В детската градина са хората, които нАучно, с формУли обЕсняват как хамерикански дарак не може, бе, не мо-же, законите на физиката нали, да се движи с такава скорост. Щото според учебника на проф. Буха-с-чук от Магаданския нАучен институт така. И не само спорят, ми освиркват, осмиват, подиграват се и так далее.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
"Новото" Grand Cherokee WK на sparkybg
Свий
X
-
-
Гагич законите на физиката не са нарушени с нищо . А пробвай да вдигнеш 200 с онова старото квадратното Чероки с 2.5 ВМ дизеловия двигател . Става по инерция от Витиня надолу ако те удари за засилка Краз . С 50 кс отгоре над сметките на Спарки става . Та законите на физиката с нищо не са нарушени . На колегата Аваланжа подминава 200 всеки път като го настъпиш ама е осмак бензин 8.1 литра над 400 кс .
-
На колегата ти аваланча 8.1 е 340 коня в най-напомпания си вариант. Тоест мощност между моята и тая на Гагич. Ама коефициент на въздушно съпротивление и площ - майка плаче, грамофон свири. Вкратце, докато кара с 200 (вдига ги) поне аз ще мога да правя кръгчета около него без особен зор.
Другаде му е силата на тоя мотор - че и внуците на собственика ще го карат, сипвайки само масло, квото има.
-
-
Гагич , пак те е хванала логореята
На фронтерата тавана е 180 със 136 коня , та принципно може. Наварата си поддържа 190 , само че и при двете разхода се удвоява спрямо 100-120 км./ч. Та да американския дарак ще вдигне 200 и ще ги поддържа , ама под 25/100 няма да стане.
Фиат Купе
Опел Фронтера В
Мицубиши Паджеро Пинин
Коментар
-
Спарки-и-и-и!?! Ела да му кажеш и на тоя пич колко се е обрЪкàл
14/100. Повтарям словом: четиринадесет литра на сто км. харчи 5,7 Hemi т.нар."Pre-Eagle" с 200 по магистрала. Моето демек. На Спарки е "Eagle".
20-23 харчи само в градски задръствания.
-
14/100 е разхода с между 120 и 140. При 200 ще е друг. Дали ще е чак 25 не знам - не съм карал достатъчно дълго с 200 за да имам статистика. Може и 30 да е, може и 20 да е. Със 140, багаж до козирката, климатик и 300 кила хора вътре, разхода е около 14.5.
Дизелова Navara поддържа тия километри, ама за малко. После правиш мотор.
Американския дарак при тия скорости е под 4000 оборота и може да ги поддържа неограничено време. Лимитите са другаде - гуми далеч от перфектност, кардани далеч от перфектност, кормилно управление далеч от перфектност. И при 190 вече имаш прилично количество вибрации. Товас му е реално ограничението. Отделно да карам 17 годишна кола с 200 изначално не е моето.
Същото, но SRT (6.1, 426 коня) вдига 280 (двеста-и-осемдесет) километра в час.
Станьо, 200 по GPS вдига с ЛЕКОТА. Между 140 и 170 не се усеща как ги прави - спираш да гледаш скоростомера и в един момент установяваш че караш със 170-180. Онова старото квадратното чероки е под 100 коня и е изключително нещастие като автомобили и всякак. Това на Гагич е 325 (триста двадесет и пет), моето фабрично е 362 (триста шестдесет и два), а в сегашния си вид нещо като 380 (триста и осемдесет).
Наистина МНОГО сте се объркали.
-
-
Прочее, ето ви тема отпреди 13 години да не цапате темата на Спарки
Деревянный сортир был сделан инженерами, а не маркетологами.
Коментар
-
Спарки, извинения, че ти цапам темата, но ми се иска да уточним някои неща...Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнениеВ детската градина са хората, които нАучно, с формУли обЕсняват как хамерикански дарак не може, бе, не мо-же, законите на физиката нали, да се движи с такава скорост. Щото според учебника на проф. Буха-с-чук от Магаданския нАучен институт така. И не само спорят, ми освиркват, осмиват, подиграват се и так далее.
