Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Груб строеж?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Груб строеж?

Алекс, нека да не почваме със сравненията между България и Австрия(Германия), понеже и без това ми е болна тема! На мен техния стандарт на живот не ми трябва. Нито имам такива нужди, нито желание да трупам пари. Тоя период го минах преди 15г поне! Има доста по-важни неща които истински ми липсват! Но явно на всеки трябва да му дойде момента за да го осъзнае!
    Само за информация ще кажа, че в доста голям радиус около мене изобилства от сгради с чисто незаконен характер. Построени през годините и без никой дори да ги пита аджеба проект поне имат ли! Аз станах за смях на всичките ми комшии, защото държах да мина по целия законов ред(така като е в Австрия и Германия!) за да сменя статута, на земята, да си направя и да ми одобрят плановете, съгласуване с енерго, вода и т.н. Цялото това "удоволствие" ми струва 6г от живота, безкрайно много притеснения, проблеми, подигравки(вкл. и от общински служители) и при това във време когато съпругата ми беше(и все още е!) на практика неизлечимо болна. Сигурен съм, че на никой от чиновниците по тоя одисея не му пукаше за това, но само аз си знам през какво съм минал!
    Тъй, че моля без коментари какво искаме пък как го правиме! Винаги съм спазвал всички засягащи ме закони, независимо колко безсмислени са били към момента! Същото ще е и сега! Не ме карай пак да си повтарям предния пост, и моля не го чети както дявола евангелието!
    Последно редактирано от D-MAX; 24-02-10, 15:14.
    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
      Алекс, нека да не почваме със сравненията между България и Австрия(Германия), понеже и без това ми е болна тема! На мен техния стандарт на живот не ми трябва. Нито имам такива нужди, нито желание да трупам пари. Тоя период го минах преди 15г поне! Има доста по-важни неща които истински ми липсват! Но явно на всеки трябва да му дойде момента за да го осъзнае!
      Само за информация ще кажа, че в доста голям радиус около мене изобилства от сгради с чисто незаконен характер. Построени през годините и без никой дори да ги пита аджеба проект поне имат ли! Аз станах за смях на всичките ми комшии, защото държах да мина по целия законов ред(така като е в Австрия и Германия!) за да сменя статута, на земята, да си направя и да ми одобрят плановете, съгласуване с енерго, вода и т.н. Цялото това "удоволствие" ми струва 6г от живота, безкрайно много притеснения, проблеми, подигравки(вкл. и от общински служители) и при това във време когато съпругата ми беше(и все още е!) на практика неизлечимо болна. Сигурен съм, че на никой от чиновниците по тоя одисея не му пукаше за това, но само аз си знам през какво съм минал!
      Тъй, че моля без коментари какво искаме пък как го правиме! Винаги съм спазвал всички засягащи ме закони, независимо колко безсмислени са били към момента! Същото ще е и сега! Не ме карай пак да си повтарям предния пост, и моля не го чети както дявола евангелието!
      Много лично си приел моят пост, без да е предназначен за теб конкретно!!!Просто не ми хареса да се определят лицензите за стр. фирми като безумства, и това не е само мое мнение тук като попрочетох темата.Пък и те са факт, независимо кой как ги приема.Забелязвам, че се дразниш от същите неща , както и аз-т.е. от липсата на ясни и спазващи се правила./Затова ти трябва германският ред, ако и да не искаш парите и стандарта им./Нали разбираш че строителният лиценз е част от това?За какво всъщност спорим?
      p.s.Позволявам си да ти пиша на "ти", щото ти почна пръв.
      p.s.1Съжалявам за това което си изпитал, но именно проблема ни с правилата е довел до тук.
      Горното го написах като дългогодишен участник от всички страни на барикадата.
      Последно редактирано от ALEX_Z; 24-02-10, 21:42.

Коментар

Може би се объркахте - но тук няма спор за лиценза .
        Само дружески си обсъждаме поредната приумица на властта .
        Приумица защото не върши работа .
        Приумица защото дублира закона за строителството , където пише , че само специалисти с диплома в областа може да разписват документите .
        Приумица защото таксата е висока , без някаква причина за това .
        Приумица защото може да бъде заобиколена много лесно .
        И това , че си изказваме мнението не значи , че работим по други правила .
        Спазваме си лицензионния режим , но си имаме мнение .
        Поредната пирамида захранена с нашето мълчание .
        За Германия - не ми се обсъжда . Просто там има закони ( и тук ги има ) , но там се спазват и прилагат на момента . А тук си измисляме нови с цел държане в подчинение и захранване на пирамидата .
        Относно строителството ТАМ - малко по-либерално е .
        Но либерално не значи криминално . Има правила , спазваш ги и строиш .
        От ясни правила по-хубав лиценз няма .

