Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Електроди

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Електроди

Първоначално публикуван от metalsmith Преглед на мнение
    Може би никога няма да станем перфектни заварчици като вас.......
    Ако отговора е към Vlado_Ts,то доколкото съм останал с впечатление той е теоритик а не заварчик.
    Когато си купих джипката в един процеп намерих 5-6 розови електрода 2.5 мм.....с дължината на вежена,пернах ги с кракрата ,добре бяха,даже и мокри вървяха........какви са били....джипката е Италианец !

п.п Не се шегувам за розовите електроди !
    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
    Анатолий Пейчинов o8875о9815
    https://dvrbg.com/

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
      ....Ако отговора е към Vlado_Ts,то доколкото съм останал с впечатление той е теоритик а не заварчик.
      ....
      Малко спам ще си позволя , за което се извинявам предварително : Това , че съм ти направил впечатление с теорията е добре . Дали съм заварчик обаче - от тук няма как да разбереш .

Та за протокола ( и аз като Sek-1 ) Инженер съм по заваряване от 1985 год. Технологии , пресмятане и производство на заварени конструкции , както и всички видове термообработка , свързани с това , плюс контрол на заварени съединения. Имам 7 години стаж в КЗУ ( ония , тесните специалисти за които Сек-а спомена) , в строежа на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ- Козлодуй . През това време - командировки "на пожар" в "Нефтохим" - Бургас , ПАВЕЦ "Чаира , Белене , плюс няколко задгранични командировки във водещи заваръчни фирми .

От 1987 год. имам Първа степен по Ръчно аргонодъгово заваряване и втора степен по ръчно електродъгово . Докъм средата на `90-те редовно си презаверявах степените , като особено държах аз да си правя пробите . Иначе интереса ми към заваряването е от доста по-рано , но безценен първоначален практически опит придобих като работех лятно време като студент ( другия вариант беше спасител на морето) в Промишлено монтажно управление - в София , на Червена могила и разни други места .

От 20 години притежавам частна фирма и ако изключим няколко години ТИР транспорт и спедиция , от `92-ра до днес предмет на дейност ми е металообработване и производство на метални конструкции , както и заваряване и монтаж на магистрални тръбопроводи .
      Наред с другата техника , в момента ( направих си труда да надзърна в цеха ) ми работят 9 заваръчни поста на МИГ ,1 един ВИГ , както и два поста с рязане на плазма .

Как мислиш , се оцелява без теория и практика в бизнеса ? .

Що се отнася до предните постове - винаги съм се радвал на хора , които имат мерак да развиват занаята . Писането в темите обаче е друга бира . Особено в този раздел - пуска се тема за нещо конкретно и после се разводнява с какво ли не , като всеки сочи своя опит , независимо дали е свързано с темата или не.
      По този начин нещата се разводняват и човек трудно отсява полезното от плявата . Да не говорим , че няма никаква систематизирана информация в раздела , ама това е пак отделен въпрос . Имам предложение към модераторите , но вече те ще преценят .
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Четох четох че реших да драсна някой ред. Ако електродите са целулозни както се спомена вече то:
        -няма да работят на променлив ток (обикновен трансформаторен електрожен)
        -пушека осезателно мирише на запалена хартия
        -пръските образувани от тях са значително повече
        -веднага след угасване на електрода за части от секундата върха на електрода гори с пламък и е почернял на по-голямо разстояние.
        П.С. Естествено това от разстояние.За точно определяне трябва да "ръка да пипне"
        Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Извинявам се че започнах темата. Явно много хора се дразнят че се опитвам да науча нещо. И аз се опитвам да чета доста в насоките които ме интересуват. Така съм чел доста както за заваряването, така и за други области, но има все нещо което е ново.
          Относно електродите:
          -заварявам с променливотоков електрожен (трансформаторен)
          -пушека доста мирише на изгоряла хартия или трева
          -електрода гори след като приклуча заварката и е доста почернял, а и самата шлака на заварката гори.
          пръските не мога да ги характеризирам, понеже при мене винаги е различно.

Искам да попитам защо не става да се заварява от горе на долу вертикала с други електроди? Аз така съм свикнал да заварявам и ми се получават шевовете, стоят доста гладки. Работил съм предимно с вежен и турските рутилови електроди за променлив ток, както и МАГ. Вертикала като съм пробвал от долу на горе ми се събира на топчета, неравномерно и на места остава без заварка.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
            .....

1. Ако електродите са с целулозна обмазка , то пушекът който се отделя при заваряване с тях е в доста по-голямо количество , отколкото при рутилови или базични . Просто ще ти направи впечатление .