Гагич, моите уважения, но въпреки саркастичното ти мнение, наистина законите на физиката (Нютоновата) от които зависи дали даден ламаринен кош, без значение дали американски, руски, или японски ще достигне някаква скорост на движение са си валидни, без значение дали го приемаш, или не. Това, че някой не може да смята правилно, или не взима под внимание факторите, които трябва да вземе, или просто е имал тройка по физика, не е проблем на физиката.
Ще се пробвам да го обясня относително просто, макар че и така, вероятно няма да е интересно четиво и надали някой ще го дочете, но все пак ще опитам.
Максималната скорост на определено превозно средство се определя доста просто, дори за човек със средно, а според мен и основно образование, стига е по-любознателен.
Там където графиката на задвижващата мощност на колелата се пресече с графиката на съпротивителната мощност (тоест когато се изравнят), всичко приключва. Повече и да се насереш, няма да вдигнеш, пък ако ще и хеми срт ве8 и т.н. да е сложено под капака.
Задвижващата мощност е ясна – ефективната мощност на силотводния край на коляновия вал на двигателя, редуцирана с всички загуби по трансмисията до задвижващото колело. От тази мощност със знак минус започваш да изваждаш редица съпротивления, характерни за нашата мила планета – загуби за придвижване (функция на теглото на машината), загуби от буксуване, ако има такова, загуби от наклон на пътя, ако има такъв, които могат и да се яват печалби, ако се спускаш. И разбира се най-важната загуба при по-висока скорост, а именно от съпротивлението на въздуха, която се явава основната спирачка. Сумираш загубите и в момента в който те станат равни на задвижващата ти (полезната) мощност е достигната максималната скорост, която не се влияе от това, къде е произведен автомобила.
Тук е добре да се внесат някои уточнения.
Наклонът, дори и 1-2% доста влияат на такива юнашки тестове, затове е добре те да се правят в двете посоки на дадена пътна отсечка и да се вземе средната стойност.
Вятърът също е такъв фактор, който може доста да изкриви резултатите.
Силата на въздушното съпротивление (главният виновник да не може Трабант 601 да вдигне 250 км/ч), зависи най-общо казано от обтекаемостта на автомобила, защото там се намесват разни коефициенти, които я вдигат, а най-лошото е че произведение със скоростта на втора степен (квадрат). Тоест при 200 км/ч тази сила е 4 пъти по-голяма в сравнение с при 100 км/ч, което е доста неприятно. Но това е силата. Мощността която пряко ни касае зависи вече на 3-та степен ( силата се умножава се още веднъж по скоростта - физика от гимназията), което вече си е гадно. С други думи при равни, подчертавам равни условия, мощността за преодоляване на въздушно съпротивление при 200 км/ч е 8 (осем – 2 на трета степен) пъти по-голяма в сравнение с тази при 100 км/ч. Именно това е причината е един прост седан като Mercedes-Benz W140 с 4.2 V8 279 к.с. да ускори до 250 км/ч, а подобен Mercedes G, дори с по-мощен двигател да спре доста по-рано, да кажем около 200 км/ч.
Разни прикачени аксесоари, като багажници, палатки, булбарове, ледбарове, стълби и т.н. при над 100 км/ч започват да „смучат“ доста киловати и също да окажат влияние на реалната максимална скорост.
Също така, когато си ги мерите (скоростите, имам предвид), добре е освен да е на равно, и да няма вятър все пак да е по някакъв GPS, че някои скоростомери дават доста оптимистични резултати.
Бъдете здрави и умната с карнето над 200, че физиката, която Гагич не зачита, си е там и това, което важи за ускорението, важи по същият начин, но с обратен знак и за закъснението (спирането). Демек ако удвоите скоростта, спирачният ви път в най-добрия случай ще е 4 пъти по-голям. Пример - при 100 км/ч, да кажем 40 метра, при 200 км/ч – 160 метра... Като сложим и някакво време за реакция (0.5 секунди, щото не сме Шумахер, нали) и си станаха 200 метра... 1/5 километър за да спреш... ми то каквото е имало да става, или да се избягва отдавна е приключило.
