Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Електроди

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Електроди

Първоначално публикуван от Shtaiga Преглед на мнение
    Има ли голяма разлика м/у метала на базичен и рутилов електрод,или магията е в шлаката(както предполагам)???

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Какво се случва при заваряване с влажен базичен електрод?В каква степен намалява качеството на шева,при еднакви останали фактори-заварчик,положение,заваряван материал и т.н. ?
    Има разлика м/у метала на шева изпълнен с базичен и рутилов електрод и магията е в обмазката на електрода
    При заваряване с влажен електрод шева най-вероятно ще е пълен с газови пори и освен това повишеното съдържание на водород ще предизвика микропукнатини.

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
    Има разлика и в самия материала на електрода. Рутиловите са доста меки с ниско съдържание на въглерод. Подходящи за заваряване на ниско въглеродни стомани. Базичните са със по-твърд материал, така наричаните стоманени електроди (аз не съм виждал чисто желязо, даскала казваше че чистото желязо ако го има ще е по-скъпо и от злато) с малко повече съдържание на въглерод. Подходящ е за заваряване на средно въглеродни стомани.
    В самия тел на електода няма почти никаква разлика.(визирам Норд и Вежен) Разликата идва в последствие. Базичната обмазка помага за разкисляването на вече получената стомана и от там по-голямата механична якост.
    Винаги съм се питал защо хората казват на Норда стоманен ,та да не би Вежена да е дървен???
    Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Преди няколко дни работих с френски рутилови електроди3.25 невероятни ,перфектна обмазка много по-тънка и финна от Веженската ,за качество на шева въобще не може да се прави сравнение и на двете проби, стандартен ампераж 125 и на по-нисък се получават страхотни шевове шлаката се вдига сама след изстиване,а отдолу шева лъскав с много добро качество,това с ВЕЖЕН абсурд!
      Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Става, става с вежен,шлаката сама се надига на парчета по 5-10 см.Особенно при хоризонтални шевове,когато ми се случи за първи път,помислих че нещо не е наред, и то с променлива кракра
        Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
        Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
        Анатолий Пейчинов o8875о9815
        https://dvrbg.com/

Коментар

И с базичен се надига без проблем на хоризонтал,а при вертикал си пада от гравитацията.За влажната обмаска ме интересува къде отива тази вода и какво точно се случва с шева.
          "The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why."
          Mark Twain
          СтоЕнчA

Коментар

...Има разлика и в самия материала на електрода. Рутиловите са доста меки с ниско съдържание на въглерод. Подходящи за заваряване на ниско въглеродни стомани. Базичните са със по-твърд материал, така наричаните стоманени електроди (аз не съм виждал чисто желязо, даскала казваше че чистото желязо ако го има ще е по-скъпо и от злато) с малко повече съдържание на въглерод. Подходящ е за заваряване на средно въглеродни стомани....
            Като не ти е ясно , желателно е първо да питаш даскала преди да пишеш такива напълно неверни неща ... да не кажа друга дума.

Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение
            .....с ВЕЖЕН абсурд!.....
            Абе става и с Вежен , ама зависи от партидата Всъщност , в скоро време изобщо няма да става каквото и да било с Вежен - "до изчерпване на количествата".
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

......а при вертикал си пада от гравитацията......
              Оппаааа ! Ше раздаваме жълти фланелки днес май

....За влажната обмаска ме интересува къде отива тази вода и какво точно се случва с шева.
              Със шева се случват само лоши неща.
              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

С шева се случват лоши неща и когато шлаката се отлепи и навие като обелка от картоф. На шева ще му е лошо и когато е грациозно лъскав........Тия фолклорни техники стават само за пениз и нямат нищо общо с качествената заварка. А най-лошото е когато не шлаката, а детайла падне от гравитацията. Дайте ми жълтата фланелка, да не я грабне някой друг

Коментар

То за това на времето във всеки заваръчен участък имаше пещ за сушене и подгряване на електродите . Нашата в момента я ползваме за Раховец
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                    Като не ти е ясно , желателно е първо да питаш даскала преди да пишеш такива напълно неверни неща ... да не кажа друга дума.
                    Не си вадя хляба със заваряване, но това което съм написал е вярно. Има разлика не само в обмазката между вежен и норд, а и в състава на пръчката (тела). Предназначението също съм споменал че се ползва вежена за нисковъглеродни стомани, а норда за средно въглеродни стомани.
                    Ти поне си навътре в занаята и можеш спокойно да си провериш от есаб състава на металната пръчка в електрода. Аз проверих и там са казали какво съдържа. Взглерода е еднакво сздържание, но другите елементи са в различно съдзржание, което означава стомана с различни качества.

