Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Домашна пастърма, суджуци и луканки

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Домашна пастърма, суджуци и луканки

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:46.jpg
Прегледи:1
Размер:33.9 КБ
ID:5804041
    Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

    Коментар


    • От: Домашна пастърма, суджуци и луканки

      Първоначално публикуван от agogov Преглед на мнение
      [ATTACH=CONFIG]975381[/ATTACH]
      Че то и аз съм така,само че климатика ми е вътре в терасата и духа по дължина
      Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
      Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
      Анатолий Пейчинов o8875о9815
      https://dvrbg.com/

      Коментар


      • От: Домашна пастърма, суджуци и луканки

        Най-накрая се наканих да открия сезона. Започнах с любимия джолан в зелев сок. 3бр заден свински...

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20181202_164753.jpg
Прегледи:1
Размер:256.8 КБ
ID:5804220

        Коментар


        • От: Домашна пастърма, суджуци и луканки

          Четох темата... точих лиги.....
          Купих филе и чимен и реших да пробвам

          Свинско филе:
          https://drive.google.com/open?id=1eH...68E03cNyuYL6fm


          Изчистих жили/ципи:
          https://drive.google.com/open?id=14t...LZKAazSv_KTf8m

          Забърках 2 литра вода с 330 грама сол (15 кибритени кутийки Х 22гр), сложих месцето, затиснах, чаках 24+ часа:
          https://drive.google.com/open?id=1CP...vJFLVFyQ2EEgvk

          Резнах един плоскост ламинат на 2, направих импровизирана преса. Стегнах месото за 24 часа:
          https://drive.google.com/open?id=1XLrvRqoTUO0JBJiVkgnz1YeMIQwlVvkT
          https://drive.google.com/open?id=1wY...jVTR2xRFld36T6

          Забърках чимен(Кауфланд - 89 стотинки), червен пипер, черен пипер, домашна чубрица:
          https://drive.google.com/open?id=10Z...xc2FHIHFxuHUFb
          https://drive.google.com/open?id=12w...-7a_mQyfZbZR34

          Пиперосах големите парчета с каша подправките от горе и бяло вино. Малките отупах на сухо:
          https://drive.google.com/open?id=1ut...r-pz98cQmBnuvt
          https://drive.google.com/open?id=1FG...X7g0z2ZsrVOgak

          Окачих на балкона (остъклен, отворено от 2те страни да става течение):
          https://drive.google.com/open?id=1XC...mhrxir5Q3qy7uw

          Надявам се да станат

          Линк със снимките - https://drive.google.com/open?id=1nq...Aichth-ilvaSd9




          Коментар


          • От: Домашна пастърма, суджуци и луканки

            Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнение
            При сухото осоляване няма никакви зависимости! Поне няколко часа...
            Държал съм месото 24 часа в сол и още толкова във вода за обезсоляване. Става нормално солено. Колото по-изсъхва по се усеща да е солено.
            ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

            Коментар


            • От: Домашна пастърма, суджуци и луканки

              Много добри и балансирани резултати постигам със зелева чорба.
              След няма значение колко и какво осоляване. Обезсолявам напълно (месото вече е изпечено от солта) примерно два дни като сменям водата няколко пъти. След което 12 часа в зелева чорба.
              Солеността и аромата стават уникални (особено за парче врат) дори и за човек като мен който не е опитвал зелева чорба през живота си [emoji23]
              Сега имам предизвикателство пред мен. До сега не съм се сборвал с цял бут. Дано не се издъня.

              Другата снимка е уникално чоризо. Правил съм няколко пъти но това е най доброто ми постижение.

              1кг. свинско 60 на 40 сланина

              20гр. сол

              10 скилидки чесън

              30-40гр. пушен червен пипер

              5гр. лют пипер

              50мл. кисело вино или оцет.

