Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Груб строеж?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Груб строеж?

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
    Моля някой да сподели актуални цени, подочути от някой строител.
    За около 350кв.м. РЗП с мазе ми офертират около 110 000лв. без ДДС.
    И ми се струва доста.

Реалната цена е на половина за груб строеж. После си зависи от чорбаджийката...
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

Първоначално публикуван от Jeep_bs Преглед на мнение
      Реалната цена е на половина за груб строеж. После си зависи от чорбаджийката...
      Абе то си зависи и от проекта. Има проекти, за които тези пари няма да стигнат за груб строеж, а има и където за тези пари и довършителните ще се направят. Така само по цифри е грешно да се дават оценки и мнения.
      Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Днес е 0 градуса, духа зверски, но моите хора са на обекта в 7:30 и действат без оглед на климата вечере до 5 пък и по-късно. Оня ден валеше из ведро, но те копаха, правиха арматури и т.н. За две седмици да направят 80кв мазе с плоча на кота 0 си е добро постижение за България си мисля.
        Момента е подходящ за строителство от където и да го погледнеш, но важното е да попаднеш на хора, които наистина си разбират от работата. Водя точна сметка и се надявам, когато след два месеца приключи грубото строителство да споделя колко е излезнало на квадрат.
        Групата има хъс за сега, и дори не мога да им насмогвам да подвозвам материали, кофражи и т.н. Вечер като легна не мога да изброя до 10 и съм отишъл. Дано да остане така и за напред!
        Предизвикателството наистина е голямо! Надявам се да си струва!
        Успех на всички дръзнали да си строят собствен дом в България!
        ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
          Днес е 0 градуса, духа зверски, но моите хора са на обекта в 7:30 и действат без оглед на климата вечере до 5 пък и по-късно. Оня ден валеше из ведро, но те копаха, правиха арматури и т.н. За две седмици да направят 80кв мазе с плоча на кота 0 си е добро постижение за България си мисля.
          Момента е подходящ за строителство от където и да го погледнеш, но важното е да попаднеш на хора, които наистина си разбират от работата. Водя точна сметка и се надявам, когато след два месеца приключи грубото строителство да споделя колко е излезнало на квадрат.
          Групата има хъс за сега, и дори не мога да им насмогвам да подвозвам материали, кофражи и т.н. Вечер като легна не мога да изброя до 10 и съм отишъл. Дано да остане така и за напред!
          Предизвикателството наистина е голямо! Надявам се да си струва!
          Успех на всички дръзнали да си строят собствен дом в България!
          Основен фактор за да има такова отношение на обекта е отношението на чорбаджията към работата (обекта) и към работниците .
          За това - не си мисли , че си попаднал на избрани хора . Че са свестни вече е ясно , но голям принос за това имаш и ТИ .
          Освен това явно са доволни и от финансовата договорка .
          Комбинацията от двете .... и ето един доволен инвеститор !
          Дано да продължи тази идилия до края на строежа .

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
            Хм, току що научих, че имало някакво поредно изменение по законите, наредбите и другите бюрократични юридически безсмислци, което не позволявало строителство на стопански начала - демек, ако строиш малка схлупена къщурка, задължително трябва да подпишеш договор с "голяма" строителна фирма.
            Чак сега си направих труда да проверя това твърдение. Резултатът е, че НЯМА такова нещо.

Първоначално публикуван от Закон за устройство на територията Преглед на мнение
            Раздел I
            Откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво
            Чл. 157. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) За начало на строежа съобразно издаденото разрешение за строеж се счита денят на съставяне на протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво, а когато такъв не се изисква - датата на заверка на заповедната книга.
            (2) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., доп., бр. 103 от 2005 г., бр. 108 от 2006 г., в сила от 3.01.2008 г., бр. 33 от 2008 г., изм., бр. 15 от 2010 г., в сила от 23.02.2010 г.) Откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво се извършва при влязло в сила разрешение за строеж и в присъствието на служители по чл. 223, ал. 2 от лицето, упражняващо строителен надзор за обекта, или от техническия ръководител за строежите от пета категория, а за специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната - от министъра на отбраната, съответно от министъра на вътрешните работи, или от председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" или от упълномощени от тях лица. Откриването на строителна площадка и определянето на строителна линия и ниво, както и заверката на заповедната книга, се извършват след представяне от възложителя на договор за изпълнение на строежа със строител, който е вписан по реда на чл. 3, ал. 2 от Закона за Камарата на строителите, освен ако строежът е от категория, за която не се изисква вписване на строителя в регистъра.