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
          Може би се объркахте - но тук няма спор за лиценза .
          Само дружески си обсъждаме поредната приумица на властта .
          Приумица защото не върши работа .
          Приумица защото дублира закона за строителството , където пише , че само специалисти с диплома в областа може да разписват документите .
          Приумица защото таксата е висока , без някаква причина за това .
          Приумица защото може да бъде заобиколена много лесно .
          И това , че си изказваме мнението не значи , че работим по други правила .
          Спазваме си лицензионния режим , но си имаме мнение .
          Поредната пирамида захранена с нашето мълчание .
          За Германия - не ми се обсъжда . Просто там има закони ( и тук ги има ) , но там се спазват и прилагат на момента . А тук си измисляме нови с цел държане в подчинение и захранване на пирамидата .
          Относно строителството ТАМ - малко по-либерално е .
          Но либерално не значи криминално . Има правила , спазваш ги и строиш .
          От ясни правила по-хубав лиценз няма .
          Струва ми ,се че точно за лиценза е спора, защото дефакто той отмени схемата "по стопански начин", където строежа беше продукт на сбор от най-различни "изпълнители",често със съмнителна квалификация и там беше най-голямото размиване на отговорност. За икономическата обосновка на това явление писах по-горе.
          Пропускате, че да издадат на фирмата съответното удостоверение за категория и група , изискват много сериозни доказателства от фирмата и те въобще не са само за наличните технически кадри, които подписват.Зад печата на фирмата стоят още много ресурси,застраховки,гаранции и пр.
          Забелязвам че тази година срещу таксата получаваме и вестник!.Не е малко. Ако действително знаете как да се заобиколи , моля споделете го по подходящ начин.Черпенето е гарантирано.Не ми стана ясно -ние ли ще ставаме с европейски манталитет или ще побългаряваме Европа, та никой не признава че точно така се работи в нашият Европейски съюз-с лицензи, които трябва да докажеш и ги платиш?
          Че продължават опитите за отклонения от работата с лиценз е така , но това не е нормално, и от това страдат коректните фирми , както и в крайна сметка-Възложителят.

Коментар

Аз лично не виждам никакъв проблем. Баш майсторите просто ще си направят фирмички.
            В строителството лицензираните фирми са най-малкия проблем. Да вземем за пример безумното, малоумното, идиотското нещо, което ни задължава да съгласуваме проект в експлоатационните предприятия - ЧЕЗ (ЕОН и т.н.), Софийска вода (по другите градове не знам кои са), БТК, Топлофикация, Улично осветление и т.н. Общо десетина инстанции. Ами утре ако се появят още 2 фирми за електроснабдяване, още 3, като БТК? Кабелните телевизии и те ако си направят собствена мрежа? Какво правим тогава? Съгласуваме в 20 инстанции ли? Ами той инвеститорът, като чуе това и дим да го няма.