... .
            Първоначално публикуван от joe007 Преглед на мнение
            .....Ако електродите са целулозни както се спомена вече то:

-пушека осезателно мирише на запалена хартия
            ......
            ...

2. Не разбрах само в крайна сметка , с променливотоков апарат ли ги пробва , или на правотоков ? Ако е второто - с каква полярност ?

.... .
            ......
            -няма да работят на променлив ток (обикновен трансформаторен електрожен)
            ......
            Аз затова го питах с какъв токоизточник е работил

... . Така от разстояние е малко трудно да се каже какви са . Може да се прецени единствено от поведението им при заваряване . .....
            .... Естествено това от разстояние.За точно определяне трябва да "ръка да пипне"......
            До тук различия не виждам
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
              Извинявам се че започнах темата. Явно много хора се дразнят че се опитвам да науча нещо. И аз се опитвам да чета доста в насоките които ме интересуват. Така съм чел доста както за заваряването, така и за други области, но има все нещо което е ново.
              Относно електродите:
              -заварявам с променливотоков електрожен (трансформаторен)
              -пушека доста мирише на изгоряла хартия или трева
              -електрода гори след като приклуча заварката и е доста почернял, а и самата шлака на заварката гори.
              пръските не мога да ги характеризирам, понеже при мене винаги е различно.

Искам да попитам защо не става да се заварява от горе на долу вертикала с други електроди? Аз така съм свикнал да заварявам и ми се получават шевовете, стоят доста гладки. Работил съм предимно с вежен и турските рутилови електроди за променлив ток, както и МАГ. Вертикала като съм пробвал от долу на горе ми се събира на топчета, неравномерно и на места остава без заварка.
              Споко , темата си е интересна

Упрекът ми беше към хората , които вместо да ти отговорят , взеха да препоръчват вносни рутилови електроди за асмалъци . Понеже не са виждали целулозни .

Значи по ред :
              - по всичко личи , че става въпрос за целулозна обмазка .
              - целулозните , както и базичните електроди горят и на променлив ток . Тук обаче опираме до "висшия пилотаж" в заваряването Предполагам , че колегата Roninn го може това . Аз мога да заварявам базични електроди и със стара променливотокова "Кракра" , при все че не съм заварчик (ако се видим на бира ше го демонстрирам) . Какво остава за него
              С целулозни електроди обаче получавам качествен шев само в долно положение . Това заради свойството им на дълбоко проваряване от една страна и от друга необходимостта от 15-20 процента по-висок ампераж .

По принцип целулозните си работят без "Ох" на постоянен ток с обратна полярност .

Димич , не бъркай РЕДЗ и МАГ. Не че не може и с друг вид електроди вертикал отгоре надолу . Ама не става шев с провар . Това си е чиста "замазка". А от пустата теория е известно , че основното изискване към якостта на заваръчните шевове е получаване на пълен провар , т.е. заваръчните краища да са проварени по цялото им сечение . В противен случай се получава отслабен шев .

Както вече сигурно е станало ясно , целулозните електроди притежават тънка , или т.нар. "къса шлака". Тя дава възможност за бърза кристализация на заваръчната вана . Също така , при вертикален шев , грубо казано, шлаката се задържа от газовия балон , получен от горенето на целулозата . Така че тези фактори предотвратяват изтичането на течния метал и правят заваряването отгоре надолу лесно . ... което не е така при базичните електроди . При рутиловите - хептен !

Коментар

До тук различия не виждам

Знам
                Последно редактирано от joe007; 03-09-12, 20:45.
                Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Ами като се замисля аз до сега почетои не съм правил челни шевове, където провара е важен. Предимно заварявам ъглови, където е важен кътена. Там предполагам че не е толкова важен начина на изпълнение.

Миналата година в университета учихме бегло за заварени съединения, даскала каза че едно изделие е по-качествено, колкото по-малко заварки има в него. Ако може да се изработи без заварка е най-добре. Заварката дори и да постигне пълен провар има топлинно въздеиствие, което променя структърата в и около заварката.