ЗАКОН за Камарата на строителите
            Обн., ДВ, бр. 108 от 29.12.2006 г., изм., бр. 19 от 13.03.2009 г., в сила от 10.04.2009 г., бр. 35 от 12.05.2009 г., в сила от 12.05.2009 г., бр. 92 от 20.11.2009 г., в сила от 20.11.2009 г., доп., бр. 15 от 23.02.2010 г., в сила от 23.02.2010 г.

Глава трета
            ЦЕНТРАЛЕН ПРОФЕСИОНАЛЕН РЕГИСТЪР НА СТРОИТЕЛЯ
            Чл. 14. (1) Вписването на строителите в Централния професионален регистър на строителя се извършва по категории строежи - за строежи от първа категория, за строежи от втора категория и за строежи от трета, четвърта и пета категория, както и по отделни строителни и монтажни работи по чл. 3, ал. 2 , за изпълнението на които строителят докаже, че отговаря на изискванията по този закон.
            (2) Строежи на жилищни и смесени сгради с ниско застрояване, на вилни сгради и строежи по чл. 137, ал. 1, т. 5, букви "в" и "г" от Закона за устройство на територията могат да се изпълняват и от строители, които не са вписани в регистъра.
            Така, че спокойно си стройте само с договор с технически ръководител.
            Последно редактирано от druncho; 15-03-10, 09:07.

Коментар

И да допълня какво е ниско застрояване:

Първоначално публикуван от Закон за устройство на територията Преглед на мнение
              Чл. 23. (1) Характерът на застрояването се определя в зависимост от височината на сградите на основното застрояване, както следва:
              1. ниско застрояване - с височина до 10 м;
              2. средно застрояване - с височина до 15 м;
              3. високо застрояване - с височина над 15 м.
              (2) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Във вилните зони застрояването е ниско - до 7 м.
              Чл. 24. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., бр. 65 от 2004 г.) Височината на сградата, когато тя е разположена на линията на застрояване, се определя в абсолютни мерки от котата на средното ниво на прилежащия терен за съответната ограждаща стена: до котата на пресечната линия на фасадната плоскост с покривната плоскост - при сгради със стрехи; до котата на горната повърхност на корниза - при сгради с корнизи; до котата на най-високата точка на ограждащите стени - при сгради без корнизи и без стрехи.
              (2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Във височината на сградата не се включва височината на подпокривното пространство, ако остава зад равнината, проведена под 45 градуса спрямо хоризонта от линията на пресичане на фасадната плоскост с горната повърхност на корниза или стрехата, а при сгради без корнизи и без стрехи - от най-високата точка на ограждащите стени. При ползването на тази възможност котата на билото не може да превишава с повече от 4,5 м котата на корниза, съответно на стрехата или на най-високата точка на ограждащите стени.
              (3) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2004 г.) Височината на сградата се приема за равна на допустимата, ако сградата е разположена в пространството, ограничено от вертикална равнина, по линията на застрояване с височина, равна на допустимата, и равнина, проведена от тази височина под ъгъл 45 градуса спрямо хоризонта. В този случай котата на билото не може да надвишава с повече от 4,5 м височината на сградата, определена при условията на ал. 1.

Коментар

Здравейте!
                Терзае ме следното относно грубия строеж на еднофамилна къща на 2 ет.
                Възможно ли е изпълнението да става на етапи? Например, първата година да се направят основите и първа плоча, след това след 1 година да се направят колони 1ет, втора плоча, колони 2 ет, и третата година да се сложи покривът? Работата е там, че на година повече от 10 000 няма как да спестим, а кредит вече изплащам за земята...Не ми се иска да чакам и да спестявам 3 години, и чак тогава да строя...Чувала съм, че не е добре да се остави строеж без покрив, ако някой може да ми даде съвет как става поетапното строителство...Много Ви благодаря предварително, сигурна съм, че ще получа верните отговори от Вас!

