-голямо натоварване. Това е най видно при лодките - при леките лодки рулевото перо се управлява с един прост лост, а при по-големите се ползва "волан".

Коментар

• От: Re: Волан на танк

Първоначално публикуван от Daniel Преглед на мнение
                      И единствения танк с волан е немския, хайде и китайския, друготе са по сходни с управлението на колело.
                      Само да уточним понятията - Ф1 с какво са - волан, кормило или щурвал?
                      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Ако питаш за формула1 трудно е да се каже, заради неясната спецификация на веригите и независимото 12 ролково торсионно окачване. Не си ми отговорил на въпроса защо колелото не е с волан, не че има нещо общо с танковете.

Коментар

Само да уточним понятията - Ф1 с какво са - волан, кормило или щурвал?
                          С въртяща се клавиатура са Ф1.
                          А на горния въпрос Ленин още каза... трактористи в Русия, бол. Хем са свикнали с ръчки, хем е било по-лесно и просто да се направи. Па и по-функционално, щото на ръчките имаш и съединител и спирачка като ги дърпаш и двете... А на волана само лЕво/дЕсно, ама за шофьорчето слезнАло от Кюбелвагенчето му е по-лесно, щото не му требва да мисли..., както и на тракторисчето свикнало с ръчките в Русия.
                          Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Най точния отговор, само ще добавя с лоста контролираш редуктор,съединител и спирачка ИНДИВИДУАЛНО за всяка верига.

Коментар

Първоначално публикуван от Daniel Преглед на мнение
                              Не си ми отговорил на въпроса защо колелото не е с волан, не че има нещо общо с танковете.
                              Е затва питам на Ф1 какво е
                              Щото ако е волан то и колелото е да кажем с волан

ПП А какъв съединител като отдавна са на фтоматици - тва тия с „кормилото“ де

Коментар

Индукция, Чавдаре, му викат

Светът си събува потурите. Това е.
                                Ако ще ти донесе душевен мир английската бронетанкова техника до ден днешен се управлява с лостове като руската . Включително и всичките модификации на Чифтен . За разлика от немския Леопард всичките модификации на Чифтен са воювали през годините в различни точки на земното кълбо . В новия Чалънджър са минали на волан само заради натовската унификация на един куп възли и агрегати . Някъде имаше статия на един от конструкторите дано успея да я намеря .
                                Последно редактирано от sek.1; 04-05-13, 12:26.
                                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X