Коментар

Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение
              Струва ми ,се че точно за лиценза е спора, защото дефакто той отмени схемата "по стопански начин", където строежа беше продукт на сбор от най-различни "изпълнители",често със съмнителна квалификация и там беше най-голямото размиване на отговорност. За икономическата обосновка на това явление писах по-горе.
              Пропускате, че да издадат на фирмата съответното удостоверение за категория и група , изискват много сериозни доказателства от фирмата и те въобще не са само за наличните технически кадри, които подписват.Зад печата на фирмата стоят още много ресурси,застраховки,гаранции и пр.
              Забелязвам че тази година срещу таксата получаваме и вестник!.Не е малко. Ако действително знаете как да се заобиколи , моля споделете го по подходящ начин.Черпенето е гарантирано.Не ми стана ясно -ние ли ще ставаме с европейски манталитет или ще побългаряваме Европа, та никой не признава че точно така се работи в нашият Европейски съюз-с лицензи, които трябва да докажеш и ги платиш?
              Че продължават опитите за отклонения от работата с лиценз е така , но това не е нормално, и от това страдат коректните фирми , както и в крайна сметка-Възложителят.
              Лиценза нищо не е отменил .
              Ако имаш технически надзор ( човек който да ти разписва отделните операции и части на строителството ) можеш пак да си строиш по стопански начин . Не знам колко е законно , но се строи постоянно .
              Накрая идва комисия , акт 14 , после 16 или 19 и си в джаза .
              Как да се заобиколи всичката тази дандания - елементарно .
              Една фирма взима лиценза и наема всички останали като подизпълнители - както съм писал , като се прави в момента , както ще бъде и за напред . Това е практиката и в Европата .
              Според теб дали в Европа всеки човек си има собствено ЕТ .....
              И дали всяко ЕТ ( GMBH ) има лиценз .
              Ако имаме свястни адвоката на държавната администрация свят ще им се завие . Но ние българите сме индивидуалисти и обединение не става, освен за източване , но и то е индивидуално .
              Та - като се регистрира всяка фирма в съда се описва каква дейност ще извършва тази фирма ( по съдебно му - този субект ).
              Щом получиш регистрация това автоматично ти дава законно право да извършваш описаните дейности ....... ДА ама НЕ .........
              Трябва ти още една регистрация ( лиценз) и после още една в камарата на еди кой си и после още ..... какво да си чешем езиците .
              За това никой закон или лиценз няма сериозна подкрепа . Не че сме против , но да се пишат само закони заради бройката си е глупаво и прозира от всякъде .
              Дублирането на закон с друг си е тъпотията на прехода .
              Ако закона е единствен всеки ще го спазва .

Щом може да работя по съседния закон ..... единият е излишен .
              И пак стигнахме до центъра на глупостта ( или гениалността) :
              В Народното събрание да има болшинство юристи и икономисти , а законите и икономиката да са ни под нулевата линия .
              И спора се измести . Всеки вижда , че работата е келява , но всеки намира начин да се спаси по своему .
              Това е . Разпускаме с ОФФ роуд и адреналин и се чувстваме горди .
              Нали няма този спор да се превърне в СПОР , защото говорим за едно и също нещо . Виждане едно и също нещо и сме потърпевши от едно и също нещо . А то е :
              Междуфирмена задлъжнялост над 100 милиарда ( МИЛИАРДА ) . Честито на лицензираните !

Коментар

Въпроса с лиценза и браншовите организации стои еднакво силно във всички части на строителството. Проблема стои в следното - печалбите в строителството се смятат за високи, или поне бяха такива благодарение на спекулативните цени на имотите. Когато даден бизнес е печаливш всички искат по нещо от теб. Зад идеализма на идеята да се повиши качеството на строителството или каквито и да било услуги чрез контрол от държавата или браншови организации прозира гнусната комерсиално-рекетьорска цел
                да ти източат максимално количество пари от това, което си изработил честно. Много колеги обвиняват възложителите в стиснатост и как са
                склонни да орежат проектантските хонорари за сметка на печалбата си.
                За съжаление, у нас нещата стоят малко по различно от другите страни поради простата причина , че сме бедна държава с много малък БВП и висока зависимост на пазара от вносните стоки и суровини.
                Най-страшното е, че засегнати от мародерството на държавата и "недържавните" организации - били те ЧЕЗ, Софийска Вода, КИПП и т.н.
                засяга най-вече дребните инвеститори и фирмаджии .
                Да речем, че колегата Х от форума решава да си построи къща.
                Почват такси - виза за проектиране, кадастрална карта, "предписания" за проектиране от Софийска Вода, ЧЕЗ. После се почва съгласуване на проекти в КАТ, Организация по движението, ХеИ и т.н. Такси за внасяне на съвет. Ама искаме да строим вече. Не може, чакайте 2 месеца за да се събере съвета да ви одобрява проекта, ако не - плащайте 1000лв за надзорна фирма и доклад за съответствие. Не е задължително, но като не искате да чакате... С цялото разтакаване и такси, още преди да сте получили строително разрешение сте се изръсили 1000-2000 лева за такси . Естествено не ви се плаща и за проекта още толкова, но и проектантите плащат по 250 лв. годишно за да имат въпросните лицензи, застраховки и т.н. И така, дори и да ви дадат строително разрешение, вече сте се изръсили колкото да речем за бетона и армировките.
                А парите често се пресмятат колкото да стигнат за грубия строеж и после...

Аз лично смятам, че строежите от 5-та категория спокойно могат да бъдат облекчени откъм съгласуване, такси и т.н. както от страна на държавата, така и от страна на дружествата и браншовите организации.
                Те донякъде са, но...

