Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Къщата"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: "Къщата"

Ми приеми, че на теб конкретно, нищо не сам ти казал. Но в края на краищата си задал въпроса си в обществен форум, в който ти не си единственият потребител, а моят достъп не е ограничен!
    Впрочем писал съм "примерно", което предполага и да не точно така, но всъщност съм категоричен, че именно така е изпълнен този фалц. Та в тази връзка, не виждам какво провокира терзанията ти, предвид че и другите неща които пиша са също толкова сътоятелни и не въвеждат никого в заблуждение!
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Да, с ръчния циркуляр е правен. Мисля че това е най-лесния начин за мен. Оберфрезата ми е маломощна, но и 2ооо вата да беше, пак дълбоко се съмнявам, че тоя фалц в бук ще стане на 1 преход. Ако пък се прави на стационарна фреза, тия греди са си цяло приключение за сам човек да ги размята. Е, сигурно е възможно.
      Петьо, в темите ни има няколко души, които се включват и дават смислени съвети. DAVC е един от тях. Да не го подценяваме

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
        Ако пък се прави на стационарна фреза, тия греди са си цяло приключение за сам човек да ги размята.
        Размятат си се като стой та гледай. Само се прави "урудка", дето сама ги води, а ти само буташ. В идеалния случай даже машината сама си ги бута, ако има подаващ апарат, който също не е никаква философия да се направи, а има и готови. Как се прави сачак например - направо песен. Само бутваш, машината си го захапва и го изплюва от другата страна готово. На втория пас се слага и ролка с шкурка вместо фреза, и излизат готови за лакиране.

...обаче, точно такова отнемане няма никакъв смисъл на фреза, или по-точно да се прави цялото на талаш. На два паса излиза с циркулярна фреза, или направо на циркуляра, а си имаш и летвички после за туй-онуй.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

...обаче, точно такова отнемане няма никакъв смисъл на фреза, или по-точно да се прави цялото на талаш. На два паса излиза с циркулярна фреза, или направо на циркуляра, а си имаш и летвички после за туй-онуй.
          Така ще го направим и ние.Даже мисля да е по широк фалца за по лесна корекция на грешките в дъските.

П.П.Беше ми интересно как Стеф го е правил с ръчния циркуляр.Дори бих казал, че го намирам за опасно .

Коментар

Първоначално публикуван от Петьо Джартов Преглед на мнение
            Дори бих казал, че го намирам за опасно .
            Какво по-опасно намираш сравнено с обикновено рязане със същия ръчен циркуляр?

...то аз съм си шубе по принцип, ама в случая наистина не се сещам.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

А-бе, ако трябва да сме съвсем обективни и коректни, трябва да се отбележи, че използване по този начин на циркуляр се счита за неправилно. Това си е масово наложил се прийом в занаятчийската практика, но противоречи на технологията. Става въпрос за това, че диска не преминава през цялото сечение на детайла, като така, не се почиства свободно от стърготините, вероятността от периферно загряване на диска е голяма, а от там - аксиално биене. Сряза не се получава "мазен", машината си товари, обработваният материал започва да се замозапалва (може и съвсем да пламне) и т. н. и т. н.

Коментар

Фактически, аз го ползвам предимно точно по този неправилен начин. С едрия зъб се справя, но турих диск с по-ситен и наистина има тенденция към палене. Значи това е обяснениетео, не смогва да изхвърли стърготините.

Специално в този фалц няма нищо опасно. Хващаш ритъма на подаване и направляваш да не заклинва филунга, и това е. Разбира се, здраво държане.
                По трудно е когато се реже на максимална дълбочина. Тогава усилията са наистина големи. Всяко посукване води до заклинване, и при лабаво държане до откат. Обикновенно в такива случаи, дясната ръка я опирам на дясното коляно, за стабилност. И пак, за опасност, все пак има предпазител. Но ако циркуляра е по-мощен и заклини, като нищо може да ти изкълчи китката ако се заплеснеш.

Като стана дума за машини, Петьо, да те питам. Знаеш ги Габровските, комбинирани, абрихт-циркуляр. Аз има такава. Но има и един по-висок модел с щрайхмус. Дали на някой около тебе не му се намира такава и да иска да се оттърве от нея?

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                  А-бе, ако трябва да сме съвсем обективни и коректни, трябва да се отбележи, че използване по този начин на циркуляр се счита за неправилно. Това си е масово наложил се прийом в занаятчийската практика, но противоречи на технологията. Става въпрос за това, че диска не преминава през цялото сечение на детайла, като така, не се почиства свободно от стърготините, вероятността от периферно загряване на диска е голяма, а от там - аксиално биене. Сряза не се получава "мазен", машината си товари, обработваният материал започва да се замозапалва (може и съвсем да пламне) и т. н. и т. н.
                  Че то същото се получава и на стационарна фреза или гиркуляр, ако отнемаш с тънък инструмент по същия начин. В общия случай се прави с диск с твърдосплавни пластини, точно защото допира на диска с материала е само при пластините. И се чисти по-лесно.