- Харесвани 9
Коментар
-
Аз не оспорвам на кой колата, колко вдига, без значение каква е и дали е на Гагич, на Спарки, или на някой друг. Просто не разбрах, къде се заобикаля физиката. Щом вдига определена скорост, значи мощността е достатъчна за нея и толкова.
-
@cecoa1: И това се смята лесно, поне ориентировъчно. Преувеличението ви идва от там че приемате че това, което осмакът харчи на ниски скорости и градско се екстраполира и за високите извънградско, а не е така. При голям мотор загубите се увеличват по-плавно, а изначално моторът с отворена дроселова клапа е по-ефективен. Отделно, криви на мощност и въртящ момент има из интернето колкото искаш. Кривата на въртящия момент до към 3500 оборота е права линия с константен наклон, което вкратце значи че моторът е по-еефктивен при 3500 спрамо 2400, ако трябва да даде еднакъв въртящ момент.
Трилитровото ми дизелово терано по магистрала харчеше грубо 11 при същите условия, при които карам Гранда, който харчи при тях 14.5. Гранда при 90-100 харчи около 12-13, дизела 8-9. Гранда градско харчи 20-24, тераното 10. Схващш тая тънка разлика, надявам се.
Ориентировъчна сметка - при скорост 140, харча е 14.5, и употребява мощност около 73к.с със загубите. При 200 употребява, както вече сметнахме 162к.с, което със загубите е 210. Тоест за единица време харчи 210/73 = 2.88 пъти повече, но изминава 200/140=1.43 пъти повече разстояние. 14.5 * 210/73 *140/200 = 29.2 литра на 100км. Не вярвам живия живот да покаже повече от +/- 10-ина процента от това, тоест харча ще да е между 27 и 32 на 100.
Хавата със загубите не е проста работа и те не са квадратични, или поне не всички. Пример - при по-висока скорост петното на контакт с асфалта е по-малко. Следва по-малко съпротивление от търкаляне. Загубите заради климатика и алтернатора също не са квадратични, а по-скоро не се променят твърде. Разликата от маслена помпа е чисто механична и е квадратична, но помпата и в двата случая работи при едно и същюо налягане (щото клапана за ограничение е отворен), и общата сметка не става баш квадратична.
И т.н.
-
Добре е да четете чуждите постове преди авторитетно да изливате цитати от учебника на проф. Бухасчук. Щяхте да забележите, че в клипа, който съм пуснал има вградени GPS-показания на даш-камерата, която е Hewlett-Packard. Е, не е "Респром" и не работи по ГЛОНАСС, вероятно затова е недостоверна?Първоначално публикуван от Двигателист Преглед на мнение
...
Също така, когато си ги мерите (скоростите, имам предвид), добре е освен да е на равно, и да няма вятър все пак да е по някакъв GPS, че някои скоростомери дават доста оптимистични резултати.
Деревянный сортир был сделан инженерами, а не маркетологами.
Коментар
-
Кое от написаното от мен, оспорваш точно, Гагич?Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
Добре е да четете чуждите постове преди авторитетно да изливате цитати от учебника на проф. Бухасчук. Щяхте да забележите, че в клипа, който съм пуснал има вградени GPS-показания на даш-камерата, която е Hewlett-Packard. Е, не е "Респром" и не работи по ГЛОНАСС, вероятно затова е недостоверна?
За какъв клип става въпрос и той опровергава ли написаното от мен?
Съжалявам, но не познавам професора, който споменаваш. Кой е той?
Познавах проф. Йордан Димитров, но дали е жив не знам и това което съм научил от него, сега го пиша тук. Ако сега принципите за достигане на максимална скорост са други, значи съм написал неверни съждения и би било добре да кажеш каква е правилната формула понастоящем, а не да се подиграваш.
