Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Груб строеж?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Груб строеж?

Искате ли "груби сметки" ?
    Изчислете количеството материали - бетон, желязо . Смятате по актуални цени .Получавате сума.
    Добавяте още 100% към тази сума за труд , транспорт , изкопи , кофраж, непредвидени .
    Е - вече сте в час .
    100 кв. м застроена площ .
    бетон - 2 плочи по 10 кубика = 20 куб.м.
    колони -10 броя ( закръглям) 30/30 см на 3м височина =10 куб.м
    желязо - 12-15 кг/кв.м , 2 плочи -3 тона.
    10 процента за основите -3 куб. бетон и 300 кг.желязо
    Бетон - общо 33 кубика , желязо - 4 тона .
    Цени сегашни .
    Смятайте !
    При мен излиза около 10 хил за бетон и желязо .
    Плюс 100% . Общо : 20 хил. лева .( ГРУБА сметка) И това е без покрива .
    Някой ще ми каже ли къде греша ?
    Или е криза ?

Коментар

И аз по този начин го сметнах колега. И същото ми излезе. Имаш 60 килограма на кубик желязо, бетона се движи между 100-120 лева.
      Защо още не са паднали цените на материалите драстично, за мен е загадка. Явно все още има търсене и достатъчно незавършени обекти, или
      търговците са закупили суровини на високи цени и не могат да си позволят да свалят цените. Та в крайна сметка и на мен ми излезе около 100 евро за квадрат грубия строеж, а като си сложи печалба строителя идват поне 120 евро. Покрива много зависи как ще се изпълни. Ако е класически дървен, там цената може да достигне тази на грубия строеж. Аз лично смятам, че оптималното решение е стоманобетонови греди по наклона и вътре обшивка от гипсокартон, ако не държим на видим дървен материал в интериора.
      Александър

Коментар

Моята информация за актуални цени е 90лв за кубик бетон с безплатен транспорт и около 0.90-1.00лв за килограм арматура.

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
          Искате ли "груби сметки" ?
          Изчислете количеството материали - бетон, желязо . Смятате по актуални цени .Получавате сума.
          Добавяте още 100% към тази сума за труд , транспорт , изкопи , кофраж, непредвидени .
          Е - вече сте в час .
          100 кв. м застроена площ .
          бетон - 2 плочи по 10 кубика = 20 куб.м.
          колони -10 броя ( закръглям) 30/30 см на 3м височина =10 куб.м
          желязо - 12-15 кг/кв.м , 2 плочи -3 тона.
          10 процента за основите -3 куб. бетон и 300 кг.желязо
          Бетон - общо 33 кубика , желязо - 4 тона .
          Цени сегашни .
          Смятайте !
          При мен излиза около 10 хил за бетон и желязо .
          Плюс 100% . Общо : 20 хил. лева .( ГРУБА сметка) И това е без покрива .
          Някой ще ми каже ли къде греша ?
          Или е криза ?
          според мен има някои неточности:
          1.армировка-12-15кг/м2 е нормално за гредова плоча.При твоята сметка
          10м3 за 100м2 ЗП излиза Dпл=10см/безгредова/,което няма как да стане.
          2.Ако се прибави армировка и за колони и шайби,то тя ще стане 20-22
          кг/м2.Може и по-малко,ако шайбите са тухлени.Междо другото не видях
          тухли за грубия строеж.
          3.Сметката за бетона е сгрешена 0.3Х0.3Х3Х10бр.Х2ет.=5.4м3.Това
          обаче не е от значение защото,ако има ст.бет.шайби,нещата~
          4.Армировката и бетона за основите ми се виждат~ОК.
          Иначе 10хил.лева за 33м2 положен бетон и 4т.арм.заготовка става.

Коментар

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
            Моята информация за актуални цени е 90лв за кубик бетон с безплатен транспорт и около 0.90-1.00лв за килограм арматура.
            Това в София? А какъв е бетона Б15 или Б12.5. Ако кажеш и откъде - супер.
            Между другото, разходната норма за желязо не беше ли около 60 кг/кубик или греша.
            Александър

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
              Това в София? А какъв е бетона Б15 или Б12.5. Ако кажеш и откъде - супер.
              Между другото, разходната норма за желязо не беше ли около 60 кг/кубик или греша.
              За марката на бетона не съм сигурен.
              За София става дума. До Волуяк.
              Аз за 138 кубика бетон имам 13500кг желязо.