Коментар

Тук обаче опираме до "висшия пилотаж" в заваряването
                    Предполагам , че колегата Roninn го може това . Аз мога да заварявам базични електроди и със стара променливотокова "Кракра" , при все че не съм заварчик (ако се видим на бира ше го демонстрирам) . Какво остава за него
                    Ако под висш пилотаж се разбира висене на 30 метрово скеле с електрожен под мишница,или на 325 метра над земята с противогаз и маска за заваряване , това го мога,също и лампите по булевард бруксел щом още не са ви паднали на главите значи и това го мога,обаче много не ме бива с редз,ама се уча всеки ден когато имам възможност,включително и днеска след работа.....! Проблема ми е че колкото повече заварявам,толкова повече разбирам колко много не мога !
                    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                    Анатолий Пейчинов o8875о9815
                    https://dvrbg.com/

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
                      ...Ако под висш пилотаж се разбира висене на 30 метрово скеле с електрожен под мишница,или на 325 метра над земята с противогаз и маска за заваряване , това го мога...
                      Знам , че го можеш , но друго имах предвид . На тази височина работят и зидаромазачи и арматуристи и монтажници ... и ..... . Затова му се вика работа на високо, акробатика дори . За такава работа се иска здрав вестибуларен апарат , здрави нерви и смелост да работиш на високо .

А висшия пилотаж в заваряването настъпва тогава , когато си усвоил даден метод , да си минал етапа "..проблема ми е че колкото повече заварявам,толкова повече разбирам колко много не мога " , да си вършиш безупречно работата , но и да можеш да постигнеш исканите резултати извън рамките на строго подбраната технология . Демек : да правиш това , което не всеки може и за което другите казват : "Аааа , така не става"

... не знам дали ме разбра , но затова по-горе споменах , че тези неща стават ясни на по бира

Коментар

За да не драскам излишно нова тема и понеже тази се е поизчерпала искам и аз да задам един въпрос.Донесоха ми едновремешни електроди от Нефтохим Бургас,човека който ми ги подари каза,че заварят перфектно чугун на променлив ток без никакво предварително подгряване.Зелени на цвят 3.25 стандартна дължина зелена е и обмазката и сърцевината на електрода никакви други данни нямам за тях.При първата проба заварях нарочно пукната по цялата дължина риза от двигател на шкода първо я стегнах в менгеме направих една капка и отпуснах веднага след като спрях да заварям,не мръдна,макар че за да затворя пукнатината я притиснах здраво,шлаката пада с подухване,а материала отдолу жълтее на цвят,провата беше почти пълен при ток не по голям от 140 ампера и дебелина на материала около 4-5мм.След това направих цял шев върху пукнатината и след като изстина почнах да мъча ризата за да я счупя,за моя изненада след намеса с една конусна втулка и чук ризата се цепна от противположната страна,шева на мръдна а и стана прекрасен на външен вид.След това заварях чугунени колектори на Опел Вектра и вече 2000км не са мръднали.Обаче ги попривърших тея електроди и немога да намеря никаде от тях,човека който ми ги подари каза,че са ги внасяли и било много трудно,още преди години да си скубнеш някой от кутиите,вероятно заради цената.Ако някой може да даде жокер за марка или поне е работил с такива много ще се радвам.

Коментар

На края, от към опашката на електродите, нищо ли не пише?
                          Само че са "зелени" не е достатъчно.
                          Може да са бронзови електроди и да им е патинясала обмазката и пръчката, щом като жълтее след заваряване.
                          По едно време в Бриколаж бяха пуснали едни гръцки "зелени електроди", ама те бяха за черно желязо - най-обикновенни с боя в обмазката за да е зелена.
                          Имаше едно време едни сръбски електроди които ги представяха за американски, на WELDSTEEL. Бяха безумно скъпи, но работеха добре в повечето случаи.
                          Възможности дал господ. В нефтохима мого ползваха и руски електроди..... Знае ли човек на какво ще попадне в наши дни....
                          АИГ-Заваряване ООД
                          Заваръчни апарати "DEL"
                          http://www.aigwelding.com
                          0889 522 036

Коментар

Чух се с моя "снабдител" днес и ми издаде,че това били терманитови електроди,след обстойно търсене в нета не намирам нищо по въпроса?

Коментар

Първоначално публикуван от Kirilpm Преглед на мнение
                              Чух се с моя "снабдител" днес и ми издаде,че това били терманитови електроди,след обстойно търсене в нета не намирам нищо по въпроса?
                              Thermanit е фирма за производство на най-вече специални електроди.
                              Интересно на какво си попаднал.
                              АИГ-Заваряване ООД
                              Заваръчни апарати "DEL"
                              http://www.aigwelding.com
                              0889 522 036

Коментар

Ако успея да намеря някой каталог на фирмата където са снимани тези електроди веднага ще ги позная той кръга се постеснява.Електроди за чугун,особени на цвят,моя човек ми каза че и в нефтохима са заваряли с тях на променлив ток,явно за такъв са предназначени а и дебелината я знам.Намерих каталози но бронзовите и никеловите електроди на тази фирма са с дебелина до 2.5мм с изключение на два вида,но тях ги дават с базична обмазка,а тези предполагам че не са,щом вървят толкова добре на променлив ток.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X