Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви колектори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Слънчеви колектори

Колеги, някой слагал ли е колектор хоризонтално ( на парапета на балкона) примерно селективен панел на Сънсистем 2,7 кв/м ? Или трябва задължително да е произведен с вертикални тръби.Нещо такова: http://www.bgsolarhome.com/bg/napravisisam.html
    Последно редактирано от biser_kulinov; 10-06-09, 23:14.
    0888 69 88 72
    https://www.youtube.com/channel/UC2lB8CKbb5eIV1Aj8ikgayw

Коментар

Първоначално публикуван от biser_kulinov Преглед на мнение
      Колеги, някой слагал ли е колектор хоризонтално ( на парапета на балкона) примерно селективен панел на Сънсистем 2,7 кв/м ? Или трябва задължително да е произведен с вертикални тръби.Нещо такова: http://www.bgsolarhome.com/bg/napravisisam.html
      Май си искал да кажеш вертикално!? Иначе съм слагал и вертикално и хоризонтално. На парапет обаче, само вакуумни. Обикновено се ползват такива с по-къси тръби (до 1500мм.). Друга принципна разлика няма.

Коментар

• след много ровене в нета и допитване до мой братовчед специалист на слънчеви с-ми ,парна и др.,сътворих следното творение. два броя панела на сънсистем по 2.7 кв.м. ,тръбен път около 20 метра с тръба 18x0.7 и най дебелата изолация ,която намерих, бойлер 200 л. на сънсистем с две серпентини,помпена група oventrop, диф. термостат на интиел от 70 лв./купих си и два допълнителни датчика по 5 лв./ разш.съд и др. дреболии/никак не са малко/. три членно семейство сме ,вода топла има в излишък при облачен ден ползваме затоплената от предния. инсталацията заработи на 05.05 и до днес не съм включвал бойлера на ток. проблеми никакви ,обслужване също. температурата в бойлера вечер е между 60 и 78 градуса в зависимост от слънцегреенето през деня. ако имате въпросчета за цени ,съвети и др. моля питайте.

дали успях със снимките ?
        Прикачени файлове
        Последно редактирано от cveti; 11-06-09, 20:17.
        ...от друга страна, ако беше така, можеше да бъде и ако беше - щеше. Но не е така и след като не е, няма и да бъде.

Коментар

Колекторите по колко ги плати?
          0888 69 88 72

Коментар

Първоначално публикуван от biboqn Преглед на мнение
            На 24.05.2009 заредих две абсолютно празни бутилки с по 15лв пропан-бутан.Включих ги към газовия котел Аристон,а той съответно загрява 200 литров бойлер.В къщи сме аз,жена ми и двете ми малки деца.През уикендите обикновенно имаме гости,които преспиват в нас.(да си направите сметка колко топла вода изразходваме)
            Ще ви кажа за колко време ще стигнат тези 30 лв.

Днес сутринта котела беше изгаснал.30 лв. газ стигат за 20 дни.За един месец се очетрава около 45лв....

Коментар

колекторите за закупени от ИНТЕРМЕТАЛИ - Русе ,по принцип от там си закупих абсолютно всичко, виж тук http://intermetal.bg/downloads/downl....28.5.2009.pdf ползвам отстъпки ,но не е редно да ги коментирам тук, на този телефон може: 0888441212- Младен
              ...от друга страна, ако беше така, можеше да бъде и ако беше - щеше. Но не е така и след като не е, няма и да бъде.

Коментар

Обема на разширителния съд за слънчеви колектори по същия начин както за парно ли се изчислява?Колектора събира 2,5 л ,тръби 14м ф18 и серпентина.Ако някой знае благодаря предварително!
                0888 69 88 72

Коментар

Обема на разширителния съд за слънчеви колектори по същия начин както за парно ли се изчислява?Колектора събира 2,5 л ,тръби 14м ф18 и серпентина.Ако някой знае благодаря предварително!

Да! 8л. ще е ок.

Коментар

Интересува ме каква мощност би отдала медна серпентина. Има ли формула по която да се изчислява отдадената мощност в зависимост от дължина, сечение и температури.
                    Идеята ми е да сложа акумулаторен съд 1 м.3, който да изолирам и в него да сложа медна серпентина, която да вържа към парната инсталация, която е свързана в другия кръг на бойлера ми.

Идеята ми е с мин. парични средства и собствен труд да постигна макс. ефект.
                    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                      Интересува ме каква мощност би отдала медна серпентина. Има ли формула по която да се изчислява отдадената мощност в зависимост от дължина, сечение и температури.
                      Идеята ми е да сложа акумулаторен съд 1 м.3, който да изолирам и в него да сложа медна серпентина, която да вържа към парната инсталация, която е свързана в другия кръг на бойлера ми.

Идеята ми е с мин. парични средства и собствен труд да постигна макс. ефект.
                      За 1000л. (1 куб. м.) вода ти е нужна серпентина (топлообменник) с полезна площ от 3кв.м. Според обиколката на тръбата, можеш да сметнеш каква дължина ти трябва. Лошо няма ако се застраховаш малко и направиш площ от 3,20кв. м. примерно. Дано да ти се получи и да споделиш резултата. Успех!

П.С. съветвам те да използваш един, или 3/4 цола тръба. Помисли и върху идеята на колегата с гъвкавата тръба. Не съм пробвал, но не виждам причина да не стане.

Коментар

можели някой да ми каже откаде да си взема перална със входове за топла вода защото ми предстои да монтирам колектор

Коментар

Само като любопитно четиво:

http://www.segabg.com/online/new/art...=34&id=0001503

Коментар

Първоначално публикуван от stoil75 Преглед на мнение
                            можели някой да ми каже откаде да си взема перална със входове за топла вода защото ми предстои да монтирам колектор
                            Мойта съм я взимал на старо от София.Това са перални идващи по принцип от Англия. Исках да е немска и затова ми се наложи да изчакам но за сметка на това взех Бош. Магазина беше на Женския пазар на ул Чипровци но го затвориха.Имаха още един магазин на бул.Черни връх ,в блоковете от дясно ,около 500 м.преди Хладилника.Трябва да се види дали го има все още.

Коментар

Първоначално публикуван от stoil75 Преглед на мнение
                              Колега, намери ли магазин за техника каквато търсеше? Аз проверявах по техномаркетите, но не са и чували! Трябва ми съдомиялна.
                              0888 69 88 72

Коментар

Колега, намери ли магазин за техника каквато търсеше? Аз проверявах по техномаркетите, но не са и чували! Трябва ми съдомиялна.
                                Всяка съдомиална може да се включи директно към щранга за топла вода. Пише си го в инструкциията (поне на моята - NEO, ментак от всякъде). Само трябва да се внимава топлата вода, да не е много топла, за да не скапе някои съдове. Аз съм на ТЕЦ и съм я вързал към топлата вода, но тя повече от 60 градуса не може да стигне (топлата вода). Ако си към слънчева инсталция там вероятно може и повече, така че трябва да се вземат някакви превантивни мерки.

Същото се отнася и за пералните, защото там като сложиш на 40 градуса и водата ти влезе със 70 - после жената ще те обеси на простора ...
                                Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
                                LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
                                Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X