П.С. - на някой да са му връшали ДДС от държавата в близите няколко години?
                Александър

Коментар

Нека да си има съгласуване, но не и рекета с монополистите, както писах по-горе. На всичкото отгоре и в подземен кадастър в общината трябва да се съгласува. Е за какво да ходя по всички частни дружества, при положение, че подземния кадастър може да ми съгласува проекта? Трябва общината да съгласува всичко наведнъж. Не може електроинженер да ми съгласува пътна ситуация, при положение, че няма никакви права за това. Некадърни законотворци!

Коментар

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
                    Нека да си има съгласуване, но не и рекета с монополистите, както писах по-горе. На всичкото отгоре и в подземен кадастър в общината трябва да се съгласува. Е за какво да ходя по всички частни дружества, при положение, че подземния кадастър може да ми съгласува проекта? Трябва общината да съгласува всичко наведнъж. Не може електроинженер да ми съгласува пътна ситуация, при положение, че няма никакви права за това. Некадърни законотворци!
                    Да де... Именно там е проблема - използва се законовия смисъл на думата "Съгласуване" за едно чисто изнудване...
                    Александър

Коментар

И както често се случва - спорим , спорим ..... а всъщност сме на едно мнение .
                      Натоварването с такси на всеки строител и инвеститор е по-голямо от нормалното .
                      Ако някой реши да изчисли колко плащаме като такси , лицензи и данъци и осигуровки - ще се окаже че 50% от всеки лев отива в държавата .
                      Нека , нямам против това .....но държавата да покаже , че знае как да ползва тези пари - инфраструктура , магистрали , образование , здраве ....
                      А то парите си отиват в хазната .... а после ги няма .....
                      И пак нови такси , лицензи и ...........нови спорове .....
                      Еххххххх- България , за тебе те умряха .......и умират .......
                      Аз повече за лицензи и закони няма да пиша .
                      И без това промяна не мога да направя .....

Коментар

Та - като се регистрира всяка фирма в съда се описва каква дейност ще извършва тази фирма ( по съдебно му - този субект ).
                        Щом получиш регистрация това автоматично ти дава законно право да извършваш описаните дейности ....... ДА ама НЕ .........
                        Трябва ти още една регистрация ( лиценз) и после още една в камарата на еди кой си и после още .....

Участваме си преди време в търгове и какво да видя....От бял мерчо слиза лачен мургав пич от Самоковските махали и присъства на отварянето на документите.Въпросният ми е познат, щото като войник по задължение сме го учили да пише!!! в казармата.Но бившият тенекеджия и изолаторджия вече има фирма , офис , секретарка и т.н. и не се е научил да пише-стоеше до мен уж да пише резултатите.Но....пича спечели доста конкурси.Е, вместо два-един пласт хидроизолация положен,-догодина протича покрива-какво от това като пише 3 месеца гаранция???, малко не платил осигуровки,данъци и ДДС , но си е платил другото....на който трябва.
                        Затова защитавам лиценза,щото не искам този който си плюе на професията да ми е конкурент.Нормално ли е прескъпата сграда възложена от Масларова да я построи фирма с 2 месеца фирмена история???Такива бяха историйте преди "страшния" лиценз.
                        Може и е скъпо за Строители и Инвеститори , но не е излишен.Не че е супергаранция срещу измами и некоректна игра, но си е сериозно сито-от над 15 000 фирми, създадени и действащи само по силата на регистрация, останаха около 2 000 ако не се лъжа.Останалите не могат да докажат даже по документи, кадрови и материални ресурси ,че ги бива за тая работа.

Коментар

Може и е скъпо за Строители и Инвеститори , но не е излишен.Не че е супергаранция срещу измами и некоректна игра, но си е сериозно сито-от над 15 000 фирми, създадени и действащи само по силата на регистрация, останаха около 2 000 ако не се лъжа.Останалите не могат да докажат даже по документи, кадрови и материални ресурси ,че ги бива за тая работа.
                          По този начин се затваря вратата дори за читава нова фирма.
                          Ситото пази вече регистрираните от "свежа" конкуренция,което не добре за потребителите
                          0+

Коментар

Трябва ти още една регистрация ( лиценз) и после още една в камарата на еди кой си и после още .....