Коментар

Ти не гледай какво пише в каталога. Тия "рецепти" са мижи да те лажем . Обикновенно големите производители пазят в тайна състава на тела и обмазката. Особено легиращите елементи и разкислителите в обмазката. Спомням си как на времето мажехме Вежена и Пирина с водно стъкло, декстрин, захар, креда, латекс (дървесна смола) и кво ли не.......само и само да научим нещо ново и то експериментално. Нямаше нито електроди, нито свестна литература по въпроса. Единсвено ми попадаха книги от "руската" школа и то с връзки........Сега има голям избор от електроди, стига да се знае кой е подходящия за целта. Има електроди, които не се сушат, а дори трябва да се потдържат влажни.

Коментар

Мене ми е ясно че в електродите има доста съставки, които не са упоменати. Идеята ми беше че не само в обмазката е разликата, а и в самата метална пръчка. То даже може да се усети при опит да се огъне електрод от двата вида. Вежена стои доста по-мек и се гъне с лекота, докато Норд се гуне с повечко усилие. Другото което е че двата вида не се използват за днакви материали, макар че с норд може да се заварява и ниско въглеродна стомана, вежен също не вярвам да не се спрви със заварка на въглеродна, но втория случай заварката ще е с по-ниски показатели от колкото е необходимо и ще се получи заварката най-слабото място. Като цяло заварката е слабо място, но сравнение с правилния електрод е по-лошо.

Коментар

.....Има разлика не само в обмазката между вежен и норд, а и в състава на пръчката (тела). Предназначението също съм споменал че се ползва вежена за нисковъглеродни стомани, а норда за средно въглеродни стомани.
                          ......
                          1. В химичния състав на пръчката между Вежен и Норд няма никаква разлика . И при двата вида се използва тел 08Г2С ( по БДС и ГОСТ). Същото е положението и при Бьолер , Орликон , УОНИ и т.н. Всъщнст , има съвсем минимални разлики в легиращите елементи , но те са под 1 процент , което ги поставя все в групате на нисколегираните стомани .

2. И едните и другите поради горното са все "стоманени" ... или "стоманизирани". Аз дървени не съм виждал още.

3. "Гяволъка" е в обмазката . Главното предназначение и на едните и на другите обаче е за заваряване на нисковъглеродни и ниско легирани стомани . Поради характера на обмазката , шевът получен от базични електроди е с по-висока якост и по-висока ударна жилавост .

Затова практическото приложение на рутиловите е главно за огради на гробници . Аз за друго не ги ползвам .

Когато стане въпрос за заваряване на средновъглеродни стомани , вече става друга бира. Там трябва да се взема предвид и системата на легиране на конкретната стомана и ред други фактори. Влиза в сила т.нар въглероден еквивалент , взима се предвид склонността на стоманата към пукнатинообразуване , закаляемост ... и... става една .... накрая може да излезе , че Норд е неподходящ за средновъглеродна стомана

.... и те така .

ПС. ... и не ми препоръчвай да чета каталозите на ЕСАБ. Тях съм ги чел още когато си бил малък , а те още не бяха "голямата работа" в заваръчните материали и дишаха праха на доста конкурентни фирми . Всъщност и сега далеч не са номер едно. Но у нас е като с турските домати : не са най-вкусните , ама зависи от нашите търговци.
                          Последно редактирано от Vlado_Ts; 21-10-13, 20:44.

Коментар

Оппаааа ! Ше раздаваме жълти фланелки днес май
                            Сега що ме караш да правя клипчета?

Със шева се случват само лоши неща.
                            Това ясно,ама какво точно.Интересува ме на научно ниво,а не обяснено като за в кръчмата.
                            "The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why."
                            Mark Twain
                            СтоЕнчA

Коментар

....

Това ясно,ама какво точно.Интересува ме на научно ниво,а не обяснено като за в кръчмата.....
                              Дифузия на водород и от там - крехка структура на шева и околошевната зона . Отделно газови пори (за което колегите писаха).

Иначе ше ми е интересно (сигурен съм , че не само на мен ) да видя клипче , на което шлаковата корица се отделя сама при вертикал с базичен електрод .
                              И ще искам и мен да научиш

Коментар

Състава на тела може да е един и същ и пак да има разлика в характеристиката. Зависи как е направена клечката.......дали е сечена или теглена, дали е студено или топло обработена. При различните начини са различни и свойствата на тела, а състава е един и същ. Примерно при топлата обработка има значение при каква фаза ще остане метала и съответно за какво ще се ползва електрода. Вежена до колкото си спомням спада към феритите (може и да бъркам). Въпреки, че не ми е любим електрод, той има едно добро качество.......бързо отдава матеряла в заварката и лесно се сплавява с други стомани.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X