              Да не ви плаши количеството сланина. Аз правя за четвърти път. Докато не сложих 40% сланина, не стана като това което ми носят от Испания.
              Иска не много студено за да не изсъхне много.
              Ориентировъчно 7 градуса. Естествено не съм спазвал тази температура, но е някъде около нея. Когато напълня мезетата (понеже не слагам много сол, гледам да не минавам 18 грама) и първите 5 дни се старая да ги държа на по ниска температура ако може. Примерно на открита тераса с вечерна температура 2-3 градуса. След това го местя на остъклена тераса, при която температурата е сравнително постоянна.
              И най важното. Пипера трябва да е Pimenton dela vera. Иначе става "някакъв червен" колбас.
              Последно редактирано от hgeorgiev; 09-12-18, 14:32.

              Коментар


              • От: Домашна пастърма, суджуци и луканки

                Това е от сухото осоляване,макар че на половината съд се беше напълнил с вода ,явно месото е пуснало.От три дни е на сушилника.
                Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                Анатолий Пейчинов o8875о9815
                https://dvrbg.com/

                Коментар


                • От: Домашна пастърма, суджуци и луканки

                  На сол е с една идея повече но е много добре.Това е малко парче ,на по дебелите ще е екстра.

                  За пръв път правя сухо осоляване,вкуса е еднакъв , сравнение със саламурата,при сухото солта е еднаква и на повърхността и в сърцевината.Цвета при сухото обаче го няма.Стоят тъмни.
                  Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                  Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                  Анатолий Пейчинов o8875о9815
                  https://dvrbg.com/

                  Коментар


                  • От: Домашна пастърма, суджуци и луканки

                    Аз ги правя само със сухо осоляване. Причините са две: самото осоляване трае няколко часа и второ- солта дърпа от водата на месото и после се сушат по-бързо. Говорим за морска сол.

                    Коментар


                    • От: Домашна пастърма, суджуци и луканки

                      hgeorgiev

                      това, което си дал като първа снимка-еленски бут ли е, и ако да, то дай някаква рецепта и кажи дали бута е преден, заден, малък-голям и т.н.?

                      Коментар


                      • От: Домашна пастърма, суджуци и луканки

                        Първоначално публикуван от ичиконти Преглед на мнение
                        hgeorgiev

                        това, което си дал като първа снимка-еленски бут ли е, и ако да, то дай някаква рецепта и кажи дали бута е преден, заден, малък-голям и т.н.?
                        Ъхъ, и от какъв елен е бута да каже- мъжки, женски, северен, нашенски...
                        Ясен: ”в Наречен си лекувам нервите от форумното модериране...”

                        Коментар


                        • От: Домашна пастърма, суджуци и луканки

                          Първоначално публикуван от са6о Преглед на мнение
                          Аз ги правя само със сухо осоляване. Причините са две: самото осоляване трае няколко часа и второ- солта дърпа от водата на месото и после се сушат по-бързо. Говорим за морска сол.
                          Я дайте една рецепта,за сухо осоляване.
                          .Карам бавно стигам бързо. А...ма не всеки път.
                          Киа спортаж2000тди 98г
                          Ауди А3 1.9ТДИ
                          Каравана Аdria 390Q

                          Коментар


                          • От: Домашна пастърма, суджуци и луканки

                            Първоначално публикуван от georgipetkov64 Преглед на мнение
                            Я дайте една рецепта,за сухо осоляване.
                            Веднага ще я кажа моята рецепта. Но имай в предвид ,че зависи колко солено искаш да е. На дъното на плосък съд се посипва равномерен слой морска сол. Върху него се реди месото и върху месото още един слой сол. Това седи така 6 часа . После месото се вади , изплаква се от солта на чешмата и се овалва в меродиите, които са по избор или каквото има. После по една връв и на простора. По- добре докато разбереш колко солено ти харесва намали времето на престой в солта , че ако го пресолиш после много ще ти върви и виното. Не е една беля.

                            Коментар


                            • От: Домашна пастърма, суджуци и луканки

                              Кой предлагаше тва с зелевата чорба да го поздравя по нашенски........Язък за месото.Добре,че за проба само едно парче накиснах.
                              Последно редактирано от biboqn; 14-12-18, 22:46.

                              Коментар


                              • От: Домашна пастърма, суджуци и луканки

                                Първоначално публикуван от biboqn Преглед на мнение
                                Кой предлагаше тва с зелевата чорба да го поздравя по нашенски........Язък за месото.Добре,че за проба само едно парче накиснах.
                                Нали...
                                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X