Участваме си преди време в търгове и какво да видя....От бял мерчо слиза лачен мургав пич от Самоковските махали и присъства на отварянето на документите.Въпросният ми е познат, щото като войник по задължение сме го учили да пише!!! в казармата.Но бившият тенекеджия и изолаторджия вече има фирма , офис , секретарка и т.н. и не се е научил да пише-стоеше до мен уж да пише резултатите.Но....пича спечели доста конкурси.Е, вместо два-един пласт хидроизолация положен,-догодина протича покрива-какво от това като пише 3 месеца гаранция???, малко не платил осигуровки,данъци и ДДС , но си е платил другото....на който трябва.
                            Затова защитавам лиценза,щото не искам този който си плюе на професията да ми е конкурент.Нормално ли е прескъпата сграда възложена от Масларова да я построи фирма с 2 месеца фирмена история???Такива бяха историйте преди "страшния" лиценз.
                            Май някой не прави разлика между регистрация и лиценз .....
                            Всяка строителна фирма трябва да е регистрирана . С малка такса .
                            Дали е нужен лиценз - НЕ . Защото :
                            При всяка обществена поръчка има ИЗРИЧНО ( неотменно) условие - фирмите участници в конкурса ( търга) да имат над 500 000 лв оборот за изминалите 3 години . А за по-големи обекти условието е оборот за изминалите 3 години да е над 2 милиона лева .
                            Това ако не е сито за новите фирми .....
                            Как фирма на 2 месеца въобще участва на такъв конкурс ?
                            Друго условие за участие е - фирмата да представи вече завършени обекти за изминалите 3 години назад. Поне по един обект на година с точно описание и цена на изпълнение .
                            Как нова фирма може да се класира ?
                            А какво става - ако има лиценз ( 1500 лв) и .... може да участва в конкурса.
                            Това ако не е дубъл на закона какво е ?
                            Това ако не е вратичка за "наши" фирми на 2 месеца - какво е ?
                            Искаш лиценз - получаваш нова фирма ( неизвестна или със сменено име ) и лошо строителство . Хубава измама и т.н. .
                            Честито и хайде лиценза да ти върне загубите или гордостта , че си умен и не могат да те измамят законно ....
                            Понякога е добре човек наистина да е запознат с вратичките в двете посоки .......

Коментар

Първоначално публикуван от Emil (0n4o) Преглед на мнение
                              По този начин се затваря вратата дори за читава нова фирма.
                              Ситото пази вече регистрираните от "свежа" конкуренция,което не добре за потребителите
                              Имах предвид че съдебната регистрация определено не е достатъчна и не трябва да е -за читава фирма,както ни убеждава bgbul."Свежа" конкуренция, особено в тези тежки условия, при които още ще се редуцира броя на фирмите/затова е годишната заверка в Камарата/ е много трудна работа.Но ....и за това се мисли.Има интерес да се изкупуват закъсали читави фирми.

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                                Май някой не прави разлика между регистрация и лиценз .....
                                Всяка строителна фирма трябва да е регистрирана . С малка такса .
                                Дали е нужен лиценз - НЕ . Защото :
                                При всяка обществена поръчка има ИЗРИЧНО ( неотменно) условие - фирмите участници в конкурса ( търга) да имат над 500 000 лв оборот за изминалите 3 години . А за по-големи обекти условието е оборот за изминалите 3 години да е над 2 милиона лева .
                                Това ако не е сито за новите фирми .....
                                Как фирма на 2 месеца въобще участва на такъв конкурс ?
                                Друго условие за участие е - фирмата да представи вече завършени обекти за изминалите 3 години назад. Поне по един обект на година с точно описание и цена на изпълнение .
                                Как нова фирма може да се класира ?
                                А какво става - ако има лиценз ( 1500 лв) и .... може да участва в конкурса.
                                Това ако не е дубъл на закона какво е ?
                                Това ако не е вратичка за "наши" фирми на 2 месеца - какво е ?
                                Искаш лиценз - получаваш нова фирма ( неизвестна или със сменено име ) и лошо строителство . Хубава измама и т.н. .
                                Честито и хайде лиценза да ти върне загубите или гордостта , че си умен и не могат да те измамят законно ....
                                Понякога е добре човек наистина да е запознат с вратичките в двете посоки .......
                                Определено това което пишеш не е валидно за всички обществени поръчки-справка-"Агенция за обществени поръчки"-може да прочетеш различни търгове.
                                Вече писах конкретно за нормативната уредба по която работим актуално. Ако на теб ти е известно нещо по-ново-конкретно,моля да го посочиш тук!Иначе започва да става хаос от общи приказки,май и затова някой колеги спряха да пишат....

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X