Обява

Свий
Няма добавени обяви.

С Богом, СВД!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: С Богом, СВД!

    Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
    Абе човече, посочи ми само един източник и стига разтяга локуми!... ...все в един справочник трябва да го пише, ти само посочи кой...
    Не знам с какъв справочник мога да ти помогна. Така, като чета какво пишеш - ти си много далеч от справочници. Трябва да започнеш от "А" и "Б". Когато се запознаеш с основни неща, може да пристъпиш към справочници. Тогава, впрочем, може да ползваш и уикипедия, тя е прекрасен такъв, когато знаеш за какво става въпрос.
    И стига с този руски патрон, защото вече говориш ...нямам думи какво говориш.
    Да ти кажа за междинните патрони - да знаеш.
    Основен, главен и определящ критерий за един патрон да е такъв е енергията.
    Калибърът като линейна величина (диаметър) за междинните патрони варира в много широки граници, от .15-16 цола докъм .4 цола. Масата на куршума е параметър, със значение за съвсем други характеристики. Началната скорост е функция на енергията. Между другото, мощност и енергия са съвсем различни понятия. Мощността също (както и началната скорост) е функция на енергията. Да мериш мощност в джаули, е все едно като да мериш компресия на кофи (нали сме в шофьорски форум).
    Глупости са това, че за междинен патрон се счита такъв с енергия под 3600J, това си е нормале към мощен пушечен патрон. "Типичният" междинен патрон има енергия в диапазона 1500 - две-две и нещо хил. джаула.
    Не знам какво мислят американците за 7,62х54. Най-вероятно е да не се вълнуват особено, защото си имат предостатъчно свои, върху които да разсъждават. Не виждам и на какво основание им приписваш мнение, че бил слаб, техният Спрингфийлд/.30-06/7,62х63 е направо идентичен (по този показател) с него.

    Другото елементарно положение, за което ми прави впечатление, че явно намаш понятие е - какво означава "R", като елемент от означение на калибър...
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

    Коментар


    • От: С Богом, СВД!

      Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
      Така е! Дори в уикито да чукнеш, то си пише за какво е създаден СВД и каква е основната му задача, което няма много общо с класическата снайперска пушка и в този смисъл най-близкото до него е М1C/D... Връщаме се там - където се включих в темата... И за липсата на алтернативи на СВД (не само у нас) и последиците от това съм писал, стига да има кой да чете темата...
      Че те и М21 и М25, че и Г тата са ДМР и пич- ама далеч по- прецизни:

      Деривата на М14- Спингфилд М1А1 прави групички по половин ъглова минута.
      Нека да пресметнем - ако едно оръжие прави една МОА -3 см. на 100 м. ня 600 м. ще прави групи от порядъка на 18 см. На живо съм виждал група от 10 попадения от М21, на дистанция 500 м с диаметър под 15 см.
      Съгласно Наставление по стрелковому дело – 7.62 мм. Снайперская винтовка Драгунова – СВД – Москва 1971г. на страница 170 – приложение 5 е дадена таблица за разсейването на СВД от положение за стрелба легнал, както следва:
      На 600 м.- средни отклонения 12 см, междинни отклонения 37 на 35 см.
      Това са грубо около 2 МОА.
      Ето ти едно ревю на Спирнгфилд М1А което си е М 14 ка:
      Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
      No man left's behind !!!!

      Коментар


      • От: С Богом, СВД!

        Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
        ...че явно намаш понятие е - какво означава "R", като елемент от означение на калибър...
        Я, раздуй, раздуй какво значи. И какво общо има с калибъра? Защото буквата R обозначава само и единствено типа на гилзата - "с периферия". Ей, ти го нагледно:

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:d7_62x39.jpg
Прегледи:1
Размер:46.7 КБ
ID:5473257 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:d7_62x54r.jpg
Прегледи:1
Размер:38.9 КБ
ID:5473258

        Дай, сега да видим какво е общото с калибъра???
        "Смъртта е по-лека от перо, Дългът е тежък като планина" - Мейджи, император на Япония

        2007' Jeep Cherokee KJ 2,8 CRD

        Коментар


        • От: С Богом, СВД!

          Първоначално публикуван от Павлин Андреев Преглед на мнение
          ...Защото буквата R обозначава само и единствено типа на гилзата - "с периферия"...
          Точно така!
          Е, аз смятах да пооставя Марто да порови, пък после "да сервирам". Все и нещо друго можеше да прочете.

          А за теб:
          Калибър, не е елементарно понятие, означаващо просто диаметър. Калибър е характерстика/означение, което точно, категорично и еднозначно идентифицира определен боеприпас! Примерно - 7,62мм, или .3 цола се отнася за десетки калибри (общо-взето, те са най-масовите днес). Строго погледнато, това число дори не е и диаметър, да не говорим, че има и различия по методиката - кой размер се приема за значещ. Отделно (това също е от сферата на елементарните понятия) - при гладкоцевните оръжия, калибърът изобщо не е линейна величина.
          Последно редактирано от davc; 19-04-13, 12:58.
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

          Коментар


          • От: С Богом, СВД!