Това за Респром и глонасс, не го разбирам, честно... Какво точно имаш предвид?Последно редактирано от Двигателист; 05-09-26, 21:56.
Коментар
-
Примерно: https://www.youtube.com/watch?v=-JCTzwoJ9Ss
И не еднократно и не е случайно. И не е вятър, не е нанадолнище. И не е нарочно. Сигурно съм пълен с такива клипове, не знам качвал ли съм ги в тубата, пазя ли ги някъде (едно време си пазех клиповете от видеорегистратори с идеята да ги преглеждам и да запазя тези, в които има нещо интересно).
А ти ми разправяш, че било невъзможно, щото "законите на физиката".
-
Би ли ми посочил, къде по дяволите съм написал, че показаното на клипчетата ти е невъзможно?!
Имам чувството, че не отговаряш на мен, а на някой друг от който си чел нещо, защото това, което ми отговаряш не разбирам какво от написаното от мен опровергава.
-
-
Ъъъ, горе съм ви дал силата, която въздушното съпротивление упражнява върху возилото при 200км/ч, uзчислено точно за WK. Има сериозен запас, и практиката го показва. Ако силата, която гумите упражняват върху асфалта е по-голяма от тази, която въздуха упражнява върху возилото, то ще се ускорява. Ще се ускорява докато двете сили се уравновесят. Толкоз.
Обяснете ми кое точно в сметките ми не вярно, моля!Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Ти в крайна сметка приемаш ли, че Гранд Черокито от тази тема на Спарки вдига и поддържа 200 + км/ч или не?
Или плещиш глупости, "аргументирайки" се със заклинания, наричани от тебе "закони на физиката" ?
Твоите твърдения не са "закони на физиката" и няма да станат, колкото и да ги наричаш така. По същия начин с формули и шарлатании може да се приказва как твоя дизелор не може да вдигне повече от 60 км/ч, защото "законите на физиката го показват".Деревянный сортир был сделан инженерами, а не маркетологами.
Коментар
-
Гагич черокито на Спарки си вдига над 200 съвсем в синхрон със законите на физиката и това не им противоречи . Това той го е обосновал по тях с достатъчно сметки и форлмули . Това че ти не го разбираш е обяснимо . За това в световен мащаб има огромен недостиг на инженери и огромен излишък на адвокати . С моя дизел повече от 140 плюс десетина отгоре няма сила в този свят да ме накара да вдигна защото толкова е максимално разрешената по автомагистрала . Санкциите за превишение на скоростта станаха големи а контрола все по всеобхватен та да играя на руска рулетка нещо нямам желание .Последно редактирано от sek.1; 06-09-26, 07:42.
-
-
Такаа, да го сметнем и по мощност за тези, на които им е трудно да го смелят само по сила/въртящ момент.
Та значи, при 200км/ч въздуха натиска колата назад с 2170 нютона. 200км/ч са 200000/60/60=55.56m/s. 2170N * 55.56m/s=120556W = 121kW = 162к.с.
162к.с. на колелата са тривиалност и за гагичовия и за моя Гранд.
Надявам се сега да е по-разбираемо.
Нещо повече - тая скорост може да се достигне на 4та предавка (директна) със заключен торк (около 5200-5300 оборота на мотора) където загубите по трансмисията са доволно под песимистично допуснатите 30%.
ПП: Сметките са за равен участък без наклон и без вятър.Последно редактирано от sparkybg; 06-09-26, 07:55.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Съпротивлението при търкаляне е малко сложен казус. При скорости от 200км/ч гумата има склонност да заприличва на геврек и петното, а от там и съпротивлението да мамаляват. Тоест гумаъа се държи като по-твърда. Но това на фома ма останалото е малък прожент. И 170 и 180 коня да трябват, това не променя съществено сметките.