А дървото трудно ще го запалиш. Може да пуши, да мирише, и да става кафяво, ама чак да пламне някак не си го представям. Правил съм си нарочни експерименти. Това са високооборотни машини, а това е свързано с много вятър покрай инструмента. Нищо няма шанс да пламне там, поне докато машината работи.

Коментар

А, разбира се, че ефекта си е същият и на стационарен циркуляр, няма разлика. Точно защото не говоря единствено за ръчен, погоре не писах за допълнителните неща, които споменава Стеф и характерни именно за ръчни триони. Какъв е точно материалът на зъбите няма значение (твърдосплавните пластини - впрочем - нямат "добър ряз"), единственото което намалява в някаква степен този ефект са радиалните изрези, които имат някои дискове (поне предотвратява аксиалното биене). А дървесината си се пали, не си бил достатъчно настоятелен . При фрезата нещата не стоят така, тя оформя директно цял, отворен канал (фалц, нут, или там каквото), така и стърготините се чистят свободно и "вятърът си духа".

Коментар

Като стана дума за машини, Петьо, да те питам. Знаеш ги Габровските, комбинирани, абрихт-циркуляр. Аз има такава. Но има и един по-висок модел с щрайхмус. Дали на някой около тебе не му се намира такава и да иска да се оттърве от нея?
                      Стефане,тези машинки се правеха от една фабрика"Рачо ковача".
                      Тази фабрика брате от повече от 10 години е в историята.
                      Ако има нещо по гаражи и мазета, ама е божа работа,все пак ако чуя нещо ще свиркам.
                      Но да ти кажа чесно аз не съм очарован от абрихтите им.
                      То моето мнение не е критерий защото аз винаги съм бил фен на яките,професионални машини.

Та по този повод и аз да попитам?Аз смятам да си купя една пендола.
                      Искам да може да реже поне 14 см греди.Гледах една на Спарки много ми хареса.
                      Ако имате някоя добра идея моля?
                      Благодаря !!!

Коментар

Аз от такива нямам впечатление, но даваш ли си сметка, 14см са много? На един ряз ли искаш да ги отрежеш? Отиваш на много висок клас машина. Добре ще е да има и възможност за постъпателно движение.
                        Иначе, може да се направи, голям диск, мощен мотор, и ремъчна предавка.

Какво да ти кажа за Габровската машинка. Много съм доволен. Мисля, че за любителски цели, а и в цехове съм ги виждал, като цена-качество не е имало по-добро на пазара. Купувал съм я 87ма от топливо на Сточна гара за 480ля, май. Взех я без бора. Плотовете искат леко прогонване и си става абрихт. Масата на циркуляра не е много стабилна, и я подпирам на трета точка. Ползвам дискове от бързорезна стомана и ги заточвам периодично на ръка с пила. Не е проблем. Но напоследък съм я замръзил. Вероято я чака път към село, ако не се намери някоя със щрайхмус. Сега се ослушвам за един малък банциг, ама да видим ще ме огрее ли. Но, преди всичко трябва първо да имам добре заключващо се помещение. Не че е панацея, но все пак.

Коментар

...Габровските, комбинирани, абрихт-циркуляр...
                          Стеф, имам такава машина, със всичките и допълнителни прикачни устройства - щрайхмус, бор-апарат, фрез-глава. Изобщо не ти я препоръчам и точно щрайхмуса е абсолютно непригоден за каквото и да било. Бор-апаратът, горе-долу, с добър инструмент върши някаква работа. Като фрезата работи на задоволително ниво, равно с това на цялата машина - разбира се - която си е по същество типично любителска. Двигателчето е слабо (1,1 кВт), като цяло е лека и много вибрира, плотовете са щамповани, а не отливки, луфтовете са огромни.
                          По едно време се продаваше такава тук във форума, но не знам какво стана и с какво беше окомплектована.

Коментар

Но, преди всичко трябва първо да имам добре заключващо се помещение. Не че е панацея, но все пак.
                            Това е задължително.Аз също имам доста инструменти в къщи.Около 60 кв.м гараж пълен.Повечето са металообработващи ама мисля да посъбера и дърводелски.
                            Никак не ми се носят на къщата поради същата причина.

Май май ще се стегна и ще направя един "бункер" за тая работа ама после трябва да го гътам .
                            Абе аз мазичката ще я ползвам за тая работа ама..... кога ще я покрия.

Коментар

Щом казваш за щрйхмуса че не става, значи не става! Аз най-вече от него се интересувам.
                              Инчае че е лека лека е, но като се притегнат плотовете няма луфтове. Вероятно за масата на циркуляра имаш предвид. Тя се гъне ако е само на шпилките. Но каво да ти кажа. С тази машина си направих всички нови черчевета на предишния си апартамент. Разбичвах от талпи и т.н.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                                А дървесината си се пали, не си бил достатъчно настоятелен .
                                Бил съм максимално настоятелен. Но явно си иска и талант.

Бе не знам. Тия машини, до които имам достъп, са като минимум по 600-700 кила едната, та може и да ми е изкривена представата за това-онова.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X