Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви колектори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Слънчеви колектори

чували ли сте нещо за правен слънчев колектор? излизал много по евтино, но незнам дали си заслужава.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
      Леко се зарибих на тема слънчеви панели. Едно нещо ми е странно - тия вакуумните тръби са с 20% по-ефективни, и с пъти по-чупливи и скъпи. Два последователно свързани обикновени панели не са ли по-доброто решение? Или просто няма да развият необходимата температура в студените дни?
      Айде пак!
      Тия проценти от къде ги извади? Колко пъти по-чупливи са вакуумно-тръбните? Може би са 20 пъти по-чупливи ако имат 20 тръби, Но пък като се счупи една, подменяш само нея, а като се счупи плоския?
      Аз пък казвам, че вакуумните са 73% по производителни и 19,6 пъти по-чупливи. А да видим!

Коя кола е по-хубава? Джип, или лимузина и с колко процента?
      Последно редактирано от Kamen13; 29-12-09, 14:22.

Коментар

Първоначално публикуван от dankartala Преглед на мнение
        чували ли сте нещо за правен слънчев колектор? излизал много по евтино, но незнам дали си заслужава.
        Ако боядисаш в черно един варел и му свържеш две тръби, определено ще получиш слънчев колектор, трябва само да го закрепиш на покрива. И си заслужва - според критериите.

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
          Айде пак!
          Тия проценти от къде ги извади? Колко пъти по-чупливи са вакуумно-тръбните? Може би са 20 пъти по-чупливи ако имат 20 тръби, Но пък като се счупи една, подменяш само нея, а като се счупи плоския?
          Аз пък казвам, че вакуумните са 73% по производителни и 19,6 пъти по-чупливи. А да видим!
          Коя кола е по-хубава? Джип, или лимузина и с колко процента?
          Не ми се гневете, бе, хора... само тази тема съм чел. Като не знам питам. Който знае да каже.
          п.с. Питах само дали има смисъл 2 последователни колектора. Другото го драскайте.

Коментар

Не ми се гневете, бе, хора... само тази тема съм чел. Като не знам питам. Който знае да каже.
            п.с. Питах само дали има смисъл 2 последователни колектора. Другото го драскайте.
            Зависи от целта. Ако очакваш по-голяма мощност - да, ако очакваш да работят на по-студено и по-тъмно - не.

Коментар

Ясен ти е казал, но да добавя, че от един по-голям се спестяват пари. Има голямо разнообразие от размери. Но ако все пак не можеш да намериш толкова голям, купуваш си два, три, пет...

По-назад в темата пише, че не могат да се сравняват плоски с вакуумни, защото сравняваш колектори с различно приложение. Или ако ги сравняваш по един параметър, то ще е за сметка на друг. Здравина, производителност..., всичко е според зависи къде, защо, как ги използваш, кой ги е произвел, кой ти ги е продал... Зависи дори от това, колко е ветровито там където ще ги монтираш. Ако се слагат на особено ветровито място, можеш да избираш, дали да дадеш още 100-200лв. за допълнително укрепване на конструкцията на плосък колектор (който е с по-голямо съпротивление при вятър), или да доплатиш с тия пари за вакуумно-тръбни.

Коментар

[QUOTE=Kamen13;974793]
                Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение

Най-разпространената цена на соларната течност е 13,90лв./л. Концетрат за минус 60 градуса. Някои фирми разреждат и го правят за -30, като съответно го продават по-евтино, а има и заводски разреден до -15, -20, -25градуса. Последните са на цени от около 6 до 9лв./л. Ако обаче си намерил по-евтино, драсни да знаем и ние!
                В Proventuss пропилен гликола е на цена около 4 лв. за 100 литра.
                Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

[QUOTE=iai-bg;976509]
                  Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение

?????????????!!!!!!!!!!!!!!!!??????????