За челното - данните за площ са малко разнообразни из мрежата. Сигурно съм взел по-прсимистични такива. Във всеки случай сметките са ни достатъчни близки за да ги считаме за еднакви. За загубите нещи между 20 и 25% е по-реалистично.
Гагич най-вероятно е на 4та (0.75 предсвателно число) и заключен торк. Може и на 5та да е (0,67 предавателно число), пак със заключен торк. И точно заради заключения торк 30% е доста песимистично допускане.
-
На 5-та ще е с около 3000 оборота при 200км/ч, там мощността е около 220 коня, ама това при педал до ламарината. Т.е. ако са му нужни всичките тия 220 коня, или близо до тях, или пък мотора е поизносен и не ги развива чак всичките, то вероятно автомата няма да държи на пета, а ще връща на четвърта. От друга страна, на четвърта оборотите отиват до максимума си при около 220км/ч, но там вече е и след максимална мощност, щото тоя мотор постига максимална мощност при 5000 оборота в минута. Така че, повече от 220, и без ограничител на скоростта нема да може. Тоя на Гагич, твоя не знам.
-
Уточнявам щото малко пооюотах работата:
5та е 0.67 предавателно число
4та е 0.75 предавателно число
3та е директна
Дифовете са 3.73
На 5та със заключен торк може да ги поддържа. Като го мастъпиш отключва торка и вдига оборотите, като го мастъпиш още малко сваля и на 4та. Та и на 5та може да е с над 3000 оборота, и на 4та с над 3375. С нещо като 1000-1500 се вдигат след настъпване от 5та с лок към 4та без лок.
-
-
В началото на 90-те години на миналия век в КМБ почнаха да се появяват първите автомобили с ABS и с форма различна от "топором срублено" (рус.). Дружината авто-експерти, вещи лица по съдебно-технически експертизи в един глас почнаха да тръбят: "видно от пунктирния спирачен път, налице е неизправна спирачна система... видно от мястото на удара (б.м. ниско в бедрата и премятане на ударения пешеходец през капака на колата) налице е многократно превишаване на разрешената скорост!". Чувал съм, че в началото и в КАТ не искали да ги регистрират - "спирачките не коват?!". Вещите лица дружно вадеха съветски наръчник по съдебни авто-технически експертизи и викаха: "Тука така пише! Закони на физиката!"Деревянный сортир был сделан инженерами, а не маркетологами.
Коментар
-
Гагич, темата е за автомобила на Спарки, а не за почесване на логореята.
Какво подягодите имат ранните деветдесет години на миналия век, съветските автомобили, авто експертите, кат и жипката на Спарки.
Въпросът е риторичен...
Коментар
-
Коефициантът на челно съпротивление ти е 0.38, според това, което намирам. На WK е 0.41.Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнениеНе ги схванах всичките тия глупости с 160-170км/ч на Гранда.
Моя сандък, с форма далеч по-неподходяша, пробвано лично от мен вдига 210....после ме достраша.
Попътен вятър ли е това или ще се хванат за тия 40-50 коня повече?
Габарита ти е по-голям, да, та реалната площ, приведена към коефициент 1.0 е 1.22 за твоето срещу 1.07 за гранда.
На пръв поглед невероятно, ама като се направят сметките не си чак толкова далече.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Долно Уйно пишките били 11см а в Горно Уйно 24см.
Разликата се обяснявала с това че на едното място е направено измерване а на другото допитване.0899 шест5313нула
За всекиго по нещо
- Харесвани 1
Коментар
-
И малко по темата - намерих точно къде в кода на двигателния компютър се изпраща статусът "ECO" към таблото. Като нищо тия дни ще пробвам да го заменя съа статусът на MDS-а.
До сега не го бях намерил, защото декомпилаторът не беше намерил съответната функция. По-новата му версия го намери.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
Активност за темата
Свий
Тук са 49 потребители онлайн. 0 потребители и 49 гости.
Най-много потребители онлайн 287,789 в 18:08 на 26-08-26.
Eто го, първият се обади.
Коментар