            R - от немска дума rant, фланец.

            Коментар


            • От: С Богом, СВД!

              Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
              Щото е крайно време да се миряса,спре да се чете педия и дават примери от попигони и състезания.А4 не е малка мишена за тази дистанция.И специзстрелът е един единствен-било е и ще бъде.
              Не е малка ако си легнал (поне за мен)! Ако за теб е - чест и почитания, пък може да отидем на Сливница и да демонстрираш! Относно останалото - в армията обикновено се стреля на пределни дистанции и никой не ти гледа групата на 1200 метра (примерно), а дали си свалил целта или не (затова и се ползват едни половин цолови пушкала, щото след тях няма ранени и медици, а трупове и попопве/ходжи, а понякога целта умишлено се оставя жива - т.нар "стръв")! В бренчестта се гонят милиметри на дистанции от порядъка на 100 - 150 метра и се стреля от фотьойл със фиксирано оръжие! В армията на такава дистанция стреля автомата и те прави на решето от всякаква позиция без да му е нужна ни оптика, ни спец. подготовка на стрелеца. В спец отрядите оптималната дистанция за стрелба е от порядъка на максимум 300-400 метра (реално стотина), защото обикновено е в градска среда - т.е. има цивилни наоколо, а понякога и заложник/ци на който са му опрели пистолет в слепоочието или пък целта се е опасла с експлозиви и държи детонатор, който като се пусне и всичко хвръква във въздуха, та стрелеца се стреми да порази целта си в малкия мозък и да парализира нервната му система и ни спусъка да бъде натиснат, ни детонатора да бъде задействан (примерно) - та затова тази стрелба, и оръжието и боеприпаса който изисква е по-близко до бренчеста! Та спец изстрелът никога не е бил един и няма да бъде, защото човек за да бъде убит по принцип (не на секундата) може да бъде поразен в почти всяка част на тялото, а за да се случи това - да се елиминира на мига ,се цели в точка от едва 4-6 квадратни сантиметра. Такиви ми ти рабути...

              Коментар


              • От: С Богом, СВД!

                И понеже Марто не знае какво значи "R"-a, сега да вземете да му обясните защо е тоз фланец и от къде идва най-големия проблем с точността на СВД - демек около коя точка на патрона се центрира той спрямо цевта..?!! Айде "спецовете" да ровят, а аз изчезвам, че имам работа...

                Коментар


                • От: С Богом, СВД!

                  Изстрелът е един и никога не съм твърдял,че трябва оня да прави смъртното.И пак-СВД си е СВД,не съм твърдял,че е върха,а че е СВД.
                  А тези простотии се правят от името на всички ни.
                  Даника
                  Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

                  Коментар


                  • От: С Богом, СВД!

                    Тука настъпва малка бърканичка с индекса M118LR - патрона си е 7.62х51 като преведено на български наименованието му означава образец 118 за големи дистанции - лонг рейндж. Това е масовият "спайперски" боеприпас в хамериканската армия - но далеч не единственият в НАТО. БА закупува боеприпаси по хамериканската спецификация де.
                    Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                    No man left's behind !!!!

                    Коментар


                    • От: С Богом, СВД!

                      еР-а не е ли заради периферията?А пък еЛаР - лонг рейндж, а пък сме чували и лонг райфъл...

                      то е писано вече по-нагоре
                      Последно редактирано от Самодържец; 19-04-13, 13:29. Причина: писано е
                      Всеки трети е шести

                      Коментар


                      • От: С Богом, СВД!

                        Калибрите до голяма степен и определен смисъл са собствени имена. "ЛР" е абревиатура на лонг райфъл, като компонент в означението на .22ЛР.
                        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                        Коментар


                        • От: С Богом, СВД!

                          Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
                          Относно останалото - в армията обикновено се стреля на пределни дистанции и никой не ти гледа групата на 1200 метра (примерно), а дали си свалил целта или не (затова и се ползват едни половин цолови пушкала, щото след тях няма ранени и медици, а трупове и попопве/ходжи, а понякога целта умишлено се оставя жива - т.нар "стръв")! В бренчестта се гонят милиметри на дистанции от порядъка на 100 - 150 метра и се стреля от фотьойл със фиксирано оръжие! В армията на такава дистанция стреля автомата и те прави на решето от всякаква позиция без да му е нужна ни оптика, ни спец. подготовка на стрелеца. В спец отрядите оптималната дистанция за стрелба е от порядъка на максимум 300-400 метра (реално стотина), защото обикновено е в градска среда -
                          Точно същите неща и на мен са ми обяснени, само че от човек на 60 години, учил се да воюва и да служи може би по остарели методи.Това и съм споменал по-назад относно свд-то.
                          Всеки трети е шести

                          Коментар


                          • От: С Богом, СВД!