Това в каква пропорция с вода? Ако е чист, ще си зареждам колата оттам (вместо бензин).

Коментар

[QUOTE=Ясен;976512]
                    Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
                    ?????????????!!!!!!!!!!!!!!!!??????????

Това в каква пропорция с вода? Ако е чист, ще си зареждам колата оттам (вместо бензин).
                    Не знам да е разреден ...
                    При боичките се ползва за по-добра разливност и леко забавяне на съхненето, при сиропите за кашлица също го има в листовките...
                    Като си вземеш едно бидонче - ще продаваш ли на дребно със символична надценка за съфорумци??

Ами за сега добре: стои си до ваната и пере от време на време.
                    А какви са лошите отзиви? Продавачите ми казаха, че е само от 2 месеца на пазара и ако за толкова кратко вече има лоши отзиви, това е много кофти. Споделете, че се притесних.
                    Шестото чувство на пералнята било доста ексцентрично . При ровене в Гугъла при задаване на WHIRLPOOL и шесто чувство - излизат всичките клюки...
                    http://209.85.135.132/search?q=cache...ient=firefox-a
                    Последно редактирано от iai-bg; 29-12-09, 22:20.

Коментар

Не знам да е разреден ...
                      При боичките се ползва за по-добра разливност и леко забавяне на съхненето, при сиропите за кашлица също го има в листовките...
                      Като си вземеш едно бидонче - ще продаваш ли на дребно със символична надценка за съфорумци??

Шестото чувство на пералнята било доста ексцентрично . При ровене в Гугъла при задаване на WHIRLPOOL и шесто чувство - излизат всичките клюки...
                      http://209.85.135.132/search?q=cache...ient=firefox-a

За пропилен гликола: 100л за 4 лв сигурно е, че е хомеопатичен
                      а за пералнята нищо смущаващо не намерих, освен, че са разтраквали след втората година, също в линка не пише нищо обезпокояващо. Търсачката дава много резултати, но освен реклами не са обезпокоителни.
                      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Моля, ако има някой запознат физико-химик да сподели, каква е разликата между пропиленгликол и полипропиленгликол (тази в химичната формула я знам)! Интересува ме токсичност при вътрешна и външна употреба, както и поведение при температури от минус 60 до 250 градуса и при налягане от 1 до 6 бара. Поне литература от където мога да прочета? Доста книги и сайтове прерових и нищо! Май най-добре да си направя собствена лоборатория?!

Коментар

Едното е полимер (поликондензат) на другото.

Разлики:

Полипропилен-гликолът е по-вискозен, слабо или никак разтворим във вода, не се използва за борба със замръзването. Използва се за консервант и при производството на някои пластмаси.

И двете не са отровни.

Кое точно поведение те интересува?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            Едното е полимер (поликондензат) на другото.

Разлики:

Полипропилен-гликолът е по-вискозен, слабо или никак разтворим във вода, не се използва за борба със замръзването. Използва се за консервант и при производството на някои пластмаси.

И двете не са отровни.

Кое точно поведение те интересува?
                            Благодаря! Щом трудно или никак се разтваря във вода, другите ми въпроси отпадат.

Коментар

За пропилен гликола: 100л за 4 лв сигурно е, че е хомеопатичен
                              .
                              4 лева на литър се има в предвид.
                              Не знам дали е хомеопатичен, но като се добави в боята и тя става по- разливна - не е течлив като вода - а е по-скоро като нещо средно между гъста ракия и олио...
                              А ако го близнеш с върха на езика ти обмазва цялото гърло за миг....

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
                                ...
                                а е по-скоро като нещо средно между гъста ракия и олио...
                                А ако го близнеш с върха на езика ти обмазва цялото гърло за миг....
                                И други неща, ако ги близнеш могат да ти обмажат гърлото, но за разлика от ракия и олио не знам при каква температура се втвърдяват-сменят агрегатното си състояние от течно в твърдо.
                                Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X