Коментар

Първоначално публикуван от IvaR Преглед на мнение
                според мен има някои неточности:
                1.армировка-12-15кг/м2 е нормално за гредова плоча.При твоята сметка
                10м3 за 100м2 ЗП излиза Dпл=10см/безгредова/,което няма как да стане.
                2.Ако се прибави армировка и за колони и шайби,то тя ще стане 20-22
                кг/м2.Може и по-малко,ако шайбите са тухлени.Междо другото не видях
                тухли за грубия строеж.
                3.Сметката за бетона е сгрешена 0.3Х0.3Х3Х10бр.Х2ет.=5.4м3.Това
                обаче не е от значение защото,ако има ст.бет.шайби,нещата~
                4.Армировката и бетона за основите ми се виждат~ОК.
                Иначе 10хил.лева за 33м2 положен бетон и 4т.арм.заготовка става.
                Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
                За марката на бетона не съм сигурен.
                За София става дума. До Волуяк.
                Аз за 138 кубика бетон имам 13500кг желязо.

Нали си говорим грубо .
                Идеята е всеки да каже от опит какво е съотношението - материали/труд за да се постави възмижно най-близка до реалната цена набързо.Грубо !
                Иначе - доста тъпо - ТУХЛИТЕ .....съм забравил .
                А за колоните - те са само м/у двете плочи , като няма да има втори етаж . Но аз сметнах две плочи с перспектива ....
                За желязото гледам смятаме в различни мерни единици .
                Айде да смятаме или кг/кубик бетон , или кг/кв.м .
                Това не като забележка , а за наше вътрешно улеснение .
                Мисля , че 12-15 кг/кв.м желязо за плоча е нормално . Смятам горната граница за да се доближа до реалните кг със колоните .
                Ако приемем за мерна единица кг/кубик бетон - може да се окаже по-точно . Там кг ще се окажат над 120-150 кг/куб.м бетон .
                И сега нека се поправя.
                Тухли - 4000 бр. четворки и толкова единици . Горе-долу .
                Това в пари прави - около 6 хиляди лв.
                Да си добавим към грубата сметка .
                Оказва се , че една постройка 100 кв.м груб строеж ще струва 26 хиляди лева ,т.е. - 260 лв/кв.м
                Това дали е по точно вече ?
                Нека който има някакви по-точни сметки да сподели цени и суми ?

Коментар

Като си говорим за груби сметки...
                  Покрив:
                  Керемиди-10-15лв/м2
                  Хартия-0,5-4лв/м2
                  Топлоизолация-4-15лв/м2
                  Дъски-4-5лв/м2
                  Греди-10-15лв за 4м.
                  Летви 4/4 0,3-0,4лв/линеен метър.
                  Улуци/тръби-8-10лв/линеен метър.
                  Труд-15-???/м2
                  Комин(и) 400-600 единички;зидане,измазване,шапка...
                  Обшивки на комините...
                  Капандура...
                  0+

Коментар

Нещо с основите ми се губят сметките.Да приемем, че сградата е 10м на 10м. и има ивични основи само по външния периметър т.е. 40 лин. метра ивици.Ако ширината им е 40см а дълбочината е 1м се получава 40х1х0,4=16куб.м бетонА да не говорим, че вероятно ще има и допълнителни ивици,както и може да се окаже, че 1м не е достатъчно....На практика не разбирам много от строителство ама за 120кв.м. застроена площ и 2 етажа ми отидоха 40кубика бетон за основите.
                    Николай Папазов