                            Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                            Калибрите до голяма степен и определен смисъл са собствени имена. "ЛР" е абревиатура на лонг райфъл, като компонент в означението на .22ЛР.
                            Да, точно при .22лр е лонг райфъл.
                            Всеки трети е шести

                            Коментар


                            • От: С Богом, СВД!

                              Значи пичове- дайте все пак да направим разликата - дедикейтед марсксмен (условно ще го наречем снайперист - специалист) и дезигнейтед марксмен (условно ще го наречем отдельонен снайперист).
                              Снайперистите- специалисти работят извън състава на подразделението изпълнявайки продължителни самостоятелни мисии (една или две снайперски двойки) във враждебна среда. Като правило обслужват нуждите/целите на по- горното командване. Техните задачи най често са свързани с ликвидирането на определен вражески командир, установяването на снайперски контрол в зоната си за отговорност, като изискванията за тяхното оръжие са силно завишени- именно това са хората на "един изстрел- един убит". често пъти им се налага да прекарват по няколко денонощия далеч от собствените сили докато "издебнат" целта си. Тяхното обучение е продължително - често пъти няколко годишно, познават отлично своето оръжие на и на база на изчисления и не на последно место на натрупан емпиричен опит могат успешно да поразят единична цел на всяка дистанция до 800 -900 метра за 7.62 х51 и 1200-1400 м за .338 Лапуа магнум. Всичко това налага масовото им въоръжение да са пушки с болтов затвор и ръчно зареждане, дебели цеви и масивни регулируеми приклади често достигащи до над 10 кг. в пълна комплектовка. Тези специалисти работят по двойки- снайперист- корегировчик (спотер), като обаче и двамата в двойката са обучени снайперисти и всеки може да изпълнява и двете длъжности. Съгласно старата максима - снайпера стреля - спотера улучва - снайпериста има една единствена функция - да въведе подадените му от спотера корекции, да се прицели добре и да натисне спусъка. Спотера наблюдава целта и нейното обкръжение (често пъти с прибор с увеличение наз 30-40 пъти), измерва вятъра, преценява вятъра в района на целта , извършва необходимите изчисления и ги подава на стрелеца. При изстрел следи "въздушната следа" на куршума и може още по нея да подаде корекции на снайпера за последващ бърз изстрел. Практиката е показала че дори когато първият изстрел не е попадение целта най често замира за момент и почва да се оглежда (говорим за дистанции над 800 м. където звука на изстрела пристига секунди след попадението). Умението на снайпериста е от личен опит да добави или махне корекции, да издебне момента на максимално неподвижна цел и т.н. В последно време при тях МАСОВО се преминава на .338 ЛМ. При тях маскировката и уменията за столкинг и избор и изграждане на позиция са доведени до съвършенство- най- често ползват т нар."гили" изработено самостоятелно и допълнително "накичено" според местноста.

                              Отдельонните снайперисти се движат с в състава на отделението и отработват цели в негов непосредствен интерес. Обикновено работят в двойка със гранатометчика. При тях се търси бързото и качествено поразяване на единична цел на дистанции до 600 м. и "мигновено смъртоносни" изстрели на дистанции до 200 м. Въоръжението варира от стандартни щурмови пушки с подбрана точност и групираност и поставен оптически прицел до специализирани оръжия които грубо казано се намират на границата между двата свята- това са пушки от типа на G 28, MSG 90, M110, SR-25 които покриват успешно задачите на снайперистите - специалисти, но бидейки полуавтоматични и с повишен капацитет на пълнителите и маса около 6 кг с оптическия прицел и прикачния инвентар могат да бъдат носени и по време на патрул в състава на отделението. Този тип стрелци имат базово обучение по прецизна стрелба , най често таблица за бързи корекции или прицел позволяващ въвеждането на бърза корекция по разстояние. Като правило не носят маскировъчни "гили" костюми, и имат само най- базови понятия по столкинг и избор и оборудване на позиция.
                              Като пример - КМП на САЩ има до трима !!! Дезигнейтед максмени в отделение от 14 човека.

                              Горе написаното касае армейския а не полицейския снайперизъм- щото при полицейския такъв има различни роли и изисквания.
                              С други думи - ако с СВД гониш втората група-ОК- обаче ако се опиташ да се бъркаш при първата група- е няма да ти върже. голямата заблуда беше че СВД е оръжие за "снайперисти- специалисти".....ми не. не е.
                              Последно редактирано от Mad Dog; 19-04-13, 14:21.
                              Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                              No man left's behind !!!!

                              Коментар


                              • От: С Богом, СВД!

                                Калине, как имаш ентузиазма (това си го помислих, още като публикува онзи дълъг списък с картинки и подробности)!

                                А-ма, че тези неща трябва да се знаят преди да се влезе в разговор със нетърпящ възражение тон и менторска нагласа - изобщо не е от значение за корифеите.
                                Този абзац, за да се синтезира, е нужно изчитане и анализиране на куп материали. Не е като да кажеш: "Дай източник", с нагласата, че това е сдъвкано, смляно и изплюто някъде в "нета".
                                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X