Коментар

Първоначално публикуван от leilaSky Преглед на мнение
                  Здравейте!
                  Възможно ли е изпълнението да става на етапи? Например, първата година да се направят основите и първа плоча, след това след 1 година да се направят колони 1ет, втора плоча, колони 2 ет, и третата година да се сложи покривът? Работата е там, че на година повече от 10 000 няма как да спестим, а кредит вече изплащам за земята...Не ми се иска да чакам и да спестявам 3 години, и чак тогава да строя...Чувала съм, че не е добре да се остави строеж без покрив, ако някой може да ми даде съвет как става поетапното строителство...Много Ви благодаря предварително, сигурна съм, че ще получа верните отговори от Вас!
                  Здравейте. Няма проблем това да се случи по този ред във времето до 3 години.В тези икономически условия този проблем не е само Ваш и масово се подхожда така.Но е желателно да се обърне особено внимание на уплътняването на бетона, с цел минимизиране на всякакви шупли и др. такива, за да не влияе водата и циклите замръзване-размръзване на качеството.За зидарийте-по добре не ги изпълнявайте в този дълъг период без защита, а след покрива.Това не е технологичен проблем, ако имат само ограждащи функций-консултация с проектантите Ви.Успех!

Коментар

Консултирайте се с конструктора, който ви прави проекта. Най-добре е това да е заложено в проекта и да е описано. Има си някои тънкости. Една от тях е предпазването на армировката.

Коментар

Много съм ви благодарна за отговорите. Много се зарадвах, че това, което си мислех, е осъществимо.
                      Всичко най-добро!
                      П.П. Най-вероятно в бъдеще време ще се консултирам с вас и за други неща. Този форум е страхотен!

Коментар

Ако ми остане време ще ви пратя снимки от един сайт в който показваха как се строи в планински зимни условия -не е точно вашия случай, но поне показват как се защитава конструкцията. Ако използвате водоплътен бетон би трябвало да няма проблем с водата. Незащитени остават стремената за колоните, но и там може да се направи нещо (боя с ръждопреобразувател. Използвайте необходимото количество дистанционери, за да е добре покрита армировката . Дано имате читав строител...
                        Армираният полиетилен май ще помогне също и не оставяйте неща за крадене...
                        Александър

Коментар

Първоначално публикуван от axlastro Преглед на мнение
                          Ако ми остане време ще ви пратя снимки от един сайт ...
                          Ще чакам с нетърпение!

Коментар

Първоначално публикуван от leilaSky Преглед на мнение
                            Здравейте!
                            За една година на бетона няма да му стане нищо . Погледнете колко къщи има неизмазани по десетки години - още са си здрави и читави .
                            Единствено тухлите са под въпрос . Те ако са добре изпечени не поемат влага и не се разпадат от влагата . Но трудно се разбира дали са изпечени , обикновено ...късно. Постарайте се при избора на тухли.
                            За покрив - какво пречи това да е просто пуснат найлон , който да покрива цялата площ ? Пак е покрив в някакъв смисъл и ще свърши работа ( да предпази бетона и тухлите от водата през зимата).
                            Ако толкова много държите - има грунд . Полагате грунда по цялата повърхност и ето ви защита , но за година едва ли е нужно .
                            Единственото неприятно е , ако арматурата на колоните и плочата се показва извън бетона . Това е недопустимо , но се случва .
                            Не го допускайте , макар че и това не е болка за умиране ( все пак говорим за година-две) .
                            Само като препоръка за такъв случай ( строеж няколко години)- използвайте с една идея по-силен бетон ( по здрава марка от предвиденото в проекта). Това е един вид защита. Няма да ви вдигне разходите .
                            Успех !

Коментар

По принцип бетона подобрява качествата си с годините,по точно до 80-100г. тоест става по здрав с течение на времетостига да не е изложен на жестоки атмомосферни влиания.А при нас чак такива няма,та ка че можеш спокойно да го оставиш и да дострояваш когато можеш.Единствено трябва да го пазиш от сол.Е..ва му мамата за нула време.

Коментар

Здравейте,

Имам и аз едно питане за груб строеж, но става въпрос за промишлена сграда - 230 кв на 2 етажа. Общо са 8 помещения с височина 3 м., вкл баня х 2, тоалетни клетки х 2, мога ли да очаквам по-ниска цена за груб строеж, след като става въпрос за склад и тихо производство без тежки машини с вибрации? Дилемата ми е, че има възможност да закупя място със вече съществуващи сгради или да строя на място, което тепърва ще закупувам. Проблемът е, че различни фирми дават огромни разлики при запитване за ориентировъчна цена - от 250 евро на кв. м. до 200 лв. на кв.м. - става въпрос в рамките на гр Варна. Мерси

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X