Коментар

И аз по този начин го сметнах колега. И същото ми излезе. Имаш 60 килограма на кубик желязо, бетона се движи между 100-120 лева.
                      Защо още не са паднали цените на материалите драстично, за мен е загадка. Явно все още има търсене и достатъчно незавършени обекти, или
                      търговците са закупили суровини на високи цени и не могат да си позволят да свалят цените. Та в крайна сметка и на мен ми излезе около 100 евро за квадрат грубия строеж, а като си сложи печалба строителя идват поне 120 евро. Покрива много зависи как ще се изпълни. Ако е класически дървен, там цената може да достигне тази на грубия строеж. Аз лично смятам, че оптималното решение е стоманобетонови греди по наклона и вътре обшивка от гипсокартон, ако не държим на видим дървен материал в интериора.
                      За мойта сметка колега да ти кажа- сега завършвам карабината, почнах на 03.10.2009- та- 2 етажа, 138кв.м, 34кв.м мазе- материали, труд, механизации и всички щуротии, вярвай ми писал съм всичко до стотинка 30 000 лв. Ако нещо др те интересува питай. Включително партида ток 700 кинта. Питай. С кофраж който аз съм си купувал.
                      Последно редактирано от ДОБРИН; 10-12-09, 17:00. Причина: редакция
                      [SIZE=5][FONT=Garamond][B][COLOR=red][COLOR=blue][/COLOR][/COLOR][/B][/FONT][/SIZE]

Коментар

Първоначално публикуван от Emil (0n4o) Преглед на мнение
                        Като си говорим за груби сметки...
                        Покрив:
                        Керемиди-10-15лв/м2
                        Хартия-0,5-4лв/м2
                        Топлоизолация-4-15лв/м2
                        Дъски-4-5лв/м2
                        Греди-10-15лв за 4м.
                        Летви 4/4 0,3-0,4лв/линеен метър.
                        Улуци/тръби-8-10лв/линеен метър.
                        Труд-15-???/м2
                        Комин(и) 400-600 единички;зидане,измазване,шапка...
                        Обшивки на комините...
                        Капандура...
                        Вероятно сметката ти е вярна ?
                        Просто покрива се договаря отделно от грубия строеж .
                        Като се говори за груб строеж - покрива не влиза .
                        И както е писал вече един колега - около 200 лв/кв.м е постижима цена . Днес !

Коментар

Колко според вас е реалната цена на квадратен метър за груб строеж и дов. работи за еднофамилна сграда (къща)
                          Напоследък все по-често ме питат за цени. Според мен е постижимо 250 евро за една еднофамилна сграда на равен терен и без много дълбоки изкопи. Как мислите.
                          Незнам дали имаш полза от разбивките но по долу ти казах, че можеби ще си постигнеш 250-те евра за груб с довършителни. Виждам че повечето от писалите могат да си направят сметката за грубия строеж, (95 евро и си ти),но висшия пилотаж е да не ти изяде главата довършването (примерно до "ключ"). При пълна оптимизация 125-130 евро би постигнал, но при "оная" база за сметка (виж ми предния пост). Разликата къде отива? Като почнеш да го правиш, ще видиш къде.
                          Например:
                          -Как ти звучат 10 камиона с боклук...
                          ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

Коментар

Ами аз не бих казал точна цена без количествено-стойностна сметка, но нали трябва да може да се прецени на момента. Какво имаш предвид с тези 10 камиона боклук - избраните материали са дали много фира или се е налагало да се извозва пръст. Наистина е скъпо самото извозване на строителни отпадъци.
                            Александър

Коментар

Първоначално публикуван от ДОБРИН Преглед на мнение
                              За мойта сметка колега да ти кажа- сега завършвам карабината, почнах на 03.10.2009- та- 2 етажа, 138кв.м, 34кв.м мазе- материали, труд, механизации и всички щуротии, вярвай ми писал съм всичко до стотинка 30 000 лв. Ако нещо др те интересува питай. Включително партида ток 700 кинта. Питай. С кофраж който аз съм си купувал.
                              Ако можеш по някакъв начин да го дадеш по пера (бетон, зидария, покрив, дограми, изолация, замазка и настилка, боядисване, тенекиджийски работи, машиночасове общо) колко ти е излязло , вярвам че много хора ще ти бъдат благодарни. Да ти е честита къщата и да си я ползваш със здраве дълги години.
                              Александър

Коментар

Боклука има свойството да се трупа и увеличава. Както искаш го разбирай. Само да уточня, че става въпрос за строителни отпадъци.
                                ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X