Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарязват резби на струг

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как се нарязват резби на струг

Не знам кога са учили твоите набори, ама по мое време, ТМТ беше най-престижния техникум в Бургас. По време на практиката бяхме в работилниците, а в учебно време учехме. Аз учех там от '86 до '90 г. и то баш студена обработка.
    Ама пък ако професията не те влече и не я работиш, предполагам от ученото нищо не остава в главата.
    Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

През шейсетте години в техникум "Сталин" дипломната работа е била двама завършващи техникума за 10 работни дни от голи железа и отливки да направят работеща шепинг машина като накрая машината се признава за готова като пред комисията си застърже сама масата . По мое време изпита беше в повечето случаи триходов винт . Последните години нивото толкова беше паднало че завършилите не можеха елементарни стругарски операции като рязане . Горе колегите обикновено на такива даваха да режат заготовките и после много псуваха щото най много на третата ножа е фира Накрая направих едни призми от винкел да ловя по 9 пръта и ги режем на хидравличната ножовка . На времето имаше идея в базата горе да обучаваме стругари ; фрезисти ; шлайфисти ; борвергисти и оператори на машини с ЦПУ направихме програма за всяка специалност по отделно като първия месец теоретичната подготовка беше обща а следващите два месеца се разделя практическата част по специалности . Не се яви нито един мераклия и идеята така си умря тихо както се роди .
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Тук https://www.youtube.com/watch?v=hO7ppuOcL04 и тук https://www.youtube.com/watch?v=nNxoVneySQs
        Виктор Леонтиев разяснява съединение със стегнатост преходна и с хлабина. Всичко това го има във всеки каталог на SKF
        Последно редактирано от i208; 31-01-18, 10:32. Причина: редакция

Коментар

Истината е ,че без основа трудно се гради.А сега няма и предприятия в които, като почнеш работа , да има кой да те научи.На времето имаше майстори, които да те научат или ти да си "откраднеш" от тях ,имаше стимул.Аз ,за три години и половина от 4-ти разряд стигнах до 7-ми.И желязото ме влечеше ,та и МЕИ-то не завърших (не че е голяма загуба) ,но научих занаят с киойто и сега се прехранвам.Отнесохме се от темата , но това е защото на всеки от нас ,който живее в занаята си му е болно ,че след време граденото от нас и знанията ще отидат по дяволите -няма кой да поеме щафетата.Тъжно -но факт!
          "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
          Ат.Буров.

Коментар

Първоначално публикуван от stypkata Преглед на мнение
            Блазе ви,че сте научили нещо в техникумите!
            Да, прави са колегите - завършването на техникум беше много престижно ниво в образованието, и после - в работата.
            Пловдивкия ОТМТ - образцов техникум по механотехника, си беше действително образцов - що техника имаше. Та малката вагрянка, та стругарски цех, та фрезови цех, та зъбонарезна машина, хон, заваръчното - що карбид отиваше.., ковашкия цех - и на ръка се ковеше, и машинен чук имаше, и на него трябваше да можеш. Още си пазя и ползвам и чуковете, дето съм си фрезовал, и секачите, дето си изковах тогава..И преподавателите - все стари майстори, дето знаеха и можеха, и знаеха как да си предадат уменията. Във всички цехове и работилници се работеше - нямаше нито една затворена, и нямаше нито една, в която да не съм работил.

Но, колега, аз си мисля, че не бива да се притесняваш за себе си - любопитен си и ще се научиш.
            Верно, че по по-трудния път, щото занаят се краде, пък ти ще трябва с питане и проба-грешка да откриваш някои неща.

Един човек е жив, докато е живо любопитството му.

Успех ти желая от сърце!

Коментар

От скоро забелязах,че струга тръпне при струговане .Предположих,че е защото не беше хванат към плочата ,но сега го нивелирах идеално и го хванах с анкери 10 анкера м20 /220мм но тръпненето остава.Много рядко се случва да не тръпне и тогава стругованата повърхност е идеално гладка и огледална,иначе резултата от тръпненето е груба и неравна повърхност (накъсана).На какво се дължи това според вас?

Коментар

На какво се дължи това според вас?
                Резонанс. Всяка механична система си има своя резонанса честота. Това е съчетание от движещи се маси луфтове, еластични и нееластични връзки и какво ли още не. Борбата с него от комп не става. Експериментирай кога го има и кога не, и отчитай какво си променил......
                0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

От скоро забелязах,че струга тръпне при струговане .Предположих,че е защото не беше хванат към плочата ,но сега го нивелирах идеално и го хванах с анкери 10 анкера м20 /220мм но тръпненето остава.Много рядко се случва да не тръпне и тогава стругованата повърхност е идеално гладка и огледална,иначе резултата от тръпненето е груба и неравна повърхност (накъсана).На какво се дължи това според вас?
                  Аз съм много далеч от стругар, но съм мераклия и когато имам време се занимавам. Резонанс и аз съм усещал. Ако няма луфт в шпиндела (повече от допустимото) значи започваш да си игареш с оборотите на шпиндела и скоростта на подаване (поне аз до този извод стигнах, може и други трикове да има)
                  I'm not Lost, I'm Discovering !

088 три 3 четири 0 94 нула - Филип

Коментар

Шпиндела ми има 0,07мм луфт.До колкото знам нормалното е до 0,02.Вашите какъв луфт имат и може ли да се обира по някакъв начин ? Поиграх си с оборотите и резонанса го няма само на 1000об,но ми се струват много високи тези обороти за постоянно .На 500 и 750 го има малко.Колкото по-ниски са оборотите толкова по-силен е.

Коментар

Резонанс може да се получи и от неправилно подбрано подаване , неправилно подбран нож , дълъг детайл неподпрян с въртящ се център.От застъпен режещ ръб.И в комбинация с луфтове , резултата е вибрации- резонанс.
                      Последно редактирано от pgv64; 07-02-18, 07:33.
                      "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
                      Ат.Буров.

Коментар

Днес сменях маслото и като свалих капака на скоростната кутия забелязах,че медната тръбичка която смазва шпиндела не беше в дупката а е хвърляла масло отстрани и шпиндела е бил на сухо.След като я вкарах в дупката всякакви вибрации и резонанси изчезнаха! Но другия проблем е че се убих да търся от къде се налива маслото в подавателната кутия,но не го открих...Свалих зъбни колела,маслената помпа,която е монтирана от лявата страна на под.кутия под капака на ремъците .Някой може ли да ми подскаже ?

Коментар

А и луфта ако е изчезнал.....
                          Киа Соренто, MB A140 (Поне не съм пеша)

Коментар

Не знам за луфта,но резонанса го няма.Доста го въртях за едни щуцери и не съм усетил за секунда резонанса.На вашите стругове от къде наливате маслото за подавателната кутия? Предвидено място няма и явно трябва да се импровизира.

Коментар

По спомен като се отвори капака на ремъците има пробка и масломерно стъкло но не съм сигурен.
                              Киа Соренто, MB A140 (Поне не съм пеша)

Коментар

На снимката над прозорчето за маслото в дясно има пробка за наливане с шестограмна глава.
                                Прикачени файлове
                                Ат.Буров.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X